• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,270
Dva su plocasta solara...mislio sam da je napisano u prvom postu - isprike.
Ma naravno da razlikujem bojler za PTV od pufera...
Dakle postoji mogucnost da "visak" sunca posaljem u spremnik...kao osigurac....

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
@Lee Champa totalno krivo razmišljaš. Kod mene prirodnom cirkulacijom je grijanje jednako cirkulaciji s pumpom. Nije jednako zagrijavanje PTV-a jer cijevi idu gore, dolje, lijevo desno. I da treba nam za najbolje takvo grijanje i onaj "moj", "klapnasti nepovratni" da kratko spoji pumpu kod peći, dolje 😏.
🥂

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,270
Da ne bih se slozio s Lee...kad je bio ledolom u gorskom kotaru u veljaci mislim 2014. Godina i mi smo bili bez struje cca 30 sati...upes prebaci na akumulator za 5 sati nedela pumpa,, ja iz traktora van opet i onda panika jer neznas koliko ce trajati i pred vecer otvorim direkt i iskljucim pumpu...dignem temp peci na cca 75 u kuci ne pada temperatura uopce ali negriju svi radijatori nazast....

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
@sttipa to koji ti radijatori rade ili ne rade ovisi prvenstveno o visinskoj razlici od peći do njih i promjeru cijevi.
Ako je peć u podrumu, a radijatori gore u stanu - svi budu grijali. Ti NEMAŠ nepovratni klapnasti ventil paralelno zaštitnoj pumpi kotla i ta pumpa ti guši povrat vode iz radijatora u peć. Sve sam ja to studiozno i dubinski proanalizirao dok sam kupovao materijal. Sve sam ja to dobrovoljno platio i znam što laprdam i tipkam.
Đabe tebi ako imaš bajpas oko pumpe za stan, ako imaš drugu pumpu, dolje, na povratu ohlađene vode u peć, bez bajpasa, nepovratni klapnasti je taj "nužno potreban bajpas", bez bajpasa ta zaštitna, donja pumpa je neželjeni "otpor" prirodnoj cirkulaciji.
Tipkam da bi Vam pomogao, ne želim nikome štetiti. 🙃🥂

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,270
@sttipa to koji ti radijatori rade ili ne rade ovisi prvenstveno o visinskoj razlici od peći do njih i promjeru cijevi.
Ako je peć u podrumu, a radijatori gore u stanu - svi budu grijali. Ti NEMAŠ nepovratni klapnasti ventil paralelno zaštitnoj pumpi kotla i ta pumpa ti guši povrat vode iz radijatora u peć. Sve sam ja to studiozno i dubinski proanalizirao dok sam kupovao materijal. Sve sam ja to dobrovoljno platio i znam što laprdam i tipkam.
Đabe tebi ako imaš bajpas oko pumpe za stan, ako imaš drugu pumpu, dolje, na povratu ohlađene vode u peć, bez bajpasa, nepovratni klapnasti je taj "nužno potreban bajpas", bez bajpasa ta zaštitna, donja pumpa je neželjeni "otpor" prirodnoj cirkulaciji.
Tipkam da bi Vam pomogao, ne želim nikome štetiti. 🙃🥂
Nema dole na povratu pumpe vode iz radijatora...ova donja pumpa je pumpa za solare...dakle topla voda ide u cijevi direktno i tako lagano "gura" hladnu nazad u pec...a za klapnasti ventil nisam cuo ...neznam kaj je to.

Nije pec u podrumu...ona je niza za 1 metar od najnizeg radijatora ali ima 6 ili 7 metara horizontale koji usporavaju pricu dotoka tope vode ....

Posljednje uređivanje od moderatora:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Nema dole na povratu pumpe vode iz radijatora...ova donja pumpa je pumpa za solare...dakle topla voda ide u cijevi direktno i tako lagano "gura" hladnu nazad u pec...a za klapnasti ventil nisam cuo ...neznam kaj je to.
20221001_160046.jpg
Tvoja slika. Jebi ga sad, znači i to kaj mislim da vidim - ne vidim 😖, bolje reči ne znam što ti zašto služi. Nije mi (s tobom) lako, stari se polako 🎶;)

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,270
Oprostite, tipkam na mobitel pa mozda skratim tekst nesvjesno....
Da pokusam pojasniti....na prvoj slici je prikazano kretanje kruga vode namjenjenog grijanju...crvene strelice toplija izlazak iz peci, a plava povrat... druga slika je krug prema solarima...
Evo detalj ovih suncanih dana a sunce je jos uvijek "jako"... jutarnja temp cini mi se ispod 10 nalozena pec jos jednom dva tri drveta ubacena solari se ukljucuju tj. pumpa i krece grijanje svih otvorenih radijatora u kuci tamo oko 13 sati pec ugasena kuce (obje) tople povrat iz kuca na cca 38 prema 40 stupnjeva...
20221001_160046~2.jpg 20221001_160046~3.jpg

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,482
Danas dečki pustili u pogon centralno grijanje, za sada mi se čini ok odrađen posao no budući je to sve skupa za mene nepoznat teren,detalje ću tek sad početi istraživati.
Jedino sam od izvođača tražio da mi naknadno ugradi termometar preko kojeg ću pratiti temperaturu vode u puferu,I složio se samnom da bi to bilo pametno.
Za sad samo dvije slike

20221015_000952.jpg 20221014_115338.jpg

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,879
IMG-20221124-WA0012.jpg

Jel ima netko iskustva s ovakvim? Naručio sam jedan za probu. Kopija webasto grijaca.

5 kw diesel grijač.

Potrošnja oko 3 deci dizela na sat za 5 kw topline (iako kažu da je zapravo malo jače od 4).

Trenutno grijem radionu na dve grijalice na struju i to mi je i dosta skupo i dosta nezgodno jel je to puno kw i nezgodno i skupo i tako.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,744
Baš me zanima kak buš s tim zadovoljan i kolko kvadrata radione buš uspel zagrijati.

Sječam, se nekad smo po kletima provodili duge zimske noči i ako smo kartali pa je svjetlo trebalo biti jače petrolejka je za čas bila prazna a nismo se baš zgrijali na nju.
Tak da me strah onih 3 deci na sat da bu kaj zagrijalo.
Javi obavezno kad stigne dojmove

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
Oko 150...250$
Ovdje imaš raznih modela:

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,879
Nisam ih baš viđao na prodaju. I kad ih vidim cijena je paprena.

A za ove modele 5 kw kažu da jako dobro rade. Kinezi su kopirali do zadnje točke kako treba.

isalopek

Aktivni član
Tu od
15 Ruj 2010
Poruka
526
Koliko stoji to zadovoljstvo koje si narucio?

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,879
Ja sam uzeo 2 za 250 eura s postarinom sa njemačkog amazona.

Mišljenja ako jedan bude radio, nek drugi bude za ne daj bože..
A onda kad se završi traktor garaža može ići u nju.

Najnoviji postovi

Na vrh