• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Re: BRESKVE

...to ti točno znači ovo: 1 kg chromodina ide na 1000 litara vode, a sve to na jedan hektar. Ali isto taj 1 kg chromodina možeš staviti na 200 litara vode (onda si koncentraciju povećao 5 puta) ili npr. na 500 litara vode (onda si koncentraciju povećao 2,5 puta). Ako ideš sa 200 litara onda traktor moraš voziti brže, a pritisak mora biti manji (i obrnuto).Narodski: taj 1 kg chromodina moraš kvalitetno i ravnomjerno rasporediti po tom hektaru, voda je samo medij...
...istovremeno to znači da NE SMIJEŠ taj 1 kg chromodina staviti na više od 1000 litara vode tj. koncentracija sredstva može se povećavati ali ne i smanjivati

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

breskvar kaže:
...to ti točno znači ovo: 1 kg chromodina ide na 1000 litara vode, a sve to na jedan hektar. Ali isto taj 1 kg chromodina možeš staviti na 200 litara vode (onda si koncentraciju povećao 5 puta) ili npr. na 500 litara vode (onda si koncentraciju povećao 2,5 puta). Ako ideš sa 200 litara onda traktor moraš voziti brže, a pritisak mora biti manji (i obrnuto).Narodski: taj 1 kg chromodina moraš kvalitetno i ravnomjerno rasporediti po tom hektaru, voda je samo medij...
...istovremeno to znači da NE SMIJEŠ taj 1 kg chromodina staviti na više od 1000 litara vode tj. koncentracija sredstva može se povećavati ali ne i smanjivati
Ajd mi sada još reci jel znaš neko pravilo koliko treba vode po jednom stablu,recimo vaza u petoj godini treba toliko vode da bi ju kvalitetno poškropio? I čemu onda formule za prskanje sa atomizerom i za prsaknje sa običnim prskalicama? Pa jel nije onda logički da ja izračunam koliko vode potrošim na jedan hektar sa svojom prskalicom (recimo 1000 litara)i u tu količinu vode dodam kilu Chromodina i opet ću tu kilu raspodjeliti ravnomjerno samo je razlika što če mi trebati više vode nego kada koristi atomizer s kojim bi to napravio sa 500 litara vode?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

dane001 kaže:
breskvar kaže:
Ajd mi sada još reci jel znaš neko pravilo koliko treba vode po jednom stablu,recimo vaza u petoj godini treba toliko vode da bi ju kvalitetno poškropio? I čemu onda formule za prskanje sa atomizerom i za prsaknje sa običnim prskalicama? Pa jel nije onda logički da ja izračunam koliko vode potrošim na jedan hektar sa svojom prskalicom (recimo 1000 litara)i u tu količinu vode dodam kilu Chromodina i opet ću tu kilu raspodjeliti ravnomjerno samo je razlika što če mi trebati više vode nego kada koristi atomizer s kojim bi to napravio sa 500 litara vode?
...gledaj, kupanje stabla trebao bi obaviti npr. sa bordoškom juhom (kod nje je bitno dvije stvari: ne manja koncentracija od 3% i ne manja količina vode od 1000l/ha)...što znači da može i 1500 l/ha ali opet koncentracija bar 3% - ako su velike krošnje ili nije završena rezidba...ali ona se upotrebljava samo u POTPUNOM MIROVANJU VEGETACIJE i sa MAXIMALNIM PROTOKOM (u mom slučaju crvene dizne i sa ventilatorom u položaju 5) i većim radnim pritiskom...
...a "chromodin" je organski fungicid koji se upotrebljava u fenofazi pucanja (otvaranja) pupova i pojave vrha prvih listića pa se količina od 1 do 1,5 kg/ha ne smije prekoračiti, a poželjno je da to bude uz utrošak od 1000 litara vode na hektar, isto sa crvenim diznama...
...svi preparati koji se koriste kasnije tijekom vegetacije apliciraju se pomoću tzv. "žutih dizni" tj. dizni sa manjim protokom, a za svaki tip atomizera navedeno je koje su boje...ti preparati se koriste, pri primjeni uz pomoć atomizera, po pravilu "količina preparata na jedinicu površine"...vode može biti i manje od 1000 l/ha, da ne ponavljam sve što sam ovdje pisao...
...inače, kod rada rada s atomizerom idealno bi bilo trošiti 1000 l vode po ha za sva prs
kanja, ali se u praksi zbog uštede vremena najčešće radi s manjim količinama škropiva i većom brzinom rada...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Nisi mi odgovorio,jel to znači da formule nema posebno za atomizere a posebno za obične prskalice,moje je da bacim npr. jednu kilu sredstva na jedan hektar,e sada hoću li ja to učiniti sa prskalicom ili atomizerom,moja stvar,razlika je samo u potrošnji vode?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

