• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Re: BRESKVE

kemicar kaže:
a viš papir svašta trpi. Bum znači moral doštukati stupe :lol:
...mislim da ćeš morati...u jednoj vegetaciji porast grana može biti i preko 2 metra u duljinu...

K

kemicar

Guest

2 m :?: čuj ja ti imam doma breskve normalan nasad i nemaju 3 m a stare su 5-6 godina i nema razlike od sjemenjaka do kupovne cijepljene. Možda zemlja? Bum opet napravio analizu pa da čujem agronoma.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

:shock: trebale bi prve godine poslije sadnje dosteći visinu 3,5 m, doduše kod vretena.

K

kemicar

Guest

HM! Ideja! Ako ne nabavim van HRV. patuljaste sadnice, iskoristit ću ove goričke breskve za podlogu-očito su neke patuljaske. Možda je to početak dobrog posla. Sad još sam moram naučiti kak se cepi voćka. Preporuka kaj da sjemenke odmah stavim na mjesto ili da to delam negde sa strane?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

kemicar kaže:
HM! Ideja! Ako ne nabavim van HRV. patuljaste sadnice, iskoristit ću ove goričke breskve za podlogu-očito su neke patuljaske. Možda je to početak dobrog posla. Sad još sam moram naučiti kak se cepi voćka. Preporuka kaj da sjemenke odmah stavim na mjesto ili da to delam negde sa strane?
...okulacija na stalnom mjestu je najbolja (nema šoka presađivanja, korijen maximalno razvijen, dugovječnija voćka), ali je i najrizičnija obzirom da ne niknu sve sjemenke, a ako i niknu ne prime se svi cijepljeni pupovi pa imaš dosta praznih mjesta u redovima...
...za neku malenu površinu bilo bi OK, inače, trebaš lijepo posijati sjemenke u redove razmaka 1 m i više (da možeš prolaziti motokultivatorom između redova) i odatle gotove sadnice nakon 2 godine posaditi na stalno mjesto...

H

haso

Guest

slažem se sa Breskvarom samo što bi nadodao da umjesto jedne koštice metne dvije (naravno ako ih ima dovoljno) i malo ih razmakne , ako niknu obe trebao bi ih obe pocijepiti na dva mjesta na jesen iduće godine lošiju iščupa i npr pokloni ili proda u susjedstvu.Ja sam se zaj.... išao sam dosta gusto pa me sada mrzi vaditi ne zbog posla nego upravo zbog toga što je breskvar naveo (daleko je naprednija u što sam se uvjerio,presađena voćka dugo boluje,kilavi bi ne bi,još ako nema dovoljno vode i u proljeće sađena, to je živa katastrofa po meni gubljenje najmanje godinu dana,a i poslije. Ja sam se upravo zbog tih stvari odlučio sa sadnjom koštice na stalno mjesto samo što sam ja imao (uklijane koštice) pa fulanja nema.Inače te goričke (vinogradske) koštice su zakon kao podloga za breskvu i nektarinu( po nazivu gorice negdje si gore od Varaždina)

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209

haso kaže:
slažem se sa Breskvarom samo što bi nadodao da umjesto jedne koštice metne dvije (naravno ako ih ima dovoljno) i malo ih razmakne , ako niknu obe trebao bi ih obe pocijepiti na dva mjesta na jesen iduće godine lošiju iščupa i npr pokloni ili proda u susjedstvu.Ja sam se zaj.... išao sam dosta gusto pa me sada mrzi vaditi ne zbog posla nego upravo zbog toga što je breskvar naveo (daleko je naprednija u što sam se uvjerio,presađena voćka dugo boluje,kilavi bi ne bi,još ako nema dovoljno vode i u proljeće sađena, to je živa katastrofa po meni gubljenje najmanje godinu dana,a i poslije. Ja sam se upravo zbog tih stvari odlučio sa sadnjom koštice na stalno mjesto samo što sam ja imao (uklijane koštice) pa fulanja nema.Inače te goričke (vinogradske) koštice su zakon kao podloga za breskvu i nektarinu( po nazivu gorice negdje si gore od Varaždina)

Kako uklijane koštice.Gdje i kako ih ukliješ.Molim malo mi opiši ,jer ja se sprema raditi nešto takvo a nemam praktičnog iskustva.Unaprijed hvala

