Pozdrav svima,
prvo moj mali osvrt na forumaša
@ziziKa i njegov "pristup forumskim aktivnostima",
nije naučio davati odgovore, samo primati...
Uvod:
Ove godine, pred kraj protekle sezone grijanja, znači nekakvih zadnjih mjesec dana potrebe grijanja, skužio sam da mi je prestala raditi cirkulacijska i zaštitna pumpa peći, koja mi ujedno služi za punjenje spremnika topline, pufera. Ja kao "pečikurec" nisam bio u nikakvom problemu, jer sam takvo što previdio još tamo 2011., dok sam osmišljavao sistem i rekonstrukciju starog centralnog. Ugradio sam si tada cijevi velikog promjera, kako bi sebi osigurao alternativu grijanja i za vrijeme dugotrajnog nestanka struje itd. (Tada su me mnogi drugi forumaši, na jednom drugom, "specijaliziranom forumu" malo špotali, da živimo u 21. stoljeću itd., da nema potrebe za takvim cijevima itd. Nisam se obazirao i zato sam dok mi je ta pumpa krepala sezonu grijanja dovršio bez problema, na način da se događala prirodna, termosifonska cirkulacija vode i punjenje pufera, istina bilo je nešto vremenski sporije, ali efikasno.)
Prije pospreme suhih drva u podrum, kotlovnicu, prije par mjeseci, napravio sam zamjenu stare neispravne pumpe s NOVOM pumpom, samo zato, ako slučajno bude poplava iz bilo kojih razloga, a u sistemu imam preko 1400 lit vode, da mi ne zaplivaju i suha drva. Bilo je sve u redu i nova je pumpa zauzela svoju borbenu poziciju iza peći.
Razrada:
Prije 4 dana sam krenuo "provjeriti" stanje, eventualnu zablokiranost pumpe za grijanje stana i pumpe za zagrijavanje solarnog bojlera 200 lit vodom iz pufera. (Imam zapravo 4 pumpe, četvrta je za antifriz iz solarnih kolektora u solarni bojler.)
Otvorio sam poklopce osovine na spomenutim dvijema pumpama i zatekao sam na oba dvije zacvikane rotore, od stajanja kroz ljeto. Oba dvije sam razradio, pokrenuo s odvijačem, šarafcigerom i zatvorio. NOVU pumpu nisam ni mislio dirati, nova je i nije radila niti sekunde.
Ovo je slika s Interneta, nije moja:
Završetak:
Potpalio sam peć, temperatura vode je došla na nekakvih 55 - 60 stupnjeva, gledam ja i skužim da NOVA pumpa ne radi, iako se trebala pokrenuti na postignutih 40 stupnjeva. Otvorim poklopac, šprica me vrela voda po prstima, ćep mi padne u hrpu izvađenih turbulatora na podu, oko mene brzo nastaje mali potop.
Probam sa šarafcigerom, o hebote pa rotor miruje, ne vrti se, a vrela voda me polijeva po prstima, pokrenem rotor i pumpa sad vrti dalje, jedva nekako nađem ćep u gužvi turbulatora, probam ga ugraditi, padne mi par puta, jer vrela mi voda "šuri" prste. Na kraju uspijem zašarafiti poklopac, ćep i sve napokon radi normalno, istovremeno na betonu oko peći je jezerce vrele vode, a tlak u sistemu je pao na nulu... Dopunio sam sistem s malo vode i sad napokon sve radi, danas sam opet zakurio, jer je vode u puferu radi kiše i naoblake bilo dostatno za dva dana.
Dopustite mi da Vam predložim:
Isprobajte Vaše pumpe na hladno, otvorite poklopac, ćep, okrenite s šarafcigerom malo rotor, možda i netko od Vas otkrije zablokirani rotor, pa bolje prije nego kasnije, razradite ga.
Isprika svima onima koji ne vole nečije eseje i duge priče.
Lijep i ugodan dan Vam želim, svima.
PS
Ovdje na kompjutoru sam sliku ubacio na prastari način, ne onako kao na mobitelu.