Klasično centralno grijanje (peč, pumpa, radijatori) imam od kad pamtim za sebe. Napravljeno je željeznim cijevima jer se u to vrijeme to tak delalo.
Kasnije kad sam si napravil svoj objekat za život samo sam se pripojil na tu peč ali sam napravil svoj dio u bakru.
Uvijek su bili problemi sa smoljenjem dimnjaka ali kad sam se ja pripojil malo smo promjenili režim loženja (dodali smo suša drva i opterečenje peči zbog dodatnog voda) pa se problem popravil na bolje i to jako. Vjerujem da je više pomoglo dodatno opterečenje peči.
Peč je bila domači proizvod nepoznate jačine. ona stara je radila skoro 20 let, a nova koju smo radili idučih desetak.
Kad je i ta zadružna kobila izgorela odlučili smo se da idemo svaki za sebe.
Pošto smo skužili kaj je problem oni su kupili manju, a ja sam zatvoril ventile....
Baš nekak u to vreme, prije deset let, sam se zahvaljujuči ovom forumu upoznal sa kolegom ZJ i bil sam kod njega pa sam imal u živo prilike vidjeti kod njega započeti projekt sličan ili isti Plusovom.
Ostal sam zabezeknut dimnjakom, puferom, peči, ventilima, regulacijom.... i rekel sam sebi ovo je stvarno riješenje za smoljenje dimnjaka i konfor oko grijanja i tak nekaj bi i ja štel imati.
Pošto sam bil u rekonstrukciji kuče, dodavanju dodatnih radijatora i lojtri, malo sam računal i shvatil da je to preveliki kolač za mene i da se tak nekaj dela godinama a ne preko noči pa sam si za ovu sezonu kupil kamin za centralno i spojil ga. Do sad radijatori nisu bili u funkciji, grijal je obični kamin.
Za sad sam zadovoljan, a ponukan ovom raspravom sam skokul na tavan da vidim i usput očistim dimnjak.
Kak za sad nije velika zima ne kuri se jako a dimnjak je u odličnom stanju, kad se bu jače kurilo more samo bolje biti.
Kaj se komfora tiče ni to za mene nije neki problem, ja spim do 9..... Dok se ja dignem u kuči je temperatura naj taman, a pošto su godine stisle pa treba po noči iti pišat obično i žara do jutra bude.
Tak da bu za mene Pufer ostal nedosanjani san.
@ZJ puno put sam ti spomenul taj tvoj započeti, a nikad dovršeni projekat.
Oprosti, postalo mi je jasno kolko penez to iziskuje da se završi sad kad sam ovaj kamin spajal.
Peč sam kupil na prolječe, cijevi sam imal sve več deset let u pripremi, pumpu sam isto imal i ventile. Kupil sam samo ekspanzionu, par holendera, par metalnih koljena, par bakrenih koljena, par mesinganih prelaza, onaj cjevni termostat i potrošil pravo malo bogatstvo.