• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

H

haso

Guest
Re: BRESKVE

bok dečki drago mi je da ste se javili jer imam još puno za naučit nego šta kažete za sklop voćnjaka i koliko bi trebao imati ploda po stablu u punoj rodnosti ,normalno znam ako ostavim više rodnih grana da će biti i više ploda nego šta bi bilo optimalno uz normalnu prihranu 700kg 7 20 30 i dva puta 200kg kana ili uree hvala na javljanju

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

breskvar kaže:
Kontam kaže:
Ops, Breskvar što se dobije ako pinciraš na desetak centimetra? To mi nekako čudno, pogotovo na vretenu izpincirati granu na 10 cm?
...dobiješ jako bočno razgranavanje i izvrsne jednogodišnje mješovite grančice koje posluže za rod u idućoj vegetaciji, a ujedno spriječiš da te grane, ukoliko bi ih ostavio neprikraćene budu konkurencija provodnici ili prvim kosturnim granama...

Svaka čast, kužim što mi želiš reći, ali ne dobiva li se onda preopterečenje, manjak listova? Znači ta grančica istera, pinciram ju, tu mi nastaje kratki spoj??? Ako je pinciram a obilato gnojita, ona će terati pupove i na toj pinciranoj grančici će biti plod? A to je samo deset centimetra od provodnice, to mi nekako nije jasno. Jer ne bi provodnicu trebao pustiti, izrovašiti pupove da dobijem dvogodišnje grane kao kod jele. Onda sa te dvogodišnje grane pincirati sve što izraste duže od 10 cm? Jer mora biti negdje i listova, zar ne? Mora nešto nositi plod, nemre to biti stubasto kao kod jabuka?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

haso kaže:
bok dečki drago mi je da ste se javili jer imam još puno za naučit nego šta kažete za sklop voćnjaka i koliko bi trebao imati ploda po stablu u punoj rodnosti ,normalno znam ako ostavim više rodnih grana da će biti i više ploda nego šta bi bilo optimalno uz normalnu prihranu 700kg 7 20 30 i dva puta 200kg kana ili uree hvala na javljanju
Uh to i mene zanima koliko vreteno može izdržati kilograma po stablu. Inaće drugi uzgojni oblici mogu i nerijetko i do 100 kg.

H

haso

Guest

breskvar evo gledaj kakva je situacija kod mene,love se nema,i nema, pa analizu zemlje i ostale stvari nisam odradio kako treba znam ja šta bi sve trebalo.gledaj ovak uz tu zemlju imam vikendicu i susjed mi to prodao međutim kako sam uočio da je za breskvu idealan teren vodio sam se tim ako kod susjeda raste breskva ko luda a ne daje joj reda mislim na hranu,špricanje,rezidbu itd zašto nebi onda kod mene npr.kod mene breskva na šljivi jako slabo napreduje tj.nikako, donio sam iz jednog rasadnika na kojem sam radio marelicu na šljivi(driskulji) ona u tri godine nije potjerala 15cm a sam sam cijepio na breskvu marelicu i raste ko luda u prvoj vegetaciji istjera 5,6 grana dugačkih preko metra i debelih ko prst inače nasad planiram navodnjavati iz save pošto mi je blizu,100tinjak metara za sada vučem vodu iz klasične pumpe zabijene u zemlju ,ugradio sam T ventil i priključio se na nju motornom izvuče mala za 12min 1000lit vode čiste ko rakija u kontejnere imam ih dva na povišenom su i sutradan kad se voda ugrije putuje preko onog crijeva kap po kap do biljki

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

haso kaže:
...osobno, nisam pristalica vretenastog grma kao uzgojnog oblika za breskvu. Prinos ovisi i o još mnogo drugih faktora, pa, osim broja rodnih grana i gnojidbe (koje si naveo), osobitu pozornost skrećem ti na prorjeđivanje ploda i stalnu obnovu rodnog drveta razumnom rezidbom. Pozdrav :scratch

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Evo našao sam, malo sam se sukontao jer mislim da su mi neke breskve dvogodišnje a neke jednogodišnje.

Za uzgoj u prvoj godini potreban je
oslonac.
Jednogodišnju sadnicu treba prikratiti na
80 cm, a preuranjene izboje skratiti na 1
do 2 pupa.
U vegetaciji treba pustiti provodnicu
slobodno rasti, a ostale mladice pincirati.
Ako je u srpnju previše jakih postranih
mladica, ne režu se, da se ne bi
odstranilo previše lišća, nego se
mladicama zavrtanjem (“usukavanjem”)
oslabljuje i zaustavlja rast.
U tijeku vegetacije, od svibnja do lipnja,
treba obavljati dobru zaštitu protiv
breskvina savijača i breskvina moljca, jer
oštećuju vrhove mladica koje se
razgranjuju, a rast provodnica zaostaje.
Za odgovarajući rast mladica potrebit je
optimalan omjer hraniva, i to dušika,
fosfora i kalija (NPK) u omjeru
1,0 : 0,10 : 0,85.

