Moj spremnik topline i ekspanziona posuda prije ugradnje u podrumu:
Spremnik je cca 1300 lit, nisam ga točno baždario na litru. Ekspanziona posuda je 300 lit, iako bi zadovoljavala i nešto manja. Ovu sam kupio jer je u ČK bila na akciji, pa me koštala manje od ekspanzionih 200 lit zapremine. A obzirom da je to ekspanziona od njezinog viška zapremine ne boli glava ja sam kupio nju.
A ovako smo mi (ja i moji zetovi, te šogor) to nagurali u jedan kut podruma, nije baš sve to lagano, a išlo je na centimetre kroz vrata, pod plafon itd. Htio sam tako dobiti što manju metražu cijevi za sve to spojiti u sistem. Za ekspanzionu sam izradio stalak, kako bi ispod nje dobio pristup drugim vemtilima i opremi. Na kraju sam morao skratiti noge od spremnika topline za cca 12 cm, da dobijem lakšu montažu automatskog odzračnika na vrhu. Sve je to išlo OK dok nije trebalo spremnik izolirati, tu u kutu, u gužvi, a izolirali smo ga ja i supruga sa 24 cm debelim omotačem od kamene vune. kak se taj vrag praši i kak me sve iza toga svrbjelo, bolje da ne znate. Umjesto "kaputa od skaja" preko kamene vune sam postavio oblogu od OSB ploča.
Ovo je moja zaštitna pumpa za peć, dakle nalazi se na donjem priključku vode u peć. Sve Vam je vidljivo, jer još nije bilo omotano filcom da ne grije podrum.
Obratite pažnju na termometre. Na lijevom termometru vidite koliko je hladna voda na dnu spremnika topline, svega nekakvih 12 stupnjeva, a da na svega pola metra dalje u peć ulazi topla voda od 54 stupnja. To je uloga "zaštite kotla" i termostatskog troputnog miš ventila, vidite ga iznad crvenog kotača za otvaranje zatvaranje zasuna na priključku iz spremnika.Pokraj desnog termometra je nepovratni ventil s klapnom, više puta spominjani u razgovorima kao "klapnasti ventil".