• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Ako hoće grijanje valjda će dopustiti 😂... No šta mislite. Hoće li uspjeti ugrijati jednu po jednu i držati mlakom obje moja ideja?

Mislio sam staviti grijač na ove crvene police skroz lijevo. I probuši zid u ured i stavim klapnu da piri ili u jednu ili u drugu. Ili da drži mlakim obje.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Još uvijek sam mišljenja da će jedan moći obje ugrijati. Jer stvarno mi nikad ne treba da grije i jednu i drugu. Ali opet. Možda žena bude htjela ispravljati ispite dok ja šarafam.

A i mišljenja sam da pošto će motor i ispuh biti u radionici da će većinu vremena ona biti mlaka ako se ured bude grijao.

A 2 sam uzeo da imam za rezervne dijelove. Ipak su to sve kinezi, a ne bi baš da se naviknem na toplo i ode pumpa, ploča ili nešto. A moram mjesec dana čekati dio.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Mislio sam izvaditi jednu policu da mi tu stane i akumulator i tank i grijač. Jer ako bude radilo i dobro radilo. Umjesto 8l tanka će ići 60l bačva.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@ Plus...

Mozes li, molim te, pojasniti kako sprijeciti to nakupljanje smole i curenje crne vode?

Imam Viadrus kotao 35 kW na drva sa cijevnim termostatom koji pali pumpu kad temp peci ode iznad 60 i klapnu sa termostatom na samoj peci gdje je podeseno da ju zatvori na 75 stupnjeva.
Preko noci cijevni termostat dignem da pali pumpu na 80 stupnjeva, a klapnu zatvorim skroz.
Tako ujutro imam zara u peci, pec je cijelu noc vruca i zakurim najesen a gasim ju u proljece.
Nakuplja mi se smola i nekad curi crna voda.

Kako da si pomognem?
Hvala
Pozdrav,
Kolege @Lee Champa i @ZJ su ti evo več prije mene točno napisali.
Kuriti treba samo suha drva, peć bi uvijek morala veselo gorjeti, a ne s jako prigušenim regulatorom zraka.(Kako bi tebi bilo da ti na usta i nos netko stavi krpu i traži od tebe da sprintaš, tako i peći treba što više zraka.) Da bi peć mogla veselo gorjeti sve vrijeme dok ne potroši utovarena drva, morao bi pokraj postojati i ozbiljan spremnik topline (pod time smatram minimalno 1000 litara i više). Dok ti završi zagrijavanje stambenog prostora i napuni se spremnik - trebalo bi da istovremeno izgore sva drva u peći. Iza toga "zatvoriš" regulator zraka do kraja da ti se peć ne hladi kroz dimnjak, a stambeni prostor dalje griješ uskladištenom vrelom vodom iz spremnika topline.
Naravno efikasnost peći bi jako unaprijedio jedan dobar ekonomizer, na dimnjači. Ima tu još dobrih drugih dosjetki ozbiljnih "pećikuraca"...
Iza "takvog" načina kurenja unutar peći bi moralo ostajati samo malo finog bijelog pepela, ništa smole i ništa curenja vode.
Eto, za sad toliko od mene.
Lp

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
918
A kako bi vi smanjili temperaturu ako ne prigušivanjem šubera? Ozbiljno pitam, amater sam još s drvima. Ako stavim manja drva, onda na full gasu kao prvo moram ložiti svakih pola sata jer izgori u roku keks, a kao drugo u toj prostoriji bude 35°C. Ovako uvalim komad drveta od nekih 50 x 20 cm, šuber na 10% tek toliko da ima mali plamen i mirno spavam jer ujutro ostane još žari.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Koliko ja znam temperatura se regulira peći primjenjenoj veličini prostorije, ili prisilnom ventilacijom zraka između prostorija. A za centralno su zato kotlovnice.

Svako grijanja sa prigušivanjem šubera je zapravo zagađivanje okoliša i dovodi do neefikasnog izgaranja.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
918
Nije mi ni to rješenje, imam dnevnu s kuhinjom od 30-35 m2 u kojoj je kamin, iza njega je zid i hodnik u L koji spaja tri sobe i kupaonicu. Ovaj kamin jedva uspije ugrijati sami kraj kuće, ali dobro, u tijeku je montaža nekoliko klima uređaja pa će biti bolje.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,926
A kako bi vi smanjili temperaturu ako ne prigušivanjem šubera? ...........
Prouči malo pirolitičke kotlove kako rade!
Kod njih kad natrpaš drvima i pripališ dignu temperaturu u ložištu i preko 1000 C i od drva ostaje samo bijeli pepeo - nema nikakvog regulatora zraka osim ventilatora upravljanog lamda sondom! Tvoj je problem da nastali višak topline "smjestiš" u kuću, a ostalo u spremnik.

