Reci mi breskvar koji bi po tebi bio optimalan način gnjoidbe mladog voćnjaka breskve zasađenog u siječnju.[/QUOTE
Pretpostavljam da je prije sadnje obavljena meliorativna gnojidba stajnjakom i kompleksnim mineralnim gnojivima NPK formulacije. Zato sada treba samo dušična prihrana...
Preporučam barem prve 2 godine obrađivati tlo u mladom nasadu breskve, između redova tanjuračom, kultivatorima, frezom, a u redu motikom ili frezom sa ticalom...herbicidima se može u redu ići tek treće godine, a još bolje tek četvrte...
Slažem se s Breskvarom, mada imam iskustva s mladim nasadima bresaka-nektarina te ukoliko se radi o ekstenzivnom nasadu svakako treba prihraniti mladu voćku s otprilike 60-80 grmam Urea ( radi držanja vlage što duže ....) i 70 - 80 grama Kana. Obično se to radi u dva navrata prije i poslije cvatnje , mada može da se obavi i poslije cvatnje ujedno, rasipanjem oko voćke u širini krošnje.Gnojivo bi se moralo lagano zadrljati, jer ostajanjem na površini izlapi te izgubi svoju funkciju.Kod intenzivnog nasad slično napraviti te poslije gnojidbe preći površinu lagano sjetvospremačem( ukoliko ne radite s deponatorom).
Što se tiče korova svakako ....motikan.
y):
y):...mada postoji jedna solucija koju sam radio i pokazala se dosta dobra samo sadnice moraju biti starije od 2 godine što bi značilo tek sljedeće godine se ovo može primjenjivati.
Radi se o parakvatu Reglon forte koji se pokazao dosta dobar za jednogodišnje korove ( nadam se da višegodišnjih nema jel su odrađeni u pripremi zemljišta ili okopavanju).
Količina sredstva zavisi o zakorovljenosti pa se kreće od 3-5 l. Radi pojačavanja sredstva dobro je dodati i 1l bijelog ulja.
Kakav je mehanizam ovog sredstva:
Treba se primjeniti po vedrom i sunčanom vremenu kada se energija sunca u dovoljnoj mjeri akumulira u klorofilu (slično sunčanim ćelijama), ista se rabi za pokretanje (“paljenje “ elektrona u ciklusu, koji se stručno opisuje kao “Fotosistem I”.
Kad je bilo najtoplije u toku dana rezultati su se vidjeli već za 2-3 sata
Treba biti oprezan s herbicidom da ne dospije na zelene površine jer će ih spaliti, nije sistemik. Ovaj herbicid djeluje samo ukoliko dodje u doticaj s zelenom masom.
1. Ovdje mi nije jasno ide li Daconil 720 samostalno ili u kombinaciji s Delanom.
2. Zašto ne Pirimor za lisne, jel možda riječ o tome da je Kohinor kvaliteniji ili bolji po cijeni od Pirimora
Ne neide u kombinaciji nego ili ....
Kad sam pisao poruku to je trebalo izgledati tabelarno ali slanjem ispalo je ovako zajedno, sorry:mur:
Dakle odvojeno.
Kod pepelnice i monilije dat je samo jedan preparat Topas 100 ec koji je ujedno i monilicid,
ali prvenstveno je preparat koji se koristi protib pepelnice.
Svi preparati imaju svoju zamjenu Chorus je mogao biti zamjenjen Signumom ali je u fazi cvjetanja bilo hladno pa se Chorus u tim slučajevima pokazuje kao jedino sredstvo koje reagira na temp. iznad 5 stupnjeva.
Daconil 720 je mogao biti zamjenjen Chromodinom s 65 ali posto ja u toj fazi praktikujem uporabu preparata na bazi aminokiselina ne dolazi u obzir Chromodin jel koagulira sa folijarnim gnojivima....itd itd.:icon_jook:
Može i Primor namjesto imidakloprida zašto ne, ja sam dao okvirno šta sam ja koristio, prema tome sve je podložno izmjenama, ovo su bila " moja iskustva ".
: