• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bočne i stražnje STRIŽNE kose

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,341
Ma za te kose ti uopće ne treba snaga, 25-tak s njom ide kako hoćeš :). Ja kosim sa Zetorom 6245 i Gaspardo fbr 205 jer sa 3511 ne mogu pratiti kako treba, preuzak je.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,475
Zar Gramip još uvjek radi? Ja ti imam Gramip 180cm, nekada kosim sa IMT 539 nekada sa IMT 549DW, kako je koji slobodan. Što se tiče snage ide i slabiji bez brige, ali radije uzmi Gaspardo, kvalitetnija je dosta od Gramipove.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,879
Otkos mu je preširok za 3511 pa gazi pokošenu travu. Kak veli ZJ nije u pitanju snaga traktora jer njima netreba puno da se pokreču. Više je to zbog veličine stroja. Meni ponekad kad idem brže a gusta trava zanosi Ursusa 355 dok Zetor 6340 to nije ni osjetio. Imam Gramip 180 ali Gaspardo je kvalitetniji a za ovu drugu neznam.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
ne kužim. Pa uvijek gaziš pokošenu travu, osim ako ti je trag guma taman toliko koliko je širina otkosa. Ne zvuči mi to baš kao veliki problem
A ovo sa zanošenjem, vjerojatno kad ideš brže? Trenutno imam bočnu na 533 i kosim većinom u prvoj, al nekad moram u sporohodne ić, 3., 2. jednom čak i 1. Misliš da bi zanoslilo i pri sporijoj košnji?

Razmišljam da uzmem ovu najveću od Giaccaglia 245cm ili Gaspardo 235cm(čak i po cijenu sporije košnje koju nadoknadim ionako širim zahvatom i manje gaženja), al eto malo se raspitujem o mogućim problemima koje bi IMT 549 s njom imao, ako bi ih bilo

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,879
Ne gaziš uvijek. Kosa 180 cm i Ursus 355 taman ne gazi otkos. Nekom to ne smeta ali nekom drugom i smeta. Ja na tvojem mjestu nebi išao na toliko zahvat ali to je samo moje mišljenje. Tvoji su novci a tek kad ju počneš koristiti budeš vidio jesi ispravno kupio ili ne.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,862
Sve je to više-manje slično. Za Gramip sigurno su (naj)jeftiniji dijelovi.
Br. 1 je BCS Duplex.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,475
Za Gramip nema više kvalitetne kose i protukose za kupiti, džaba jeftinoga. Sad je sve iz željeza napravito i nitnovi odlaze čudo jednu, prije je bio prihvat od gusa i to je bilo dobro.

Što se tiče zanošenja ja nemam s tim problema, zahvat je 180 i 539 ide 2. brzom bez brige. Naravno gdje je jako sitna i gusta trava treba sporije.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,341
Otkos mu je preširok za 3511 pa gazi pokošenu travu. Kak veli ZJ nije u pitanju snaga traktora jer njima netreba puno da se pokreču. Više je to zbog veličine stroja. Meni ponekad kad idem brže a gusta trava zanosi Ursusa 355 dok Zetor 6340 to nije ni osjetio. Imam Gramip 180 ali Gaspardo je kvalitetniji a za ovu drugu neznam.

Hvala kolega na objašnjenju, upravo tako.. Teško je pratiti jer treba gaziti maltene po pola otkosa, dok sa 175cm Gaspardo kosi super i taman ga prati. Dok 6245 kosi ne gazi otkose i to ide super.

Ja koliko sam čuo Gramip proizvodi samo po narudžbi, treba čekati 2 ili 3 mjeseca..

Također BCS broj 1, navodno su dvije kose, a ne protukosa i kosa kao kod Gasparda i Gramipa.

kako misliš da ne možeš pratiti?

tko je zastupnik u RH za Gaspardo

Messis i BKL prodaju Gaspardo..

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,879
Bome poskupilo. Kad sam kupovao gramipovu tamo je bila 12000 a gaspardo 16000 kn.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Ne gaziš uvijek. Kosa 180 cm i Ursus 355 taman ne gazi otkos. Nekom to ne smeta ali nekom drugom i smeta. Ja na tvojem mjestu nebi išao na toliko zahvat ali to je samo moje mišljenje. Tvoji su novci a tek kad ju počneš koristiti budeš vidio jesi ispravno kupio ili ne.

No pa zato sam i došao ovdje pitat za mišljenja :)
Zašto ne bi išo preko 2m? samo zbog gaženja ili?

Jel ima netko ovdje preko 2m kose?

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,229
Imam ja 2,05,a prije sam imao 175,ali ni ja ti nebih preporučio 2,45,jer je to velika dužina i dolazi do velikog elasticiteta na kraju kose,2.20 max po mojem mišljenju,ali ti napravi kako misliš da je tebi bolje :icon_neutral:

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,341
Imam i ja 205cm kosu. Prije smo kosili sa bočnom strižnom na 3511.

Koliko površine ti planiraš kositi na godinu? I s kojim traktorom?

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
dakle IMT 549
površine za sada do 10ha, ali u planu je širenje.
sada kosim sa IMT 533 bočnom kosom od 1.5m (jedan nož) i ide mi na živce koliko je neučinkovita jer gušće DTS se štopa, moram u sporohodnoj i općenito mi se čini premali zahvat jer košnja jako sporo ide, a većinu toga oko farme radim sam i gledam di god mogu uštedit nešto vremena.
E sad, razmišljao sam i o rotacijskim, al za njih treba puno veća snaga za manji zahvat otkosa. Isto tako ako dignem sa 1.50m na 1.65 imam osjećaj ko da ne bi puno napredovao što se tiče uštede vremena.
Ima tu formaša koji kažu da sa strižnim duplexom kose bez problema i gusto i polegnuto pa sam tako odlučio da ću probat s tim i ić na najveću dužinu kose koju traktor može bez problema u košnji ispodnijeti. I meni 245 zvuči malo previše, al opet dok god mi netko ne kaže da je probao i da ne valja, mislit je drek znati.

Bane, kakav je bio prelaz sa 175 na 205? koja je bolja

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,229
175 je bila dosta lakša,i puno je manji elasticitet bio,uvijanje kose u luk pri podignutoj je bio manji,a sa ovom drgom si brži
Imam gribaldi salviju jednu i drugu,i ne mislim mijenjat marku prva je bez greške odradila 30 god 2. vlasnik i novom gazdi još bude,ako mi ova bude isto tako ja prezadovoljan
Jedan prijatelj je kupio novu bcs duplex,a prije je imao posuđeno g.s. i kaže da je sa g. s. ljepše išlo,mada je i sa ovom zadovoljan
Kaže da se na bcs u one zupce hvata zemlja i tupi nož,dok ova druga grib.s ima glatki protunož i tu se zemlj jako malo hvata,to je njegovo mišljenje,ja osobno nisam nikad redio sa bcs tako da ne znam :=:)

Ja kosim sa zetorom 4911

Najnoviji postovi

Na vrh