• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Berači kukuruza

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Znalci imam pitanje u vezi Tornada 40.. Dakle izvadili smo perušačke valjke van i metalni valjci na sebi imaju svaki po 14 rupa za nekakva željeza, ne znam kako da to nazovem.. Ono što mene zanima je koliko njih treba biti po svakom valjku??

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Mi to zovemo "načimači". To se postavlja i skida ovisno o kukuruzu. Zavisi da li se lakše peruša ili ne. Ja radim bez njih, odnosno oni su se poderali i nemam ih namjeru mjenjati jer ti oni oštečuju zrno a to se zrno onda kvari. Neko stavlja samo na prvom djelu, tamo gdje kukuruz prvo dolazi. Ja radije stavim kvalitetnije gume, a ti kak očeš.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Stavljam ja nove gume svakako :). Ali me zanima koji broj tih "načinjača" bi bio idealan.. Ja ih imam 4 po valjku, tako sam berač uzeo i ništa nismo dodavali ili micali.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ja sam na EKO pri remontu montirao sve , odmah u prvoj njivi sam počupao koliko sam mogao , ostavio sam ih teko nekoliko nasumično postavljenih.

Sve zavisi od sorte i zrelosti ali kako reče Dado dobre gume rade radnju sasvim dovoljno . Ostaviš par tih nokata čisto radi reda.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Mi to zovemo "načimači". To se postavlja i skida ovisno o kukuruzu. Zavisi da li se lakše peruša ili ne. Ja radim bez njih, odnosno oni su se poderali i nemam ih namjeru mjenjati jer ti oni oštečuju zrno a to se zrno onda kvari. Neko stavlja samo na prvom djelu, tamo gdje kukuruz prvo dolazi. Ja radije stavim kvalitetnije gume, a ti kak očeš.
Tko ti stavlja gume?

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
nisam znao da ti nokti prave tolike probleme, meni ih dosta fali, a vidio da ih ima za kupiti, taj nokat se umetne u neko drvo i nabije unutra, barem je tako kod zmaja.....na ovom beraču nisam zadovoljan sa postavljenim gumama, iako su relativno nove, kupiti ću iste one koje sam imao na prethodnom zmaju, i neće biti jednog neočišćenog klipa u branju, a zmaj prije ovoga je imao skoro sve te nokte gore, falilo možda par komada, i nikad nije bilo problema.....

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Treba pazit na položaj tih noktiju kad se stavljaju u valjak, ja ih imam sve i nikad problema. Čini mi se jer nisam momentalno siguran da najizbočeniji dio ide u onu stranu kako se valjak okreće prema dolje.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Treba pazit na položaj tih noktiju kad se stavljaju u valjak, ja ih imam sve i nikad problema. Čini mi se jer nisam momentalno siguran da najizbočeniji dio ide u onu stranu kako se valjak okreće prema dolje.

Jel znaš možda kolega koji je raspored guma na gumenim valjcima kod tebe? Kod mene su 3 duge gume i četvrta je možda petina te dužine koliko fali, znači na jednom gumenom valjku. Navodno to nije original..

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ako me pamćenje dobro služi kod mene su tri gume. I ja moram mjenjati svoje. Jesi već kupio gume?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Originalno su tri jednake gume (bile na mojem starom T35).

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
U katalogu piše da idu dvije segment 1 i jedna segment 2.. Tako da moguće da idu dvije kraće i jedna duža.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Upravo tako , dvije su iste a treća različita po dužini i po izgledu ozubljenja.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
E to se traži.. Onda ću to i uzeti i gotovo, ove koje su trenutno su mi izgleda podvalili kao original.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Original su dvije iste i treča sa većim kanalima i rupe nisu okrugle več elipsaste . Sve tri su iste dužine .

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Kako sam zadovoljan , pa vidjećemo , rano je za realne ocjene jer sam obrao tek 10tak ha ali u prvi mah sam zadovoljan.
Imam učinak što mi je najbitnije , razmak od 80 mi se ne sviđa i ne sviđa mi se što od ivice točka pa do krajnjeg reda ima veliki razmak pa ako su redovi stisnuti onda gazim gore nego SIp koji sam imao.
Planiram ili sužavati točkove ili dodavati još jedan red pa ih skupiti na 70 , ali to tek nakon sledeće sezone jer sam finansijski nespreman , moram uraditi komplet remont pa mi je to prioritet.

Što se tiče dijelova , nije mi ništa još trebalo osim par ležajeva i komad lanca ali je to sve po standardima tako da nema problema.
Ako bude potrebe ja sam prilično snalažljiv pa uvijek nešto upakujem i improvizujem tako da me nije strah.

Željac , 'si siguran da su sve tri iste dužine???

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Savo danas ništa nisem siguran no budem izmijeril samo jednom su mijenjani valjci a puno od tad prošlo (malo radim sa beračem ).

VolvoT650

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
187
Ja planiram uzeti burgoin dp7 ili MD8.Imam zmaja 222,sa njim sam zadovoljan ali uvek pogazim dva reda do komsije ,a i kada je veca parcela onda moram proci kroz sredinu da se nevozam toliko u krug.

Najnoviji postovi

Na vrh