• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bla bla svaštara

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Da li netko koristi substrate FLORADUR A 70L.Kakvi su se pokazali za povrče u odnosu na druge i kakav je odnos cijene?:confused:

Ja ga koristim već jedno 3 godine i mogu ti reči da sam dosta zadovoljan. Do tada sam koristio klasman, ali mi se ovaj čini jednostavniji za rukovanje. Nije vlažan ko klasman ili brill pogotovo i lakše ga je mrviti.

Ovak inače meni je svaki supstrat dobar, s tim naravno da nema u sebi kojekakve kore, dlake, kamenčiće, opuške i slično. I da nema previše bijelog treseta, a ovaj floradur je dobar. Mislim da mu je cijena negdje 49 + pdv za vreču.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Ja ga koristim već jedno 3 godine i mogu ti reči da sam dosta zadovoljan. Do tada sam koristio klasman, ali mi se ovaj čini jednostavniji za rukovanje. Nije vlažan ko klasman ili brill pogotovo i lakše ga je mrviti.

Ovak inače meni je svaki supstrat dobar, s tim naravno da nema u sebi kojekakve kore, dlake, kamenčiće, opuške i slično. I da nema previše bijelog treseta, a ovaj floradur je dobar. Mislim da mu je cijena negdje 49 + pdv za vreču.

Cjena mu je 60 kn sa pdv-om ali brill je 47,30 sa pdv za vreću a količina puta razlika.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Cjena mu je 60 kn sa pdv-om ali brill je 47,30 sa pdv za vreću a količina puta razlika.

Kakva god da je razlika u cijeni, ipak ne volim brill. Jednom mi je usrao flance više neće. A i nije neka stavka tih 100-tinjak vreća.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Kakva god da je razlika u cijeni, ipak ne volim brill. Jednom mi je usrao flance više neće. A i nije neka stavka tih 100-tinjak vreća.

Vidiš kako sve polako dolazi na svoje mjesto. Kad sam ja napisao da Brill ne valja itd pola foruma me popljuvalo da neznam šta pišem.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ja delam na čemu stignem...u zadnje vrijeme ipak najviše na brillu, nekak mi je najpristupačniji...:rolfer:

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Evo danas kupio i ja, pa kud puklo ga puklo! Cijena je dobra pa budemo vidli!

Koliko je koštala prskalica. Tražim u njihovom šopu, al' sad je nema. Danas sam gled'o kod nas i košta oko 2000 kn.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Vidiš kako sve polako dolazi na svoje mjesto. Kad sam ja napisao da Brill ne valja itd pola foruma me popljuvalo da neznam šta pišem.

Nekako mi se čini da sam se bio složio s tobom:partyman:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Sve je u redu poznat mi je taj supstrat na kojem radiš i bez obzira što ja radim na brillu svakom bi preporučio da proba taj supstrat zato što po mome je puno bolji od drugih koje sam isprobavao. E sad zašto ja ne radim sa njim zato što mi je brill pod nosom i zato što baš mi se nije dalo ić po njega i zato što koristim svega 1,5 paleta i zato što je brill jeftiniji i mogu još nabrajat ali dosta je.
Ukratko svima preporučam da ga isprobaju bit će sigurno zadovoljni.

ludimilojko

Član
Tu od
6 Srp 2011
Poruka
245
Zašto ne kupujete supstrate u balama od 200 ili 250 litara, mislim da je jeftiniji? KOja je razlika?
Do sada sam i ja kupovao vreće od 70 litara a ove godine ću uzet po 250 litara jer ću sadit više a trebalo bi biti i jeftije, jel sam u pravu?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Zašto ne kupujete supstrate u balama od 200 ili 250 litara, mislim da je jeftiniji? KOja je razlika?
Do sada sam i ja kupovao vreće od 70 litara a ove godine ću uzet po 250 litara jer ću sadit više a trebalo bi biti i jeftije, jel sam u pravu?

nekak mi se čini da bi moje babe teško manipulirale sa 200 litri supstrata...:scratch

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
I kako je raditi sa baterijskom (akumulatorskom) prskalicom?

Nemam pojma, pričekati će početak sezone. Inače radio sam sa takvom samo motornom i bilo je dobro. Samo što se kvarila pa sam je vratio.
Isprobana je samo dal radi ali na prazno :)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Nemoj na prazno! Nije klipna pumpa, lupat će ti membrane na suho... Ako je Proback pumpa i akumulator 10 Ah, to je mini cijena za takav proizvod. Si dobio i tri različite dizne?

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Nemoj na prazno! Nije klipna pumpa, lupat će ti membrane na suho... Ako je Proback pumpa i akumulator 10 Ah, to je mini cijena za takav proizvod. Si dobio i tri različite dizne?

Da, dobio sam 3 dizne s time da je jedna dupla, a nisam je vozio na suho nego sam samo stisnuo prekidač da probam na vrlo kratko!! Akumulator je 7 Ah. Nisam je nešto previše ni gledao, samo sam izvadio iz kutije i ponovno spakirao.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151

Mislim da nisi u pravu prvo trebaš gledat koliko je crnog treseta u tom supstratu koji je u balama drugo treba znat za šta se uzima supstrat svi jeftini supstrati imaju malo crnog treseta a više bjelog i imaju oko 30% gline oni su dobri za pikiranje ali ni u kom slučaju za sjetvu.

Brill 4 i 5 imaju 80% crnog treseta i 20% bjelog i po tom se ravnaš što više crnog treseta to bolji supstrat.

p.s. evo ovo sam pronašao pa možda nekom koristi.

FLORADUR A (25% beli + 75 % crni treset + kvarcni pesak) – supstrat za oblikovanje tresetnih kocki. Sadrži visok sadržaj crnog treseta omogućava odlično sabijanje supstrata i oblikovanje tresetnih kocki. Pogodan je za svaku vrstu mašine koja oblikuje kocke a dodati kvarcni pesak omogućava mašini lakše oblikovanje. Prema tipu mašine moguće je oblikovati 7.500 -8.500 tresetnih kocki veličine 4 h 4 h 4 cm od 1 m3 (1.000 l) ovog supstrata. Koristi se u proizvodnji karfiola, kupusa i salate.

Posljednje uređivanje:

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Ja sam navikao na Klasman, jedne godine sam uzeo tu balu od 250kg i nikad više, stalno sam držao crijevo u rukama, nisam mogao nazaljevati rasadu.
Pošto nisam našao nijednu temu o dezinfekciji kotajnera od stiropola ova tema mise čini povoljna pošto je svaštara. Prije nekoliko godina sam radio dezinfekciju kotajnera od stiropola sa 2% žive sode i posle natapanja u tom rastvoru sam isprao kotajnere čistom vodom. Našao sam na internetu jednu varijantu potapanje kotajnera u rastvor varkine u koncetraciji varkina : voda 1:4 u trajanju od 10sekundi, ali se ne spominje ispiranje čistom vodom. Predpostavljam da je neko od vas to radio pa ako može da nam objasni postupak i čime je to radio.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
TO je nama i savjetodavna služba rekla, milsim na varikinu. Ja mislim da nema bolje dezinfekcije sjemena i kontejnera od "masne" sode NaOH. Varikina ima klora pa ono...

Na vrh