• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Re: BRESKVE

...i "francoise" i "royal gem" izvrsne su sorte...a i ja s nektarinama financijski prolazim puno bolje nego sa breskvama... :D :idea: :D

H

haso

Guest

meni su osobno breskve bolje nego nektarine,ali ko nas šta pita kupci su ti što kažu zadnju.Iako proljetos sam kupio nektarinu venus i imala je dosta prijevremenih grančica pa sam je tako srezao na nekih 50tak cm i ostavio 4 izboja te krenuo u formiranje vaze kako su se na njoj pojavili plodovi odlučio sam ostaviti dva za probu i na kraju šta se desilo ustanovio sam da to uopće nije venus jer ova je sazorila 25.7. a venus bi trebao doći dosta kasnije, pošto se radi o sorti kasnog dozrevanja.Ne znam koja je sorta ali još nikada nisam ukusniju pojeo,slatka je ko šećer i žutog je mesa(kalanka) od nje sam si jedan red pocijepio.Što još time hoću reći kad kupiš i u rasadniku često naj.... jer oni su isto megalomani i ne rade to sa ljubavlju(vide samo financijsku korist).Imao sam prilike raditi u dva rasadnika pa sam vidio kako se to radi .Gazda rasadnika najčešće posadi podlogu a onda na scenu stupa ekipa iz Srbije.Naime što se tu dešava u samom startu kod cijepljenja dođe do pogreške, znaju se pupuvi plemki zamješati tako kad se vade sadnice već nije sigurno, a o radnicima na polju koji rade za malu lovu da i ne pričamo oni još pola sorti pomješaju tako dok dođe do sjemenare gdje se najčešće prodavaju sadnice (gdje isto ima grešaka) ne znaš šta si kupio dok ne rodi a onda je stvar gotova.Neću reći da su svi takvi ali na žalost moje je iskustvo takvo i zato ko god planira veću sadnju bolje da sadnice kupi od ljudi kao što je Breskvar i sa njima naprave plan sadnje (nije to nikome reklama ali ja to vidim tako,jer čini mi se da sam pročitao da i on proizvodi sadnice) Danas ljudi gledaju samo na poticaje i kako bi zaj... državu a na kraju bude obrnuto sredstva koja se dobiju nisu dostatna za sve to i najčešće ljudi ulete u kredite i eto ti zla pozdrav

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Evo kako sam ja prošao. Procjenite sami. Ne žalim se, nisam takav, ali sam na vrijeme skužio da u voćarstvu na brdo faktora ne možeš utjecati, voćarstvo je za mene ljubav i terapija , a za ostalo kako bude.

breskva.jpg

breskva2.jpg

breskva3.jpg

breskva4.jpg

breskva5.jpg

breskva6.jpg

breskva7r.jpg

Što mislite? Jedna godina sadnica :lol: :lol: Neki rezovi po slikama?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...sadnice su sasvim OK...koliki je razmak sadnje? Koji planiraš uzgojni oblik?

H

haso

Guest

koliko ja vidim sa slika to su jednogodišnji okulanti ,a i vidim da imaš dosta razmaka u redu i između njega za pretpostaviti je da ćeš ići na vazu kao što i breskvar ima po meni ih treba srezat na nekih 50tak cm i ostaviti četri, pet izboja što bolje raspoređenih u krug ista stvar kao na vretenu samo što provodnicu bacaš van nemam baš iskustva ali sam saznao da prilikom ostavljanja prostranh grana trebalo bi ih poravnati da su na istoj visini tj one grane koje su jače da bi trbalo skratiti otprilike na istu visinu manjih kad krene vegetacija da sve teraju ravnomjerno ali to će ti bresvar bolje objasniti SRETNO

