ROADRUNNER
Iskusan lik
- Tu od
- 17 Stu 2013
- Poruka
- 1,127
Mika kaj hoces pokazati? Da nema kamenca?
@savoris dobar danPa mi jednostavni ljudi sa primitivnim sistemima kako vidim najbolje prolazimo.
Jednom u dvije godine očistim odžak , jednom ili dva puta godišnje peć.
Održavanje sistema skoro nula para . Izgradnja sistema daleko jeftinija .
Nešto malo izgubimo na godišnjoj potrošnji ogreva ali ko ga šiša jer još uvijek se drva ne kupuju na gram , pretežno ih imamo.
Kod mene je samo peć pumpa i radijatori , nema nikakvih miševa ni mješača , ama baš ništa .
I opet se grijemo i lijepo nam je.
Mislio sam u sistem ubaciti samo jednu običnu bocu (čitaj spremnik topline) ali i od toga odustajem jer ću vjerovatno ugraditi automatski sistem doziranja sječke i tu je kraj priče.
A ovako primitivno se grijem već 15 godina i sve šljaka bez problema.
Neke (mnoge) stvari jednostavno nema potrebe zakoplikovavati .
Dopusti sad "sebi" i meni, da ja malo prokomentiram, tvoj gornji tekst, uz "nula tolerancije".Pokušajte se držati teme i bez provokacija jer je tolerancija na to nula.
Ja kada sam 2002 godine radio centralno, došao majstor i pita koje prostorije grijemo. Zatim je uzeo papir i olovku i izkubicirao prostorije da vidi koliko članaka radijatora ide po prostoriji da bi na kraju kad sve zbroji, da znamo koje jačine peć da uzmemo.Znači dobro je izračunao broj i veličinu radijatora, te potrebnu jačinu peći, da ne ulazim u detalje
Kalkulator izračuna snage radijatora sadrži stavke površina i visina prostorije, što je jednako kubikaža.Malo mi je "čudan" taj "majstor" koji računa potrebne radijatore po kubikaži prostorije
Ne bum podijelio, jer sam ovako jaaakooo pameten!Pa dobro ,kaj..mtd je vidio da majstor mjeri prostorije..gdje je on unosio te podatke i kako ih je obrađivao u svojem projektnom uredu mtd to nije vidio.
@Lee Champa ,budeš podjelio tu exelicu s nama?
Za tvoju informaciju sve sam vidio jer je čovjek sve računao na papiru ispred mene, tako da nemoj da previše mudruješ😉Pa dobro ,kaj..mtd je vidio da majstor mjeri prostorije..gdje je on unosio te podatke i kako ih je obrađivao u svojem projektnom uredu mtd to nije vidio
A zašto bi bio čudan, i kaj ako ti stavi preslabe radijatore i budeš se smrzavao, onda je majstor kriv🤔Malo mi je "čudan" taj "majstor" koji računa potrebne radijatore po kubikaži prostorije
ako si sve vidio onda objasni da i ja znam kako se to računa?sve sam vidio jer je čovjek sve računao na papiru ispred mene
| Ogrjevna vr. 1 pm drva [(kW x h)/pm] | Loživo ulje[l/pm] | Plin[m³/pm] |
Bjelogorično drvo: | |||
Javor | 1.675 | 141 | 181 |
Breza | 1.810 | 153 | 195 |
Bukva | 1.850 | 156 | 200 |
Hrast | 1.890 | 156 | 204 |
Jelsa | 1.400 | 118 | 151 |
Bijeli jasen | 1.870 | 158 | 202 |
Jablan | 1.110 | 93 | 120 |
Bagrem | 2.040 | 172 | 220 |
Vrba | 1.440 | 121 | 156 |
Loživo ulje: | 3.000 Litara x 4,90 kn | = 14.700,00 kn |
Zemni plin: | 3.842 m³ x 2,08 kn | = 7.991,36 kn |
Ogrjevno drvo: | 19,2 pm x 200,00 kn | = 3.840,00 kn |
Da, trebao bi prebrojati sve članke radijatora da bi točno znao koliko topline dajudrugi izračun je da se izračuna koliko kw topline mogu predati tvoji radijatori u prostor kuće
to je to ..pa jel se može od vas dobiti koji savjet osim pametovanjaPa imaš sve na googlu 😉