• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
917
To se i meni događa kad je pumpa u prvoj brzini i mjeri pre malu potrošnju pa se svako nekoliko ugasi i upali, kad ju stavim u veću brzinu i povećam potrošnju onda se ne gasi.
Da, to se zna događati kod UPS-a, solarnih invertera i PC napajanja. Ako baš mora biti tako slab potrošač, onda se paralelno spoji žarulja od 40-60 W. Znaju ljudi spajati frižidere na UPS i invertere, dotični radi dok radi kompresor. Kad se kompresor isključi, isključi se i UPS ili inverter. Sutradan se probudiš, frižider odmrznut i unutra sve pokvareno.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ja ne mogu vjerovati da bi UPS prekidao napajanje, gasio se sam u radu, pa onda on meni takav ne treba. On je tu da mi drži trajno napajanje, nikako da mi se sam gasi. Ili sam ja sve to naopako shvatio i godinama živim u krivom uvjerenju.
Ali, moj UPS je prvi put pokazao slabost i upalio nove lampice nakon cca 11 godina, neprekidnog rada. Da li sam ja ipak u zabludi?

• Like
Reactions: ZJ

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Ma niste, ali ove nove pametne pumpe koje trose malo wata ga blesiraju trebao bi biti sofisticiraniji....vjerojatno ima limit ispod kojega smatra da to nije potrosac...
A za Vas ups nadam se da xe ga gasenje na 20 min azurirati

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ma neka ovaj moj samo i dalje radi rako kako je radio sve ove godine, nitko sretniji od mene. Ne idu godine samo njemu i moje prolaze, idu, lete ko minute, UPS je bio 👌👍, neka ostane samo isti.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Nema tu gašenja, to se ostavlja da izgori uz nadzor
Kak se to kontrolira..da li se prigušuje na ulazu?..evo neki dan kod kolege bila drama..u sobi je izmjereno 500 stupnjeva..nagorile su daske na tavanu..dimnjak od pune cigle..navodno čisti redovito četkom ali ostane u kutevima i to je bilo problem.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Hlađenje izvana, uglavnom vodom. Samo treba paziti da voda ne uđe unutar dimnjaka, kak je rekel kolega @DARIJUS, onda gruva.....zamisli da da voda uđe na uski prostor od par stotina stupnjeva, a pošto para ima puno veći obujam nego voda iste težine, para ne stigne izaći kroz uski otvor dimnjaka i onda ga ruši

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
917
Nije ni kod mene bolje, zvao sam dimnjačara kad sam čuo da mi grumeni čađe padaju dole. Ne znam što raditi, probao sam sve i svašta. Suha drva brzo izgore i brzo razviju nenormalnu temp (klima mjeri 24/7 temp prostorije i bude do 35°C) čim malo otvorim šuber da bude plamen. Mokra drva cmolje i jedva gore i sa skroz otvorenim šuberom, a usput stvaraju katran u dimnjaku. Ne valja prvo, ne valja drugo. Da ne pričam kako u sobi preko puta temp jedva dođe do 25°C, ove dalje su još dosta hladnije. Ne znam, prvi puta se grijem na drva i nisam očekivao ovoliko problema. Mislim da ću sljedeće zime više koristiti klime, a drva za crne dane.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Šteta je to zapaliti, moglo bi se dobro prodati kao sirovina za izradu asfalta. Ili kao jedan od sastavnih elemenata (kao dodatak) katranu u miješanju asfalta. Može se skupiti neka veća količina pa asfaltirati prilazni put kući. 😃

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Nije ni kod mene bolje, zvao sam dimnjačara kad sam čuo da mi grumeni čađe padaju dole. Ne znam što raditi, probao sam sve i svašta. Suha drva brzo izgore i brzo razviju nenormalnu temp (klima mjeri 24/7 temp prostorije i bude do 35°C) čim malo otvorim šuber da bude plamen. Mokra drva cmolje i jedva gore i sa skroz otvorenim šuberom, a usput stvaraju katran u dimnjaku. Ne valja prvo, ne valja drugo. Da ne pričam kako u sobi preko puta temp jedva dođe do 25°C, ove dalje su još dosta hladnije. Ne znam, prvi puta se grijem na drva i nisam očekivao ovoliko problema. Mislim da ću sljedeće zime više koristiti klime, a drva za crne dane.
Nakon dugo vremena, ovo je jedan od iskrenih i poštenih opisa problematike.
Za bolje grijanje s jednom peći, kaminom, je potrebno osigurati strujanje zraka, prisilno, recimo s ventilstorima na lusterima, kao na filmu. Vruči zrak ode pod plafon, ne želi se spuštati niže, tražiti sam vrata i odlaziti u drugu prostoriju. Mora se ga tjerati, prisilno.
Bravo kolega za opis problema.
Da katrana i smole ne bude, peć mora veselo gorjeti, ali u nju moraju se trpati suha drva.
To je polazište za traženje izlaza iz problematike, lijepo je dok imamo klime, no nemaju ih svi, ali svi mogu imati slične probleme.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
917
Svjestan sam da je potrebno strujanje zraka, ali luster s ventilatorom mi ne odgovara jer već imam dva velika lustera pa bi treći bio overkill. Jedino solo ventilator, ako nađem neki niži jer mi je strop nizak, a ja visok. :D Problem je i što nemam ravan strop nego brodski pod s gredama pa se toplina lakše zarobi među njima i ne ide dalje.

Mislio sam na stropu iznad kamina napraviti neki usis tipa 50x50 cm, na tavanu ga spojiti na cijev fi 50 cm, pa na isto toliki ventilator, onda na neku vrstu razdjelnika sa četiri izlaza fi 25 cm i da se onda spušta prema sobama. Jedino me muči kako estetski riješiti izlaz blizu poda te na samim vratima, jedino nekim plastičnim rešetkicama.

Moram vidjeti ekonomsku računicu. Imam Mitsubishi multisplit sa pet klima na jednoj vanjskoj jedinici i one odrađuju posao do cca 0°C, a ispod toga prečesto ide u defrost, slabije grije i vuče previše struje pa nema druge nego naložiti drva jer mi je mama zimogrozna i mora biti barem 25-26°C. Vidjet ću kako će biti kada sredim stolariju i pojačam izolaciju na tavanu.

Najnoviji postovi

Na vrh