Ima na ovom forumu dosta članova dobrih znalaca u području centralnog grijanja. Nadam se da će se netko od njih uklučiti u raspravu.
Moje postojeće grijanje ima dvije mogućnosti: loženje na drva i plinskim bojlerom (PB) za centralno (nije plinski kombi). Radijarori su opremljeni termostatskim ventilima, a nakon toplinske obnove ovojnice su znatno presimenzionirani. Investirao sam u solarnu elektranu i želim proizvedenu struju iskoristiti za grijanje dizalicom topline (DT) jer drva više nema tko delati.
Tražeći rješenje koje bi mi najbolje odgovaralo, nacrtal sam poprilično shema, a zadnje opcije su na slikama. Shema bi trebala omogućiti nekoliko načina korištenja:
1. samostalan rad DT,
2. rad DT uz automatsko uključivanje PB, ako DT nema dovoljno kapaciteta (odabrana je snage 10 kW, procjenom bez proračuna),
3. samostalan rad PB u prijelaznom razdoblju kad ne treba grijati cijelu kuću, nego samo kupaonicu,
4. grijanje na drva, kao backup u slučaju nemogućnosti korištenja DT i PB.
Buffer je dodan jer u manualu toga modela DT (Sinclair, split izvedba 10 kW, 400 V) piše da kod defrosta treba osigurati min 50 lit cirkulirajuće vode, a na radijatorima su termostatski ventili pa to možda neće biti uvijek osigurano.
Shema kompletnog grijanja (dio gdje se spajaju DT, buffer i PB je crtan u mjerilu na prostoru gdje će biti ugrađen pa je zbog toga shema slabije pregledna, ali su posebno detalji, za koje smatram da su bitni za raspravu).
Detalj spoja međusobnog povezivanja DT, buffera i PB na postojeći krug grijanja s povezivanjam PB prije cirkulaciske pumpe kruga grijanja.
Kod samostalnog korištenja PB, ovakav način povezivanja zahtjeva istovremen rad cirkulacijske pumpe. Ako se PB spoji iza cirkulacijske crpke, može raditi potpuno samostalno.
Nisam siguran kako takav način spajanja iza cirko pumpe utjeće na rad sistema kada istovremeno rade DT i PB.
Je li takvo spajanje dozvoljeno ili može prouzročiti neželjene posljedice?
Detalj serijskog povezivanja u krug grijanja.
Jako cijenim Vaše mišljenje i radovali bi me komentari o mojim prijedlozima, s posebnim osvrtom na spajanje prema trećoj slici.