• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Re: BRESKVE

dane001 kaže:
atomizer kaže:
kod aplikacije pesticida bukvalnim jezikom kažemo ovako:ako na omotu pesticida piše da npr antracola ide 2kg po Ha tada je bitno dozirat tj potrošiti tih 2kg po Ha.dal češ ti izabrati 500l škropiva ili 1000l s kojima češ poprskat taj antracol je tvoja stvar ili preporuke proizvođaća ali bit je da potrošiš tih 2kg antracola na Ha.to se zove doziranje!znači određenu količinu pesticida potrošiti po jedinici površine.
Da ali nije jednaka jakost tog sredstva ako ja te dvije kg antracola razrijedim na 1000L ili na 500L? Zar nije logički da sredstvo razrijedimo onako kako piše i da voćka dobije svoje,a ne da sa 500 L poškropim cijeli hektar nap. Ja recimo imam motornu špricu na kotačima s rezervarom 80L i ja potrošim na svojih 200 bresaka sada u trećoj ngodini,oblik vaze,oko 400L sredstva a tako sam mislim negdje i čitao da treba,oko 2L po stablu. E sad,kad kupim atomizer ja ću sa 400L pošpricati cijeli hektar,otprilike 1000 komada i više što ovisi od oblika sadnje,a to mi onda zvuči bezveze ili???? Ukratko atomizerom trošiš manje vode ali više sredstva,ali i ta moja špica je kao atomizer,ima 30 bara pritisak pa bi i ja onda mogao koristiti tu formulu ili to ovisi o nečem drugom???
...osnovna je razlika je to što je to što ti imaš prskalica (ili šprica kako ti kažeš), a atomizer je nešto sasvim drugo. Radni tlak jednog i drugog s time nema veze. Bit je u načinu aplikacije sredstva na biljku i finoći čestica. Prskalice su odlične za zimska prskanja kada treba dobro okupati stablo. U vegetaciji s njima je problem što s njima uvijek moraš raditi s propisanom koncentracijom koju ne smiješ povećavati niti smanjivati. Ti, dakle, ne možeš i NE SMIJEŠ koristiti tablice prskanja za atomizere... :idea:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Dane011 u praksi da. Manje vode i veća koncentracija, kad odeš na predavanje kad čuješ koliko puta veća koncentracija... Vidiš da se sa običnim kunilentom se ide sa jačom dozom, a možeš tek misliti kod borbe sa napastima :D

Inaće samo hvale za atomizer ali ali ali, mora ga se pravilno koristiti, pogotovo odrediti brzinu prolaska. I OBAVEZNO imati ispravne dizne!!! Jer sam vidio u jednom nasadu što radi loša dizna. Loša dizna ti je kao napast. Baca prekurpnu kapljicu koja redovito ima veću koncentraciju i spali list onako fino :shock: Mislim da ti isto kvalitetno oprskaš sa svojom prskalicom, vjerovatno izgubiš više vremena i utrošiš više vode, ali uštediš na preparatu ;)

I ja bi stvarno volio viditi koji atomizer i sa dva puta manjom snagom može napraviti zaštitu kao prskalica!! Jer atomizer ima više dizni a prskalica jednu. Prskalica radi sa fantastičnim tlakom i jednom diznom, tako finu maglu napravi i udar da to treba viditi, ali ajd... Jedino što ne treperi list kao kod atomizera, ali to se napravi sa pomicanjem šmrka u ruci gore dole :)

img020kc.jpg

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Razmislite malo i o tome da se isti preparati koriste za više namjena. Da je većina stvari stvarno u površini po hektarima, ali ako se koristi prskalica onda je voćka, ako atmoizer onda po hektaru i pojačati koncentraciju. I prskalica po svojoj snazi dozvoljava i blage vjetriće dok atomizer...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Haso evo još malo o razmacima, kupio sam knjigu o Breskvama Ante Medin, nije skupa 50 kn pa da vidiš čuda :shock:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Evo da vas pitam Vi koji imate duže breskve. Koliko se ljudi uposli kod prorjeđivanja plodova i koliko u berbi? Hvala.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

