• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

H

haso

Guest
Re: BRESKVE

breskvar kaže:
...koliki točno planiraš razmak u redu?
unutar reda 1,5m ,a između 3m i počeo sam razmišljati o palmeti kosih grana,tako bi dobio čini mi se više mjesa za manipulaciju traktorom(špricanje,frezanje itd.)Kod palmete bi mi stršale samo rodne grane van redova,a kod vreten. bi to bila kombinacija kosturne i rodne.Pošto planiram u 2010.toj kupit rabljeni atomizer svaki savjet je dobrodošao(koliko litara itd.)napominjem da se radi o jednoj rali zemlje i ne namjeravam se širiti.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...moja najveća tabla pod breskvom je 1 ha...imam "agromehanikin" atomizer od 44O l i za zimsko kupanje potrošim 2 atomizera sa uključenim crvenim diznama. Za sva ostala prskanja (dakle ona u vegetaciji) potrošim jedan uključenim žutim diznama (ali sa količinom sredstva kao za 1000 l vode). Jedan "ral" iliti 1 KJ je otprilike dvostruko manja površina pa računaj...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Evo pronašao sam nešto o razmaku. Ali stvarno is ga skarabucio ;)

img006kq.jpg

Malo o rezidbi :)

img007f.jpg

Oblik.
img008t.jpg

img009h.jpg

img010nv.jpg

H

haso

Guest

sve mi se čini da će od toga svega ispasti novi uzgojni oblik(moj) al nema veze, neka sada ostane tako iako bi mogao iščupati svaku drugu sadnicu pa bi imao 3mt razmaka u redu.Ipak po meni je logičnije da će dvije sadnice lakše i više dati roda (tj. mislim da će lakše biti dvijema dati po 30tak kg nego jednoj 60kg) poz... i hvala na pomoći

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Nije problem razmak u redu :| Problem je između redova, zbog obojanosti ploda, prolaska. Ideš na visinu od 3,5 m da nadoknadiš volumen i onda gu između redova skračuješ na metar. 1+1 + (1 bar za prolaz). No sve se može :|

Morao bi ići ovako nekako ali i tu je razmak 3,8m
kruskagustasadnja.jpg

H

haso

Guest

hvala Kontam na ovim slikama o rezidbi, sve se jasno vidi(takve jednostavne slike nama trebaju) a ne tekst od kilometra iz kojeg ništa ne skužiš.Ja sam tako i skonto da se reže, al nema veze slike su ok treba se samo odlučit za oblik uzgoja i samo ga opići.Znam da ću imati problema oko obojenosti plodova zbog samo 3m ali jeb..... ne može sve biti idealno kad fali zemlje poz.......

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Obojenost možeš riješiti bijelom folijom, da reflektira sunce u plod, a ujedino si riješio i obradu tla unutar reda. Kad već nije velika površina isplati ti se to.

H

haso

Guest

Kontam kaže:
Obojenost možeš riješiti bijelom folijom, da reflektira sunce u plod, a ujedino si riješio i obradu tla unutar reda. Kad već nije velika površina isplati ti se to.
pravo da ti kažem za tu soluciju nikad čuo i nigdje pročitao.Znam da se ta bijela folija kiristi u jagodama ali nisam previše čitao o tome,a kako nemam više ni prebijene lipe za uložiti moram biti strpljiv i čekati prve plodove,lova me u životu ne je...... previše ali bez nje se brzo do rezultata na žalost ne može.Nisam od onih koji se na brzinu misle obogatit ,vozit đipa i gledat kako mu drugi rade u breskviku (trenutno vozim golfa 1 dizel ,zdrav sam, radim ono što volim..i ko bok) pozzzz.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Malo logike Haso ;) Knjige se nove nisu napisale već o ho ho, a i što je napisano uvijek se poziva na neku knjigu iz 60-ih - 90-ih ;) Para nikada dosta, a što se tiće golfa keca, sretan si čovjek. Nemaš elektroniku koja kad rikne plaćaš 5-6 tisuća kuna. pa tek dizne koja svaka dođe 1500 kn, bosh pumpa od 6 500 kn i tako sve ostalo :lol: A i jedan i drugi odu od točke a do točke b, i u voćarstvu je poželjnije što starije vozilo ;) U njemačkim voćnjacima (privatnim) uglavnom stara mehanizacija. Jasno se zna kalkulacija.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

breskvar kaže:
...moja najveća tabla pod breskvom je 1 ha...imam "agromehanikin" atomizer od 44O l i za zimsko kupanje potrošim 2 atomizera sa uključenim crvenim diznama. Za sva ostala prskanja (dakle ona u vegetaciji) potrošim jedan uključenim žutim diznama (ali sa količinom sredstva kao za 1000 l vode). Jedan "ral" iliti 1 KJ je otprilike dvostruko manja površina pa računaj...
Tako malo vode potrošiš,pa koliko imaš komada bresaka na tom hektru i koja su godina? I daj mi molim te objasni to pravilo koliko smanjiš puta količinu vode ako špricaš atomizerom toliko puta povećaš količinu sredstva,to mi nikako ne sjedi? Planiram nagodinu kupiti nekakav atomizer a ništa mi nije jasno,crvene dizne i žute dizne,šta kupiti,za površinu od oko tri hektra?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...na atomizer (u vegetaciji) staviš onoliko sredstva koliko ide normalno na 1000 l vode i prskaš sa žutim diznama (kod "agromehanikinih" atomizera). A za zimsko prskanje (tzv. kupanje) trebaš i potrošiti otprilike 1000 l škropiva...dakle, u vegetaciji možeš prskati i sa manjom količinom vode (ali s jednakom količinom sredstva tj. aktivne tvari po ha, a u zimskom prskanju potrebna je veća količina vode ali s normalnom koncentacijom...OK?

