B
budanec
Guest
kolika bi bila carina za traktor od 10000 € da ga uvezem iz slovenije 

Ne misliš valjda sutra iti po njega..ili još danas ?ja to niš ne kužim. molim vas hitno je, možete mi reč kuliko bi traktor koji v sloveniji košta 10000€ koštal s carinom
E pa onda u pon. ujutro nazovi carinsku službu pa pitajpa ne, ali ovih dana sigurno
na sve pakete na kojima piše da su vrijedniji od 50 us dolara se plaća carina...
na one od 49 $ niš!:
Propisana stopa carine obračunava se na carinsku vrijednost robe. Carinsku vrijednost robe čini njezina transakcijska vrijednost tj. najčešće cijena iz računa o kupoprodaji robe odnosno stvarno plaćena ili plativa cijena za robu koja je predmet postupka carinjenja, ali uz prilagodbu troškova propisanih Carinskim zakonom. To podrazumijeva da se svi troškovi koji su vezani uz tu robu uključuju u carinsku vrijednost, kao npr. troškovi prijevoza i osiguranja robe, ambalaže, licence i dr. (u poštanskom prometu dakle, u pravilu, troškovi poštarine).
Za robu koja podliježe postupku carinjenja, carinski dug koji se obračunava čine:
carina,
poseban porez u slučaju ako se radi o robi koja podliježe tom porezu i
porez na dodanu vrijednost.
Na utvrđenu carinsku vrijednost robe obračunava se carina po stopi propisanoj sukladno Uredbi o carinskoj tarifi, i ovisi o vrsti konkretne robe koja se uvozi.
Također se obračunava i poseban porez odnosno trošarina, ukoliko se radi o robi koja podliježe obračunu posebnog poreza, odnosno trošarine (duhanski proizvodi, alkohol, kava, luksuzni proizvodi i sl.). Porezna osnovica za obračun posebnog poreza propisana je svakim posebnim Zakonom o posebnom porezu na određenu robu, odnosno Zakonom o trošarinama. Tako je npr. za kavu propisana osnovica za obračun kilogram neto težine kave, za luksuzne proizvode to je prodajna vrijednost proizvoda itd
Na carinsku vrijednost uvećanu za iznos carine (ako je propisana) i za iznos trošarine (ako je propisana) obračunava se porez na dodanu vrijednost (PDV) po stopi od 25%.
Stope carine sukladno Uredbi o carinskoj tarifi za 2013. godinu (NN, broj 135/12) se kreću od stope „slobodno“ (0%) do 14%
Ma poludis, da sam znao presao bi u austriju i presvercao preko granice :icon_fU: