• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Ja tu ne vidim 3 izlaza. Ak staviš 2 a između neku spojku,nebi trebalo ništ odzračivati. Malo bu kapnulo kod demontaže,al to je zanemarivo

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Majko mila kaj si ti kompliciran.....ta nova pipa ti bu procurela kroz par dana pa opet problemi.....
Napoji to direkt bez kemijanja i uživaj. Čim manje spojeva manja mogučnost za kvarove.

Ali ajd, ako ti tak voliš.
PItaj u Trkulje, to ti nije tak daleko za skoknuti a i poziv telefonom prije dojde 🤭

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Našao od b&s motora slavine, neke T spojeve za gorivo i filtron filter malo bolji nego što je došao s ovim kinezom. Ali naravno sve različitog promjera 4/6/8 jer naravno ponuda je kriminalna. Tako da sam uzeo i novo silikonsko crijevo 6mm unutarnji promjer. S kojim ću valjda uspjeti sve to poslagati 😂😂😂

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Gotov, finito, fajront.

Radi savršeno, zima je stigla. Ne diram više ništa.

Evo ovako izgleda gotov proizvod.

Nova crijeva goriva 6mm. 40 kn metar al Ajd samo mi je matar i trebao.

Novi filter goriva.

T spoj sa pipom koji služi kao odzraka.

Znači otvorim pipu, povučem dok gorivo ne dođe do nje. Zatvorim pipu. 3 sekunde posla i sustav je napunjen bez trunke zraka. Osim jednog mjehurića u filteru koji je nemoguće istjerati.

Kao dodatno osiguranje čep na vrhu odzračnog crijeva.

Jedino me brine što je ulaz na pumpi 3mm, a crijevo 6mm (nema u hrvatskoj za kupiti spojevi i pipe da su ispod 6mm). Pa sam morao jako stegnuti da drži. Nije to neki pritisak ne bi trebalo ništa biti ali ću promatrati sljedećih dana.

Sad bi se bacio na drugi projekt dok mi je žena u zagrebu 😂...

Drugi grijač bi spojio na 2 tanka. Da se pali na dizel i kad dođe na radnu temperaturu onda ga prebaciti na rabljeno hidraulično ulje. Šta mislite. Jel bi išlo?

IMG_20221212_201356.jpg IMG_20221212_201342.jpg IMG_20221212_195318.jpg

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ekipa zanima me da li netko ovak' "na vrhu" iznad naslaganih drva potpaljuje vatru u svojoj peći za centralno? Ja sam malo prije "zakurio" pa mi palo na pamet da fotografiram.
Da li je barem itko od Vas tako probao, kakvo je bilo iskustvo? Kako je izgledala "emisija dima iz dimnjaka" nakon takve potpale, u usporedbi s tradicionalnom potpalom na dnu ispod naslaganih drva?
IMG_20230120_120121.jpg
IMG_20230120_120150.jpg
IMG_20230120_120158.jpg
"Peć široka i več jako stara, ali joj ne treba dimnjačara", mislim reči da još ove jeseni i zime nije čišćena, nema iz nje curenja kondenzata, niti nalovljene po peći smole, niti katrana. Kak' to pri Vama doma izgleda, funkcionira?

vlastel

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
569
Iskreno, nisam probal nikad kuriti odozgora. Ali bum sljedeće godine. Imam kamin u dnevnoj sobi na kojeg je spojeno centralno, zakurim na početku sezone i više se ne gasi. Uvjek u pepelu ostane par žaravki, kad se hjutro zbudim, denem gore suk, otprem pepeljnjak i za par minuta kreneju tintilinići

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,905
Ja podložim trešćem i kockom za potpalu i kad se razgori bacim kantu oklasaka tako da nisam probao tu opciju. Gledao sam video takve potpale na TikToku,kako gori tako žar pada niže na deblja drva,interesantno.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
IMG_20230120_125225.jpg
IMG_20230120_125322.jpg
IMG_20230120_125327.jpg
Probao sam dimnjak s mobitelom približiti koliko se moglo. Ujedno otvorio sam gornja vrata da vidite kako to sad izgleda. U pozadini drva vidite u rupama izmjenjivača i turbulatore...
Praktički nema dima za susjede i nas...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Prednost kurenja odozgora je čisto izgaranje (jer plamen ne prolazi kroz drva i ne mora ih sušiti, pa je topliji i plinovi temeljitije izgore), ravnomjernije predavanje topline izgorenog drva, mana nešto manja snaga kotla (ali zato dulje gori) i to kaj se na ovaj način može kuriti samo ako nema žara dolje.
Tak se inače kure "gašpari".

Edit:
Kolega @plus je čistoću izgaranja dokazal na slici gore.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Rekla moja baba:
Ko se dima ne nadimi taj se vatre ne ogrije.

A kaj dok u gašparu ili sličnoj peči ta drva izgore, kak onda nova nametati odozdo da žar bude gore?
Još i razumijem takav način loženja ako je to jedno loženje dovoljno za zagrijavanje pufera, a kaj ako nije?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
A koliko jako "gašpar" zadimi susjedstvo, a koliko peć za centralno, u koju ljudi nakrkaju tačke ili više, mnogi nedovoljno suhih drva?
Dok je peć puna žara bez problema dodaš još koje drvo, dim je jedva primjetan, a druga je stvar početak kurenja, hladna peć, dimnjak, nedovoljno suha drva. Znam što tipkam.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
A koliko jako "gašpar" zadimi susjedstvo, a koliko peć za centralno, u koju ljudi nakrkaju tačke ili više, mnogi nedovoljno suhih drva?
Dok je peć puna žara bez problema dodaš još koje drvo, dim je jedva primjetan, a druga je stvar početak kurenja, hladna peć, dimnjak, nedovoljno suha drva. Znam što tipkam.
Nisam ni pomislil da neznaš, a kamoli rekel.

U potpunosti podržavam da je to bolje za peč za centralno grijanje ali me niko nebu uvjeril da je to bolje za gašpar ili bilo kakvu drugu peč kojoj je po mom zadatak čim prije razgoreti se i predati peč u prostor kojeg treba zagrijati.

Ja osobno ujutro stavim masnu krpu u svoj poštanski sandučić, gore malo suharkov i na to drva sitnija
Za 15 minuta jakna dole i u kratke rukave, a dalje pomalo drvce pod drvce

amajic

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2021
Poruka
162
Probao sam ja loziti tako i normalno se upali, samo gore tanka drvca a dolje sve deblje.
Tako nalozim kad sam kuci, jer ako se ne upali mogu provjerit.
A ako negdje idem, lozim odozdo kako bih bio siguran da ce gorit.

Nego,
Preporucujete li neko kemijsko sredstvo za ciscenje peci?
Cetka i zica ne mogu skinit sve sitnice.
Pa cisto jednom godisnje naprskat i ocistit kako treba.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Suha drva i otvoren propuh su najbolje sredstvo ;)
...a nakon toga kefa.

Najnoviji postovi

Na vrh