S mog stajališta razumijem zašto većina kolega ne želi i šuti.
Evo jedna moja situacija od prije 10ak godina, sklopili ugovor s jednim otkupljivačem zelenog i šarenog graha. Nas 19 kolega, dvojica kolege su još predali te godine i lješnjak istom tom otkupljivaču uz grah (nije Nutris, nego jedan drugi), potpisali unaprijed po kojoj cijeni prodajemo otkupljivaču, došla sezona da se grah skida.
Ugl nekih 35ha zelenog graha i 5ha šarenog, uz 7ha lješnjaka je bilo dogovoreno da će taj otkupljivač sve to otkupiti od nas. Tj da ne prodajemo svako posebno od nas kolega,po kilu-dvije, jer ipak velika je to količina, još te godine grah rodio kao nikad.
Šleperi došli, roba otišla mi pare nikad dobili nismo

Ali, ajd da je bar na tome ostalo...
Prijavili policiji, svi svjedočili, dali iskaze itd sve po PS-u što bi se reklo, čak i bjanko-zadužnica, imao si neku 'garanciju'.
Nakon 6mj kad pare nismo dobili, nas 19 odlučili ga pronaći, tog vlasnika firme, platili i privatnog istražitelja itd.
Nakon godinu dana policija nas uhapsi, proveli svi 48h u ćuzi, dvojica kolege i duže jer eto taj lopov je tužio njih dvojicu (koji su nas kao 'zastupali' tj oni su se dogovarali većinom s tom firmom) da su dvojica kolege pokrali nas ostale i još je tužio nas svih 19 za uznemiravanje.
Suma sumarum, on je u nekoj drugoj državi prebjego, on je 'parnicu' dobio, jer svi smo dobili novčane kazne jer smo ga privatno uznemiravali (tj istražitelj) koje smo morali platiti..
Nakon 3g sam saznao da je još njih 5-6 u okolici mene isto tako zeznuo te godine..i isto su prošli kao ja i kolege.
Ja se tješim, tj sreća u nesreći što je te godine grah rodio. Bilo zelenog 1400kg selektiranog po jutru prosjek. I tješim se, dobro pa nisam sve tako odlučio 'prodati'..Pola predao njemu, od 7tona graha, nisam naplatio 3,5t...
A ukupna količina od dotičnog pokradena je skoro 8 vagona graha, + vagon šarenog + lješnjaci od kolega sa 7ha...tj od svih nas 19 koliko mu je predalo...
Te godine zeleni grah je ugovoren s tom firmom po 19 kn/kg. Na malo se prodavalo po 25-27kn/kg pa eto izračunajte sami kolike pare su u pitanju...