H

haso

Guest

Svako ima svoj način stratificiranja ja radim ovako plastične kante (bure) izbušene na dnu i stavljam red pijeska red koštice tako par puta i na kraju pokriješ 15-20cm pijeskom na proljeće vadiš van i posadiš u redove.Sa time da prije nego što mećem u pijesak namočim u hladnu vodu 24 sata.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...tako je...a i počnu pucati i vidi se klica...točno vidiš koje koštice su OK

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

kemicar kaže:
Nakon koliko je mogu cijepiti od sadnje?
...najbolje je cijepiti na spavajući pup u kolovozu...dotle mladu podlogu treba redovito prskati, okopavati, 2 puta prihraniti ( u travnju i svibnju) KAN-om i u kolovozu bi trebala biti debela kao prst i deblja što je i poželjno za okulaciju...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Dali je netko od vas ograđivao voćnjak,koliko vas je koštalo i dali ste sami pravili stupce ili ste kupovali?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Jesam ja. Stupce pravio sam (manekene) a ovi što drže žicu nategnutu, kupio kod MI Bloka Gašinci od napregnutog betona. Žica je farmer sa velikim otvorima kako bi bila što jeftinija. Debljina žice je 3 mm gornje i doljnje, između je 2,4 mm. Zec nije imao volju prolaziti kroz žicu, zaobilazio je gdje je nije bilo.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Kontam kaže:
Jesam ja. Stupce pravio sam (manekene) a ovi što drže žicu nategnutu, kupio kod MI Bloka Gašinci od napregnutog betona. Žica je farmer sa velikim otvorima kako bi bila što jeftinija. Debljina žice je 3 mm gornje i doljnje, između je 2,4 mm. Zec nije imao volju prolaziti kroz žicu, zaobilazio je gdje je nije bilo.

Slušao sam ljude,kažu da ako ne ukopaš žicu da zec ipak prođe,nekako ispod valjda,a ako zakopaš onda brže trune jebiga. Gledao sam šta je najjeftinije i nekako je ta farmer dosad najpovoljnija i najbolja za takve stvari. Bunt od 50m i visine 1,5m košta 300kuna,meni bi trebalo za sada oko 500m,i stupce ću sam raditi,to je do sada najjeftinije što sam našao. Ako neto zna još jeftinije neka javi. Samo što ću ja ići na dva metra visine ali moram prije vidjeti koliko će me to sve skupa koštati,jer onda i stupci trebaju biti veći itd.

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209

Kontam kaže:

Inače iz vlastitog iskustva znam da zec ne voli breskvu (mislim na koru) ,kod mene je redoviti gost.Ograda ti je više za "zečeve" na dvije noge.Prošle godine ja berem s jedne a romi s druge strane -pa sad si ti misli kak je to izgledalo_Ogradu mi trgaju traktori s raznim priključcima -obavezno jedamput godišnje.Neznam više što da radim

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

branko64 kaže:
Kontam kaže:

Inače iz vlastitog iskustva znam da zec ne voli breskvu (mislim na koru) ,kod mene je redoviti gost.Ograda ti je više za "zečeve" na dvije noge.Prošle godine ja berem s jedne a romi s druge strane -pa sad si ti misli kak je to izgledalo_Ogradu mi trgaju traktori s raznim priključcima -obavezno jedamput godišnje.Neznam više što da radim

A protiv toga se nemožeš boriti,bolje biti u dobrim odnosima s takvima,manje će štete napraviti. A šta kažeš zečevi baš nevole breskvu,nisu ti nigdje štetu napravili?

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209

Nisam ja u lošim odnosima snikim.ograda je kraj puta poljskog ,ali nakon dvije godine neko se našao pametan i kaže da je ograda pre blizu puta.Ograda je na mojoj strani međe.Prve dvije godine je bilo u redu.Čim sam poćeo brati iprodavati ljudi počeli su biti zavidni,al nema veze-ko radi ne boji se gladi

Stvarno-imao sam zeca uvoćnjaku tijekom cijele godine.Kad sam došao skoči i ništa mi nije oštetio.Pitao sam veće voćare i kažu isto-kora im ne odgovara,vidio sam na dva tri mjesta malo proba i ostavi-dok bi jabuku ogulio-par dunji mi je sredio ali to je van toga

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pre par godina,kod mene kupus lep velik na njivi(studeni), divota videti...a zečevi opalili po mladom voćnjaku :evil:
I to samo jabuke, kruške i dunje...imaju neki specijalan "MENI"... :evil:
Posle da mi neko kaže zečevi vole kupus,,, eee... :twisted:
A breskve ni da taknu,,,izgleda da im gorči ukus... :lol:
Pozdrav joe! :mrgreen:

Najnoviji postovi

Na vrh