• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Re: BRESKVE

joekiki kaže:
Pre par godina,kod mene kupus lep velik na njivi(studeni), divota videti...a zečevi opalili po mladom voćnjaku :evil:
I to samo jabuke, kruške i dunje...imaju neki specijalan "MENI"... :evil:
Posle da mi neko kaže zečevi vole kupus,,, eee... :twisted:
A breskve ni da taknu,,,izgleda da im gorči ukus... :lol:
Pozdrav joe! :mrgreen:

Eto-bravo
Nadam se da si je ovo kolega od malo prije pročitao

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

branko64 kaže:
Nisam ja u lošim odnosima snikim.ograda je kraj puta poljskog ,ali nakon dvije godine neko se našao pametan i kaže da je ograda pre blizu puta.Ograda je na mojoj strani međe.Prve dvije godine je bilo u redu.Čim sam poćeo brati iprodavati ljudi počeli su biti zavidni,al nema veze-ko radi ne boji se gladi

Stvarno-imao sam zeca uvoćnjaku tijekom cijele godine.Kad sam došao skoči i ništa mi nije oštetio.Pitao sam veće voćare i kažu isto-kora im ne odgovara,vidio sam na dva tri mjesta malo proba i ostavi-dok bi jabuku ogulio-par dunji mi je sredio ali to je van toga

Nemoj me držati za riječ ali sam 99 posto uvjeren da ogradu smiješ postaviti točno na među,i to je po zakonu.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...bogami kod mene je zec haračio i po breskvama dok su bile mlađe. Al istina je da od svih voćnih vrsta najviše voli jabuku, a zatim krušku, dunju i mušmulu...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Postavit ću ogradu na jedan voćnjak ali za drugi neču imati sredstava do nagodinu a moram nekako zaštititi sadnice od te divljači,znam za kojekakva sredstva i mreže oko sadnica,čak i one plastične cijevi,ali.......Šta bi se desilo kada bi ja upotrijebio obične plastične cijevi tih godinu dana,imam priliku da nabavim dosta toga,polovno naravno. Lijepo ih zarezati prije postavljanja da ih bude lakše skinuti i super. E sad,koliko je to loše i štetno i dali uopće je?

K

kemicar

Guest

ekoliški ili ... nemoj da budu preuske cijevi (temperatura u ljeti)

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

breskvar kaže:
...bogami kod mene je zec haračio i po breskvama dok su bile mlađe. Al istina je da od svih voćnih vrsta najviše voli jabuku, a zatim krušku, dunju i mušmulu...

E breskvar htjeo sam ti se javiti,idem na tvoj kraj tamo negdje za desetak dana pa reko da navratim po koju teglicu koječega ali nema ti broja moba što si bio napisao nedavno,jesi ga maknuo ili?

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

kemicar kaže:
ekoliški ili ... nemoj da budu preuske cijevi (temperatura u ljeti)

Ma ne ekološki,samo da izdrži godinu dana dok ne postavim ogradu. Mislim na one cijevi od vodovoda,tamne su pa se i ja bojim da će štetiti zbog zagrijevanja.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...moje je mišljenje da je to OK, recimo, kod šljive gdje je deblo visine cca 80 cm...ne znam koji ćeš imati uzgojni oblik, no kod mene primarne grane kreću od visine 40 - 50 cm i taj dio mora biti slobodan, a zec to dohvati bez problema...
...zato kod mene plastične cijevi nisu dolazile u obzir...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

breskvar kaže:
...moje je mišljenje da je to OK, recimo, kod šljive gdje je deblo visine cca 80 cm...ne znam koji ćeš imati uzgojni oblik, no kod mene primarne grane kreću od visine 40 - 50 cm i taj dio mora biti slobodan, a zec to dohvati bez problema...
...zato kod mene plastične cijevi nisu dolazile u obzir...

Pa imam u planu vretenasti grm,nekako mi je to najbolje koliko sam studirao,lako za rezidbu,nije stablo visoko,lako prskati,brati,puno više stane na hektar itd. Jedino neznam koliki je maksimalan dozvoljeni prinos na vretenu? Stablo je nisko ali mislim neće zec toliko štete napraviti na tim prvim granama koliko bi na deblu da nije zaštićeno.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

A jel se može u kreč malo ubaciti kunilenta? Nije vrag da mu je sila jesti otrov? Ili će ga ojačati :lol: :lol:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Kontam kaže:
A jel se može u kreč malo ubaciti kunilenta? Nije vrag da mu je sila jesti otrov? Ili će ga ojačati :lol: :lol:

Ma budem ja i taj kunilent upotrijebio,stavljao cijevi ili ne. A kreč nesmije na breskve ako si na to mislio.

K

kemicar

Guest

A što mislite o otopini čili papričice za prskanje debla?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...kunilent je 100% efikasan ako se ne štedi već stavlja jača koncentracija i ne čeka zadnji dan već premaže tri puta tijekom zime...provjereno (ali mazati kad je temperatura iznad nule) :!:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

branko64 kaže:
Zar kreč stvarno nesmije na breskvu?

Koliko sam ja upoznat nesmije,e sada stučno objašnjenje zašto nesmije,to neznam,govorili jesu al sam zaboravio. Ja sam učlanjen u udrugu voćara pa na stručnim predavanjima dosta toga naučiš,iako u nekoj literaturi piše drugačije,većinom starijeg izdanja. Isto ti je sa orezivanjem,u nekim knjigama češ naći da se grane skraćuju a najnovija istraživanja su pokazala da to nije dobro,što znači kad režeš nema skraćivanja,režeš do kraja.,itd.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Nema šanse da u našem području kreč više šteti nego koristi. Mislim na Slavoniju. Ne pada mi niti jedan razlog zašto bi to bilo tako, možda eventualno kod ranih sorti, da se zagrije stablo prije, da dođe ranije u rod ili nešto na tu foru ili... bja ništa mi nepada na pamet. Za sve ostalo bi stvarno čovjek morao biti dr mr bio kemičar nešto sa nečim da kaže da se spojevi na kori breskve izlučuju preko kore, pa da sa kišom spere do korijena, a da onda oslobađa tokove zbog bujnosti i bla bla :mrgreen:

K

kemicar

Guest

kemičar površno ne vidi neki razlog zašto bi na ostalim voćkama kreć bio dozvoljen a na breskvi ne.

G

Grofvon

Guest

Bolje i bez ograde nego navlačit plastične cijevi,manja šteta...moje mišljenje....

Najnoviji postovi

Na vrh