breskvar kaže:
dane001 kaže:
atomizer kaže:
kod aplikacije pesticida bukvalnim jezikom kažemo ovako:ako na omotu pesticida piše da npr antracola ide 2kg po Ha tada je bitno dozirat tj potrošiti tih 2kg po Ha.dal češ ti izabrati 500l škropiva ili 1000l s kojima češ poprskat taj antracol je tvoja stvar ili preporuke proizvođaća ali bit je da potrošiš tih 2kg antracola na Ha.to se zove doziranje!znači određenu količinu pesticida potrošiti po jedinici površine.
Da ali nije jednaka jakost tog sredstva ako ja te dvije kg antracola razrijedim na 1000L ili na 500L? Zar nije logički da sredstvo razrijedimo onako kako piše i da voćka dobije svoje,a ne da sa 500 L poškropim cijeli hektar nap. Ja recimo imam motornu špricu na kotačima s rezervarom 80L i ja potrošim na svojih 200 bresaka sada u trećoj ngodini,oblik vaze,oko 400L sredstva a tako sam mislim negdje i čitao da treba,oko 2L po stablu. E sad,kad kupim atomizer ja ću sa 400L pošpricati cijeli hektar,otprilike 1000 komada i više što ovisi od oblika sadnje,a to mi onda zvuči bezveze ili???? Ukratko atomizerom trošiš manje vode ali više sredstva,ali i ta moja špica je kao atomizer,ima 30 bara pritisak pa bi i ja onda mogao koristiti tu formulu ili to ovisi o nečem drugom???
...osnovna je razlika je to što je to što ti imaš prskalica (ili šprica kako ti kažeš), a atomizer je nešto sasvim drugo. Radni tlak jednog i drugog s time nema veze. Bit je u načinu aplikacije sredstva na biljku i finoći čestica. Prskalice su odlične za zimska prskanja kada treba dobro okupati stablo. U vegetaciji s njima je problem što s njima uvijek moraš raditi s propisanom koncentracijom koju ne smiješ povećavati niti smanjivati. Ti, dakle, ne možeš i NE SMIJEŠ koristiti tablice prskanja za atomizere... :idea:
Pa ja ni ne koristim nikakve tablice za atomizere,samo sam mislio da možda mogu zato što na njoj mogu riktati hoću li fine kapljice ili krupne,imam male i velike dizne itd.pa reko možda je to kao atomizer. Ja koristim samo one podatke koje pišu na sredstvu,znači ako piše npr.130 grama Nordoxa ili Chromodina na 100L ja tako pravim pa koliko potrošim da potrošim,nema mi druge. Mene buni to što na sredstvu piše da se koristi jedna kila po ha uz utrošak vode od 1000 litara,ali i onda kaže koliko puta smanjiš količinu vode toliko puta povečaš količinu sredstva,znači ako koristiš atomizer s kojim jedan ha poprskaš sa 500 litara to znači da moraš staviti dvije kile sredstva umjesto jedne,mislim čemu onda to upozorenje?

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Kontam kaže:
Razmislite malo i o tome da se isti preparati koriste za više namjena. Da je većina stvari stvarno u površini po hektarima, ali ako se koristi prskalica onda je voćka, ako atmoizer onda po hektaru i pojačati koncentraciju. I prskalica po svojoj snazi dozvoljava i blage vjetriće dok atomizer...
E pa o tome ja pričam,jasno je meni sve što vi meni pokušavate objesniti ali ima tu puno toga nedorečenog,i nemože biti nebitno kolik je voćaka na jednom ha,pogotovo zimsko prskanje kada treba dobro okupati svaku voćku,i sada tu jednu kilu npr Nordokxa rasporediti na 2000 ili na 200 komada stabala,nemože to biti svejedno i nebitno nikako.