Na tvom kotlu ostaje (ako memaš spremnika iliti pufera) ubaciš toliko drva koliko je potrebno prema vanjskoj temperaturu pa onda kad sve izgori - ponovi radnju! Tada neće biti smolenja!

Imaš i ovdje materijala: FORUMSKA KNJIŽNICA - Forum.hr

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
A kako bi vi smanjili temperaturu ako ne prigušivanjem šubera? Ozbiljno pitam, amater sam još s drvima. Ako stavim manja drva, onda na full gasu kao prvo moram ložiti svakih pola sata jer izgori u roku keks, a kao drugo u toj prostoriji bude 35°C. Ovako uvalim komad drveta od nekih 50 x 20 cm, šuber na 10% tek toliko da ima mali plamen i mirno spavam jer ujutro ostane još žari.
U potpunosti te razumijem, ja sam tvoj "križni put" odavno prošao. Ne znam koliko ti imaš godina života i prakse sa kurenjem u centralnom na drva...

Ja sam naše prvo centralno na ugljen i na drva koristio cca 15 godina. "Majstori" su nam ugradili cijevni termostat za paljenje/gašenje cirkulacijske pumpe. Peć je bila u podrumu, grijali smo stambeni prostor iznad podruma. Upalimo peć, ubrzo je gore prevruče, otvaraj prozore i grij bliski istok grada VŽ :mad::eek:😢. Ako ni to ne pomaže ispuštaj brzo vodu u kadu i na silu kupaj djecu da sve ne propadne. Bojler 100 lit za kupanje je imao spiralu, spojili su ga kao radijator, prvi do peći, ako nisam zatvorio jedan ventil, u jutro je bojler bio pun hladne vode itd.
Godine 2011., tri dana prije blagdana Svih svetih sam ja sam "sam sebi napravio" i pustio u rad "rekonstruirano centralno na drva", s ugrađenim sam svoj majstor napravljenim spremnikom topline od cca 1300 lit i još dosta "jako važnih tehničkih detalja i rješenja". Spriječio sam svako daljnje otvaranje prozora, zakuhavanje sistema, počeo sam jako uzgajati svoju lijenost, sa jako rijetkim posjetama podrumu i peći. I da najvažnije, na mojoj peći nema regulatora, nazvao si ga šuberom, slažem se s tim nazivom, razumijem te 👌. Puštam svoju peć da dok ju potkurim gori punim gasom. Ako ne treba grijati stambeni prostor sva se toplina akumulira u spremnik topline. Dok završim zagrijavanje i napunim spremnik topline, taman je i peć prazna, sva su drva izgorjela. Kako, pa znam iz iskustva koliko kada trebam toliko i utrpam u nju.
Temperaturu u stambenom prostoru mi "savršeno" regulira jedan starinski, kapilarni sobni termostat, smješten u dnevnoj sobi. Svi ventili i prigušnice su na našim radijatorima otvoreni, nemamo niti na jednom termo glave. Dok je supruzi suviše toplo u kuhini, ona jednostavno zatvori radijator u kuhinji i to je to. I dalje mi naše zime provodimo večinom u majicama s kratkim rukavima, prije su se naša djeca igrala na podu, sada se igraju unuci, nema šanse da se netko prehladi, nema šanse da više moramo otvarati naše prozore, jer nam je peć pobjegla i zakuhala, nema šanse da mi prvo u jutro trčimo do peći da zakurimo da bi nam bilo toplo dok pijemo prvu kavu. Tko prvi ustane, okrene sobni termostat i naše grijanje funkcionira, vrelom vodom iz spremnika topline.
Eto ukratko natipkano, kao odgovor na tvoje pitanje: kako bi smanjili temperaturu; ne mora se gušiti peć, ali treba za to napraviti uvjete.
Sve smo to "prostudirali" nas nekolicina, jedna ozbiljna grupa ljudi s podosta tehničkog i životnog iskustva. Največa je naša dobit da se kvalitetno i racionalno, te jako ekonomično grijemo i da nas je centralno na drva kao ljude iz raznih krajeva HR povezalo, zbližilo, upoznalo. Neprocjenjivo...
A da smo nas nekoliko radili koje kakve eksperimente oko svega toga - jesmo, toliko smo sada bogatiji iskustvom, spoznajama, znanjem.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,128
Dakle, bez pufera i kurenja od nule svaki dan, nema pomoci.
Sve sam razumio, logicki je objasnjeno i hvala ti na tome, Plus.

