• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

B

breskvica

Guest
Molila bih iskusne voćare da mi pokušaju objasniti kako i kada trebam orezati breskve. Vinogradarske su, stare tri godine,i imam dva komada-ali su moj ponos!! :mrgreen:

Unaprijed zahvaljujem !

P.S. Do sad nikada nisu orezivane,pa su malo "čupave"
 
K

KRESO

Guest
Re: Orezivanje bresaka

he,he moraju na depilaciju, ah ženske stvari !!! ( sorry nisam mogao izdržati da ne komentiram) :mrgreen:
 
N

neno

Guest
BRESKVE

POZDRAV SVIMA!
dal netko od vas ima nasad breskvi? imam 1,5 ha, pa bih rado podijelio iskustva jer vidim da proizvođača breskvi baš i nema puno
 

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
911
Re: BRESKVE

ima kod mene u velikoj gorici nekoliko njih kaj imaju breskve
 
N

neno

Guest
Re: BRESKVE

jel si ih vidio koji puta? koji uzgojni oblik, sorte i tak to?
 

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
911
Re: BRESKVE

nisam se interesiral jedino sam prije par godina kupoval kod kuma nektarine ibreskve i to je bilo super za odnest na more i jeftino mislim da je bila cjena kos nj upola od one u ducanu i onda su mu jedne godine bile jako sitne ali i takve meni super i posjeko ih je i iskrčio nerznam tocno zakaj
 
N

neno

Guest
Re: BRESKVE

šteta. ja kao uzgojni oblik imam vretenasti grm, al mi je problem kaj ga nigdje nisam vidio uživo, sve iz literaturei inih izvora. svi nasadi u okolici su oblik vaze. zato i tražim nekog ko ih ima pa da se malo dodatno educiram! :D .a zbilja me čudi kaj ih se više ne sadi, jer je zbilja dosta profitabilna, a i zaštita nije tak komplicirana i ne košta puno. :mrgreen:
 

panther

Član
Tu od
14 Sij 2008
Poruka
43
Re: BRESKVE

neno.ja planiram ove godine podići nasad breskve.ne znam otkuda si ali kažu da je u kontinentalnom djelu najbolji uzgojni oblik vaza zbog osvjetljavanja krošnje i samoga ploda.tako da bih i ja išao na vazu 4x3-3,5m.nadam se da ću uspjeti prodati urod .puno sam premišljao oko jabuke ili breskve ali ipak je prevladala breskva.
 
N

neno

Guest
Re: BRESKVE

bok panther! ajde da još netko postane breskvar! :D . ja sam ti inače iz Velike Ludine, Moslavina, izrazito voćarski kraj, većinom jabuke, al ima već dosta i nasada breskve. i svi imaju više manje vazu. meni ti se to ništa ne sviđa, jer im pobjegne u zrak, rodne grane nalaze se na 1.60 od zemlje, tako da imaš manji urod. vretenasti grm mi se pokazao odličan. doduše napravio sam nekoliko propusta, al sad znam tehnologiju (na greškama se uči), i sad sam podigao još hektar.mislim da ti je međuredni razmak od 4 m premalo za vazu, raspitaj se malo. odakle si ti? koliko planiraš posaditi?
 
I

ivha

Guest
Re: BRESKVE

ja vam imam 1ha bresaka i isao sam na vretenasti grm, kraj mene vam ima susjed s vazom i mogu vam samo reci da su mu se vec redovi spojili. naravno iste godine smo sadili
 

panther

Član
Tu od
14 Sij 2008
Poruka
43
Re: BRESKVE

ljudi pa rast treba regulirati rezidbom.ne smiješ ju pustiti da jako buja smanjuješ joj i životni vijek.nego neno ja sam ti iz okolice Garešnice.volio bih vidjeti breskvu u vretenastom grmu.
 
N

neno

Guest
Re: BRESKVE

panther, što se mene tiće, možeš doći kad god želiš! :D
 
N

neno

Guest
Re: BRESKVE

ivha, koliko ti je star nasad? jel si zadovoljan vretenastim grmom? koji ti je sklop?
 
F

fabrizio

Guest
Re: BRESKVE

Bok ljudi,živim u podravini i imam nešto zemljice pa bih pokušao proizvodit breskvu.zanima me u par crta nešto općenito kao tip zemlje,zavjetrina,učestalost zaštite i koje su prosječne cijene ploda breskve,thx :D
 
N

neno

Guest
Re: BRESKVE

bok fabrizio! prvo si pročitaj neku literaturu o breskvi. recimo BRESKVA od Ante Medina, a onda vidi kako ćeš dalje. inaće breskva nije jako zahtjevna al ti treba neko vrijeme da je prokužiš jer raste ko luda. zaštita je puno jeftinija nego kod jabuke a i ima je duplo manje. cijena ti se kreće od 4 do 6 kuna na veliko, ovisi koju imaš klasu i kamo plasiraš robu.
 
