500€/ha
Neusporedivo s ručnim branjem. Strojno je 50% jeftinije, a tu kalkulaciju sam dobio još prije par godina na mom osobnom iskustvu. O brzini ne treba govoriti, jedan strojni berač mijenja 100 ljudi najmanje.
Evo primjer:
Strojno branje = 1ha = 500€ = 90 - 120 min/ha (ovisno o terenu, dužini reda, količini grožda/broju kipanja itd, itd...) jedan takav s pauzom i efektivim radom od 6 sati obere između 3 - 5ha, a hvala bogu kada je berba radi se i duplo duže.
Ručno branje = 1rs = 5€ = 8rs x 5€ = 40€/berač = prosječan berač bere od 400 - 500kg na dan (ali većina i manje, realno je 360kg bilo u mom slučaju) = u 500€ strojnog ide 12.5 ručnih berača = 12.5rb x 500kg = 6.250kg (ali preuveličano je ovih 500kg jer to malo tko bere, pogotovo netko tko je prvi puta u vinogradu.) ako vinograd rodi 10t/ha to je 62.5% obranog u danu, a strojni berač za 500€ odradi 100% posla u 6.5x kraćem vremenu, uz to nema žamora, zapomaganja, prenemaganja, svađe itd.
Da ne spominjem ostale prednosti.
Računica na 5ha je 2500€ strojno, a ručne berbe 4000€ u jednakim uvjetima, dakle da se u 500€ strojnog branja ukalupi 12.5 berača koji bi bili isto plaćeni samo za posao, bez doručka, pića, kave, prijevoza itd...
Moji berači su nekada imali 25kn/h, 14 - 18 komada je dolazilo, brali su u prosjeku 360kg na dan, u toj jednoj godini, odkada sam probao strojno sam prepolovio troškove za 50% jer sam morao ići po radnike i vraćati ih nazad sa 3 svoja auta, maltretirati sve oko sebe da se u 06:00 krene po njih, pa nazad, pa nakon berbe opet vraćaj pa nazad i tu se svaki dan skupljalo 80km po vozilu, kupi soka, piva, vamo - tamo (nisam cicija da ne dam ni vode) nakupi se troškova da nisi niti svjestan.
Onda atres jesu u stanju nabrati 8t grožđa da ne vozim polu-praznu prikokicu na otkupno mjesto, dali ću biti u mogućnoati danas napraviti toliko i toliko mošta, da mogu isporučiti. Stres na visokom nivou, a danas u dva dana sve odradim, prst u uvo i zaboravi da si imao berbu...
Dakle, uaporedba stroja i ručnog berača, nulo bodova, kako po učinku, tako i po financijskom aspektu.