Pufer je ustvari veliki rezervoar sa 1000 litara vode u kojem je spirala koja grije vodu, a kad pec ugasi onda ta voda grije spiralu u kojoj je voda koja grije radijatore....

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
Ja imam pufer od 700-800 litara,I ujutro kad se ustajemo,gospođa za tren oka digne temperaturu u kući na prihvatljivih 23 stupnja,I onda opet,prije nego li će naš sin doći kući iz škole, putem WiFi veze prekontrolira temperaturu u kući i po potrebi opet uključi pumpu,u pravilu vatru ložimo tek iz 15 sati .

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,926
Ne mora biti niti jedne spirale u puferu!
Pumpa tjera vodu sa dna spremnika u kotao, a vruća voda iz kotla ide u spremnik. Druga pumpa tjera vruću vodu preko miš ventila u razdjelnik iz kojeg uzimaš vodu za svaki radijator.
Spirala može biti samo za sanitarnu vodu iako i tu može biti kombinacija.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
A kakva automatika to prati?
Joj - ja bi htio svoj sustav unaprijediti jer mislim da kao prvo ima previse gubitaka, a kao drugo sve zene oko mene (majka, supruga i kcerke) pa bi njih htio udaljiti od peci...

Posljednje uređivanje od moderatora:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Dakle, bez pufera i kurenja od nule svaki dan, nema pomoci.
Sve sam razumio, logicki je objasnjeno i hvala ti na tome, Plus.

Pufer je ustvari veliki rezervoar sa 1000 litara vode u kojem je spirala koja grije vodu, a kad pec ugasi onda ta voda grije spiralu u kojoj je voda koja grije radijatore....
Za spremanje topline nema potrebe imati spiralu i ja ju nemam. Ovako sam ja to sebi izradio:
8.JPG
Vidi se svinuta cijev (5/4 ") koja je i gore (i dolje unutar spremnika) usmjerena na dance spremnika, te jedan od sporednih bočnih priključaka.

Kao što je @Lee Champa več pojasnio, zaštitna pumpa kotla/peći gura hladnu vodu dolje na dno, a istovremeno na vrhu izlazi vrela voda i usmjerava se prema grijanju stambenog prostora. Ukoliko trenutno nema potrebe grijati stambeni prostor ta vrela voda jednostavno nema kamo drugamo, nego ulazi na vrh spremnika topline i tu se postepeno akumulira, od gore prema dolje. Bitno je da ne postoji suviše jaka cirkulacija te vode, kako se voda ne bi nepotrebno zamiješala i imalo bi se pun spremnik samo mlačne vode. To se spriječi ugradnjom jednog troputnog miš ventila. Ja imam ručni, podešeni na cca 50% otvorenosti i sve radi dobro od 2011. godine.

A kakva automatika to prati?
Joj - ja bi htio svoj sustav unaprijediti jer mislim da kao prvo ima previse gubitaka, a kao drugo sve zene oko mene (majka, supruga i kcerke) pa bi njih htio udaljiti od peci...
Imaju ljudi posebno osmišljene i za centralno na drva izrađene vrlo napredne automatike, da se sad ne zakopamo u njihovo detaljno pojašnjavanje. Ima ih koje vode grijanje prema vanjskoj temperaturi, prema vremenski zadanim dnevnim potrebama i brojnim drugim potrebama. Postoji u HR jedna izuzetno jaka ekipa naših kolega elektroničara koji su baš to osmislili, razradili, proizveli i digli na visoki i zavidni nivo. Ovdašnji kolege @Lee Champa i @ ZJ poznaju te ljude, imali smo se priliku družiti i razmijeniti stavove i ideje.
Ja sam sebi uzeo nešto drugačiji smjer, pa ne koristim elektromotore za miš ventile, nego koristim termostatske miš ventile. Za start pumpe kotla koristim kapilarni termostat, ne koristim regulator propuha, temperaturu u stanu kontroliram kapilarnim sobnim termostatom, a upotrebu vode iz spremnika topline za eventualno zagrijavanje solarnog bojlera 200 lit, dok nema sunca, kontroliram rad toj pumpi cijevnim termostatom, da ne bi ta pumpa vrtila hladnu vodu ako nema u spremniku barem 50 stupnjeva itd.

Opet pišem suviše teksta, ja ne znam drugačije pojasniti, a nije ni sve baš jako jednostavno.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
A ako se ovoliko drastično poveća kapacitet vode u sistemu ima li potrebe povećati i ekspanzionu posudu ?

Najnoviji postovi

Na vrh