Kapetan_broda_Kupljenec
Iskusan lik
- Tu od
- 6 Tra 2017
- Poruka
- 16,289
A brzo brzo leeOpa! kad se bumo pak videli?
Kaj nije bilo jednostavnije napisati bude dovoljno ako imaš.....takve i takve uvjete, a ne mudrovati.Zanimljivo!
Niti kakvi su zidovi (izolacija), ni gdje je kuća (more, planine,......
..)
Zanimljivo!
Niti kakvi su zidovi (izolacija), ni gdje je kuća (more, planine,......
..)
Imam štednjak za centralno snage 30 kW (prema navodima proizvođača). Grijem oko 110 kvadrata, od toga oko 60% grijem na cca 22°C, a ostalo na 16-18°C. Zidovi su cigla 30 cm i 5 cm termo žbuke. Stolarija je drvena s izo staklom, a balkonska vrata (ima ih dosta) su krilo na krilo s 3 stakla (izo + jednostruko). Pod i strop s tavanske strane su izolirani s 5 cm stiropora.
Po noći se prekida loženje i problem se javlja kad noćne temperature padnu ispod -10°C. Temperatura vode u sustavu padne toliko da je ujutro potrebno dosta vremena da sistem počne normalno grijati. Problem rješavam na dva načina, ovisno o situaciji. Nekad na kratko uključim plinski bojler koji brzo digne temperaturu vode u sustavu, a nekad (kad sam doma samo sa ženom) zatvorim sve radijator osim u kupaonici i boravku. Kad bi se ložilo kontinuirano, tih problema ne bi bilo.
Kod mene bi 20 kW vjerojatno bilo premalo i kod kontinuiranog loženja (kad je više dana t< -10°C), a ti buš na osnovi iznesenog i svoje situacije sigurno znal zaključiti kaj je dobro za tebe.
Je, al sa tim tvojim podacima ne mogu u programKaj nije bilo jednostavnije napisati bude dovoljno ako imaš.....takve i takve uvjete, a ne mudrovati.....................
Ti taj proračun može ili ne može radiš po školski, tj. u programu ili iz iskustva?Je, al sa tim tvojim podacima ne mogu u program
Za Baruna piše da daje nazivno 7,5kW u zrak i 7,5kw u vodu.
Ovih 7,5kW u zrak može zagrijavati veliki dnevni boravak, a s ovih 7,5kW u vodu si nebuš baš puno pomogel.