• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Spaceman

Dobro znana faca
Tu od
24 Ožu 2020
Poruka
184
Zatvara da toplina ne ide u peć, zapravo pumpa je bez veze radila jer je grijanje podešeno na bojler

DjJelak

Novi član
Tu od
25 Ožu 2023
Poruka
18
Ma nemoj,da je klapna stalno otvorena, peć bi zakuhala,ovako kad peć postigne temperaturu, klapna se zatvori i peć održava temperaturu povremeno otvarajući klapnu kad u peći padne temperatura.
Pozdrav svima, ovo uopce nisam isprobavao kako bi pec radila bez klapne tj da je klapna stalno otvorena, vjerijatno bi zakuhala, to sigurno

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,948
Ne treba "ludovati", treba imati opremu i znati ju koristiti. "Ako nemate sve te uvjete", ostanite pri tradicionalnom "kurenju, gušenju, cmoljenju, katranizaciji i smoljenju" dimnjaka i peći.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,137
Jel se neko bavio automatskim dozatorom za drvenu sječku možda?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,872
Tu je problem sama izvedba dozatora. Puž se zaštopa, a lanac je komplicirana izvedba.
Jedino ostaje onak kak je patentirao #ljeskakc .... kanta JUPOLA! :hahah: :ppozdrav:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,591
Ima na ovom forumu dosta članova dobrih znalaca u području centralnog grijanja. Nadam se da će se netko od njih uklučiti u raspravu.
Moje postojeće grijanje ima dvije mogućnosti: loženje na drva i plinskim bojlerom (PB) za centralno (nije plinski kombi). Radijarori su opremljeni termostatskim ventilima, a nakon toplinske obnove ovojnice su znatno presimenzionirani. Investirao sam u solarnu elektranu i želim proizvedenu struju iskoristiti za grijanje dizalicom topline (DT) jer drva više nema tko delati.
Tražeći rješenje koje bi mi najbolje odgovaralo, nacrtal sam poprilično shema, a zadnje opcije su na slikama. Shema bi trebala omogućiti nekoliko načina korištenja:
1. samostalan rad DT,
2. rad DT uz automatsko uključivanje PB, ako DT nema dovoljno kapaciteta (odabrana je snage 10 kW, procjenom bez proračuna),
3. samostalan rad PB u prijelaznom razdoblju kad ne treba grijati cijelu kuću, nego samo kupaonicu,
4. grijanje na drva, kao backup u slučaju nemogućnosti korištenja DT i PB.
Buffer je dodan jer u manualu toga modela DT (Sinclair, split izvedba 10 kW, 400 V) piše da kod defrosta treba osigurati min 50 lit cirkulirajuće vode, a na radijatorima su termostatski ventili pa to možda neće biti uvijek osigurano.

Shema kompletnog grijanja (dio gdje se spajaju DT, buffer i PB je crtan u mjerilu na prostoru gdje će biti ugrađen pa je zbog toga shema slabije pregledna, ali su posebno detalji, za koje smatram da su bitni za raspravu).

Detalj spoja međusobnog povezivanja DT, buffera i PB na postojeći krug grijanja s povezivanjam PB prije cirkulaciske pumpe kruga grijanja.

Kod samostalnog korištenja PB, ovakav način povezivanja zahtjeva istovremen rad cirkulacijske pumpe. Ako se PB spoji iza cirkulacijske crpke, može raditi potpuno samostalno.

Nisam siguran kako takav način spajanja iza cirko pumpe utjeće na rad sistema kada istovremeno rade DT i PB.
Je li takvo spajanje dozvoljeno ili može prouzročiti neželjene posljedice?

Detalj serijskog povezivanja u krug grijanja.

1731784780483.png

Jako cijenim Vaše mišljenje i radovali bi me komentari o mojim prijedlozima, s posebnim osvrtom na spajanje prema trećoj slici.

Najnoviji postovi

Na vrh