• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,426
Nije nitko udario, naložena je nakon nekog vremena (imamo još jednu peć home made) i kad se donekle zagrijala - ugasila je vatru vodom. pukotina je desetak cm dužine...
i od prvog dana kad je kupljena stalno vraća dim kad se otvore vrata, prvo smo mijenjali dimnjak ali ispostavilo se da je do nje. Sad ova centrometalova gori kao luda
 

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,755
Općenito Buderus, Viadrus Bosch itd. gus pećći vole vratiti dim pogotovo kad na brzinu otvoriš vrata, jasno treba malo otškrinut nakon otvaranja kvake da potegne dim kroz dimnjak prirodnom cirkulacijom od tebe prema van.

Kod Centromentala očekuj žešću potrošnju i to garantirano.

Koliko je koštala nova peć?
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,426
Malo više od 8000 kn na amex. 40 kw. Potrošnja mi je nakon svega manje bitna jer grijemo 2 etaže i nešto soba extra. Premda u protekla 24 sata nisam zamijetio preveliku potrošnju nove peći, čak ju i ne smijem previše natrpat - odmah diže temperaturu više nego je buderus ikad mogao postići.

Pročitao sam da je buderus prvenstveno namijenjena za ugljen, a centrometal više za drva...
 

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Gus kak gus, osjetljiv je na nagle promjene temperature i zbog toga puca u 90% slućajeva. Trebala bi imati iza onaj izmjenjivać ili kak se već zove da odlazni i dolazni vod nemaju pre veliku temperaturnu razliku. Kum ima to na svojoj buderusovoj i odlazna u sistem mu je cca 80°c a povratna nekih 60.
 

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,710
za te lijevane peći već sam na nekoliko mjesta čuo kako vole puknut i to stražnji članak. ( a ima ih dosta s puknutim člankom na njuškalu)
Prijatelj cetntralist kaže ko što je kolega kawasaki rekao da je to u pravilu od temperaturnog šoka odnosno nedostatka klavitetnog miješanja .

kod mene je prva centormetalova držala 15 godina s time da je neko vrijeme loženo na ugljen što joj je dosta skratilo vijek nakon toga je zamijenjena novom centrometalovom točno na moj 18 rođendan :D i evo za koju god će i ona bit punoljetna...
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
620
Moja je stalno na 100°, (u kombinaciji sa 1000l spremnika) isto Buderus gusani kotao, star čini mi se 6 godina. Preklani mi je mojom greškom nabilo ogromnu temperaturu i tlak i rastavila se na svakom članku. Dobro očistio, donio original stegu i kupio sve nove dihtunge i konuse, radi nakon toga jednako dobro kao i prije nezgode...

Nije isplativo kupovati prvi ili zadnji članak ali te postojeće stavi na oglas, možda nekome bude zanimljivo...

Da sad kupujem ne bi nikad gusani, rađe i polovni pirolitički. Kod mog starog Froling iz 1996. radi treću godinu besprijekorno. Platio sam ga polovnog 300€ i ulozio u njega još toliko ali vrijedi svake lipe. Ne vidim razloga da ne izdrži još desetak godina jer kad sam ga obnavljao kvaliteta lima je djelovala impresivno, no vrijeme će pokazati. Kad vidim kako radi Vitoligno kod susjeda, ovaj Froling je svemirski brod za njega.
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,703
Mom frendu je viadrus gusnata samo pukla na zadnjem članku nakon 8god.
Nezna od čega.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk
Većinom pucaju kad se pumpa upali i u vruću peć(članak) dođe hladna voda. Gus je na to osjetljiv i zato treba bit oprezan sa time.
Mi smo termostat nariktali da se pumpa pali već na 30 stupnjeva tako da je šta manja temp. razlika.
Vjerojatno ima nešto i u tome da kod bacanja drva u peć se lupa konstantno u članak pa i zbog toga oslabi.

