• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,924
Da!
Veličina ekspanzione prati količinu vode u sistemu.
Voda se "širi" 4% od 4C do 100C, uzmi 10% i miran si

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Naravno.
Da tlak ne bi previše osciliral, nazivni volumen rastezne posude bi trebal biti 12% volumena vode sustava. Obično se uzima nešto manja posuda.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Moj spremnik topline i ekspanziona posuda prije ugradnje u podrumu:
14 Spremnik 1200 lit i ekspanziona 300 lit.JPG
Spremnik je cca 1300 lit, nisam ga točno baždario na litru. Ekspanziona posuda je 300 lit, iako bi zadovoljavala i nešto manja. Ovu sam kupio jer je u ČK bila na akciji, pa me koštala manje od ekspanzionih 200 lit zapremine. A obzirom da je to ekspanziona od njezinog viška zapremine ne boli glava ja sam kupio nju.
16.JPG
A ovako smo mi (ja i moji zetovi, te šogor) to nagurali u jedan kut podruma, nije baš sve to lagano, a išlo je na centimetre kroz vrata, pod plafon itd. Htio sam tako dobiti što manju metražu cijevi za sve to spojiti u sistem. Za ekspanzionu sam izradio stalak, kako bi ispod nje dobio pristup drugim vemtilima i opremi. Na kraju sam morao skratiti noge od spremnika topline za cca 12 cm, da dobijem lakšu montažu automatskog odzračnika na vrhu. Sve je to išlo OK dok nije trebalo spremnik izolirati, tu u kutu, u gužvi, a izolirali smo ga ja i supruga sa 24 cm debelim omotačem od kamene vune. kak se taj vrag praši i kak me sve iza toga svrbjelo, bolje da ne znate. Umjesto "kaputa od skaja" preko kamene vune sam postavio oblogu od OSB ploča.
21.JPG
Ovo je moja zaštitna pumpa za peć, dakle nalazi se na donjem priključku vode u peć. Sve Vam je vidljivo, jer još nije bilo omotano filcom da ne grije podrum.
Obratite pažnju na termometre. Na lijevom termometru vidite koliko je hladna voda na dnu spremnika topline, svega nekakvih 12 stupnjeva, a da na svega pola metra dalje u peć ulazi topla voda od 54 stupnja. To je uloga "zaštite kotla" i termostatskog troputnog miš ventila, vidite ga iznad crvenog kotača za otvaranje zatvaranje zasuna na priključku iz spremnika.Pokraj desnog termometra je nepovratni ventil s klapnom, više puta spominjani u razgovorima kao "klapnasti ventil".

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ovako to izgleda kod mene, dolje, iz malo drugačijeg kuta fotografiranja:
49 Donji dio instalacija spremnika sa zaštitnom pumpom.JPG
A ovako gore pri vrhu spremnika:
47 Gornji dio instalacija spremnika.JPG
Pogled iz bliza sa strane:
45 Novi termometri.JPG
Možda budete sad teško povjerovali, da sam ja sve te cijevi rezao u garaži na šrauštuku, običnom pilom za željezom, te narezivao navoje s posuđenim šnajcigom, ali sa jednom zdravom rukom i sa drugom ranjenom šakom sa zdrobljenim prstima. Zavarivanja nastavaka za termometre i slično mi je odradio prijatelj, profesionalac.
Izgleda tako kako izgleda, jer visina spremnika topline i razmještaj opreme diktiraju trase cijevi i pribora. Još samo napomena da smo sredinom ožujka 2012., na to sve dogradili i solarno za pripremu potrošne tople vode, što je dogradilo još cijevi, ventila, pumpi, termometara itd. Ali od tad do danas je bez kvara ili zastoja samo solarno odradilo 23459 radnih sati, tako barem pokazuje njegov procesor.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Imam jednu bocu od 600 litara koju sam mislio dodati u sistem čisto da povećam rezervu topline za preko noći ali kada vidim šta sve treba polako gubim volju.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
PLUS,sistem ti je očito vrhunski i znalački odrađen. Kolko je,po tvojoj računici,ušteda u odnosu na klasiku peć-radijatori. Znam tu pojedince koji za 100 kvadrata skure po 30 metri drva.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Imam jednu bocu od 600 litara koju sam mislio dodati u sistem čisto da povećam rezervu topline za preko noći ali kada vidim šta sve treba polako gubim volju.
Ovo izgleda komplicirano, ali zapravo i nije. Trebaš jednu pumpu više i par metara cijevi ;)

Kad kolega @plus postavi shemu, budeš videl da nije komplicirano🤭

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
PLUS,sistem ti je očito vrhunski i znalački odrađen. Kolko je,po tvojoj računici,ušteda u odnosu na klasiku peć-radijatori. Znam tu pojedince koji za 100 kvadrata skure po 30 metri drva.
To ti je "sam svoj majstor" sistem. Dok nemaš previše novaca, a imaš potreba i želja i ideja, majstora se ne možeš dočekati, onda pljuneš u šake i navali, dok nekog vraga ne napraviš sam sebi, makar i štetu kućnom buđetu.
Ja kupujem drva godinama (nisam sposoban za drvosječu iz razno raznih razloga). Uglavnom godišnje trebamo i skurimo "3 klaftre", ili književno 12 m drva.
Ovo izgleda komplicirano, ali zapravo i nije. Trebaš jednu pumpu više i par metara cijevi ;)

Točno je, nije komplicirano, jer ama baš svaki element ima svoj posao, svoju ulogu, tu svaka cijev nešto povezuje, zaista nije komplicirano. (Voda je kao i struja, struja je kao i voda. Cijev je žica, ventil je šalter itd.)

