• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Budućnost proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
M.M. kaže:
Nisam bio u mogućnosti pogledati poljoprivrednu emisiju, jel može netko u kratkim crtama napisati šta je bilo, a da se tiče proizvođača mlijeka, ili još bolje jel postoji negdje poljoprivredna da se može pogledati na internetu?

gost je bio nikola andrić iz lasovca, i prilogu mladen šolčić
stvar je tome, da je sve jako dobro objašnjeno, šta se traži, kolko se dugo traži i da nema potrebne kritične mase da se napravi bum.

mladen i nikola su stalno na pregovorima za cjenu mlijeka, i na jedvite jade se to podiže barem za 10 lipa, oni su inače u udruzi uzgajivača holstein goveda i među kojima sam i ja.

stalno smo u kontaktu i kolko oni god vama izgledali da se brinu za svoje guzice, nije baš tako, imaju i oni problema

ne branim nikoga makar su mi dotični skoro susjedi, ali u suštini problema da nemate njih dvojicu nema ko povest pregovore, a oni pregovaraju več mjesecima, pozivaju ljude, a dođe 10 ljudi, i kad ovi buđovani to vide, svakom je jasno da pregovora nema.

iz te emisije valja izdvojit :!:
sastanak svih udruga u kojima se traže sva prava koja proizlaze iz zakona i tak to, i na kraju mladen šolčić kaže i to je tako točno da ne može nitko ni slova zucnit.
veli ovako: a zašto mislite da če se vašim uvjetima udovoljit, neče nikako , jer mi več pregovaramo mjesecima i nema pomaka

i kako god čovjek vama bio smješan sa bubi flizurom,. sa 400 komada u štalama, sa preko 100 000 kuna mjesečne rate kredita, sa agrotronima pred štalama, sa bmw terecem, ipak se bori sa seljaka.

i kad je bio prosvjed pred zdenkom , u mom selu mu je mup zabranio prolazak dalje sa traktorom

.....................................

ovo je zadnji pokušaj jer se više neče imat tko borit za seljake, il če svi postat roblje, ili nas neče više biti

pa tako niti bogeca


ovo je bila među rijetkima poljoprivrednim emisijama koje sam pogledao, (ona na radiju nedjeljom je totalni šrot)
 
K

Kordunas

Guest
Evo danasnji članak iz bussines.hr

Seljaci u Uskoku zbog Vladinih poticaja za dobit prerađivača mlijeka

Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, najavio je da će podnijeti kaznenu prijavu Uskoku protiv nepoznatog počinitelja — člana Vlade koji je prema svemu sudeći za proviziju dopustio da prerađivači mlijeka dobiju interventne poticaje u iznosu 80 milijuna kuna za otkup tržišnih viškova, jer ovom mjerom u konačnici nije poboljšan položaj mljekara, što je bila proklamirana namjera Vlade, nego je samo došlo do povećavanja godišnje dobiti u mljekarskoj industriji.

O tome najbolje govori primjer zagrebačkog Dukata, pojasnio je Mlinarić, koji je prijavio 172 milijuna kuna dobiti za prošlu godinu, od čega čak 50 milijuna kuna predstavlja Vladin interventni poticaj, a pritom je uspješno srušio otkupnu cijenu mlijeka sa tri na 2,20 kuna za litru.

Ovom "legaliziranom pljačkom", navodi Mlinarić, seljaci podnose dodatan teret domaće mljekarske industrije koju su izgradili, a strane prerađivačke tvrtke koje je danas posjeduju od Vlade dobivaju poticaje da bi preko seljakovih leđa uspješno poslovali.

Mlinarić ponavlja da je otkupna cijena mlijeka od 2,20 kuna za litru nerealna jer seljaci, da bi pokrili troškove, plaćaju ukupno 3,90 kuna. Razliku od 1,70 kuna moraju sami podmiriti, što naposljetku vodi u propast obiteljskih gospodarstava.
 

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
MOCO kaže:
Čujem da danas ima neki sastanak u Gudovcu,zna li tko išta ?
Pa valjda je bio i jučer,ili ne? :scratch
Ugl.ja sam čuo da je dogovoreno da se 1.3. ide sa traktorima na prosvjed u Zagreb!!!
 

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Evo sada citam u Narodnim novinama:

Članak 46.

(1) Osnovica za izračun plaćanja za mlijeko temelji se na mlijeku koje sadrži kod:

– kravljeg mlijeka 3,7% mliječne masti i 3,2% bjelančevina...

Zar do sada nije bilo 4,2% m.m.?
Sta su smanjili na 3,7%m.m.?
 
I

ivica

Guest
ne to vrijedi od prosvjeda u 6mj prosle god ,to su uspjeli uvaliti polancecu da potpise a on nezna opce kaj je potpisal, u onoj svoj zbrci niko od njih na ministarstvu uopce nije obracal paznju na to ,tu se dobilo dodatnih cca 10 lipa
 
S

skolan93

Guest
država je obećala plaćati razliku do 6.mj.a što će biti poslje toga,oće produžit plaćanje
ili ćemo opet na ceste
 

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Dali se zna sta nakon srpnja?
Nakon 2,40kn/litra,dali su oni jos sta obecali ili?
 
I

ivica

Guest
obecana je samo premija do kraja god a za ostalo pitaj solcica kak se dog
 

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
ivica kaže:
obecana je samo premija do kraja god a za ostalo pitaj solcica kak se dog

To se on dogovorio za sebe,ne brinem se ja za njega vec za ostale.
 

SlaK

Član
Tu od
28 Pro 2013
Poruka
45
Pitanje je vezano za individualnu kvotu mlijeka, pa ako netko zna nešto o tome??

Jeste li predavali one papire o kvoti mlijeka B, tj. o mlijeku izravno prodanom kupcu? Ne znam nikoga tko je to predavao. Malo je takvih, većina ih daje u mljekaru. Ako ukinu danu kvotu, može li se dobiti nazad?
 
Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Pitanje je vezano za individualnu kvotu mlijeka, pa ako netko zna nešto o tome??

Jeste li predavali one papire o kvoti mlijeka B, tj. o mlijeku izravno prodanom kupcu? Ne znam nikoga tko je to predavao. Malo je takvih, većina ih daje u mljekaru. Ako ukinu danu kvotu, može li se dobiti nazad?

probaj pitat clana Maria on ima mljekomate pa je trazio sigurno tu kvotu.
 

SlaK

Član
Tu od
28 Pro 2013
Poruka
45
Koji Mario, ima ih više??

Stvar je ovakva. Moji roditelji bave se stočarstvom. Dodijeljena im je indvid.kvota B jer ne predaju mlijeko u mljekaru nego mama prodaje mlijeko i sir. Još 2012. dobili su papire gdje su svaki dan trebali voditi koliko su mlijeka dobili taj dan, koliko su prodali od toga mlijeka, sira, vrhnja, kolike je vrhnje masnoće.

To je trebalo predati do nekog datuma u svibnju negdje. Nisu vodili te papire zbog nemanja vremena, neznanja i ostaloga. Jučer im je došla obavijest da su izgubili tu indiv.kvotu jer kao u prošlom razdoblju nisu proizvodili mlijeko. Oni su proizvodili, samo nisu prijavili koliko.

Datum na obavijesti je od 31.5., a obavijest je došla jučer!!????

Što sad to znači za njihovu prozvodnju u budućnosti? Hoće li izgubiti pravo na poticaj, ono gorivo što dobivaju kao gospodarstvo, itd?? Koliko sam našla na internetu 31.5.2015. te kvote se ionako ukidaju.

Hvala unaprijed!
 

Najnoviji postovi

Na vrh