...okulacija na stalnom mjestu je najbolja (nema šoka presađivanja, korijen maximalno razvijen, dugovječnija voćka), ali je i najrizičnija obzirom da ne niknu sve sjemenke, a ako i niknu ne prime se svi cijepljeni pupovi pa imaš dosta praznih mjesta u redovima...kemicar kaže:HM! Ideja! Ako ne nabavim van HRV. patuljaste sadnice, iskoristit ću ove goričke breskve za podlogu-očito su neke patuljaske. Možda je to početak dobrog posla. Sad još sam moram naučiti kak se cepi voćka. Preporuka kaj da sjemenke odmah stavim na mjesto ili da to delam negde sa strane?
haso kaže:slažem se sa Breskvarom samo što bi nadodao da umjesto jedne koštice metne dvije (naravno ako ih ima dovoljno) i malo ih razmakne , ako niknu obe trebao bi ih obe pocijepiti na dva mjesta na jesen iduće godine lošiju iščupa i npr pokloni ili proda u susjedstvu.Ja sam se zaj.... išao sam dosta gusto pa me sada mrzi vaditi ne zbog posla nego upravo zbog toga što je breskvar naveo (daleko je naprednija u što sam se uvjerio,presađena voćka dugo boluje,kilavi bi ne bi,još ako nema dovoljno vode i u proljeće sađena, to je živa katastrofa po meni gubljenje najmanje godinu dana,a i poslije. Ja sam se upravo zbog tih stvari odlučio sa sadnjom koštice na stalno mjesto samo što sam ja imao (uklijane koštice) pa fulanja nema.Inače te goričke (vinogradske) koštice su zakon kao podloga za breskvu i nektarinu( po nazivu gorice negdje si gore od Varaždina)
...najbolje je cijepiti na spavajući pup u kolovozu...dotle mladu podlogu treba redovito prskati, okopavati, 2 puta prihraniti ( u travnju i svibnju) KAN-om i u kolovozu bi trebala biti debela kao prst i deblja što je i poželjno za okulaciju...kemicar kaže:Nakon koliko je mogu cijepiti od sadnje?
Kontam kaže:Jesam ja. Stupce pravio sam (manekene) a ovi što drže žicu nategnutu, kupio kod MI Bloka Gašinci od napregnutog betona. Žica je farmer sa velikim otvorima kako bi bila što jeftinija. Debljina žice je 3 mm gornje i doljnje, između je 2,4 mm. Zec nije imao volju prolaziti kroz žicu, zaobilazio je gdje je nije bilo.
Kontam kaže:Jesam ja. Stupce pravio sam (manekene) a ovi što drže žicu nategnutu, kupio kod MI Bloka Gašinci od napregnutog betona. Žica je farmer sa velikim otvorima kako bi bila što jeftinija. Debljina žice je 3 mm gornje i doljnje, između je 2,4 mm. Zec nije imao volju prolaziti kroz žicu, zaobilazio je gdje je nije bilo.
branko64 kaže:Kontam kaže:Jesam ja. Stupce pravio sam (manekene) a ovi što drže žicu nategnutu, kupio kod MI Bloka Gašinci od napregnutog betona. Žica je farmer sa velikim otvorima kako bi bila što jeftinija. Debljina žice je 3 mm gornje i doljnje, između je 2,4 mm. Zec nije imao volju prolaziti kroz žicu, zaobilazio je gdje je nije bilo.
Inače iz vlastitog iskustva znam da zec ne voli breskvu (mislim na koru) ,kod mene je redoviti gost.Ograda ti je više za "zečeve" na dvije noge.Prošle godine ja berem s jedne a romi s druge strane -pa sad si ti misli kak je to izgledalgradu mi trgaju traktori s raznim priključcima -obavezno jedamput godišnje.Neznam više što da radim