• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,378
Pumpa je ugradjena izmedju ulaza hladne vode u spremnik i izlaza vruce vode iz spremnika.
Cilj vjezbe je imati vecu kolicinu tople vode i smanjiti kolicinu kamenca u spremniku koji nastaje ako je velika razlika temperature od dna do vrha.
Tako ja u 250L spremniku imam 250 litara tople vode a ne cca 50 i ne trebam cistiti kamenac godinama
Govorim u slucaju kad pec na drva grije spremnik gornjom spiralom.
Kod solarne spirale se zagrijava boda u dnu spremnika pa se prirodno mijesa kako si i napisao.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,996
S obzirom da je danas lijep i topao dan odluka je pala da očistimo i proluftamo pećku 👨‍🔧 🤦‍♂️

Prilozi

• IMG_20241125_151400.jpg
    IMG_20241125_151400.jpg
    42.6 KB · Pregleda: 41
  • IMG_20241125_151344.jpg
    IMG_20241125_151344.jpg
    51.6 KB · Pregleda: 41

ziziKa

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
98
Pozdrav dali ima neko peć od 24kw etažnu da ju je spoijo i na kat. Ukupno nekih 7 radijatora. Dali to funkcionira?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,258
Hoće li funkcionirati ili ne ovisi jedino o gubicima kuće i može li odabir peći to namiriti!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,350
Pozdrav dali ima neko peć od 24kw etažnu da ju je spoijo i na kat. Ukupno nekih 7 radijatora. Dali to funkcionira?
Ja sam 15 godina koristio takvu peć, na neodgovarajuči način (iz podruma), a jedna je još uvijek spremna za rad u kući kod mojeg oca, ali je primarni njemu plin.
Dakle "etažna peć" bi trebala grijati svojom prisutnosti prostoriju (meni je grijala podrum), a onda i druge prostorije preko "sistema". Nije dobro i bez veze je reči 7 radijatora. Koliko imaju članaka, da li je to 80 ili 120 članaka. Isto tako da li su te prostorije dobro toplinski izolirane, ili su teški toplinski gubitnici.
Meni je ta peć bila prejaka, morali smo neki put otvarati prozore, puniti kadu s vrelom vodom, pa prisilno kupati djecu, jer su centralaši previše toga napravili bez pameti.
Peć je odlična, ali ona mora biti instalirana tako da može grijati i kod najhladnijih dana zime, to znači da sve drugo vrijeme ima rezervu i višak snage.
Znam da večina ne bude zadovoljna s ovim odgovorom, svi očekuju kratku i jasnu izjavu, dobra ti je, ili nije ti dobra. To tako ne ide s centralnim grijanjem... lp

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,350
Pozdrav svima,

prvo moj mali osvrt na forumaša @ziziKa i njegov "pristup forumskim aktivnostima", nije naučio davati odgovore, samo primati...

Uvod:
Ove godine, pred kraj protekle sezone grijanja, znači nekakvih zadnjih mjesec dana potrebe grijanja, skužio sam da mi je prestala raditi cirkulacijska i zaštitna pumpa peći, koja mi ujedno služi za punjenje spremnika topline, pufera. Ja kao "pečikurec" nisam bio u nikakvom problemu, jer sam takvo što previdio još tamo 2011., dok sam osmišljavao sistem i rekonstrukciju starog centralnog. Ugradio sam si tada cijevi velikog promjera, kako bi sebi osigurao alternativu grijanja i za vrijeme dugotrajnog nestanka struje itd. (Tada su me mnogi drugi forumaši, na jednom drugom, "specijaliziranom forumu" malo špotali, da živimo u 21. stoljeću itd., da nema potrebe za takvim cijevima itd. Nisam se obazirao i zato sam dok mi je ta pumpa krepala sezonu grijanja dovršio bez problema, na način da se događala prirodna, termosifonska cirkulacija vode i punjenje pufera, istina bilo je nešto vremenski sporije, ali efikasno.)
Prije pospreme suhih drva u podrum, kotlovnicu, prije par mjeseci, napravio sam zamjenu stare neispravne pumpe s NOVOM pumpom, samo zato, ako slučajno bude poplava iz bilo kojih razloga, a u sistemu imam preko 1400 lit vode, da mi ne zaplivaju i suha drva. Bilo je sve u redu i nova je pumpa zauzela svoju borbenu poziciju iza peći.

Razrada:
Prije 4 dana sam krenuo "provjeriti" stanje, eventualnu zablokiranost pumpe za grijanje stana i pumpe za zagrijavanje solarnog bojlera 200 lit vodom iz pufera. (Imam zapravo 4 pumpe, četvrta je za antifriz iz solarnih kolektora u solarni bojler.)
Otvorio sam poklopce osovine na spomenutim dvijema pumpama i zatekao sam na oba dvije zacvikane rotore, od stajanja kroz ljeto. Oba dvije sam razradio, pokrenuo s odvijačem, šarafcigerom i zatvorio. NOVU pumpu nisam ni mislio dirati, nova je i nije radila niti sekunde.
Ovo je slika s Interneta, nije moja:
c pumpa.JPG

Završetak:
Potpalio sam peć, temperatura vode je došla na nekakvih 55 - 60 stupnjeva, gledam ja i skužim da NOVA pumpa ne radi, iako se trebala pokrenuti na postignutih 40 stupnjeva. Otvorim poklopac, šprica me vrela voda po prstima, ćep mi padne u hrpu izvađenih turbulatora na podu, oko mene brzo nastaje mali potop.
Probam sa šarafcigerom, o hebote pa rotor miruje, ne vrti se, a vrela voda me polijeva po prstima, pokrenem rotor i pumpa sad vrti dalje, jedva nekako nađem ćep u gužvi turbulatora, probam ga ugraditi, padne mi par puta, jer vrela mi voda "šuri" prste. Na kraju uspijem zašarafiti poklopac, ćep i sve napokon radi normalno, istovremeno na betonu oko peći je jezerce vrele vode, a tlak u sistemu je pao na nulu... Dopunio sam sistem s malo vode i sad napokon sve radi, danas sam opet zakurio, jer je vode u puferu radi kiše i naoblake bilo dostatno za dva dana.

Dopustite mi da Vam predložim:
Isprobajte Vaše pumpe na hladno, otvorite poklopac, ćep, okrenite s šarafcigerom malo rotor, možda i netko od Vas otkrije zablokirani rotor, pa bolje prije nego kasnije, razradite ga.

Isprika svima onima koji ne vole nečije eseje i duge priče.

Lijep i ugodan dan Vam želim, svima.

PS
Ovdje na kompjutoru sam sliku ubacio na prastari način, ne onako kao na mobitelu. :)

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,302
Dopustite mi da Vam predložim:
Isprobajte Vaše pumpe na hladno, otvorite poklopac, ćep, okrenite s šarafcigerom malo rotor, možda i netko od Vas otkrije zablokirani rotor, pa bolje prije nego kasnije, razradite ga.
Ja palim pumpe nekoliko puta van sezone baš da mi rotor ne zablokira, mada ni to nije garncija ali se ipak tješim.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,943
Ugradite si magnetni hvatač nečistoća, jako dobra stvar. Spašava i produžuje vijek pumpama.

Prilozi

• caleffi-dirtmag_60e58979dffd2.jpg
    caleffi-dirtmag_60e58979dffd2.jpg
    17.3 KB · Pregleda: 11

Najnoviji postovi

Na vrh