• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
Jedno pitanjce oko zaštite kotla od kondenzacije! :unsure:
Tko/što štiti kotao kad pečikurac kresne vatricu?
Prema tome ta tzv. zaštita je trgovački epp, kupi ovo, kupi ono, kupi.....!
Kaki kotel misliš?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Jedno pitanjce oko zaštite kotla od kondenzacije! :unsure:
Tko/što štiti kotao kad pečikurac kresne vatricu?
Prema tome ta tzv. zaštita je trgovački epp, kupi ovo, kupi ono, kupi.....!
Pa tko "to" ne želi neka struže katran i smolu, nek skuplja crnu vodu ispod dimnjaka i kotla itd.
Daj naj barem ti zajebavati, jer itekak ti dobro znaš zakaj se kotlu ne dopušta spustiti temperaturu vode ispod 55-56 stupnjeva itd., itd.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
OK, dok počinješ kuriti od nule, pa dok peć/kotao ne postigne optimalnu temperaturu vode, potrebno za samozaštitu i sprječavanje smoljenja, izlučivanja katrana, kondenzacije vode, je neizbježan period. Ali sve drugo djeluje dok se ljudima na peći zatvori regulator propuha, u nutra se kuhaju i cmolje nedovoljno suha drva, u kući je prevruče, tu se zaštopava i zagađuje peć.
Ne znam kako ti zakuriš s brenerom, ili lopatom žara, pa preskočiš tu prvu fazu hladnog starta...
Daj ti sad opiši svoju "proceduru" kurenja, molim te.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,923
1. Ja ne pazim na to održavanje temp. kotla!
2. Nemam nikakvu zaštitu od kondenzacije.
3. Nemam Samsona, već ventilator koji se gasi kad temp. dimnih plinova padne (ne sjećam koja je to temp).
4. Nemam naknadnu cirkulaciju kroz kotao jer nemam dimnjak, a prema tome ni cug.
5. Bacim u ložište nešto sitnog, zapalim to i nakrkam do vrha. To traje oko 2 sata, onda ponovi krkanje i tako....

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Dobro, drago mi je da si sad ljudima opisao da "nemaš klasično centralno" nego nešto stoto. Koliko ljudi se može grijati bez dimnjaka, kao ti? Bezbroj ljudi svoje nove kotlove zasere smolom od loših i vlažnih drva s priklopljenim regulatorom sam-tak par dana. Ja samo želim ljudima pokazati da to ne mora biti tako, da njihova peć može biti čista, dimnjak isto, da može biti samo malo finog bijelog pepela, a ne crnog katrana, smole, zla i cmoljenja.
Koliko ljudi te razumije na što i kako ti kod tebe kurš, ja ZJ i nemam pojma tko još s foruma.
Ljudi imaju najobičnije sisteme s kojima se više pate nego uživaju, ne treba im uskratiti savjet da ipak mogu svoje malim doradama unaprijediti. Pa vidiš da ljudima i majstorima nije jasno da za 1000 l vode u puferu treba i ogromna ekspanziona posuda. Malo ih ima ispravno postavljene sigurnosne ventile pa poplavljuju kotlovnice dok jako nakure... Ma evo stajem, stajem...
Lp

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Centrometalov kotao 40 kW - CKB P 40 s ugradjenim bojlerom 80 litara. Grijem 2 stambena objekta, veci kuća katnica 2 kata cca 85 m2 etaža, gradjena 60 -tih godina proslog stoljeca, stavljena plasticna stolarija te 5 cm stiropora, drugi objekt cca 60 m2 u jednoj etazi... objekti su fizicki razdvojeni a kotlovnica se nalazi izmedju njih i ima 6 odnosno 7 metara cijevi od peci do ulaska u objekte.
Bez 35 metara suhih drva za lozenje nesmijem uci u zimu (sa starom stolarijom i bez termo fasade) preko 40...
Razmisljao sam o samogradnji solarnih kolektora i nabavio bakreni lim i napravio okvire te trazio kaljeno staklo a na njuskalu ulete 3 kom supljih weissmana...taniram puknute cijevi stavim 2 na krov (sunce je na njima po ljetu od cca 7.30 do skoro 17), e sada spanjanje ...prva godina nije bilo vremena a ni prilike mjenjati previse po kotlovnici i spojih ih na pec i to na nacin donji izlaz peći (hladni povrat radijatora), pumpa vuče u solare a na gornji izlaz peci (topli odlazak prema radijatorima) dolazi iz solara.
Dakle u njima je voda iz sustava i koristim ih samo od cca 1.5 do 15.10. Vodu u peci zagriju na 80 stupnjeva, a samim time je i PTV barem na 70...
U ljetnim mjesecima vec od 9 ili 10 sati ima tople vode i nas u kucanstvu je šestero i imamo dovoljno tople vode.
Automatika je samo jedan kontroler sa senzorom temperature na krovu koji ukljucuje cirkulaciju....
Mozda slika pomogne kolegi @plus da prouci tu "kreaciju"...
Osobno razmisljam u smjeru spremnika (stariji ukucani me ubise sa ubacivanjem drva u pec samo zato jer su u prolazu i ne interesira ih sto je klapna spustena....a svi znamo kamo to vodi👎...)

