• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,422
Jel zna možda netko kako se na ovoj peći skidaju vrata?
Trebalo bi zamjeniti staklo, ali su se zapekli šarafi koji ga drže, pa vrata moraju dolje.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,255
Unutar donje šarke bi trebao imati klin kojeg izvučeš van.

Vijke pošpricaj WD-om i pusti neka se natope, nemoj siliti jer će puknuti, visoka temperatura ih dosta oslabi.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,422

Ovaj donji klin gdje je opruga ne mrda nikud.
A da se i izvuce nekako, kako izvaditi vrata iz gornjeg "panta", jer nema mjesta za pomicanje gore dolje?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,482
@Ivan KC dopusti da probam odgonetnuti problem.

Gornji pant vrata je bolcna koju bude trebalo dobro našpricati s wd40 i onda ju pažljivo tuckanjem izbiti prema gore, kroz pant vrata u prostor gornje "unutrašnjosti ložišta". Znači bolcn je s nutarnje strane provučen kroz rupu u tijelu kamina i kroz gornji pant vrata, prema dolje. Sigurno je dobro zahrđao zato puno wd40 i puno strpljenja.

Donji pant, pretpostavljam isto treba dugo sve saftati s wd40 i onda donji dugi bolcn, oko kojeg je feder kliještima probati pokrenuti u ležištu lijevo desno, te pritom i izvlačiti iz ležišta na gore. Sigurno je i tu zahrđalo, napravljeno namjerno tvornički na knap, pasent, da bude čvrsto.

Nadam se da sam pogodio način montaže, ako i nisam 100% nema puno razlike, jer bolcne, osovinice panti nisu izrasle iz tijela kamina, a niti perpetuum mobile postoji u praksi.

Znam da odavno ti ne voliš čitati moje dugačko tipkanje, ispričavam se, samo ti želim malo pomoči ovaj put.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,255
Zapeklo sve, natopi WD-om pa polako mrdaj. Kad povučeš klin gore, nakosiš vrata toliko da donji dio pređe preko šarke i povučeš ih dole.

EDIT: Predugo otvoren tab, kolega Plus bolje objasnio, samo mislim da bolcna ne može toliko duboko unutra.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,422
@Ivan KC dopusti da probam odgonetnuti problem.

Gornji pant vrata je bolcna koju bude trebalo dobro našpricati s wd40 i onda ju pažljivo tuckanjem izbiti prema gore, kroz pant vrata u prostor gornje "unutrašnjosti ložišta". Znači bolcn je s nutarnje strane provučen kroz rupu u tijelu kamina i kroz gornji pant vrata, prema dolje. Sigurno je dobro zahrđao zato puno wd40 i puno strpljenja.

Donji pant, pretpostavljam isto treba dugo sve saftati s wd40 i onda donji dugi bolcn, oko kojeg je feder kliještima probati pokrenuti u ležištu lijevo desno, te pritom i izvlačiti iz ležišta na gore. Sigurno je i tu zahrđalo, napravljeno namjerno tvornički na knap, pasent, da bude čvrsto.

Nadam se da sam pogodio način montaže, ako i nisam 100% nema puno razlike, jer bolcne, osovinice panti nisu izrasle iz tijela kamina, a niti perpetuum mobile postoji u praksi.

Znam da odavno ti ne voliš čitati moje dugačko tipkanje, ispričavam se, samo ti želim malo pomoči ovaj put.
Unaprijed hvala na pomoći.

A kako onda nazad vratiti gornji pant prema dolje, prilikom vračanja vrata?
Za donji mi je jasno.

Inače po meni promašena serija Amity kamina, jako komplicirana.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,106
A zakaj bi mojenjal staklo?
Na slici ne izgleda ko da je puklo.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,183
Od ovog saftanja WD-om slaba korist, možda i popusti ako buš ga sprejal do prolječa.
Nemam pojma kak se rastavlja, ali ako je n opisani način onda samo brener i na crveno ako hočeš da popusti.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,482
Unaprijed hvala na pomoći.

A kako onda nazad vratiti gornji pant prema dolje, prilikom vračanja vrata?
Za donji mi je jasno.

Inače po meni promašena serija Amity kamina, jako komplicirana.
Ima tu mjesta kao u priči

1000029216.jpg

1000029215.jpg

Prema gore vadiš bolcn, prema dolje ugradiš, naravno ako nisam sve ja shvatio krivo o toj peći.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,482
Bože dragi porini ruku nutra, v gornji dio ložišta, kaj te u tome sprječava, nekakve pregrade ili???

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,422
View attachment 86749

Prema gore vadiš bolcn, prema dolje ugradiš, naravno ako nisam sve ja shvatio krivo o toj peći.
Ova slika je točna, tak to izgleda iznutra, da.
Sad samo moram izbiti taj bolcn van.
Donji nije uopce ni zapekel, lagano se vrti lijevo desno, vrti se i u pantu vrata i u kučistu od kamina, ali gore nejde ni milimetra.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,482
Prouči malo bolje tu situaciju dolje, ako veliš da su svi dijelovi, panti i bolcn s oprugom pokretni, a ne da se bolcn prema gore. Možda je ugrađen kod sastavljanja kamina, prije donjeg dijela kamina, mislim možda ima s donje strane glavicu, večeg promjera, od promjera ostatka bolcna. Ja to sad nagađam, nisam to nikad vidio u živo.

1000029218.jpg

Na vrh