• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Berba Grožđa od 2007-2023...

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Mogu samo reći da je godina fantastična za grožđe, imam nešto malo grožđa (više sorti) uglavnom bude oko jedno 250-300 Kg. Pošto sam ove godine bio toliko zauzet da nisam ušao u vinograd sigurno jedno mjesec i pol, uradio sam samo jednu zelenu intervenciju poslije odmetanja i tad poslednji put poprskao. Juče obrao grožđe, bobe nema trulog, samo ponegdje suha koja boba. Izmjerio ima oko 115 Oe. Nikad manje nisam radio, a bolje ispalo. Takođe što je zanimljivo svake godine vodim borbu sa pticama, stavljam mreže i sl. Ove godine nisu ni proble.

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
836
kako interesantno. ja ove godine isto sam puno manje radio u vinogradu ali zato jer sve pozeblo. umjesto 10 200 litarskih bačvi grožđa kaj inače poberem sada očekujem 2.

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,972
Ja evo berem i prerađujem u 2023 pa molim ispravak pošto smo krenuli s koncem na mak 😂😂

E'o obrana prva tura, sad već curi nešto, mada nemam uopće pojma kaj sad s tim, morti bacim, morti ne 🤯🍇

IMG_20230919_091444.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,877
Krumpi, koju ti putu (brentu) imaš ;)

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,972
Svaka čast za ručnu berbu, kod nas toga nema ove godine, kao niti prethodne, a unazad 5 konstantno opada broj radnika, a o kvaliteti berača da ne pričam.

Ove godine nuđeno 5€/h nikog ni od korova da bi brao. Tako da definitivno smo prešli na strojno, što za prodaju, što za preradu i osobnu proizvodnju.

Onda to izgleda ovako... Do prije par godina nas je znalo biti gro, jede se, pije se, druži... Sada, ja sam i stari kada doveze prikolicu, može se reći jedan i pol čovjek odradi taj posao, ali gušta, baš i nema pretjeranog.

IMG_20230919_122422_edit_205362812125954.jpg

Najžalosnije, koga god zoveš da se malo podružiš, svi nekud lete, nemaju vremena, ili nalete, izvrsnu koji gemišt i gitva...

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
437
Propali, kako se kreću cijene strojnog branja? Ak se smije znati. Pretpostavljam da je tu negdje kao i kad platiš sve ljude koji ti beru.

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,972
500€/ha

Neusporedivo s ručnim branjem. Strojno je 50% jeftinije, a tu kalkulaciju sam dobio još prije par godina na mom osobnom iskustvu. O brzini ne treba govoriti, jedan strojni berač mijenja 100 ljudi najmanje.

Evo primjer:

Strojno branje = 1ha = 500€ = 90 - 120 min/ha (ovisno o terenu, dužini reda, količini grožda/broju kipanja itd, itd...) jedan takav s pauzom i efektivim radom od 6 sati obere između 3 - 5ha, a hvala bogu kada je berba radi se i duplo duže.

Ručno branje = 1rs = 5€ = 8rs x 5€ = 40€/berač = prosječan berač bere od 400 - 500kg na dan (ali većina i manje, realno je 360kg bilo u mom slučaju) = u 500€ strojnog ide 12.5 ručnih berača = 12.5rb x 500kg = 6.250kg (ali preuveličano je ovih 500kg jer to malo tko bere, pogotovo netko tko je prvi puta u vinogradu.) ako vinograd rodi 10t/ha to je 62.5% obranog u danu, a strojni berač za 500€ odradi 100% posla u 6.5x kraćem vremenu, uz to nema žamora, zapomaganja, prenemaganja, svađe itd.

Da ne spominjem ostale prednosti.

Računica na 5ha je 2500€ strojno, a ručne berbe 4000€ u jednakim uvjetima, dakle da se u 500€ strojnog branja ukalupi 12.5 berača koji bi bili isto plaćeni samo za posao, bez doručka, pića, kave, prijevoza itd...

Moji berači su nekada imali 25kn/h, 14 - 18 komada je dolazilo, brali su u prosjeku 360kg na dan, u toj jednoj godini, odkada sam probao strojno sam prepolovio troškove za 50% jer sam morao ići po radnike i vraćati ih nazad sa 3 svoja auta, maltretirati sve oko sebe da se u 06:00 krene po njih, pa nazad, pa nakon berbe opet vraćaj pa nazad i tu se svaki dan skupljalo 80km po vozilu, kupi soka, piva, vamo - tamo (nisam cicija da ne dam ni vode) nakupi se troškova da nisi niti svjestan.

Onda atres jesu u stanju nabrati 8t grožđa da ne vozim polu-praznu prikokicu na otkupno mjesto, dali ću biti u mogućnoati danas napraviti toliko i toliko mošta, da mogu isporučiti. Stres na visokom nivou, a danas u dva dana sve odradim, prst u uvo i zaboravi da si imao berbu...

Dakle, uaporedba stroja i ručnog berača, nulo bodova, kako po učinku, tako i po financijskom aspektu.

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,702
Tako i kod nas. Privatno sve rjesito po 1 e,osim zweigelta on oso po 80 centi. Jedino sam 11 tona odvezo u Kutjevo po smijuriji od cijene. Al dobro to sam si sam kriv sta potpisujem ugovor na pocetku sezone. Mislim da ce na godinu bit tropa. Da ce 30% malih vinara leci,jer ovo je stvarno prevelika cijena. Za sljedecu sezonu mi mirisi na 50 centi kg. Ove godine smo uhvatili kajmak i vise nikad mislim.

Prilozi

• IMG_20230915_135508.jpg
    IMG_20230915_135508.jpg
    58.3 KB · Pregleda: 23

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,972
Yep, mi smo već u našem krugu o tome razgovarali. 0.50€ nam je optimistična brojka za nagodinu.

Dobio sam i ja ponudu od jednog otkupljivača s kojim sam nekada surađivao, za Graševinu 0.45€, ostale sorte 0.40€, naravno, roba mora biti u standardu. Na tu sam se ponudu samo nasmijao jer znam da je njima doslovce 95% površina peronospora pojela.

Ha vidi, mala količina na tržištu, a velika potražnja rezultira skokom cijena, ali i mi smo imali puno više ulaganja u zaštitu, barem mi u ovom području. Tko nije prskao i to na vrijeme, te odradio zaštitu kvalitetnim sredstvima, taj ove godine ni bobe nije ubrao.

Jbg ja taman što zaradim, ode u podizanje onoga što je palo...

Najnoviji postovi

Na vrh