• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Imam ja na pirolizu i spremnik tople vode od 1000l,ali ne sanitarne,već samo za krug grijanja...
Peć je viessmann vitologno 60kw,spremnik bi trebao barem 3000l..jer uz svu regulaciju troputnog ventila elektronikom,nemogu spustiti temperaturu polaza ispod 50ak stupnjeva a u kući je onda prevruće...
Punio sam tačke drva jednom dnevno i to je bilo to..
Sad kak su drva skupa,plina imam 900kn mjesećno i dok je tako ne kupujem drva...
A da ne pričam kako me mafija s drvima prevesla za 3-4 metra na 30m drva i eto ti veselja..
Suma sumarum,svakako bih koristio drva,peć na pirolizu nije nužna,možeš i običan kotao,uz obvezan spremnik tople vode da nemoraš svaka 2-3 sata kuriti jer kada se i vatra u kotlu ugasi,ti imaš kubik vode od 80ak stupnjeva za grijanje i opet stigneš zakurit i otići na posao bez brige dal ti bude hladno u kući...

Mandula

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
32
Sve više mi se čini da kotlovi na pirolizu i nisu baš nešto. Kad čitate prospekte proizvođača, pišu o velikoj iskoristivosti, uštedi na drvetu, lakog čišćenja kotla, a u razgovoru sa ljudima koji ih posjeduju, dobio sam dojam da nije sve to tako bajno. Neki kažu da se jako stvara čađa i da gube dosta vremena na čišćenju kotla te da nisu zadovoljni sa potrošnjom, dok im je cijena tog kotla 2, 3, 4 puta skuplja od običnih kotlova.
Čitao sam da su neki forumaši ugradili ventilatore na obične kotlove i tako dobili na većoj iskoristivosti kotla. Sad sam nadbasao na webshopu kotao Termomont TOP-W kotao sa ugrađenim ventilatorom. Ima li tko što slično, valja li to?
Link

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Ja čistim jednom mjesečno.Par minuta posla..kupio sam i usisavač za pepeo,nema ni prašine u kotlovnici...pametnjakovići koriste premokra drva pa otuda katran..inaće pravilo za pirolozu ti je da ovu zimu spremam drva za sljedeću.
Ne da su na dvorištu u metricama ili u blatu godinu dana,nego natkrivena i na suhom..

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Komer,
kak čistiš filter na usisavaču?
Usisavanje je ok, ali kod čišćenja filtera se zaprašim.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Nisam ga još čistio;)
Kupio usisavač u bauhausu,mokro suhi...usisam pepeo kad se ohladi ,tj kada nema žara i vrećicu bacim..filter izgleda ok,tj čisto.

meki

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2017
Poruka
154
Ljudi ima tko iskustva sa alfa plam 90 štednjakom?! Treba mi za imanje štednjak a ovaj sad je na nekoj akciji i čini se na oko dobar. Pa ako netko ima da podjeli iskustva.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Komer,
mislil sam da imaš baš onog namijenjenog za pepel. On nema vrečice. Ima samo metalno sito kao zaštitu za krupnije komade ili ev. žar i ispod njega je hepa filter.
Možda bi najbolji bil neki s vodenim filterom uz uvjet da je iznutra glatki i da se lako ispere.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Skužio sam,krivo sam napisao da imam usisavač za pepeo..kupio sam taj usisavač za usisat garažu npr i to sve što s ovim iz kuće nebi usisavao,a usput i pepeo u sezoni grijanja;)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Današnji topli dan sam, između ostalog iskoristil za čišćenje dimnjaka i špareta za centralno. Tri put sam moral prazniti usisavač za pepeo. No, zato sad šparet puno bolje grije. :)

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
jer uz svu regulaciju troputnog ventila elektronikom,nemogu spustiti temperaturu polaza ispod 50ak stupnjeva a u kući je onda prevruće...

Loša ti je ta neka elektronika. :)
Šta imaš za regulaciju temperature polaza?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
A da nije možda kombinacija 60kw peći,samo 1000L spremnika i male kvadrature grijanja;)
Imam elektroniku od čovjeka iz Siska,zaboravio sam naziv elektronike..