dane001 kaže:
Nisi mi odgovorio,jel to znači da formule nema posebno za atomizere a posebno za obične prskalice,moje je da bacim npr. jednu kilu sredstva na jedan hektar,e sada hoću li ja to učiniti sa prskalicom ili atomizerom,moja stvar,razlika je samo u potrošnji vode?
...razlika je u tome da se kod prskalice moraš pridržavati koncentracije prema uputstvu za pojedini preparat, a kod atomizera možeš smanjivati količinu vode i shodno tome povećavati koncentraciju preparata...kada bi sa prskalicom išao sa smanjenom količinom vode tj. većom koncentracijom od preporučene - bila bi to KATASTROFA

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

breskvar kaže:
dane001 kaže:
...razlika je u tome da se kod prskalice moraš pridržavati koncentracije prema uputstvu za pojedini preparat, a kod atomizera možeš smanjivati količinu vode i shodno tome povećavati koncentraciju preparata...kada bi sa prskalicom išao sa smanjenom količinom vode tj. većom koncentracijom od preporučene - bila bi to KATASTROFA
A zašto,zbog krupnih kapljica pa bi spalio list ili? I šta ako prskalicom trošim preko 1500 litara vode po hektaru,jel onda moram dodati još sredstva ili se i dalje pridržavam kile po hektaru,mislim ima valjda neka granica koliko se neko sredstvo smije razrijediti,ako me razumiješ?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

iči
dane001 kaže:
breskvar kaže:
dane001 kaže:
A zašto,zbog krupnih kapljica pa bi spalio list ili? I šta ako prskalicom trošim preko 1500 litara vode po hektaru,jel onda moram dodati još sredstva ili se i dalje pridržavam kile po hektaru,mislim ima valjda neka granica koliko se neko sredstvo smije razrijediti,ako me razumiješ?
...ti se s prskalicom moraš pridržavati KONCENTRACIJE! Jel kužiš što to znači? Niti povećavati, niti smanjivati koncentraciju. Atomizeri i prskalice apliciraju sredstvo na potpuno različit način, a i u pravu si BIT JE U FINOĆI KAPLJICA...kod atomizera se NE SMIJE DEŠAVATI DA SREDSTVO CURI, a što je kod prskalica slučaj. Kapljice jedva trebaju dotaći list, a snažna zračna struja omogućava da se sredstvo nanese na obje strane lista i da prodre do srca krošnje...pa zbog toga s manje tekućine može pokriti veću površinu...
...a na svakom sredstvu naznačena ti je koncentracija u kojoj se dotično sredstvo primjenjuje. I kod prskalica KONCENTRACIJA SREDSTVA JE SVETO PRAVILO. Kod atomizera isto tako ukoliko se troši 1000 l vode po hektaru. Ali, kod atomizer, ukoliko trošiš manje vode po hektaru onda se gleda da se da propisana

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...sorry, zablesao mi kompjuter...kod atomizera se uvijek gleda da se, ukoliko je manjakoličina vode po hektaru, ne smanji i količina aktivne tvari po hektaru tj. da ostane ista...u pravilu, kod rada s atomizerom (osim za zimska tzv. KUPANJA) ne troši se veća količina vode od 1000 l/ha (a smatram da je ova količina i optimalna)...uostalom, imaš i moj broj moba i slobodno nazovi, možda ti tako lakše objasnim jer slutim da nisi baš sve dobro "pohvatao", a ne bi volio da pogriješiš u primjeni...

