kawasaki0201
Aktivni član
- Tu od
- 16 Sij 2011
- Poruka
- 3,143
Daj mi reci kakav uređaj koristiš, klasičnu navigaciju ili nekaj drugo?Ja mjerim parcele preko GPS-a.
Daj mi reci kakav uređaj koristiš, klasičnu navigaciju ili nekaj drugo?Ja mjerim parcele preko GPS-a.
Slazem se. Moja filozofija jer ili raditi posteno i kako Bog zapovijeda ili nikako. Mrzim i jako me srdi polovicni posel.Čistina branja zavisi od stanja mašine , manje od broja redova , jeste neko nepisano pravilo da se ti višeredni rjeđe remontuju jer trebaju veće investicije pa ljudi i nemaju neku volju (čast onima koji to rade uredno) , lakše je jednoredni remontovati i zato su oni pretežno u boljem stanju te bolje beru.
Kaj se velicine parcela tice, ne hvalim se da me se ne shvati krivo, al uzivo parcelu mogu procjeniti jako dobro. I sam imam dosta parcela razlicitih povrsina i dosad sam dosta radil usluzno, pa se s vremenom dobi osjecaj za povrsinu. Mogu me prevariti za 100 klaftri, vise ne mogu. Ako bas neko inzistira, lako mu pokazem i preko aplikacije i preko arkoda, pa nek se srami. Al jos nisam imal takvi musterija. Svi se slozimo z povrsinom i racunicom. Sretni oni, sretan ja.Karlo Veliki...ti je popust. Ja radim sve po PS, na prednjem desnom kotaču traktora imam poluatomatski mjerač duljine, osobno patentiran tak da neću otkrivat patent, i jedanput izmjerim dužinu parcele, širinu također poluatomatski..koracima..i puta x puta, podjelim s 3,6 i dobim klaftre. Večinom te rede koje sami poberu ja isfrezam jer spustim kljun niže, tak da nema popusta, a gdje ostavim, tam ide popust oduzimanjem širine dva reda tj. 1,4 m. Jer inaće na početku karijere su me strašno varali, tima više neberem, a ostali znaju da je moja mjera zakon a ne njihov gruntovni izvadak..ove godine pojavio se jedan novi, s papirima vlasnika koji je davno preorao međe, pa sad umjesto 400 ima 600 i više čhv, a to je metar i pol na tuđem. A imao sam i neke kojima je frtalj i 9 i 12 redi..ljudi zaokružuju u svoju korist. Da rezimiram ja berem po 35 lipa za 1 ČHV, u prirodi a ne po papiru.
Je i dođeš kod nekog zalupanca, kakva ih je kod mene fala bogu cjela posavina i moš se slikat skup s mobom jel ta parcela ima tolko i tolko jel je tak reko njegov djed davne 41. još i 100 godina je ta površina... i onda ti neplati po kvadraturi tvog moba :
Kod takvih zalupanih, ja se lijepo okrenem i odem doma ili dalje brathi):, a taj nek je je.... sa svojom kruzom, il bu kak ja velim il ne berem.
Kod mene je i nov način naplate koji trae već dvije sezone, kad dođem brat, odrredimo površinu, izračunamo kolko para i odmah novci prije ulaska u kuruzu, nema para nema ni berbe.:tractor:
Na taj način sam izbubio nekih 40-50 % mušterija ali sam smanjio dužnike za 40-50% i povečal kućni buđet.Sad sam za božićne dane doma s djecom i obitelji :icon_kidra:a ne hodam po kućama i tražim svoju lovu još me se napsuju da šta sam baš sad došo tražit novce.devil):