Druga godina uzgoja

Prije početka vegetacije (kraj veljače
početak ožujka) odrežu se jaki i
razgranati izboji i konkurentne grane, a
ostavlja se provodnica bez prikraćivanja.
Početkom vegetacije treba, zbog
konkurencije, jake izboje pincirati,
pogotovo ako se nalaze pri vrhu
provodnice.
Nakon zametanja plodova, plodove
treba što prije prorjeđivati.
Nakon berbe, u ranih sorata odrežu se
grane koje su nosile rod, i to samo ako
se slabo razvija iz osnove grane
mladica, koja iduće godine treba donijeti
rod.
Time se pospješuje razvoj rodnih
grančica za iduću godinu.
Rez se uvijek pravi iznad osnovne
grane, da bi na bivšoj rodnoj grani ostalo
nekoliko mladica koje se razvijaju.
U breskve u drugoj godini završava
oblikovanje uzgojnog oblika.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...šljiva se kao podloga za breskvu koristi isključivo na teškom ilovastom tlu sa nepovoljnim vodno-zračnim režimom tj. sa povišenom vlagom jer vinogradska breskva (koju osobno smatram još uvijek najboljom podlogom za breskvu) ne podnosi visoku količinu vlage u tlu...
...marelica se može cijepiti na breskvu no na njoj cijepljena izrazito je kratka životna vijeka i postotak primitka je malen...
...ako, kako navodiš, možeš riješiti navodnjavanje - izvrsno. Uzgred, napominjem da je od svih voćnih vrsta breskva najosjetljivija na bilo koji način zaledinjavanja tla, čak i ako se svakih 15 dana kosi i malčira. Za breskvu se plitka kultivacija tla pokazala najboljim načinom održavanja tla u nasadu...

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

Kontam kaže:
breskvar kaže:
Kontam kaže:
Ops, Breskvar što se dobije ako pinciraš na desetak centimetra? To mi nekako čudno, pogotovo na vretenu izpincirati granu na 10 cm?
...dobiješ jako bočno razgranavanje i izvrsne jednogodišnje mješovite grančice koje posluže za rod u idućoj vegetaciji, a ujedno spriječiš da te grane, ukoliko bi ih ostavio neprikraćene budu konkurencija provodnici ili prvim kosturnim granama...

Svaka čast, kužim što mi želiš reći, ali ne dobiva li se onda preopterečenje, manjak listova? Znači ta grančica istera, pinciram ju, tu mi nastaje kratki spoj??? Ako je pinciram a obilato gnojita, ona će terati pupove i na toj pinciranoj grančici će biti plod? A to je samo deset centimetra od provodnice, to mi nekako nije jasno. Jer ne bi provodnicu trebao pustiti, izrovašiti pupove da dobijem dvogodišnje grane kao kod jele. Onda sa te dvogodišnje grane pincirati sve što izraste duže od 10 cm? Jer mora biti negdje i listova, zar ne? Mora nešto nositi plod, nemre to biti stubasto kao kod jabuka?
...pa oni izboji koji su izbili niže na osnovnom deblu nisu pincirani...ako je sadnica kvalitetna trebala bi biti gusto obrasla prijevremenim grančicama od vrha do zemlje. Također na onim granama koje odabereš za osnovne grane, odstraniš, kada potjeraju, potpuno prva dva tri izboja ispod vršnog, slijedeća 1 - 2 pinciraš, a sve ostale do osnove primarne grane ne prikratiš. Tek u drugoj vegetaciji odabireš dio tih ( a trebalo bi ih biti, ako je sve uredu, puno) jednogodišnjih izboja za rod, a dio skraćuješ na reznike od 1 - 2 pupa (slično kao kod loze). Ovo zato da ti voćka ne ogoli tj ne "pobjegne" vegetacija prema vrhovima grana i vanjskim rubovima krošnje...

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...rod neće biti na toj pinciranoj grančici (osim, možda 1 - 2 ploda) već na prijevremenim snažnim izbojima koji će izbiti na toj pinciranoj grančici, a koji će biti to dulji, deblji i jači što se pinciranje ranije obavi...

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

Kontam kaže:
haso kaže:
Uh to i mene zanima koliko vreteno može izdržati kilograma po stablu. Inaće drugi uzgojni oblici mogu i nerijetko i do 100 kg.
...cca 30 - 40 kg ili nešto više u punoj rodnosti. Vretenasti grm kao uzgojni oblik kod breskve kraćeg je vijeka eksploatacije od npr. vaze i palmete. No u ovom slučaju to je kompenzirano okuliranjem na stalnom mjestu, dakle nema presađivanja pa bi voćnjak,uz pravilnu agrotehniku, mogao potrajati i dvadesetak godina :D

H

haso

Guest

što se tiče održavanja breskvika imam kultivator labin progres 14konja sa vučnom frezom od 80cm pa sam mislio čim skupim love kupit stajnjaka razbacat ga uz redove i ufrezati u zemlju i poslije toga svaki mjesec dana samo frezat ostali dio prohoda sam planirao kositi rotaciono kosom, ove sam godine kupio traktor i od diferencijala od lade napravio roto kosu namučio sam se dosta ali se isplatilo kad nemaš love prisiljen si kemijati iako te to nekad skuplje košta i vremena i novca.Kako nisam od hrane ništa unio u zemlju kod oranja probat ću to odraditi kasnije ako ne bude kasno inače sam dva puta prihranio po šakom kana do 6mj. sada su mi divljake sve preko metar i debele ko palac naime imao sam 9 redi po sto metara ali sam prije dva tjedna jedan red iščupao i presadio ih u one redove gdje je falilo je da sam pomješao sorte ali mislim da neće to stvarati neke probleme sad imam 4 reda nektarine i 4 reda breskve nego nije mi niko odgovorio da li sam trebao špricati jesenas bakrom iako skoro sve ide van

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

breskvar kaže:
...rod neće biti na toj pinciranoj grančici (osim, možda 1 - 2 ploda) već na prijevremenim snažnim izbojima koji će izbiti na toj pinciranoj grančici, a koji će biti to dulji, deblji i jači što se pinciranje ranije obavi...
Ovo je ključno da skontam sve. Hvala za sada, ali vjerujem da ću imati još pitanja za tebe dok prođe zima :mrgreen:

Još da te pitam nije bilo dosta Royal Gem pa sam dobio nektarinu sa bjelim "mesom". Ja je nisam htio nikako, kažu neću se pokajati. Jel znaš možda što o tim stvarima? Neka Lucija ili tako nekako :)

H

haso

Guest

gle Kontam koliko sam ja skužio ti si ovo prepisao iz pdf vretenasti grm ali tu ima dosta nelogičnosti pogotovo iz crteža oni prikazuju orezanu breskvu druge godine i kažu da se tako nadalje reže ali tamo su prikazane samo provodnica i grane drugog reda po njihovom ispada da grana trećeg reda ni nema nego da se iz provodnice smjenjuju direktno rodne grane a ja mislim da bi plod trebao biti baš na granama trećeg reda ,a od grana drugog reda bi se trebala valjda formirati forma voćke(vretenasti grm) i iz tih grana drugog reda bi valjda trebalo ostavljati rodne grane i ne rezati do osnove nego na 2,3 pupa čim se pobere plod tako da se što prije mogu razviti grane koje će sljedeće godine donijeti rod, tako sam ja skonto a ono što sam vidio u pdfu mi je nelogično ili ja ne kužim pozdrav

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

Kontam kaže:
breskvar kaže:
Ovo je ključno da skontam sve. Hvala za sada, ali vjerujem da ću imati još pitanja za tebe dok prođe zima :mrgreen:

Još da te pitam nije bilo dosta Royal Gem pa sam dobio nektarinu sa bjelim "mesom". Ja je nisam htio nikako, kažu neću se pokajati. Jel znaš možda što o tim stvarima? Neka Lucija ili tako nekako :)
...a gdje si uzimao sadnice? U "Krašu"? Ako si od njih dobio nektarinu s bijelim mesom najvjerojatnije je neka od "Caldesija" ili "Silver king". A ako misliš na "Lucy" to nije nektarina već kasna breskva, sa žutim mesom, dozrijeva u rujnu i meni se baš ne sviđa jer je jako slabo obojene pokožice, dosta ima zelenkaste boje - imam ih tridesetak komada u rodu...

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

haso kaže:
gle Kontam koliko sam ja skužio ti si ovo prepisao iz pdf vretenasti grm ali tu ima dosta nelogičnosti pogotovo iz crteža oni prikazuju orezanu breskvu druge godine i kažu da se tako nadalje reže ali tamo su prikazane samo provodnica i grane drugog reda po njihovom ispada da grana trećeg reda ni nema nego da se iz provodnice smjenjuju direktno rodne grane a ja mislim da bi plod trebao biti baš na granama trećeg reda ,a od grana drugog reda bi se trebala valjda formirati forma voćke(vretenasti grm) i iz tih grana drugog reda bi valjda trebalo ostavljati rodne grane i ne rezati do osnove nego na 2,3 pupa čim se pobere plod tako da se što prije mogu razviti grane koje će sljedeće godine donijeti rod, tako sam ja skonto a ono što sam vidio u pdfu mi je nelogično ili ja ne kužim pozdrav
...na vretenastom grmu breskve, u pravilu, nema grana trećeg reda već su rodni izboji na primarnim granama i samom stablu te na ono malo sekundarnih grana...teži se tome da stablo bude gusto obraslo rodnim izbojima cijelom visinom, a i te primarne grane duge su max. cca 150 cm...

H

haso

Guest

to sam ja i mislio ali se nisam vjerojatno dobro izjasnio sa grana trećeg reda berem rod i kad sam rod pobrao odrežem ali ne do osnove nego na 2,3 pupa tako da se mogu razviti mladice koje će iduće godine donijeti rod, plus još poneka koja će izbiti sa strane znači grana trećeg reda ubiti nema,nego samo provodnica na kojoj su što pravilnije raspoređene grane drugog reda(kosturne grane)koje su razmaknute 15-20cm,još mi niko nije odgovorio da li sam pogriješio što nisam šricao bakrom jasenas ,pozdrav

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...bolje bi bilo da jesi, ali kad već nisi, koncem veljače (ovisno o vremenu) dobro ih okupaj bakrom - ja koristim bordošku juhu 3%. Pošto na tržištu već dulje vremena nema oleoultracida i sličnih preparata preporučio bi ti da ih neposredno prije otvaranja pupova još oprskaš kombinacijom bijelo ulje + nordox ili bijelo ulje + cuprablau (jeftinije izađe nego gotovo crveno ili plavo ulje, pogotovo što sada u "Prvči" imaš akciju bijelog ulja u 5 litarskim kanisterima). A kad pupovi počnu pucati opleti još jednom "chromodinom" i kovrčavosti nikako ne bi smio imati, a i ova ulja kada se upotrijebe u koncentraciji 3% i čak jačoj vrlo efikasno unište prezimljujuće oblike lisnih ušiju (pod uvjetom da doista dobro okupaš stabla - tebi to neće biti problem jer su to tek jednogodišnje voćkice)... :idea:

H

haso

Guest

hvala Breskvar ,a ono što si pisao o broju stabla iste sorte tu si u pravu,ja sam izgleda pretjerao samo sa jednom sortom nje imam 3 reda, radi se o breskvi koja je nikla iz koštice kod mojih staraca slučajno, sad joj je 5god. Za berbu dođe krajem 8 mj i sazrijeva do polovice 9 odlična je a i krupna 4kom=1,25kg sa nutarnje strane je crvenkasta uz košticu i fenomenalnog je okusa dosta je tvrda i odlično se čuva.Pošto planiram prodaju na placu vjerojatno ću je morati u kompot.Oko mene je sve puno trg.centara i lako bi mogao plasirati robu ali ne želim da se neko naslađuje mojim trudom moj je moto bolje raditi manji voćnjak i dati mu reda i izvući maksimalnu cijenu nego ići u neku megalomaniju takvi uvjek po...ima još nekih sorata sa kojima sam pretjerao ali to ću popraviti jer planiram nabaviti što više plemki raznih sorata, tako da imam 30 kom iste sorte najviše red hevena nemam previše jer sam se vodio time kad on dođe, na placu je najlošija cijena jer ga svi imaju pozdrav

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

A koliko imate u jednom redu? Haso jesam copy past iz pdf i mene malo tu nešto buni, pogotovo i onaj dio oko gnojidbe mada opet ima logičnosti, jer manje forsfora manje bujanje korijena i stabla. Kolega bacio MAP pod trešnju Gisellu 5 i sad je mislim oko 5 metara, a nije trebala nikako ići iznad 3,5 m. Breskvar sadnice sam uzeo kod Hadrovića, otići ću sad do voćnjaka da vidim to piše i još jedan grunf što sam pročitao u knjizi a bilo mi totalno smiješno.

Hvala vam obojici odlični savjeti!!

Inaće imam najviše breskve Francoise 3 reda, najmanje Royal Gema oko 60 stabala. Te neke nektarine smao 10 stabala, nisam ljubitelj nektarina nikako, to mi onako nekako umjetno isforsirano. Jer ima mi neku logiku dlačice na breskvi.

Maria Lucia možda... mislim...kontam da je to :mrgreen:

H

haso

Guest

gle ovako redovi su mi dugački 100 mt a razmak unutar reda 1,5mt znači trebalo bi ih biti 66kom,a što se tiče nektarine po mom saznanju vrijeme za nju tek dolazi i polako potiskuje breskvu tako da stručnjaci kažu da za par godina niko breskvu neće ni saditi to se dešava trenutno u SAD-u.Ne znam gdje sam to pročitao kad stalno čeprkam po člancima vezanim uz breskvu i nektarinu, uglavnom po mojim saznanjima ko sadi nektarinu izgleda neće se za....

Najnoviji postovi

Na vrh