Možda može biti komplicirano nekome recimo "usklađivanje" mogućnosti instalirane opreme s potrebama grijanog prostora i sa željama ukućana, kada i u kojoj sobi u jutro početi grijati, ili koliko put i na koji način kuriti u toku dana i slično tome.
]
Ako imaš nekakvu posudu zapremine 600 litara, ne vidim razlog zašto ju ne bi upotrijebio. Dok uspostaviš osnove za funkcioniranje sistema poslije lako dogradiš još zapremine (jedino biraš da li to dodatno bude išlo serijski, ili paralelno, toj boci...)

Posljednje uređivanje od moderatora:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
U mene je najjednostavini sistem što može biti , šporet i pumpa pa posle toga radijatori i to je to , nema ama baš ništa više.
Odnosno sistem mi je sa duplim štporetom , u kotlovnisi imam peć od 40kw i nju koristim zimi i ona grije i radionisu i kuću . Dok sa druge strane (u kući ) imam etažnu alfu 12 koju koristim u jesen i prioljeće kada mi ne treba jako grijanje i tada zatvaram radionu i onu veliku peć.

Taj spremnik bi mogao da stavim fizički negdje blizu velike peći na tavanu iznad kotlovnice , provođenje naknadnih cijevi kroz kuću apsolutno ne dolaze u obzir.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953

Pa dobro kad me baš zezaš, evo i te moje recimo prve, dobre sheme, naravno ovdje nema pridruženog solarnog itd:
Shema za rekonstrukciju 12.10.2011..jpg
Nadam se da je svima na njoj sve jasno, ako nije tu sam slobodno me pitajte.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Obzirom da je volim stvari da pojednostavljujem do te mjere da to nije humano ajde jednu priglupo pitanje.
Ako bi se boca najjednostavnije spojila paralelno sa peći i prigušio protok da naprimjer kroz peć ide 80% protoka a kroz bocu ostalih 20% , dali bi to imalo ikakve refleksije na "produženo grijanje"?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ne mogu si predočiti, kako ti to misliš napraviti? Daj molim te nacrtaj "skicu" pa postavi sliku da vidimo kako si ti to sebi točno zamislio: dodati tu posudu od 600 litara "paralelno sa peći" s prigušenim protokom vode.

Činjenica je da ako se u jednom sistemu odjednom nađe 600 lit vrele vode više, realno je da bi se isti stambeni prostor mogao nešto duže grijati, bez potpaljivanja vatre, na račun te količine vode.

Iskren sam, zaista si ne mogu predstaviti kako si ti to sebi zamislio.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ja imam pufer od 700-800 litara,I ujutro kad se ustajemo,gospođa za tren oka digne temperaturu u kući na prihvatljivih 23 stupnja,I onda opet,prije nego li će naš sin doći kući iz škole, putem WiFi veze prekontrolira temperaturu u kući i po potrebi opet uključi pumpu,u pravilu vatru ložimo tek iz 15 sati .
A da još imaš termo fasadu,još bi ti bilo toplije
Znam tu pojedince koji za 100 kvadrata skure po 30 metri drva.
Ja u najgorem slučaju,za grijanje oko 180 kvadrata potrošim max. 15m2 drvi

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Ne mojmo se usporedjivati samo koliko metara...mozda je ipak i stanje objekta i podeblje (dio lijepe nase, ili svijeta) bitno...

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Ja sam pital kolegu Plusa za potrošnju radi akumulacije topline,koje normalno bez spremnika nema. Onda kak je prije objasnil,grijemo malo kuću,malo ulicu i susedov vrt,malo bogeka. A peć guta

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,924
Uh da samo znate što sve ulazi u proračun gubitaka kuće :eek:
npr. koliko imate djece određene dobi....zbog vratarenja!

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ne mojmo se usporedjivati samo koliko metara...mozda je ipak i stanje objekta i podeblje (dio lijepe nase, ili svijeta) bitno...
Naravno da sve to utječe na potrošnju, pa čak i vratarenje kako je rekao @Lee Champa

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Jooj ne ide mi slika jer sam od djece tek oteo laptop a nemam miša .
Ali ajde , pokušaj shvatiti
Znači samo ova dva ventila na vrućom vodu podesiti otprilike da mali postotak ide prema boci a veći prema peći. Tako bi se ( bar mislim) za vrijeme jačeg gorenja u toku dana toplina akumulirala u spremnik a u toku noći sa tim istim malim postotkom vraćala u radijatore .Znam , opravdano ćeš reći da se onda toplota i nepotrebno vraća u peć ali to ćemo zanemariti-
Shema za rekonstrukciju 12.10.2011..jpg

Najnoviji postovi

Na vrh