ROADRUNNER
Iskusan lik
- Tu od
- 17 Stu 2013
- Poruka
- 1,164
Mika kaj hoces pokazati? Da nema kamenca?
@savoris dobar danPa mi jednostavni ljudi sa primitivnim sistemima kako vidim najbolje prolazimo.
Jednom u dvije godine očistim odžak , jednom ili dva puta godišnje peć.
Održavanje sistema skoro nula para . Izgradnja sistema daleko jeftinija .
Nešto malo izgubimo na godišnjoj potrošnji ogreva ali ko ga šiša jer još uvijek se drva ne kupuju na gram , pretežno ih imamo.
Kod mene je samo peć pumpa i radijatori , nema nikakvih miševa ni mješača , ama baš ništa .
I opet se grijemo i lijepo nam je.
Mislio sam u sistem ubaciti samo jednu običnu bocu (čitaj spremnik topline) ali i od toga odustajem jer ću vjerovatno ugraditi automatski sistem doziranja sječke i tu je kraj priče.
A ovako primitivno se grijem već 15 godina i sve šljaka bez problema.
Neke (mnoge) stvari jednostavno nema potrebe zakoplikovavati .
Dopusti sad "sebi" i meni, da ja malo prokomentiram, tvoj gornji tekst, uz "nula tolerancije".Pokušajte se držati teme i bez provokacija jer je tolerancija na to nula.
Ja kada sam 2002 godine radio centralno, došao majstor i pita koje prostorije grijemo. Zatim je uzeo papir i olovku i izkubicirao prostorije da vidi koliko članaka radijatora ide po prostoriji da bi na kraju kad sve zbroji, da znamo koje jačine peć da uzmemo.Znači dobro je izračunao broj i veličinu radijatora, te potrebnu jačinu peći, da ne ulazim u detalje
Kalkulator izračuna snage radijatora sadrži stavke površina i visina prostorije, što je jednako kubikaža.Malo mi je "čudan" taj "majstor" koji računa potrebne radijatore po kubikaži prostorije![]()
Ne bum podijelio, jer sam ovako jaaakooo pameten!Pa dobro ,kaj..mtd je vidio da majstor mjeri prostorije..gdje je on unosio te podatke i kako ih je obrađivao u svojem projektnom uredu mtd to nije vidio.
@Lee Champa ,budeš podjelio tu exelicu s nama?
Za tvoju informaciju sve sam vidio jer je čovjek sve računao na papiru ispred mene, tako da nemoj da previše mudruješ😉Pa dobro ,kaj..mtd je vidio da majstor mjeri prostorije..gdje je on unosio te podatke i kako ih je obrađivao u svojem projektnom uredu mtd to nije vidio
A zašto bi bio čudan, i kaj ako ti stavi preslabe radijatore i budeš se smrzavao, onda je majstor kriv🤔Malo mi je "čudan" taj "majstor" koji računa potrebne radijatore po kubikaži prostorije![]()
ako si sve vidio onda objasni da i ja znam kako se to računa?sve sam vidio jer je čovjek sve računao na papiru ispred mene
| Ogrjevna vr. 1 pm drva [(kW x h)/pm] | Loživo ulje[l/pm] | Plin[m³/pm] |
Bjelogorično drvo: | |||
Javor | 1.675 | 141 | 181 |
Breza | 1.810 | 153 | 195 |
Bukva | 1.850 | 156 | 200 |
Hrast | 1.890 | 156 | 204 |
Jelsa | 1.400 | 118 | 151 |
Bijeli jasen | 1.870 | 158 | 202 |
Jablan | 1.110 | 93 | 120 |
Bagrem | 2.040 | 172 | 220 |
Vrba | 1.440 | 121 | 156 |
Loživo ulje: | 3.000 Litara x 4,90 kn | = 14.700,00 kn |
Zemni plin: | 3.842 m³ x 2,08 kn | = 7.991,36 kn |
Ogrjevno drvo: | 19,2 pm x 200,00 kn | = 3.840,00 kn |
Da, trebao bi prebrojati sve članke radijatora da bi točno znao koliko topline dajudrugi izračun je da se izračuna koliko kw topline mogu predati tvoji radijatori u prostor kuće
to je to ..pa jel se može od vas dobiti koji savjet osim pametovanjaPa imaš sve na googlu 😉