Re: BRESKVE
ja sam posadio pola ha 2003 g. i to su bili okulanti. prednost kod njih je to što si od početka formiraš uzgojni oblik kako želiš, ostaviš grane koje želiš, visinu do početka prvih grana i jeftiniji su od jednogodišnjih sadnica. a nedostatak je što ti ne potjeraju sve sadnice, pogotovo ako nije okulirano na 2 pupa kako bi trebalo biti, što se recimo desilo meni, tako da sam morao reklamirati jer mi 50 % nije potjeralo plemke, vjerojatno su se pupovi smrzli kod njih u rasadniku.a i vegetacija ti kasni godinu dana, s obzirom da ti tek moraš uzgojiti jednogodišnju sadnicu.
zelena rezidba je obavezna da ti se ne dogodi isto što i meni na kasnijim sortama koje su mi smrzle u cvatnji. pa pošto na njima nije ni bilo plodova, mislio sam da ih netrebam ni orezivati u zeleno. katastrofalna greška. pogotovo na mladom nasadu koji se još formira, jer ti se pojave tzv. vodopije na postranim granama ( meni su to bile najdonje kosturne grane) koje rastu puno brže od ostalih, i praktički preuzimaju ulogu provodnice, tako da na jednom stablu imaš po 4-5 vodopija koje crpe sva hranjiva i ne dozvoljavaju provodnici da razvija bočne grane na ostalim katovima (uzgojni oblik vretenasti grm) tako da ti provodnica ostaje gola. grešku primjetiš tek u jesen kad otpadne lišće, pa onda u zimskoj rezidbi vadiš pravu provodnicu van, i ostavljaš najbližu vodopiju da bi koliko toliko spasio što se spasiti može. dakle, ljetna rezidba je OBAVEZNA!!!
što se tiće sorata, tu svako odlučuje sam. ja imam rani redhaven, redhave, glohaven, elegant lady, red skin i fayetu. stim da sam ovaj red skin dobio pod reklamaciju. to je starija kasna sorta, vrlo rodna, krupna, ali je nproblem kod nje što prije same berbe počinje opadati sa stabla ko luda, tako da nisam zadovoljan s njom. ove sam godine posadio još 1 ha, ali sam izbacio kasne sorte. tako da mi je berba u normalnim godima od 15. 07.(rani red haven) pa do 25.08. (elegant lady). u novom nasadu sam još dodao rich lady koja dozrijeva zajedno sa redhavenom ali je tamno crvene boje, i sancrest koji dozrijeva sa eleganticom. tako da u isto vrijeme imaš dvije sorte različite boje pokožice, pa ko voli nek izvoli! ranije sorte nisam sadio jer one kod nas ostaju dosta sitne (prekratka vegetacija)
eto, nadam se da sam ti pomogao, a ti samo pitaj, pomoći ću ti koliko mogu!
pozdrav!