A

atomizer

Guest

dane da skratimo priču jer ide sve u trakavicu.ti lijepo uzmi literaturu i čitaj.sad je zima i pretpostavljam da se nađe višak vremena.prvo ti svladaj osnove pa kad skopčaš tad na forum dođi.bez uvrede!ovdje nije škola ali može se pomoči.za fundamentalna i ozbiljna skupljanja znanja ne služe forumi več knjiga i profesori.forum je kad svladaš neke osnovne stepenice!voćarstvo je čitava struka koju učiš 9 semestara na faxu i sad tu pokupiti u hipu je zaista teško i nemoguča misija.moraš poraditi na osnovama da bi krenuop dalje.prvo kolko primjetim ti ne rezoniraš pojam doza i koncentracija.dalje nešto govoriti je teško.kažem bez ljutnje ima u bibliotekama knjiga na razne teme i fino uzmi šta te zanima.kad pokopčaš osnove i uvidiš početak svijet voća tad če ti biti i jasnije šta smo ti pisali.ako breskvar ili kontam imaju živaca da opisuju po neznam koji put hvale vrijedno a ja nemam!!!

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

atomizer kaže:
dane da skratimo priču jer ide sve u trakavicu.ti lijepo uzmi literaturu i čitaj.sad je zima i pretpostavljam da se nađe višak vremena.prvo ti svladaj osnove pa kad skopčaš tad na forum dođi.bez uvrede!ovdje nije škola ali može se pomoči.za fundamentalna i ozbiljna skupljanja znanja ne služe forumi več knjiga i profesori.forum je kad svladaš neke osnovne stepenice!voćarstvo je čitava struka koju učiš 9 semestara na faxu i sad tu pokupiti u hipu je zaista teško i nemoguča misija.moraš poraditi na osnovama da bi krenuop dalje.prvo kolko primjetim ti ne rezoniraš pojam doza i koncentracija.dalje nešto govoriti je teško.kažem bez ljutnje ima u bibliotekama knjiga na razne teme i fino uzmi šta te zanima.kad pokopčaš osnove i uvidiš početak svijet voća tad če ti biti i jasnije šta smo ti pisali.ako breskvar ili kontam imaju živaca da opisuju po neznam koji put hvale vrijedno a ja nemam!!!
Ma sve je to lako shvatiti kad se zna objasniti,razumiješ me Atomizer,pogledaj malo pitanja koja sam ja postavljao i odgovore na to. Ja sam dosta literature pročitao jer me zanima,jesam početnik ali isto tako ja prihvačam razna mišljenja,a ona itekako postoje i različita su kao i razne vrste literature,nema tu svetoog pravila. Ovdje ljudi rade svakako,imaju atomizere i razne prskalice i koga god da pitaš kako se mora raditi,kaže ti drugačije pa čak i jedan koji je agronom i završio je te nekakve škole koje ti spominješ,badava sve to kad se čovjek drži onoga što vjeruje i nesluša nikoga,makar i krivo radio. Ja volim čuti puno mišljenja,jer iskustva su različita,a kao što kaže Breskvar,nazovi i pitaj,jer tako je lakše. Ja planiram kupiti atomizer pa me zanima sve,baš sve,a sada imam manju prskalicu koju sam kupio ove godine i da bih znao kako je s takvim stvarima ispravno raditi ja moram pitati,a ovdje kod mene vjeruj mi nitko nema pojma o tome,zato pitam vas,kao što pitam i sve ostale za koje smatram da nešto znaju. Ovo što ste vi pisali ja znam i razumijem barem 90 posto,sitnice mi nisu jasne,a ako dobro pogledaš moja pitanja,vidjet češ da mi nitko nije ni odgovorio na neke stvari. U svakom slučaju svaka vam čast na strpljenju i volji za pomoć,a isto takonitko nije obavezan da odgovara ako ne želi.

A

atomizer

Guest

gle dane ja nisam nikog imao pitat za atomizer kak radi i kupio sam ga.iz knjiga se puno da naučiti a najviše brale moj moraš praksu skupiti.mi ti možemo pričat tri dana ali kad priključiš atomizer vidjet češ sam kak je to.neke stvari nečeš nikad znat u potpunosti dok sam ne isprobaš.ja tokom vegetacije prskam sa 500l škropiva na Ha osim zimskog kada trošim 1000l. ako koristiš lechler keramičke dizne onda za utrošak od 500l škropiva po Ha trebaš žutu diznu i tlak naštimat da bude po mogučnosti stalno na 13.5 bara i brzina prohoda od 4.9 km/h.tlak če tokom rada fercerati što puno ovisi dal si mlaz uključivao na samo jednu granu pa na obje.kad radiš zimsko tad koristiš crvene dizne,istu brzinu prohoda a tlak na 13bara.gle puno ovisi i o finoči traktora koji ima sklad broj okretaja vratila i brzina prohoda.sa traktorima tipa imt539 nemaš velik broj mogučnosti zbog same konstrukcije prijenosa.ako radiš s voćarskim tad je druga priča.uglavnom kad kupiš atomizer lijepo ga napuni čistom vodom i vježbaj po vočnjaku.naštimaj ga po tablicama i izračunima pa češ vidjet.deri ako treba 100 puta ali češ naučiti i tad naravno kreni sa pesticidima.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Ma samo da ja njega kupim onda će biti lako. Ljudi sretan vam Božić i sve najbolje u Novoj godini,da bude kao i ova bez mraza u proljeće he he.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Ljudi što kažete? Savjetodavna vršila mjerenja.