H

haso

Guest

Kontam kaže:
Haso evo još malo o razmacima, kupio sam knjigu o Breskvama Ante Medin, nije skupa 50 kn pa da vidiš čuda :shock:

hvala kontam na podatcima potražit ću tu knjigu iako sam već čitao od Madina( digo sam u knjižnici) da li je to neka nova . Morat ću je ponovo potražit pošto me zainteresirao voćnjak livada kad sam već tako gusto posadio i daj mi molim te reci da li piše štogod više o livadi (prinosi,rezidba uzgojni oblik koji ide uz livadu itd.) hvala ti i poz.....

A

atomizer

Guest

majstore to što je nedorečeno spada u iskustvo a to češ morati nažalost sam isprobati.mi ti možemo ili literatura dati pravce i osnovne konture a dalje češ vidjeti sam kroz praxu.i ja sam čitao niz knjiga i strućnih časopisa.imaš formule i preporuke ali morat češ puno stvari dotjerati kroz iskustvo.kad par puta probaš vidjet češ da nije to baš toliko sveto pismo.niko od nas nije u počecima sve znao.možeš isto tako čitat kuharicu i sve tako kroz knjigu izgleda pitko međutim kad se upali ringla i stavi lonac tad počinje druga pjesma.

H

haso

Guest

je...... zaboravio sam zamoliti sve one koji znaju bilo koju stranicu na internetu što se tiče voćnjaka livada,sam nemrem ništa naći,unaprijed hvala.

H

haso

Guest

ljudi sretan božić,svima puno zdravlja i sreće,a za ostalo se pobrinite sami.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

Kontam kaže:
Evo da vas pitam Vi koji imate duže breskve. Koliko se ljudi uposli kod prorjeđivanja plodova i koliko u berbi? Hvala.
...ako želiš doista kvalitetno prorjeđivanje dat ću ti primjer za vazu; u petoj godini supruga i ja prorjeđivali smo (zajedno) nešto malo preko dvadeset stabala za cijeli dan (cca 12 radnih sati)...pa računaj :D

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...slušaj dane, ako piše 1 kg po ha, onda može ići samo 1 kg...količina preparata uvijek je ista...a količina vode može biti manja ili veća... OK?...(naravno ovo se odnosi samo na ATOMIZERE, ne na prskalice) :scratch

A

atomizer

Guest

tako je breskvare! ako ideš ručno nikad nemožeš to točno uraditi kako piše teorija.pješaka kad radiš nikad nemaš ravnomjeran hod,rukom kojom držiš usmjerivač mlaza negdje više poprska negdje manje i tako uvijek to odstupa od teorije ali grubih crta se pridržavaj i neče biti problema.također sebi na leđima u rezervoar ne vidiš koliko trošiš škropiva da bi to odredio po recimo stablu apliciranu količinu.također ni mi s traktorima koji prskamo nemožemo to uraditi u tančine.praksa i samo praksa i svaki voćnjak je slučaj za sebe.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

breskvar kaže:
Kontam kaže:
...ako želiš doista kvalitetno prorjeđivanje dat ću ti primjer za vazu; u petoj godini supruga i ja prorjeđivali smo (zajedno) nešto malo preko dvadeset stabala za cijeli dan (cca 12 radnih sati)...pa računaj :D
I mislio sam da je tako mukotrpan posao :shock: To košta, a samim time i podiže cijenu koštanja breskve. Koliko košta ambalaža i koliko stane u nju? Mislim na kartonsku?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Breskvar i Atmoizer izuzetno Vas cjenim i cjenim Vaše odgovore i praktično znanje, ali ne mogu da odolim a da Vas ne pecnem ;) Nemoj te se ljutiti, ali jel u taj hektar ulazi i traktorska okretišta ili putni pravci ;) Jer površina koja je zasađena po breskvama, ajmo reći na mom primjeru red 170 metara 20 redova ukupno znači to je jadnih 3400 m2, a površinskih da sam išao kako je rasadničar rekao 5x2m bilo bi doslovce cca 1,7 Ha, e sad koliko bi Vi utrošili škropiva? Za 0,34 Ha ili 1,7 Ha :) Dalje ni ovih 0,34 Ha nije totalno popunjeno jer je voćka mala ne znam da li je opće volumno i 0,1 Ha?