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
A da nije možda kombinacija 60kw peći,samo 1000L spremnika i male kvadrature grijanja;)

Nije. :) Ne zna Dajc za kotao, taman da imaš 100° na vrhu spremnika ili izlaza iz kotla svejedno mora moći slati točno onoliko koliko treba kući. Ako pregrijava prostor onda samo smanji trenutnu krivulju grijanja na njemu i to je to. Malo je problem što Dajc nema sobni korektor ali bez obzira na to regulacija sobne temperature bi trebala biti relativno precizna.

Ako mogu znati, koji je razlog toliko velikog kotla i malog spremnika?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Povoljna cijena kotla na pirolizu starog 2 godine,sa svom opremom za ugradnju(ladomat,lambda sonda itd...) i nisam imao novaca za veći spremnik.
Kolega dođi k meni,pa mi nariktaj,dobiješ jest,pit,za gorivo i žena bude spekla i kolače;)
Teorija je jedno,praksa je drugo.
Ako u spremniku imam 1000l vode na 80+ stupnjeva,sa povratom nemogu rashladiti polaz na željenu temperaturu..ide dok se kompletan spremnik ne zagrije..
Svjestan sam da mi treba veći spremnik,ali trenutno sam na plinu jer s ovim cijenama drva,nemam računice paliti peć(kad je blaga zima).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Komer, teško je reći bez vidljive izvedbe. Zatvara li mješajući ventil do kraja, jel dobro okrenut, jel motor dobro postavljen...ima 100 pitanja koja treba provjeriti.

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
Zar se za Vitoligno može uzeti lambda sonda? Što joj je uopće svrha ako taj kotao nema nema motore za primarni i sekundarni zrak? Ili se i oni mogu staviti kao dodatna oprema?
Ima mi ga kum, nisam znao da je to uopće opcija.

Ako u spremniku imam 1000l vode na 80+ stupnjeva,sa povratom nemogu rashladiti polaz na željenu temperaturu..ide dok se kompletan spremnik ne zagrije..

A nije tako, kolika god da je temperatura u spremniku sa mješanjem te temperature i povrata iz radijatora se mora moći dobiti bilo koja temperatura polaza. Jedino da imaš zajeb u instalaciji. Kako bi da imaš podno?

Eh, da imam plin ne bi mi ništa drugo padalo na pamet za grijanje. :)

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Već smo provjeravali nekoliko puta od više ljudi koji su u toj branši doma..
Svi su došli na to da je premali spremnik vode.
E sad meni se ne kupuje 3000l spremnik kako stoji u papirima za pirolizu 1kw=50l spremnik minimum.
A da sam isključivo na drvima,vjerovatno bi bio u kotlovnici veći spremnik.
Lambda je bila kod čovjeka spojena od kojeg sam kupio kotao,ali nisam našao kako očitati parametre od nje na elektronici od kotla.
Za mene kao da i ne postoji..a nisam se ni trudio istraživati jer radi i bez toga.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Veličina spremnika bitna je samo zato da možeš ložište puno drva "po spremiti" u njega.
50lit/kW be znači nikaj, već 10...14 x volumen ložišta.
Sam spremnik nema veze s grijanjem prostora, već je taj koji to određuje miš ventil. Možeš nakuriti i ručno zatvoriti ventil do kraja pa onda vidjeti jel bu vruće.
Ako ne bu, onda je možda problem u mjerenje temperature polaznog voda.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
I kaj imam s zatvorenim ventilom?nemam polaza,tj topline.
I kad se mrvicu otvori,pretopao je polaz.
To najviše dolazi do izražaja kad vani nije hladno.
Probavao sam i ručno..potrošio vremena i vremena.
Polazna temperatura odgovara jer mjerili smo IC termometrom(fluke,ne kinezom),razlika je bila 3 stupnja.
Najugodnije je bilo kad je temperatura polaza bila 40-44 stupnja kad je vani jako hladno.
Čim nije hladno,u kući postaje vruće,ali svejedno moram grijat jer vanjska temperatura nije takva da mi grijanje netreba.

Edit: nije li poanta većeg spremnika osim veće količine spremljene topline,i ono famozno raslojavanje,tj više slojeva vode razne temperature,
Pa na dnu imamo hladniju vodu a na vrhu topliju...
E ja na 1000l imam i gore i dolje istu temperaturu vode(pretoplu)

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh