Jooj ne ide mi slika jer sam od djece tek oteo laptop a nemam miša .
Ali ajde , pokušaj shvatiti
Znači samo ova dva ventila na vrućom vodu podesiti otprilike da mali postotak ide prema boci a veći prema peći. Tako bi se ( bar mislim) za vrijeme jačeg gorenja u toku dana toplina akumulirala u spremnik a u toku noći sa tim istim malim postotkom vraćala u radijatore .Znam , opravdano ćeš reći da se onda toplota i nepotrebno vraća u peć ali to ćemo zanemariti-
View attachment 55079
Vidiš da ti možeš i znaš nacrtati, samo dok to želiš, hvala ti za trud.
Budimo i ostanimo "jednostavni". Živimo u realnom životu u kojem svuda oko nas vrijede osnovni zakoni i pravila fizike.
Topla voda dok putuje, na svojem putu uvijek bude odabrala lakši put, onaj na kojem ima manje prepreka. Topla voda je lakša od hladne i to mi osjetimo/opipom, ona kao da pliva iznad hladne vode, tu pojavu koristimo za fino slojevito punjenje spremnika topline, od gore prema dolje. (To znaju i oni koji kuhaju rakiju, da je u hladnjaku spirale gore vrela voda, a pri dnu gdje izlazi hladna.)
Da nemamo određenih tehničkih rješenja i/ili elemenata "ubačenih" u našu instalaciju za centralno grijanje, imali bi spremnik pun ne slojevito i uredno posložene vode od vrha do dna, s najbolje vrelom na vrhu, do namanje toplom pri dnu, nego bi imali izmiješani bučkuriš - jedva mlačnu i "za normalno grijanje beskorisnu vodu".
Moj je stav da nije moguće baš tako jednostavno ubaciti u sistem kantu s još 600 lit vode, bez razmišljanja kako se nju bude punilo toplinom, ili kakav ta voda bude imala utjecaj na "širenje" vode i na potrebu dodatne ekspanzijske posude i još štošta.
Ja sam več puno puta spomenuo da centralno grijanje nije nešto što je jako jeftino kao grijanje. Oprema košta.
Također nisam od onih koji su smatrali da je sve več "osmišljeno". Ja sam bio tužan kada sam se suočio s cijenom Laddomata, a znao sam da mi takav dio opreme treba. Bio mi je skup i za nabaviti "ispod cijene", onda sam ja krenuo prema svojim "inovativnim rješenjima", u svojoj sam glavi osmislio svoje rješenje koje Vam je vidljivo na prijašnjim fotografijama i da bilo je 3 put jeftinije, ali je 100% pokrilo sve zahtjeve.
I moja ekspanziona od 300 lit je na akciji bila duplo jeftinija od ekspanzione od 200 lit na normalnoj cijeni.
Spremnik topline je u trgovini več onda bio opako skup, a u samogradnji mnogo jeftiniji. Dakle tražio sam pojeftinjenje na takav zaobilazni način.
Drago mi je da ti isto pokušavaš pronači svoj način, da sam sebi poboljšaš sadašni sistem centralnog grijanja, jedino ne vidim da na trenutno predloženi način to bude baš jako izvedivo i efikasno. Ne smijemo zaboraviti na tu vražju fiziku...
Lp