Na presi za hladno cedjenje ulja se grejač može podesiti po potrebi i na 300 stepeni, samo što ulje koje se na taj način dobije ne može se nazvati hladno presovanim, ili hladno cedjenim. Imam svoju pužnu (vijčanu) presu pa znam. Na žalost, neke kolege ne prate baš revnosno temperaturu ulja dok presuju, a ima i onih koji cede ulja a ne znaju razliku između hladno ceđenih i nerafinisanih ulja.
Temperatura ulja može da pređe preko 40 stepeni čak i sa isključenim grejačem jer kvalitet sirovine i pritisak (tlak) takođe utiču na temperaturu.
Nego, da se mi vratimo konkretno na temu tikvi i na pitanje koje je
@iwanho postavio. Ulje od semena tikve ima neka lekovita svojstva, kao i mnoga druga hladno cedjena ulja. Ulje od semena tikve je dragoceno za zdravlje reproduktivnih organa, naročito za prostatu kod starijih muškaraca. To ne znači da deca, žene i mladi muškarci ne treba da ga konzumiraju. Kako god, ja nisam baš oduševljen idejom da se ovo ulje uzima na kašičicu (žličicu) kao lek. Verujem da naš organizam bolje usvaja hranljive sastojke ako ih unosimo sa uživanjem nego kada ih samo gutamo kao tablete. Zato svima preporučujem da hladno ceđena ulja posmatraju radije kao zdravu hranu nego kao lek. Koristite ih za prelivanje salata, barenog i grilovanog povrća, dodajte ih u smutije, samo nemojte kuvati peći i pržiti na hladno ceđenim uljima. Ovo se naročito odnosi na ulje od semena tikve,samo se ulje od kikirikija, susama, suncokreta, pa donekle i od uljane repice mogu izuzeti od ovog pravila.