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

4,5x2,5 išao bi na vreteno. Moglo je i gušće, ali bojao sam se da mi ne pobjegne, malo sam se čuo i sa Čačkom, doduše zbog druge voćke, ali svi su oprezni sa 1,5m (razmak u redu) kod koštićavih voćaka. Što se mene tiće, a ja ću se tu znojiti, mogu ići kombinirano vaza - vreteno, ovisno kako se razvila sadnica. To na slikama je Francoise. Breskvar spomenuo si da primarna grana može i do 1,5 m ići, ja je pustim do 1,25 i dobro je ;) Samo... :?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...ne znam hoćeš li razumjeti što ti želim reći ali da ti je na tim sadnicama ove godine još u rasadniku (krajem svibnja ili početkom lipnja) Hadrović odabrao 3 - 4 jake prijevremene mladice i iznad najviše od njih odrezao kompletnu sadnicu, mogao si imati sadnice sa potpuno formiranom krošnjom u obliku vaze tj. saditi sadnice s krošnjom. Te primarne grane bile bi ove jeseni u vrijeme sadnje debele kao palac i duge preko 150 cm i već bi na njima imao masu prijevremenih grančica koje bi u proljeće prikratio na 2 pupa. S tim da bi bilo i dosta cvjetnih pupova, ali bi apsolutno sve plodove trebao pokidati. A već u drugoj vegetaciji na stalnom mjestu imao bi više od 10 kg roda. To je tzv. prijevremena vaza...
...ovako ćeš ih, misliš li ih uzgajati kao vazu morati u proljeće prikratiti na 50-ak cm visine, sve prijevremene grančice prikratiti na pup-dva i onda, kada izboji krenu odabrati 3-4 najbolje razvijena lijepo spiralno raspoređena i od njih uzgajati primarne grane, a ostale pincirati. A one koji krenu iz doljnih 25 - 30 cm od tla ukloniti...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Breskvar ja sam slikao baš extreme, nisu sve ovako razvijene, no Francoise je napredniji od drugih zato mi je nekako sumnjiv, ili je ostalo lošije :D Tu na jednom primjeru je šteta ići na vreteno, jer je provodnica već kržavija od skeletnih grana. No kako kažem nije mi bed imati sve uzgojne oblike, sam orezujem, nije velika plantaža da idem sa tipskom rezidbom. Tko zna možda se za neku sortu pokaže bolje neki drugi oblik forimranja krošnje? Vreteno i da propadne nakon deset godina i da nektarine budu IN stigne se sve sriktati. Nemam atomizer da trčim traktorom i da mi smeta ako nešto strši ili da štedim na škropivu, svaku špricam iz motokultivatora individualno.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...nemoj niti jednu ostaviti na vazu, premalo je prostora ovo što si naveo (sorry, tek sada sam pročitao koliki ti je razmak)...kad je već tako, probaj sa vretenom...i iz prakse; rigorozno reži da ti rodne grančice nakon 3-4 godine ne pobjegnu na periferiju krošnje. Jer, kod breskve, svi uzgojni oblici prve 2-3 godine izgledaju sjajno, bujno i obilno cvatu i zameću plod. A onda, ako ne režeš oštro (ali, naravno, ne bez veze) začas ogole pri osnovi. Povratni rez za breskvu je sveto pravilo...i samom mi se to o glavu obilo...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Hvala Breskvar. Moram zaštiti od zajeca, došao da vidi što ima na jelovniku :lol:

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

Kontam kaže:
Hvala Breskvar. Moram zaštiti od zajeca, došao da vidi što ima na jelovniku :lol:
...opizdi kunilentom, dupla koncentacija - ako temperature budu makar malo u plusu. To ti je posađeno tamo između Ostrošinaca i Podgorja negdje?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...onda sam se zabunio. Bit će da je to zvonis tamo sadio šljive jesenas...Podgorje ti je bivša općina Đakovo, graniči s bivšom općinom Našice, sada općina Podgorač

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

breskvar kaže:
...onda sam se zabunio. Bit će da je to zvonis tamo sadio šljive jesenas...Podgorje ti je bivša općina Đakovo, graniči s bivšom općinom Našice, sada općina Podgorač
je,ja sam taj,zaštitio kunilentom pa ćemo vidjeti,ukrajinke mi još nisu stigle da paze :heart: :heart: :heart:

H

haso

Guest

evo dečki pošto je vani ovih dana zahladilo,a nigdje ne radim ovaj mi forum ko stvoren da ubijem vrijeme i nešto saznam pa ako je i vama slično imao bih još nekih pitanja u vezi uzgojnog oblika breskve.Nešto si razmišljam pošto imam gusti sklop sadnica kako bi bilo sa formiranjem palmete kosih grana umjesto vretenastog jer čini mi se da bi imao više prostora između reda pošto je on samo 3m poz......

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Kako to da si išao tako usko? To kao kordunac nešto, što li?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

zvonis01 kaže:
breskvar kaže:
je,ja sam taj,zaštitio kunilentom pa ćemo vidjeti,ukrajinke mi još nisu stigle da paze :heart: :heart: :heart:
Joj sve si pobrkao. Pazi ovo, kako si pošpricao sa kunilitetom tako zekoneće doći kod tebe u voćnjak, kako zeko neće doći u voćnjak tako nećeš moći uhvatiti zeku, kako nećeš moći uhvatiti zeku takonećeš moći ga ni oderati, kako nećeš moći oderati zeku tako nećeš dobiti ni krzno, kako nećeš dobiti krzno tako nećeš napraviti bundu, kako nećeše napraviti bundu tako neće ni ukrajinka doći, kako neće i ukrajinka doći tako neće imti tko da pazi, kako neće imati tko da pazi tako će doći lopovi, kako će doći lopovi tako će doći i problemi, kako će doći problemi tako će doći i stres, kako će doći stres... :lol: :lol: :lol: Jednostavno trebao si samo pustiti zeku :roll:

H

haso

Guest

da išao sam na usko i gusto unutar reda jer nemam preveć zemlje, a sadnica imam.Kod mene u Sisku zemlja je dosta skupa ili se meni tako čini,proljetos sam kupio ral 25000kn.

Na vrh