Prilozi

• 20221001_160046.jpg
    20221001_160046.jpg
    45.2 KB · Pregleda: 21

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Hvala za sliku, koja meni ne otkriva niti govori išta, možda drugi bolje kuže što gledaju. Opisao si kako si spojio, ako tebe zadovoljava, tko sam ja da se bunim. :sneaky: 🥂
PS
Imaš običnu vodu u cirkulaciji između solarnih kolektora i peći?
Da li po zimi, dok kuriš griješ i solarne kolektore na krovu istom vrelom vodom?
...

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Hvala za sliku, koja meni ne otkriva niti govori išta, možda drugi bolje kuže što gledaju. Opisao si kako si spojio, ako tebe zadovoljava, tko sam ja da se bunim. :sneaky: 🥂
PS
Imaš običnu vodu u cirkulaciji između solarnih kolektora i peći?
Da li po zimi, dok kuriš griješ i solarne kolektore na krovu istom vrelom vodom?
...
Da...obicna voda je u sustavu...poslije 15.10. Zatvorim ventile prema solarima i ispustim je...
@plus nadao sad se savjetu nadogradnje sustava...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nema tu puno nadogradnje, kad je bojler u kotlu.
Nego, kak se rješavašviška topline u kotlu po ljeti? Uključuješ cirkulaciu prema spremniku da ohladiš vodu u kotlu ili to ne treba?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,923
Pitanje!
Zašto bajpas na pumpi?
Vidio jednom "majstor" stavio pumpu na ravni vod, a na bajpasu ventil.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Pitanje!
Zašto bajpas na pumpi?
Vidio jednom "majstor" stavio pumpu na ravni vod, a na bajpasu ventil.
Kad iskljucis pumpu i pustis da topla voda sam krene prema radijatorima kroz vod pumpe mi griju samo 2 a kroz bajpas 6...mislim da je to razlog ja nevidim drugog...

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Nema tu puno nadogradnje, kad je bojler u kotlu.
Nego, kak se rješavašviška topline u kotlu po ljeti? Uključuješ cirkulaciu prema spremniku da ohladiš vodu u kotlu ili to ne treba?
Prema spremniku? Nema spremnika u sustavu..a nije ni potrebno rjesavati se viska topline...kazem voda cijelog kotla dodje do 80 stupnjeva
Mislite da ovakav sustav s bojlerom u peci nebi spremnik od cca 1000 litara nadogradio?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,923
Kad iskljucis pumpu i pustis da topla voda sam krene prema radijatorima kroz vod pumpe mi griju samo 2 a kroz bajpas 6...mislim da je to razlog ja nevidim drugog...
A što bi bilo da nema bajpasa?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Da...obicna voda je u sustavu...poslije 15.10. Zatvorim ventile prema solarima i ispustim je...
@plus nadao sad se savjetu nadogradnje sustava...
OK, evo da pokušam dati moj stav.
Centrometalov kotao 40 kW - CKB P 40 s ugradjenim bojlerom 80 litara. Grijem 2 stambena objekta, veci kuća katnica 2 kata cca 85 m2 etaža, gradjena 60 -tih godina proslog stoljeca, stavljena plasticna stolarija te 5 cm stiropora, drugi objekt cca 60 m2 u jednoj etazi... objekti su fizicki razdvojeni a kotlovnica se nalazi izmedju njih i ima 6 odnosno 7 metara cijevi od peci do ulaska u objekte.
Bez 35 metara suhih drva za lozenje nesmijem uci u zimu (sa starom stolarijom i bez termo fasade) preko 40...
Razmisljao sam o samogradnji solarnih kolektora i nabavio bakreni lim i napravio okvire te trazio kaljeno staklo a na njuskalu ulete 3 kom supljih weissmana...taniram puknute cijevi stavim 2 na krov (sunce je na njima po ljetu od cca 7.30 do skoro 17), e sada spanjanje ...prva godina nije bilo vremena a ni prilike mjenjati previse po kotlovnici i spojih ih na pec i to na nacin donji izlaz peći (hladni povrat radijatora), pumpa vuče u solare a na gornji izlaz peci (topli odlazak prema radijatorima) dolazi iz solara.
Dakle u njima je voda iz sustava i koristim ih samo od cca 1.5 do 15.10. Vodu u peci zagriju na 80 stupnjeva, a samim time je i PTV barem na 70...
U ljetnim mjesecima vec od 9 ili 10 sati ima tople vode i nas u kucanstvu je šestero i imamo dovoljno tople vode.
Automatika je samo jedan kontroler sa senzorom temperature na krovu koji ukljucuje cirkulaciju....
Mozda slika pomogne kolegi @plus da prouci tu "kreaciju"...
Osobno razmisljam u smjeru spremnika (stariji ukucani me ubise sa ubacivanjem drva u pec samo zato jer su u prolazu i ne interesira ih sto je klapna spustena....a svi znamo kamo to vodi👎...)
Ja tu vidim jedan faktor koji jako sputava bolju razradu problematike, u vidu "bojler u kotlu". Da budem jasniji, ima ga i moja peć, ali ja ga odmah nisam niti spojio, niti ga koristim, tek toliko da se u nastavku bolje razumijemo.

