A kako bi vi smanjili temperaturu ako ne prigušivanjem šubera? Ozbiljno pitam, amater sam još s drvima. Ako stavim manja drva, onda na full gasu kao prvo moram ložiti svakih pola sata jer izgori u roku keks, a kao drugo u toj prostoriji bude 35°C. Ovako uvalim komad drveta od nekih 50 x 20 cm, šuber na 10% tek toliko da ima mali plamen i mirno spavam jer ujutro ostane još žari.
U potpunosti te razumijem, ja sam tvoj "križni put" odavno prošao. Ne znam koliko ti imaš godina života i prakse sa kurenjem u centralnom na drva...
Ja sam naše prvo centralno na ugljen i na drva koristio cca 15 godina. "Majstori" su nam ugradili cijevni termostat za paljenje/gašenje cirkulacijske pumpe. Peć je bila u podrumu, grijali smo stambeni prostor iznad podruma. Upalimo peć, ubrzo je gore prevruče, otvaraj prozore i grij bliski istok grada VŽ
😢. Ako ni to ne pomaže ispuštaj brzo vodu u kadu i na silu kupaj djecu da sve ne propadne. Bojler 100 lit za kupanje je imao spiralu, spojili su ga kao radijator, prvi do peći, ako nisam zatvorio jedan ventil, u jutro je bojler bio pun hladne vode itd.
Godine 2011., tri dana prije blagdana Svih svetih sam ja sam "sam sebi napravio" i pustio u rad "rekonstruirano centralno na drva", s ugrađenim sam svoj majstor napravljenim spremnikom topline od cca 1300 lit i još dosta "jako važnih tehničkih detalja i rješenja". Spriječio sam svako daljnje otvaranje prozora, zakuhavanje sistema, počeo sam jako uzgajati svoju lijenost, sa jako rijetkim posjetama podrumu i peći. I da
najvažnije, na mojoj peći nema regulatora, nazvao si ga šuberom, slažem se s tim nazivom, razumijem te 👌. Puštam svoju peć da dok ju potkurim gori punim gasom. Ako ne treba grijati stambeni prostor sva se toplina akumulira u spremnik topline. Dok završim zagrijavanje i napunim spremnik topline, taman je i peć prazna, sva su drva izgorjela. Kako, pa znam iz iskustva koliko kada trebam toliko i utrpam u nju.
Temperaturu u stambenom prostoru mi "savršeno" regulira jedan starinski, kapilarni sobni termostat, smješten u dnevnoj sobi. Svi ventili i prigušnice su na našim radijatorima otvoreni, nemamo niti na jednom termo glave. Dok je supruzi suviše toplo u kuhini, ona jednostavno zatvori radijator u kuhinji i to je to. I dalje mi naše zime provodimo večinom u majicama s kratkim rukavima, prije su se naša djeca igrala na podu, sada se igraju unuci, nema šanse da se netko prehladi, nema šanse da više moramo otvarati naše prozore, jer nam je peć pobjegla i zakuhala, nema šanse da mi prvo u jutro trčimo do peći da zakurimo da bi nam bilo toplo dok pijemo prvu kavu. Tko prvi ustane, okrene sobni termostat i naše grijanje funkcionira, vrelom vodom iz spremnika topline.
Eto ukratko natipkano, kao odgovor na tvoje pitanje: kako bi smanjili temperaturu; ne mora se gušiti peć, ali treba za to napraviti uvjete.
Sve smo to "prostudirali" nas nekolicina, jedna ozbiljna grupa ljudi s podosta tehničkog i životnog iskustva.
Največa je naša dobit da se kvalitetno i racionalno, te jako ekonomično grijemo i da nas je centralno na drva kao ljude iz raznih krajeva HR povezalo, zbližilo, upoznalo. Neprocjenjivo...
A da smo nas nekoliko radili koje kakve eksperimente oko svega toga - jesmo, toliko smo sada bogatiji iskustvom, spoznajama, znanjem.