Utrošak vode kod prskanja ovisi o visini vaših sadnica (kasnije o volumenu krošnje) i aplikaciji. Ako u prvoj godini zaštitu namjeravate raditi ručnom prskalicom najbolje je da sami čistom vodom provjerite koliko sadnica možete poprskati jednom litrom vode. U voćnjacima u Podravini za 100 sadnica višanja utrošeno je oko 5,5 litara vode ručnom prskalicom, odnosno oko 18 litara vode atomizerom zbog vrlo velikog gubitka između sadnica.

Zeljkica.Ostrkapa-Medjurecan@hzpss.hr

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

ti podatci su točni,moje mišljenje je da prve dvije godine možeš sve odraditi sa ručnom prskalicom,3-4 g.leđnim atomizerom a 5-nadalje traktorskim atomizerom jer krošnja je tek tada dovoljno velika da nema tolikog rasipanja sredstava

A

atomizer

Guest

ovisno o tome i kakav nasad prskate i gustoća sklopa a i površina dečki moji!

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

atomizer kaže:
ovisno o tome i kakav nasad prskate i gustoća sklopa a i površina dečki moji!

u pravu si,iznio sam svoja iskustva na osnovu šljive na razmaku 5x4 površine 3 ha

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Velika je to razlika više od 3 puta se razbaca bez veze. Neka nije 3 puta neka je duplo opet,nema potrebe za atomizerom traktorskim duži period, dobro kaže Zvonis. Imam leđnu motornu prskalicu 25 litara sa njom ću prskati zimsko, vidit ću po ljeti kakva bude vegetacija, ako bude prebujana onda ću sa leđnim motornim atomizerom, a ako nije opet prskalicom. Miran sam par godina... A u rezervi imam još jedno čudo za mog kineza. Nisam pametan da li da idem sa crvenim uljem ili da mučkam sam bordošku juhu. Jel zna tko kolika je cijena modre galice?

Prvči neka akcija evo cijena do sutra.

Crveno ulje 46,02 kn
Nordox 111,21
Bijelo ulje 30,42
Sumpor 20,28
Cuper blau 56,32
Rapid 50,40
Zagor 80,40 kn
Captan 77,22 kn

Što kažete na cijene?

K

kemicar

Guest

Pozdrav breskvari. Meni je voćarstvo hobi i ovog proljeća idem na pomlađivanje voćnjaka. Znam da je bolje najesen, ali nisam mogao (kompenzirat ću to navodnjavanjem kap na kap). Kako ću napraviti mješoviti voćnjak bit će mjesta i za breskve i nektarine. Zanima me da li netko ima kakvih iskustava sa uzgojem bresaka i nektarina na armaturi u uzgojnom obliku lepeza (to sam našao u enciklopediji vrt). Koje vrste mi predlažete, razmak?

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209

kemicar kaže:
Pozdrav breskvari. Meni je voćarstvo hobi i ovog proljeća idem na pomlađivanje voćnjaka. Znam da je bolje najesen, ali nisam mogao (kompenzirat ću to navodnjavanjem kap na kap). Kako ću napraviti mješoviti voćnjak bit će mjesta i za breskve i nektarine. Zanima me da li netko ima kakvih iskustava sa uzgojem bresaka i nektarina na armaturi u uzgojnom obliku lepeza (to sam našao u enciklopediji vrt). Koje vrste mi predlažete, razmak?

Pozdrav međimurcu od međimurca.Mi međimurci bi samo delali (i M B s nama) .Pročitaj si sve breskvama od 1. pa do 18.stranice ove teme ili knjigu A. Medin. pozdrav i puno uspjeha

Najnoviji postovi

Na vrh