kotao-kombinirani-eko-ckb-p-20-50-kw-1390-2.jpg

Za "jako dobru ženidbu" sistema centralnog grijanja na drva i solarnih kolektora, zapravo si sebi izveo jedno jako jednostavno (da ne kažem primitivno) ali slobodan sam ustvrditi - solidno kompromisno rješenje. Istovremeno si dokazao da nisi ljen, jer s takvim rješenjem se moraš svako malo i pozabaviti. Jednom solare puniti s vodom i sve odzračivati, drugi put solare prazniti i vodom dopuniti sistem, več je i to drugima tlaka, zato iskreno - bravo za tebe. 🥂(y)
Ovakvom izvedbom si sebi uštedio nabavu i ugradnju dodatne ekspanzione posude, jer ti posuda za centralno, "pokriva" i širenje vode za vrijeme "sunčanja". Uvjeren sam da ti je jasno da tvoji solari prvo moraju zagrijati svu vodu unutar peći, kako bi se tvoj bojler kupao u zagrijanoj vodi i preuzeo na sebe dio te topline, koju Vi koristite kao potrošnu toplu vodu.
Osobno smatram efikasnijim da se razmjena topline solarnih kolektora događa izravno unutar samog bojlera, bilo uronjenom spiralom, ili drugim metodama, jer gubici topline su tada manji.

Tank.jpg

Vas je šestero koji koristite taj bojler od 80 litara, zadovoljni ste, mi ostali moramo biti, Vaš bojler Vaše zadovoljstvo. (Nekako je moje mišljenje da je prosječna dnevna količina potrebne potrošne tople vode po jednoj osobi oko 50 litara, ali to je moj stav nije nametanje na silu drugima.)

Kolega @ZJ te pitao kamo ideš s viškom vrele vode iz solarnih kolektora usred ljeta, dok sunce piči. Definitivno ti nemaš tu brigu jer ju Vas 6 koristi pa se jadva stigne grijati. Ja imam tu brigu, pogotovo dok odemo na more, a sunce piči. Tada moje solarno višak proizvedene topline usmjerava u moj pufer od cca 1300 lit, mnogima u tom grmu ne leži zec, nego veliki problem.

Smatram da ti nemaš previše izbora, nego zadrži svoj sadašnji način pripreme PTV sa solarima i nemaš troškova, ili ideš investirati.