Inače te gusnate peći, Viadrus, Bosch, Buderus se rade u istoj tvornici u Češkoj i jednake su kvalitete, samo im je vanjski lim druge boje i naravno plaća se ime prilikom kupnje. Zato je Viadrus najjeftiniji, dok su Buderus i Bosch dosta skuplje.
Poslano sa mog D6503 koristeći Tapatalk
 
Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,761
Zaboraviste kvalitetu i jednaku debljinu odljevaka sa svih strana.
Ostaje još jedan problem: nejednoliko zagrijavanje svih članaka i nakon nekog vremena gusu dosadi to trpiti:)
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Bog nedaj kaj bi bil v peći dok kurim. :fiery: Ipak mi je bolje ak sam z vanjske strani dok kurim. :icon_e_biggrin: :icon_pidu:
 

echoo

Član
Tu od
17 Pro 2011
Poruka
43
Nije nitko udario, naložena je nakon nekog vremena (imamo još jednu peć home made) i kad se donekle zagrijala - ugasila je vatru vodom. pukotina je desetak cm dužine...
i od prvog dana kad je kupljena stalno vraća dim kad se otvore vrata, prvo smo mijenjali dimnjak ali ispostavilo se da je do nje. Sad ova centrometalova gori kao luda
na gusnatim pećima trebalo bi uključiti pumpu prije nego se počinje paliti vatra jer neki imaju onaj termostat na cijevi pa ga podese na 60 stupnjeva a voda se zagrije i preko 70 u peči pa kad dođe do termostata još i više i onda krene hladna voda u peć i dogodi se to da pukne obavezno kad je hladna prvo pumpa daradi pa onda kurenje
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,426
Kod mene je dugo vremena radila pumpa stalno, prošle godine smo tek stavili taj termostat ali uključuje pumpu već na 30-40 stupnjeva...
 

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
Hm, moram priznati da sa pažnjom pratim vaša razmišljanja.
Zakaj? Na 'drugom' forumu, vele da gus nije tako 'osjetljiv' na temperaturnu razliku ko kotolovski lim, a vi tu tvrdite suprotno.

I ako pogledamo, 70 stupnjeva polaz, povrat, koliko 25-30, pa to je 'samo' 40-45 stupnjeva razlike, da bi to radilo takvu 'rekaciju' pucanje članka, osobno, mislim da je to nemoguće.

Za to da peć ode više od 100, pa u nju šikne 25-30 stupnjeva, e to mi već ima smisla, ali to su opet ekstremi, rijetkosti, jer koliko ja 'vidim', ekipa jedva jedvice postiže temperaturu u tim gusnatim kotlovima. Zakaj? Ne znam zakaj, ja osobno imam gusnati kotao i jako sam zadovoljan, makar vele, na drugom forumu, da je 'smeće' od kotla. Imam 3000H od Bosch-a.
 

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
923
Stigo barun.

image_0_02_05_e85b2252f81cc78dfe788a568c867f2854.jpg
[/url] screenshot tool[/IMG]
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja imam miš ventile koji mjesaju i vračaju dio vruce vode u pec dio u radijatore.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk
 

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,755
Ili je Logano G201 od mojih roditelja svemirski brod ili vi malo ipak lupate oko temperature.

G201 je prošla 109 stupnjeva temperaturu (paru) sigurnjak prosvirao kaj se ni dal ugasit jer je krepala pumpA. Drugi put jer je glupi MIS ventil netko okrenul na zatvoreno dok su grijali samo sanitarnu po ljeti.

Preživjela je mog šogora koji je isal doljevat hladnu vodu barem 20 put u zivotu otraga u peć gdje se i puni i to s hladnom vodom ( magarac ) dok nisam to vidio nisam znal...

Nije vam to tak slabašno, razmišljalo se u konstrukciji i odljevu s dodatkom legura da bedaki s tim rukuju ( prvi ja) pa konstruirajući neodrživo centralno gdje se stvaraju zračni čepovi jer sam imal super majstora Itd.

Ja glasam za nekoliko udaraca na isto mjesto pa napuklina svaki put postaje agresivnija:Kiss:
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,549
e sad sam ja valjda lud jer imam zaštitu peći gdje ne dozvoljava povrat vode da bude ispod 55 C, a "bolje" je da stalno okreće hladnu vodu (na 30 C netko napisao).
Daklem, jel gore da naprežete materijal stalno (usput ni ne gori dobro jer su stjenke pre hladne) ili da se ipak posluša struku i stavi se u peć osjetnik koji gasi pumpu kad temperatura padne ispod 55 C?
a cjevne termostate su koristili u prvoj polovici prošlog stoljeća, nemorem vjerovat da i danas to imate...:(grin):
Isto imam logano G201...
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,426
Ja sam stavio na 30 -40 iz razloga što imam i zaseban sustav tople vode za kućanstvo preko centralnog pa da brže dodjem do tople vode a i moja peć se mučila da dostigne 55 stupnjeva tako da nisam imao previše izbora... a i na 50 radijatori koliko toliko griju (barem aluminijski)

da može bolje, može, eto i sa novom peći već se osjeti napredak
 
Na vrh