Da...obicna voda je u sustavu...poslije 15.10. Zatvorim ventile prema solarima i ispustim je...
@plus nadao sad se savjetu nadogradnje sustava...
OK, evo da pokušam dati moj stav.
Centrometalov kotao 40 kW - CKB P 40 s ugradjenim bojlerom 80 litara. Grijem 2 stambena objekta, veci kuća katnica 2 kata cca 85 m2 etaža, gradjena 60 -tih godina proslog stoljeca, stavljena plasticna stolarija te 5 cm stiropora, drugi objekt cca 60 m2 u jednoj etazi... objekti su fizicki razdvojeni a kotlovnica se nalazi izmedju njih i ima 6 odnosno 7 metara cijevi od peci do ulaska u objekte.
Bez 35 metara suhih drva za lozenje nesmijem uci u zimu (sa starom stolarijom i bez termo fasade) preko 40...
Razmisljao sam o samogradnji solarnih kolektora i nabavio bakreni lim i napravio okvire te trazio kaljeno staklo a na njuskalu ulete 3 kom supljih weissmana...taniram puknute cijevi stavim 2 na krov (sunce je na njima po ljetu od cca 7.30 do skoro 17), e sada spanjanje ...prva godina nije bilo vremena a ni prilike mjenjati previse po kotlovnici i spojih ih na pec i to na nacin donji izlaz peći (hladni povrat radijatora), pumpa vuče u solare a na gornji izlaz peci (topli odlazak prema radijatorima) dolazi iz solara.
Dakle u njima je voda iz sustava i koristim ih samo od cca 1.5 do 15.10. Vodu u peci zagriju na 80 stupnjeva, a samim time je i PTV barem na 70...
U ljetnim mjesecima vec od 9 ili 10 sati ima tople vode i nas u kucanstvu je šestero i imamo dovoljno tople vode.
Automatika je samo jedan kontroler sa senzorom temperature na krovu koji ukljucuje cirkulaciju....
Mozda slika pomogne kolegi
@plus da prouci tu "kreaciju"...
Osobno razmisljam u smjeru spremnika
(stariji ukucani me ubise sa ubacivanjem drva u pec samo zato jer su u prolazu i ne interesira ih sto je klapna spustena....a svi znamo kamo to vodi👎...)
Ja tu vidim jedan faktor koji jako sputava bolju razradu problematike, u vidu "bojler u kotlu". Da budem jasniji, ima ga i moja peć, ali ja ga odmah nisam niti spojio, niti ga koristim, tek toliko da se u nastavku bolje razumijemo.
Za "jako dobru ženidbu" sistema centralnog grijanja na drva i solarnih kolektora, zapravo si sebi izveo jedno jako jednostavno
(da ne kažem primitivno) ali slobodan sam ustvrditi -
solidno kompromisno rješenje. Istovremeno si dokazao da nisi ljen, jer s takvim rješenjem se moraš svako malo i pozabaviti. Jednom solare puniti s vodom i sve odzračivati, drugi put solare prazniti i vodom dopuniti sistem, več je i to drugima tlaka, zato iskreno - bravo za tebe. 🥂
Ovakvom izvedbom si sebi uštedio nabavu i ugradnju dodatne ekspanzione posude, jer ti posuda za centralno, "pokriva" i širenje vode za vrijeme "sunčanja". Uvjeren sam da ti je jasno da tvoji solari prvo moraju zagrijati svu vodu unutar peći, kako bi se tvoj bojler kupao u zagrijanoj vodi i preuzeo na sebe dio te topline, koju Vi koristite kao potrošnu toplu vodu.
Osobno smatram efikasnijim da se razmjena topline solarnih kolektora događa izravno unutar samog bojlera, bilo uronjenom spiralom, ili drugim metodama, jer gubici topline su tada manji.
Vas je šestero koji koristite taj bojler od 80 litara, zadovoljni ste, mi ostali moramo biti, Vaš bojler Vaše zadovoljstvo.
(Nekako je moje mišljenje da je prosječna dnevna količina potrebne potrošne tople vode po jednoj osobi oko 50 litara, ali to je moj stav nije nametanje na silu drugima.)
Kolega
@ZJ te pitao kamo ideš s viškom vrele vode iz solarnih kolektora usred ljeta, dok sunce piči. Definitivno ti nemaš tu brigu jer ju Vas 6 koristi pa se jadva stigne grijati. Ja imam tu brigu, pogotovo dok odemo na more, a sunce piči. Tada moje solarno višak proizvedene topline usmjerava u moj pufer od cca 1300 lit, mnogima u tom grmu ne leži zec, nego veliki problem.
Smatram da ti nemaš previše izbora, nego zadrži svoj sadašnji način pripreme PTV sa solarima i nemaš troškova, ili ideš investirati.
Ako ideš
investirati radi sigurnosti, jer te razumijem da imaš probleme, pošto tvoji stariji svako malo ubacuju novo drvo u peć, tada je pufer najbolji izbor. Uz pufer razmisli i o odvojenom bojleru od 100 ili puno više litara, kojeg budeš zagrijavao primarno preko solarnih kolektora, sekundarno ako nema sunca a ti kuriš - iz centralnog, ali ako nema sunca, a ni ne kuriš, da postoji u bojleru i električni grijač. Taj bojler ti bude u svemu najmanja cijena, ali najbolji odabir za miran san i sigurnost da uvijek kad trebaš imaš dovoljno PTV.
(Moja je pokojna punica meni više put kod njih zakuhala kašu, ili je nepotrebno dodatno ubacila punu peć drva i skratila lanac "samsona", ili je postavila komad drva ispod vratašca za pepeo itd., ali uvijek je to bila poplava podruma, parna kupelj i jebada do bola. Kad sam joj pokušao bilo što objasniti, baka nemoj, odmah je odbrusila "znam" i tjerala sve po svojem, kaj bi njoj bilo zima.)
Samo da napomenem i puni pufer se bude ispišao preko sigurnjaka, ako ga netko dopuni u peć drvima dok je pun topline
😖.
Ili zadrži sadašnji način, uštediš si novac, treniraš svoju dobru volju i noge, ili investiraj u dogradnju pufera, VANJSKOG BOJLERA za PTV, mora i nova velika ekspanzijska posuda. Ako solare prebaciš na antifriz, tada treba i ekspanzijska za antifriz, ali to su novi momenti.
Centralno grijanje nije za svakoga, nije jeftino, ali može ljudima priuštiti ogromnu komociju i zadovoljstvo.
Moralo je biti najmanje ovoliko teksta, ne mogu to strpati u 3 riječi. Koga sam umorio čitanjem, moja isprika.
(Nisam jučer više tipkao, bio sam suviše umoran i željan sna, jer noć prije toga je bila 50 godišnjica završetka škole s mojim vršnjacima, bili smo budni dugo u noć, u našu rijetku zajedničku noć...)
Ugodan dan svima.