Evo mali update za kineski dizel grijač.
1. Radi ko zmaj. Super sam zadovoljan.
2. Evo busim još jednu rupu u zidu. Ipak mi je radionica puno bolje zadihtana i izolirana nego sam mislio. Ostavio sam usis zraka za komoru za sagorijevanje unutar prostorije jer su tako i svi pametni na internetu predlagali jer je kao malo efikasniji (u što ne vjerujem). Ali imam sada problem koji je čisto logički kad se pogleda. O tome sam i prije razmišljao, ali eto. Kud svi tu i mali mujo. Komora uvlači zrak iz prostorije, koristi ga za sagorijevanje i izbacuje van kroz auspuh. Znači u radionici mi se stvara podtlak koji kao prvo uvlači kroz sve moguće rupice nevjerojatne količine hladnog zraka izvana. A kako drugo bole me uši od razlike u pritisku kad sam duže vrijeme unutra. Čekam kolegu s sds max bušilicom tako da ću i usis izbaciti van.
2. Ipak sam odustao od tanka izvan prostorije. 2mm je unutarnji promjer crijeva i strah me velikih minusa kada dođu.
Pa sam jednu drugu opciju našao. 22l tank za vanbrodske motore mi taman stane u policu. Ima optički pokazivač nivoa, ugrađen filter i odušak. Za njega sam naručio Yamaha/mercuri brzu spojnicu za gorivo. Sve skupa 400 kn. Nije jeftino, ali nije ni skupo.
Znači kada ga hoću napuniti odspojim ga napunim vani ili na benzinskoj i onda vratim unutra.
3.
Sad što se tiče potrošnje. Evo nekih 15 radnih sati grijaca. Oko 4 dl dizela po satu za njegovih 5 kw topline koje daje. Ja super zadovoljan. Na najnižoj razini kaže Internet da je oko 2 kw topline i oko 2 dl dizela na sat. U biti najveća iskoristivost je na najvećoj snazi. Ali nisam baš to testirao.
U globalu jeftinije od struje i plina (Fasadna peć ili plinski top). Skuplje od drva, ali za povremeno grijanje jednostavnije i puno manje mjesta zauzme i odmah piri toplo.
Jedino što sam si morao kupiti akumulator jer sam eto htjeo. U slučaju nestanka struje ako on radi i isključi se ventilaator može doći do pregrijavanja. Zato sam uzeo topla akumulator da mi bude toplo. Imam neki solarni panel i regulator koji ću staviti pa da budem neovisan o mreži. A i dobro mi je to jer imam par 12v stvari koje ću moći u šupi spajati.