• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Berači kukuruza - vučeni

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Namaži to tovotnom mašću i tjeraj dok vozi ;)

Osovina je puna, lančanik je zavaren na nju.. Ako ga hoćeš zamijeniti, kupiš novi, sirovi, lančanik, skineš osovinu i odneseš da netko na tokarskom stroju skine zavar i pripaše novi lančanik na rukavac i zavari ga za osovinu. Ona polovica, koja ide na reduktor, i ima unutarnje ozubljenje, se kupuje. Lanc ne moraš kupovati jer se nije poderal.
Ja sam tu lančastu spojku zamijenil križem kardana.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Ovo još bude izduralo vjerojatno ovu sezonu, za sljedeću bi preporučio da staviš novo.

Nego, na klipu cilindra na njegovom kraju ima urezano za nekakav prsten. Na jednom cilindru smo to našli na dnu samog kućišta dok na drugom nema ništa. Pretpostavljam da je to graničnik koliko klip izlazi van?

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
To je taj prsten

Prilozi

• IMG-20230911-WA0000.jpg
    IMG-20230911-WA0000.jpg
    16.9 KB · Pregleda: 30

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
da, to su plužer cilindri , to služi da ne izleti van ..ali ako mjesto gdje to nalegne nije pripremljeno za to taj prsten nema tu funkciju--nikakvu

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Na tom jednom smo taj prsten vratili i ručno povukli klip van, to je odmah spalo dolje i klip se normalno izvukao skroz van.
Na drugom cilindru kak sam i napisao toga uopće nema, ima na klipu utor za prsten ali njega nema.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
cilindre si sklopio?
imaš sliku djela gdje dođe manžeta s donje strane?
utor na klipu je poluokrugli ?

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Da, sklopio sam ih i isprobao već.
Nemam slike osim ove
Da, poluokrugli je

Prilozi

• 20230911_154553.jpg
    20230911_154553.jpg
    34.2 KB · Pregleda: 13

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Kaj ima tu nešto specijalno ili?
Ne pušta niš i to mi je bitno.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
vrag je u detaljima , a detalji se priznaju samo umjetnicima , mi majstori samo operemo i uzmemo pare , e nije to baš tak

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
E sad, da sam išal u detalje onda bi se mijenjalo sve. Ovak se promijenilo samo nužno.
Ove godine je fokus na perušaču, nove gume na valjcima, ležajevi i navarivanje materijala i tokarenje na djelovima gdje dolaze zupčanici i ležajevi.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,246
Namaži to tovotnom mašću i tjeraj dok vozi ;)

Osovina je puna, lančanik je zavaren na nju.. Ako ga hoćeš zamijeniti, kupiš novi, sirovi, lančanik, skineš osovinu i odneseš da netko na tokarskom stroju skine zavar i pripaše novi lančanik na rukavac i zavari ga za osovinu. Ona polovica, koja ide na reduktor, i ima unutarnje ozubljenje, se kupuje. Lanc ne moraš kupovati jer se nije poderal.
Ja sam tu lančastu spojku zamijenil križem kardana.
Aha, znaci puna je osovina.
Malo mi je to bezveze da se stari lancanik mora zbrusivati s osovine i novi navarivati gore, al dobro, ima taj berac jos losih rjesenja.
Jedno od njih je da se ne mogu promijeniti ili napeti remeni od freze ako se desni kotac ne skine, to je bas glupost.

Imam jos jedan problem, poceli su mi se vrtjeti dva lezaja od valjaka u svojim kucistima.
Istina je da dok berac radi na 540 okretaja da se oni vrte u kucistu da se jedva primjeti, ali vrte se.
Jel se ta kucista daju nekako nadovarit i potokarit ili trebaju komplet nova kojima je sada upitna kvaliteta?
20230913_183820.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nema ti tu puno pomoći. Od vrtnje lagera "u 8-icu", jer osovine "rade" poderu se kućišta i tu nemaš kaj posebno napraviti. Nek lageri budu podmazani, da imaju čim manji otpor vrtnje i samo tjeraj.
Glede ulazne osovine: taj berač je star 30+ godina i još je originalna lančasta spojka...pa nije da ju moraš mijenjati svake godine, pa da bi tokarenje bilo problem ;)

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Aha, znaci puna je osovina.
Malo mi je to bezveze da se stari lancanik mora zbrusivati s osovine i novi navarivati gore, al dobro, ima taj berac jos losih rjesenja.
Jedno od njih je da se ne mogu promijeniti ili napeti remeni od freze ako se desni kotac ne skine, to je bas glupost.

Imam jos jedan problem, poceli su mi se vrtjeti dva lezaja od valjaka u svojim kucistima.
Istina je da dok berac radi na 540 okretaja da se oni vrte u kucistu da se jedva primjeti, ali vrte se.
Jel se ta kucista daju nekako nadovarit i potokarit ili trebaju komplet nova kojima je sada upitna kvaliteta?
View attachment 64715
Da se remen napet i bez skidanja kotača.
Ako se ležaj vrti u kućištu znači da je on gotov, probaj ako imaš kakvu iglu da mu ulja ili masti uštrcneš kroz ovu gumenu zaštitu.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,246
Ne znam, ja sam vec dosel na ideju da malo piknem sa aparatom za varenje kosuljicu lezaja i kuciste i mozda bi to bilo dobro.
A ovi drugi lezajevi su jos tvornicki i ti ne mrdaju nikud, kao da su stopljeni s kucistima.
20230914_091916.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh