• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,631
Sad sam se prošetal do Šumarije KC da se upišem za 10 kubika koliko je mjera za jedno domaćinstvo. Upis je izvršila mlada ljepotica na porti, a kolegica, kojoj je to posao, je izašla baš na gablec. Pitao sam za cijenu, ali nije znala, onako okvirno oko 300-350 eura za 10 kubika, bez prijevoza. Sad budem čekal da me nazovu da dođem uplatiti. Nije mi nikakva sila, ako nazovu i kada nazovu.

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
601
Tako je i mene ispalo lani, drva oko 320 i prijevoz 130€. 50 € su popile pile traktor i ja

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
216
Pozdrav,
Peć viadrus u22 35 kw,12 radijatora,2 kombinirana bojlera od 80L
Cijevni termostat podešen na 65°
Regulator propuha na 95°
Pumpa 2 brzina
Peć spojena direkt
Peć bude na 90° polaz oko 65-do 70 a povrat ispod 40°(cijevni manometar njega sam kupio ove zime da pratim pitanje pokazuje li dobro)
Ako natrpam punu peć dođe do skoro 100°polaz maksimalno 80°a povrat nekih 45°
I to uspijem ako otvorim donja vrata ali onda drva guta
Problem je ako lozim "normalno" necu se bas ugrijat.
Dimnjak čist ko suza,peć isto ,drva od prošle godine..posudio sam od komsije kolica drva stara par godina isto dobijem trenutu temperaturu i onda opet pad polaz stoji na 65° dok ima žara peć 90° polaz na nekih 30°
Radijatori gore nemozes drzat ruku dolje onako,a kad dođe do 80 povrat i polaz nekih 45 druga prica
El moguće da manometar na peći laze za temp. Pa da recimo tih 90° zapravo 60°
Od 20 kubika drva potrošio sam do sad nekih 70-75%drva
Izolacija bila je zbuka i još stiropor od 10 cm,jedino sto na tavanu nemam izolaciju al postojeće grijanje imam 20god ispada da smo se bolje grijali dok nismo imali fasadu nego sad
Planiram izolaciju tavana i ugradnju pufera od 2000L ove godine

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
484
Peć na 90, a polaz na 65-70....., imaš li ugrađen troputni ili četverpoutni miš ventil ili zaštitu kotla možda?

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
216
Nema ništa od navedenog...promjene koje su bile ugrađena su 2 mala radijatora i mislim da je pumpa pila na polazu i sada je na povratu...to su jedine promjene od ugradnje
Od ta dva radijatora radi samo jedan

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
484
Nešto ti ne štima, ako je voda u peći na 90 - a polaz na 65-70, a nema ugrađenog miš ventila - to znači da je tu negdje problem, jer te dvije temperature bi trebale biti skoro jednake (ovo je daleko prevelika razlika). Gdje i kako mjeriš tih 90 stupnjeva u peći i tu puno nižu temperaturu na polazu u sistem? Koji je tlak u sistemu i koliko tlak varira na hladno/toplo? Onako odokativno - meni se čini da ti regulator promaje (dužina lanca) nije podešen kako treba (ili možda regulator nije ispravan) ti temperaturu u peći vjerovatno 'očitavaš' sa skale regulatora zraka - a to mora biti ispravno podešeno (dužina lanca) da se na to uopće možeš koliko-toliko osloniti. Skala temperature na regulatoru promaje samo kaže na kojoj temperaturi će regulator početi spuštati klapnu, a to ne mora biti i istovjetno temperaturi vode u peći. Temperatura vode u peći mora se mjeriti termometrom i to je jedino mjerodavno.

Dimnjak ti je čist jer je to viadrus - peć koja nije primarno predviđena za ložiti drvima. U sam viadrus se ne bi štel mešat jer je ta diskusija unaprijed izgubljeno vrijeme.

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
216
Tih 90 mi pise na manometru od peći,taj manometar i regulator sam prosle godine zamjenio.
Pritisak na manometru od peći mi pokazuje 1bar a na manometru na cijevima oko 1.5 tako i na manometru u kuci sad koji laze ne znam vjerojatno na peći.
A na toplo na peći bude 1.8 a na manometrima na cijevima 2.2
Znači polaz vode i temp peći trebala bi bit ista?

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,492
Stavi pumpu na tri, vjeruj mi da će ti biti vruće.
Provjeri da li ti pumpa tjera vodu u pravom smjeru...dakle pošto je na povratu, trebala bi gurati hladnu vodu u peć na povrat

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
2,024
El moguće da manometar na peći laze za temp. Pa da recimo tih 90° zapravo 60°
Termometar na "novijim" pećima One kaj su sivo crvene lažu cca 20tak stupnjeva, zavisi kak koji

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
216
Stavi pumpu na tri, vjeruj mi da će ti biti vruće.
Provjeri da li ti pumpa tjera vodu u pravom smjeru...dakle pošto je na povratu, trebala bi gurati hladnu vodu u peć na povrat
Metnut cu na 3
A kako provjerit gdje gura?

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
2,024
Imam ovaj
Sve peći imaju sličan termometar ali imal sam peć iz 2003 i 2013 i 2016,najbliža temperatura na peći i na cijevnom Wika termometru je bila na ovom iz 2003 razlika cca 5 stupnjeva.

Na vrh