• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

C-355 360 kočnice

Rijad ursus

Novi član
Tu od
17 Velj 2026
Poruka
11
Pozdrav ekipa.
Treba mi pomoć hitno. Ursus c355 1975.g s4002 je u pitanju.
Dobos na desnom točku mi je pukao prilikom oranja i nisam odma primjetio, tek nakon pola sata i tako sam vozio nekih kilometar do kuce. Pregrijao se tocak naravno dimila se feroda.
Uzeo sam nov dobos, pakne, opruge, cilindar, i sve je novo stavljeno. Dobos je obrađen kod tokara.
Od tad mi blokira tocak konstatno ali ne puno i non stop se grije. Rasklopio sam i sve pregledao sve je uredno, cilindar mali sam skidao i cistio ali nisam mogao rukom uopste da ga vratim kad sam vracao klipove u njega. I nov kad je bio nisam ga mogao razraditi rukom uopste. Kupio sam nov glavni kocioni cilindar, nov kais rucne kocnice koji je otpusten skroz znaci ne koci rucna uopste. I opet mi se sve isto desava ne pređem ni kilometar sve bude vrelo dodirnut se ne moze. Jel imao ko slicnih problema, sta dalje da radim, ujutro skidam opet sve i ne znam vise od cega da krenem

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,728
Novi doboš ste tokarili kod tokara?

Nisi dobro sastavil.

Rijad ursus

Novi član
Tu od
17 Velj 2026
Poruka
11
Da novi zato što je baš zapinjao na jednom mjestu kad je postavljen i kad je tokar postavio na stroj, nije bio pravilnog oblika i samo je obrađen da bude pravilnog oblika. A dal je normalno da mali cilindar ne mogu vratiti unutra rukom već ga moram staviti u škrip da bi ga skupio takoreć

Jer ja imam kočnicu perfektnu. Dobio sam je čim sam izračio, samo što je problem što neće da vrati, non stop se točak grije i non stop mi koči

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,728
A dal je normalno da mali cilindar ne mogu vratiti unutra rukom već ga moram staviti u škrip da bi ga skupio takoreć
To je normalno.

Hmmm, sad ponovno čitam uvod.
Ako sam te dobro shvatil pukel ti je doboš u oranju? Dali si otkril uzrok zbog kojeg je pukel doboš? Dali je pukla i pakna?

Rijad ursus

Novi član
Tu od
17 Velj 2026
Poruka
11
Pa vjerovatno jer je dotrajao. Odvojio se onaj obruc sto bude deblji na dobosu. Pakne nisu pukle istrosene jesu ali pukle nisu. Nista nije puklo osim dobosa. Dal sam ja nesvjesno pritisnuo jako kocnicu da lakse udjem u brazdu i dobos tu cvakne i razdvoji obruc od dobosa

Kad skinem sad dobos desna potisna sipka na cilindru ne stoji ravno vec je pod uglom od nekih 45° prema dole a sve je postavljeno na svoje mjesto

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,728
Dal sam ja nesvjesno pritisnuo jako kocnicu da lakse udjem u brazdu i dobos tu cvakne i razdvoji obruc od dobosa
Kak misliš nesvjesno si stisnul jako kočnicu? To bi puklo i onda kad bi ta kočnica bila napotrebnija...

Kad skinem sad dobos desna potisna sipka na cilindru ne stoji ravno vec je pod uglom od nekih 45° prema dole a sve je postavljeno na svoje mjesto
Ja predpostavljam da se tebi savinul ili je pukel nosač pakni. Pogotovo ona dva uha na koja se cilindar šrafi i to ti stvara problem.

A možda je i to uzrok kaj je trebalo dobos tokariti. Znam da dijelovi ne valjaju ali nekak ne vjerujem da su toliko fulali na obradi.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,421
Pa vjerovatno jer je dotrajao. Odvojio se onaj obruc sto bude deblji na dobosu. Pakne nisu pukle istrosene jesu ali pukle nisu. Nista nije puklo osim dobosa. Dal sam ja nesvjesno pritisnuo jako kocnicu da lakse udjem u brazdu i dobos tu cvakne i razdvoji obruc od dobosa

Trebaš utvrditi dali pakna drzi čim namontiraš doboš , znači loše postavljena ili je doslo do oštećenja nosača. Ako namontiraš i stegnes tocak i ne drži , onda ides na radni rezim ozrake i stiskanja pedele, ako tad drži onda je problem da se nemoze vratiti pakna. Vraćanje je uslovljeno oprugom i nuliranjem pritiska. Provjeriti dali zaostaje pritisak na ozraci, ako otpustiš na ozraci i tad popusti pakna znači da se ulje blokira. Ako na ozraci nema popuštanja pakne onda se mehaničk8 ne vraća.
Teško vraćanje cilindra bi trebao biti problem. Ja neznam tačno za tu vrstu ali svi radni cilindri nesmiju da prave veliki otpor.

Rijad ursus

Novi član
Tu od
17 Velj 2026
Poruka
11
Sve bude dobro ali cim ozracim pocne blokirat, otpustim i na ozraci izadje ulje ali ne otpusta opet

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,421
Vjerovatno ti taj cilindar drzi više nego potrebno. Kažeš da tu se teško sabija samo u skripu. Po meni nije normalni. Ako toliko otpor pravi, trebas vidjeti dali je opruga toliko jaka ili dali je problem sam klipić ili kad se stavi gumica na klipić. Gumice same trebaju da se rukom stisnu kad se montira.
E sad kažeš da ti jedna poluga što gura paknu bude nakosita, moraš vidjeti zašto tako stoji. Ako sve ovo nabrojano u dva komentara pregledaš morao bi naći uzrok i rijesiti.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,728
Vjerovatno ti taj cilindar drzi više nego potrebno. Kažeš da tu se teško sabija samo u skripu. Po meni nije normalni. Ako toliko otpor pravi, trebas vidjeti dali je opruga toliko jaka ili dali je problem sam klipić ili kad se stavi gumica na klipić. Gumice same trebaju da se rukom stisnu kad se montira.
E sad kažeš da ti jedna poluga što gura paknu bude nakosita, moraš vidjeti zašto tako stoji. Ako sve ovo nabrojano u dva komentara pregledaš morao bi naći uzrok i rijesiti.
Promašil si ceo fudbal, u Ursusovom cilindru klipiči nemaju oprugu između sebe....
Ali je jako bitno koji je prednji, a koji zadnji klipič.

Nosac pakni je otisao, dio koji drzi cilindar je puko
Rekoh ti ja odmah, imal sam takav slučaj. Kaj buš sa doboš budeš videl ali mislim da ste ga bezveze skidali, nadam se ne puno.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,728
Nije puno skidano samo da se obradi da bude pravilan oblik
Dobro, a daj mi reci za kaj ga je tokar primil sa paknama tokarskog stroja da bi dobil pravilan oblik?

Najnoviji postovi

Na vrh