Ako ideš investirati radi sigurnosti, jer te razumijem da imaš probleme, pošto tvoji stariji svako malo ubacuju novo drvo u peć, tada je pufer najbolji izbor. Uz pufer razmisli i o odvojenom bojleru od 100 ili puno više litara, kojeg budeš zagrijavao primarno preko solarnih kolektora, sekundarno ako nema sunca a ti kuriš - iz centralnog, ali ako nema sunca, a ni ne kuriš, da postoji u bojleru i električni grijač. Taj bojler ti bude u svemu najmanja cijena, ali najbolji odabir za miran san i sigurnost da uvijek kad trebaš imaš dovoljno PTV. (Moja je pokojna punica meni više put kod njih zakuhala kašu, ili je nepotrebno dodatno ubacila punu peć drva i skratila lanac "samsona", ili je postavila komad drva ispod vratašca za pepeo itd., ali uvijek je to bila poplava podruma, parna kupelj i jebada do bola. Kad sam joj pokušao bilo što objasniti, baka nemoj, odmah je odbrusila "znam" i tjerala sve po svojem, kaj bi njoj bilo zima.)
Samo da napomenem i puni pufer se bude ispišao preko sigurnjaka, ako ga netko dopuni u peć drvima dok je pun topline :cry: 😖.

Ili zadrži sadašnji način, uštediš si novac, treniraš svoju dobru volju i noge, ili investiraj u dogradnju pufera, VANJSKOG BOJLERA za PTV, mora i nova velika ekspanzijska posuda. Ako solare prebaciš na antifriz, tada treba i ekspanzijska za antifriz, ali to su novi momenti.

Centralno grijanje nije za svakoga, nije jeftino, ali može ljudima priuštiti ogromnu komociju i zadovoljstvo.

Moralo je biti najmanje ovoliko teksta, ne mogu to strpati u 3 riječi. Koga sam umorio čitanjem, moja isprika. (Nisam jučer više tipkao, bio sam suviše umoran i željan sna, jer noć prije toga je bila 50 godišnjica završetka škole s mojim vršnjacima, bili smo budni dugo u noć, u našu rijetku zajedničku noć...)

Ugodan dan svima.

Posljednje uređivanje:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
A nisam onda pozorno čitao,kod mene je odvojeni sistem pa sam mislio da je tako i kod njega😉

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
A što bi bilo da nema bajpasa?
Lakse prolazi "termosifonskim zakonom" mimo pumpe nego kroz pumpu...sigurno i potvrdjeno...

@plus hvala na komentaru...da jasno mi je da su solari namjenjeni da iz malog griju veliko a ne kao kod mene da griju veliko...ja se nadam da je iskoristivost na ovaj moj primitivni nacin 40% solara...osobno mislim da je ovo ipak veci luksuz jer nema lozenja svaki dan i ima tople bar mlake vode vec od 10 nadalje jer nije mi problem 2 puta godisnje na krov skinut ventil i isputiti vodu...
A kakvu automatiku predlazete za kontrolu ukoliko se namjerim na nadogradnju sustava s bojlerom od planiram barem 150 litara( ipak su dva kom na krovu ) i puferom od cca 1000 lit...
Postoji li mogucnost da spojim i solare na pufer?
Malo nemam inspiracije, znanja niti iskustva da si takvu semu zamislim...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Prije svega meni ništa ne znače riječi "2 komada" solarnih kolektora. Da barem napišeš cijevni kolektor od 10 kom cijevi, ili 20 kom cijevi, ili pločasti kolektor od površine 3 kvadrata; nekakav konkretan podatak.
Računam da 1 cijev zagrije 10 litara vode kroz dan, 20 cijevi je 200 litara. Naravno dok je dugi sunčani dan.

Nemoj brkati bojler za pripremu potrošne tople vode (PTV) s puferom. Prva je razlika da je u bojleru pitka voda, a u puferu prljava koja struji kroz peć i radijatore.
Pufer je sigurnosni element peći/kotla, a po našim željama je i akumulator topline, kojim produžavamo vrijeme grijanja bez loženja.
Pufer bi ti za solarne kolektore moga služiti samo kao spremnik viška topline, da se bojler za PTV ne bi pregrijavao.

Automatika - nemam pojma što da ti predložim, ja koristim sve od Austria Email, dakle bojler 200 lit, s procesorom, solarnom pumpom, sigurnosnim ventilom itd. i njihov cijevni kolektor. Naravno ima i jedna ekspanziona za pitku vodu, a druga za antifriz. Dok bi krenulo pregrijavanje bojlera, iznad 60 stupnjeva, imam složeno da preko termostatskog troputnog miš ventila automatski višak topline odlazi u izmjenjivač na dnu pufera. Pa slobodno pogledaj malo moju shemu na #926.

Najnoviji postovi

Na vrh