A

atomizer

Guest

kod aplikacije pesticida bukvalnim jezikom kažemo ovako:ako na omotu pesticida piše da npr antracola ide 2kg po Ha tada je bitno dozirat tj potrošiti tih 2kg po Ha.dal češ ti izabrati 500l škropiva ili 1000l s kojima češ poprskat taj antracol je tvoja stvar ili preporuke proizvođaća ali bit je da potrošiš tih 2kg antracola na Ha.to se zove doziranje!znači određenu količinu pesticida potrošiti po jedinici površine.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

atomizer kaže:
kod aplikacije pesticida bukvalnim jezikom kažemo ovako:ako na omotu pesticida piše da npr antracola ide 2kg po Ha tada je bitno dozirat tj potrošiti tih 2kg po Ha.dal češ ti izabrati 500l škropiva ili 1000l s kojima češ poprskat taj antracol je tvoja stvar ili preporuke proizvođaća ali bit je da potrošiš tih 2kg antracola na Ha.to se zove doziranje!znači određenu količinu pesticida potrošiti po jedinici površine.
Da ali nije jednaka jakost tog sredstva ako ja te dvije kg antracola razrijedim na 1000L ili na 500L? Zar nije logički da sredstvo razrijedimo onako kako piše i da voćka dobije svoje,a ne da sa 500 L poškropim cijeli hektar nap. Ja recimo imam motornu špricu na kotačima s rezervarom 80L i ja potrošim na svojih 200 bresaka sada u trećoj ngodini,oblik vaze,oko 400L sredstva a tako sam mislim negdje i čitao da treba,oko 2L po stablu. E sad,kad kupim atomizer ja ću sa 400L pošpricati cijeli hektar,otprilike 1000 komada i više što ovisi od oblika sadnje,a to mi onda zvuči bezveze ili???? Ukratko atomizerom trošiš manje vode ali više sredstva,ali i ta moja špica je kao atomizer,ima 30 bara pritisak pa bi i ja onda mogao koristiti tu formulu ili to ovisi o nečem drugom???

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

atomizer kaže:
...correct. Točno tako.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Evo ako nekome usfali.

Sliku potrebno otvoriti u novom prozoru, dole desno kliknuti na full size, i još jednom kliknuti na sliku sa povečalom. Onda je tekst krupan za čitanje.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Kontam kaže:
Evo ako nekome usfali.

Sliku potrebno otvoriti u novom prozoru, dole desno kliknuti na full size, i još jednom kliknuti na sliku sa povečalom. Onda je tekst krupan za čitanje.
E ovako,da ja to zdravo seljački vas pitam. Ja sad kad krenem špricati potrošim špricu od 80 litara na 40 stabala,uz utrošak 130 grama Nordoxa. Dali to znači po vašemu da ću kad kupim atomizer sa istom kolčinom vode,80 litara,pošpricati recimo duplo više stabala,oko 80 ali ću onda morati staviti Nordoxa 260 grama?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...ajmo probat zdravo seljački: nadam se da si pročitao ono što je atomizer napisao. Ukratko, na svakom preparatu navedena je u uputama količina tog preparata po hektaru. Broj stabala tu apsolutno nije bitan. Bitni su ti sljedeći podaci: površina, voćna vrsta i koji je preparat. S tim da je za zimska prskanja poželjna veća količina škropiva (idealno bi bilo 1000 l vode + potrebita količina preparata po ha). Za ljetna prskanja nije bitna količina vode već samo potrebita količina preparata po jedinici površine. Nordox možda nije idealan primjer jer se kod breskve koristi samo za zimska prskanja pa bi ga išlo cca 1kg/1000 l vode, a to može biti i 1 atomizer od 1000 l i 5 atomizera od 200 l...
...no npr. chromodin stavljam 1,2 kg po ha, a to mogu učiniti i s 1000 l vode ili sa npr. 400 l (potpuno je svejedno) jedino treba prilagoditi brzinu traktora, radni pritisak, položaj ventilatora tako da sve bude ravnomjerno oprskano...
...ne znam jel ovo dovoljno seljački? :scratch

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...iliti još seljačkije: što je manje tekućine traktor treba ići brže, dizne trebaju biti sa finijim raspršivanjem...al preparata mora doći uvijek ista količina po ha...e sad koliko je tabla manja ili veća od ha treba uzet olovku i izračunat - matematika iz drugog osnovne, drugo polugodište... :D

Na vrh