unutar reda 1,5m ,a između 3m i počeo sam razmišljati o palmeti kosih grana,tako bi dobio čini mi se više mjesa za manipulaciju traktorom(špricanje,frezanje itd.)Kod palmete bi mi stršale samo rodne grane van redova,a kod vreten. bi to bila kombinacija kosturne i rodne.Pošto planiram u 2010.toj kupit rabljeni atomizer svaki savjet je dobrodošao(koliko litara itd.)napominjem da se radi o jednoj rali zemlje i ne namjeravam se širiti.breskvar kaže:...koliki točno planiraš razmak u redu?
pravo da ti kažem za tu soluciju nikad čuo i nigdje pročitao.Znam da se ta bijela folija kiristi u jagodama ali nisam previše čitao o tome,a kako nemam više ni prebijene lipe za uložiti moram biti strpljiv i čekati prve plodove,lova me u životu ne je...... previše ali bez nje se brzo do rezultata na žalost ne može.Nisam od onih koji se na brzinu misle obogatit ,vozit đipa i gledat kako mu drugi rade u breskviku (trenutno vozim golfa 1 dizel ,zdrav sam, radim ono što volim..i ko bok) pozzzz.Kontam kaže:Obojenost možeš riješiti bijelom folijom, da reflektira sunce u plod, a ujedino si riješio i obradu tla unutar reda. Kad već nije velika površina isplati ti se to.
Tako malo vode potrošiš,pa koliko imaš komada bresaka na tom hektru i koja su godina? I daj mi molim te objasni to pravilo koliko smanjiš puta količinu vode ako špricaš atomizerom toliko puta povećaš količinu sredstva,to mi nikako ne sjedi? Planiram nagodinu kupiti nekakav atomizer a ništa mi nije jasno,crvene dizne i žute dizne,šta kupiti,za površinu od oko tri hektra?breskvar kaže:...moja najveća tabla pod breskvom je 1 ha...imam "agromehanikin" atomizer od 44O l i za zimsko kupanje potrošim 2 atomizera sa uključenim crvenim diznama. Za sva ostala prskanja (dakle ona u vegetaciji) potrošim jedan uključenim žutim diznama (ali sa količinom sredstva kao za 1000 l vode). Jedan "ral" iliti 1 KJ je otprilike dvostruko manja površina pa računaj...
Da ali nije jednaka jakost tog sredstva ako ja te dvije kg antracola razrijedim na 1000L ili na 500L? Zar nije logički da sredstvo razrijedimo onako kako piše i da voćka dobije svoje,a ne da sa 500 L poškropim cijeli hektar nap. Ja recimo imam motornu špricu na kotačima s rezervarom 80L i ja potrošim na svojih 200 bresaka sada u trećoj ngodini,oblik vaze,oko 400L sredstva a tako sam mislim negdje i čitao da treba,oko 2L po stablu. E sad,kad kupim atomizer ja ću sa 400L pošpricati cijeli hektar,otprilike 1000 komada i više što ovisi od oblika sadnje,a to mi onda zvuči bezveze ili???? Ukratko atomizerom trošiš manje vode ali više sredstva,ali i ta moja špica je kao atomizer,ima 30 bara pritisak pa bi i ja onda mogao koristiti tu formulu ili to ovisi o nečem drugom???atomizer kaže:kod aplikacije pesticida bukvalnim jezikom kažemo ovako:ako na omotu pesticida piše da npr antracola ide 2kg po Ha tada je bitno dozirat tj potrošiti tih 2kg po Ha.dal češ ti izabrati 500l škropiva ili 1000l s kojima češ poprskat taj antracol je tvoja stvar ili preporuke proizvođaća ali bit je da potrošiš tih 2kg antracola na Ha.to se zove doziranje!znači određenu količinu pesticida potrošiti po jedinici površine.
...correct. Točno tako.atomizer kaže:kod aplikacije pesticida bukvalnim jezikom kažemo ovako:ako na omotu pesticida piše da npr antracola ide 2kg po Ha tada je bitno dozirat tj potrošiti tih 2kg po Ha.dal češ ti izabrati 500l škropiva ili 1000l s kojima češ poprskat taj antracol je tvoja stvar ili preporuke proizvođaća ali bit je da potrošiš tih 2kg antracola na Ha.to se zove doziranje!znači određenu količinu pesticida potrošiti po jedinici površine.
E ovako,da ja to zdravo seljački vas pitam. Ja sad kad krenem špricati potrošim špricu od 80 litara na 40 stabala,uz utrošak 130 grama Nordoxa. Dali to znači po vašemu da ću kad kupim atomizer sa istom kolčinom vode,80 litara,pošpricati recimo duplo više stabala,oko 80 ali ću onda morati staviti Nordoxa 260 grama?Kontam kaže: