• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bla bla svaštara

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
292
Koja sorta luka je najbolja za "mladi luk". Zimi sam sadio srebrenac i ok je. No nekad su sadili u proljeće neki "salatni luk" koji se sadio rano u proljeće i brzo rastao te stvarao male grmove. Msm da je i bio uglavnom za "mladu" konzumaciju. No u poljoapotekama me uglavnom blijedo gledaju kad spomenem to

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,972
Talijanac... ;) on raste u grmićima...
prodajem-kozjak-ljutiku-sjeme-organski-uzgoj-slika-112916804.jpg

jedan od najboljih starih sorti luka...ali, zbog slabih prinosa, pomalo zaboravljen...

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
292
A što sadi @DARIJUS ili netko ko se bavi prodajom istog? Vjerojatno tog Digiča ne?
Sjećam se i da su sadili tzv stoljetni, ali teško je to danas nabaviti, ako uopce postoji

Dalija

Član
Tu od
20 Srp 2015
Poruka
35
Stoljetni imam i ako hoćeš mogu ti poslati lučice kad ih napravi na vrhu.
Mene je luk jako iznenadio ove godine godine. Iz svake lučice rastu dva ili tri tanka lukeca i kad ih očistim jedva bude pristojnog luka za Uskrs. Sadila sam ga kao i svake godine, srebrenac ( baš lijepe lučice) krajem desetog mjeseca.
Zanima me koji bi mogao biti razlog.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,972
A što sadi @DARIJUS ili netko ko se bavi prodajom istog? Vjerojatno tog Digiča ne?
Sjećam se i da su sadili tzv stoljetni, ali teško je to danas nabaviti, ako uopce postoji
sadim ono što uhvatim po povoljnijoj cijeni u trgovinama sjemenske robe...za mladi luk ustvari i nije nešto presudno važno koja je sorta, kroz godinu napravim neka 4 turnusa po 25 kila lučice...jel žuti, srebrenac ili crveni, velim, nije važno...sve se proda ;) Za stari luk se ne patim...
Stoljetni imam i ako hoćeš mogu ti poslati lučice kad ih napravi na vrhu.
Mene je luk jako iznenadio ove godine godine. Iz svake lučice rastu dva ili tri tanka lukeca i kad ih očistim jedva bude pristojnog luka za Uskrs. Sadila sam ga kao i svake godine, srebrenac ( baš lijepe lučice) krajem desetog mjeseca.
Zanima me koji bi mogao biti razlog.
tjeraju li odmah i stapke za sjeme?...jer ta lučica se prema tvom opisu ponaša kao stari (debeli) luk, koji isto tak potjera više stabljika iz jedne lukovice...

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,756
Talijanac... ;) on raste u grmićima...
prodajem-kozjak-ljutiku-sjeme-organski-uzgoj-slika-112916804.jpg

jedan od najboljih starih sorti luka...ali, zbog slabih prinosa, pomalo zaboravljen...
To je ljutika. Ovisi kak ga zovu u kom kraju. Kod mene je kozjak

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
292
To je ljutika. Ovisi kak ga zovu u kom kraju. Kod mene je kozjak
Koliko vidim to je izgleda ono kaj je u Sloveniji Šalotka. Barem po izgledu. A isto se sadi onako, površinski i navodno stvara grmiče

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,972
Kozjak je nešto sasvim drugo kod mene...to je onaj jako dugački mladi luk, to smo znali prije pokrivat steljom...ovo se oduvjek zove talijanac, i za razliku od kozjaka koji raste po jedan, ovaj raste u grmićima...a na kraju vegetacije imaš punu šaku tih lukovica, koje se dijele i ponovno sade (ili jedu).

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
292
Pa ti sad budi pametan. S obzirom da je ponuda kod mene katastrofa, kupil sam prek u Slo ono kaj oni zovu šalotka. Trebalo bi se saditi onak da viri iz zemlje, i navodno rastu grmiči. U utorak posadim pa bumo vidjeli

Najnoviji postovi

Na vrh