F

fabrizio

Guest
Re: BRESKVE

Čitam Medinu ali mi se čini da je on više za to da se breskva uzgaja u Dalmaciji i toplijim krajevima,možda zbog računice,ne znam.uglavnom knjiga je dobra piše sve živo,samo bi htio čuti neka iskustva iz prve ruke.Jel obavezna zelena rezidba i koje sorte bi mi preporučili :?:
 
N

neno

Guest
Re: BRESKVE

ja sam posadio pola ha 2003 g. i to su bili okulanti. prednost kod njih je to što si od početka formiraš uzgojni oblik kako želiš, ostaviš grane koje želiš, visinu do početka prvih grana i jeftiniji su od jednogodišnjih sadnica. a nedostatak je što ti ne potjeraju sve sadnice, pogotovo ako nije okulirano na 2 pupa kako bi trebalo biti, što se recimo desilo meni, tako da sam morao reklamirati jer mi 50 % nije potjeralo plemke, vjerojatno su se pupovi smrzli kod njih u rasadniku.a i vegetacija ti kasni godinu dana, s obzirom da ti tek moraš uzgojiti jednogodišnju sadnicu.
zelena rezidba je obavezna da ti se ne dogodi isto što i meni na kasnijim sortama koje su mi smrzle u cvatnji. pa pošto na njima nije ni bilo plodova, mislio sam da ih netrebam ni orezivati u zeleno. katastrofalna greška. pogotovo na mladom nasadu koji se još formira, jer ti se pojave tzv. vodopije na postranim granama ( meni su to bile najdonje kosturne grane) koje rastu puno brže od ostalih, i praktički preuzimaju ulogu provodnice, tako da na jednom stablu imaš po 4-5 vodopija koje crpe sva hranjiva i ne dozvoljavaju provodnici da razvija bočne grane na ostalim katovima (uzgojni oblik vretenasti grm) tako da ti provodnica ostaje gola. grešku primjetiš tek u jesen kad otpadne lišće, pa onda u zimskoj rezidbi vadiš pravu provodnicu van, i ostavljaš najbližu vodopiju da bi koliko toliko spasio što se spasiti može. dakle, ljetna rezidba je OBAVEZNA!!!
što se tiće sorata, tu svako odlučuje sam. ja imam rani redhaven, redhave, glohaven, elegant lady, red skin i fayetu. stim da sam ovaj red skin dobio pod reklamaciju. to je starija kasna sorta, vrlo rodna, krupna, ali je nproblem kod nje što prije same berbe počinje opadati sa stabla ko luda, tako da nisam zadovoljan s njom. ove sam godine posadio još 1 ha, ali sam izbacio kasne sorte. tako da mi je berba u normalnim godima od 15. 07.(rani red haven) pa do 25.08. (elegant lady). u novom nasadu sam još dodao rich lady koja dozrijeva zajedno sa redhavenom ali je tamno crvene boje, i sancrest koji dozrijeva sa eleganticom. tako da u isto vrijeme imaš dvije sorte različite boje pokožice, pa ko voli nek izvoli! ranije sorte nisam sadio jer one kod nas ostaju dosta sitne (prekratka vegetacija)
eto, nadam se da sam ti pomogao, a ti samo pitaj, pomoći ću ti koliko mogu!
pozdrav!
 
A

Ado

Guest
Re: BRESKVE

- Ćao svim forumašima dragi mi je da se priključim zanimljiva tema , imam oko 1500 komada rane i kasne breskve,kod nas se u zadnje vrijeme u "Hercegovini" pojavila bolest kovrždavost lista i sušenje bresaka a de ne govorim o pojavi smole na breskvama.Polijevam pet puta a nekad i više u toku godine sa atomizerom redovi su mi širi zbog prolaska mašina. Za kovrdžavost lista sve sam pokušao i ništa, 8) jedini im je lijek obavezno polijevati modrim kamenom učinak je zadovoljavajući. Što se tiče sušenja voćaka uvalio se kod nas u breskve žilogris pomak u izliječenje je mali pokušajem razniim pesticidima i savjetima apoteka-ljekarnama ali ništa :arrow: baš nisam postigao već mi ostaje najesen čupanje ."Zato vas molim da li ima ko kakvo rješenje za moj problem što se tiče sušenja stabala ili grana na voćkama i šta je rješenje vezano za smolu koja se pojavljuje na starim a tako i na mladim voćnjacima. :?: " Još da napomenem voćnjak ima dovoljno vlage preko čitave godine imam napajanje sistem kap po kap . :D
 
A

Ado

Guest
Re: BRESKVE

- Molio bi forumaše da neko odgovori na moj problem vezano za breskve :?: - Ado - :drinkers:
 
B

Bobo

Guest
Re: BRESKVE

Mislim da se nitko ovdje ne bavi breskvama i da ce ti netko tesko pomoci...

Ili se mozda varam ?
 
Na vrh