Po meni pravilo za zaštitu bi bilo ovako. Atomizerom ne ići u voćnjak, dok se unutar reda prostor totalno ne zatvori, znači kad se napravi prirodni špalir. Kod breskve prije, kod šljive i kajsije kasnije. Možda u drugoj a možda u četvrtoj godini. Napraviti pokus koliko je stvarno potrebno da se voćka dobro okupa za zimsko tretiranje i napraviti pokus koliko treba da se voćka zaštiti za ljetno prskanje. Znači dobiti informaciju o utrošku i kvalitetu obavljenog prskanja. Slažem se sa Atomizerom da je svaki voćnjak zaseban, a kako i ne bi bio? Te kad vidimo utrošak škropiva i kad znamo koncentraciju potrebnu za neko sredstvo možemo pristupiti zaštiti. To po hektaru ostavite mačku o rep. Kolega održava 150 Ha višnje, 40 Ha oraha i još par stotina Ha ratarskih kultura. Kaže noćna mora je kad mora zaštiti višnju. Zamislite koliko je tu potrebno zaštitnog sredstva i ako ide atomizorom koliko utroši uzalud. Tvrtka može propasti na takim stvarima bez imalo šale.

A ima tu dosta priča gdje korporacije koje proizvode zaštitna sredstva registriraju svoje preparate i u kakvim idealnim uvjetima rade, ali eto neću o tome.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

breskvar kaže:
...slušaj dane, ako piše 1 kg po ha, onda može ići samo 1 kg...količina preparata uvijek je ista...a količina vode može biti manja ili veća... OK?...(naravno ovo se odnosi samo na ATOMIZERE, ne na prskalice) :scratch
Ljudi moji ja možda jesam dosadan,i vama koji sve razumijete možda to ide na živce ali ja sam se na ovaj forum i učlanio da raspravljmo i učimo. I opet ponavljam,meni to sa tim prskanjem i dalje nije sve jasno. Sad sam pregledao sredstva i nigdje ne piše toliko po hektaru,pa nije to pšenica. I opet ponavljam nemože biti isto dali imaš 2000 komada ili 200,bez obzira tko šta rekao. Recimo ovako,idem prskati jedan hektar na kojem imam 250 stabala i potrošim jednu kilu sredstva na 300 litara vode,i onda odem u drugi vočnjak gdje imam 2000 stabala na hektru i potrošim isto kilu sredstva na 2000 litara vode,to nikako nemože biti ispravno jer koncentracija sredstva nije jednaka.. Evo na Chromodinu piše da ide litra na jedan hektar ali pod predpostavkom da se troši 1000 litara vode na hektar,i onda kaže,koliko puta smanjiš količinu vode toliko puta povečaš količinu sredstva. Neka mi netko objasni šta to točno znači?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...ako imaš 0,34 ha onda i trošiš (preparata) za tih 0,34 ha. Ali u prvoj godini doista nemaš potrebe raditi to velikim atomizerom - možeš ići npr. leđnim "stihlovim" atomizerom, a za ovo zimsko kupanje i dobrom klasičnom prskalicom svaku voćkicu pojedinačno dobro okupati. Već iduće godine slobodno možeš ići i traktorskim atomizerom.
...kod razvijenih nasada poprečni prazni prostori za prolaz mehanizacije ne uzimaju se u obzir kod prskanja (ja ih imam dva širine 6 metara), a na tzv. okretištu tj. na kraju svakog reda i tako zatvorim dizne i otvorim ih kad ponovo uđem među redove...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

"koliko puta smanjiš količinu vode toliko puta povečaš količinu sredstva"

Ovo je ključna rečenica. I zato sam u jednoj temi napisao da atomizeri doslovce prodaju maglu :) Pa što je skuplje voda ili zaštita? Prejaka koncentracija na sitnoj kapljici nije bezazlena!!

Na vrh