• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

mario1511

Aktivni član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
240
Tebi bi akumulacijski spremnik bio preporod.
Dan danas se divim ljudima koji imaju centralno na drva,bez akumulacijskog spremnika a u kući nije ispod 27°C,svi prozori na kant,i malo malo baci drva u peć.
Moram jer ove je za poludit bacaj ,ako si zakasnio nalozit ohladi a da podignem temp. U kući na nekih 24 bas moram stat kraj peći i lozit

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,781
Moram jer ove je za poludit bacaj ,ako si zakasnio nalozit ohladi a da podignem temp. U kući na nekih 24 bas moram stat kraj peći i lozit
Razmisli smireno, morao bi promijeniti i peć, ova ti je za ugljen i tebi proizvodi više gubitaka nego topline.
Kad kreneš u nabavu nove peći ako kreneš, moraš znati koliko rebara želiš grijati, u kakvim prostorijama, koliko kubika prostorija, ne kvadrata, pa kakva ti je stolarija - gubici, fasada itd.
Centralno je kompleksna oprema i nije za svakoga. Čak niti za one štedljive na drvima...

mario1511

Aktivni član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
240
Razmisli smireno, morao bi promijeniti i peć, ova ti je za ugljen i tebi proizvodi više gubitaka nego topline.
Kad kreneš u nabavu nove peći ako kreneš, moraš znati koliko rebara želiš grijati, u kakvim prostorijama, koliko kubika prostorija, ne kvadrata, pa kakva ti je stolarija - gubici, fasada itd.
Centralno je kompleksna oprema i nije za svakoga. Čak niti za one štedljive na drvima...
MIslim ce to bit zadnja opcija da prvo pufer i sve ostalo sto bit trebalo biti uz to.
Al koju marke peći bi preporučio za grijanje na drva?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,781
Moraš razumijeti konstrukciju peći, znači dobra bi bila "sa što više prolaza dima kroz unutrašnjost peći", da stigne predati toplinu vodi. Takve imaju izmjenjivače velikih površina, pa i turbulatore itd. Kamo bi tema otišla da sad počnem obrazlagati.

Nisam ti bez veze napisao da ti kao da kuriš u dimnjaku.

Ima odlično konstruiranih peći, no nisu jeftine. U HR recimo ih proizvode Međimurci, firma Centrometal.

mario1511

Aktivni član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
240
I mislio sam za centrometal jer vidim da većina kupuje..to je orprilike za naše trziste najbolje?

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
493
Mario, mislim (a to je drek znati) da bi za tebe vjerovatno bilo puno isplativije bilo investirati u poštenu peć, nego u akumulator (samo je odabir peći priča za sebe i iskreno više nemam pojma što danas valja i što je za preporučiti jer ima brdo reklamacija za nove peći, ima tu grešaka korisnika ali i grešaka u konstrukciji, materijalima i izradi) Akumulator samo daje komociju prilikom grijanja, u međusezoni ga možeš napuniti dok gori peć i onda se grijati slijedeći dan bez loženja. Po ovakvoj zimi kakava je ove godine nikakvi akumulatori ne pomažu za smanjenje potrošnje drva - nego samo efikasnija peć (i izolacija objekta). Velika je razlika da li peć ima efikasnost 50% ili 80% (svi tvrde da su njihove peći i preko 80% ali u praksi nije tako). Koliko se meni čini (a sada pišem potpuno napamet) moglo bi se poprilično uštedjeti i sa termostatskim ventilima (ali ne na svim radijatorima, jer se grije na kruto gorivo!).
Sa druge strane poprilično glupo je bacati van ispravnu peć ili možda i nije toliko glupo ako bi se ta peć mogla prodati (ako je ispravna) i ako ima kupaca za nju (uvijek ima, samo je pitanje cijene).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,781
Velika je nevolja za bilo koga ako procuri peć za centralno grijanje dok ju najviše treba i dok je za njezinu zamjenu osigurano najmanje novaca.

Kod nabave nove peći nije na odmet proučiti kamo ide regulativa i propisi. Što se iza brda valja? Da ne bi za kratko došla spoznaja da nova peć za nove propise "ne valja".

mario1511

Aktivni član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
240
@Axial kad tad bi morao uzeti i pufer ,trenuto sa ovom peći moram nabaviti.
Rado bi ja sve promjenio,da je deblji novčanik sigurno bih.

mario1511

Aktivni član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
240
Peć ima 15god nikad se ne zna
Prva nam je otišla jer je bila voda zatvorena a mama nalozila prokuhala i pukla

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
493
Što se tiče regulativa i propisa, ne vjerujem da će netko ići po kućama i kontrolirati kako se grijemo. Jer ako mi netko sada izbaci moju 'neodgovarajuću' i potpuno ispravnu peć van molio bih lijepo da mi prije toga pokloni novu, 'odgovarajuću', da se mogu grijati. Inače moja peć ne ide iz kotlovnice van. A kada smo kod te vrlo maštovite priče moja ide van iz kotlovnice samo dok u dvorištu vidim novu Euro HDG, pa kad je bal - nek' jebal. Realno, nekako mi se čini da će i ova moja stara biti sasvim OK idućih 20-30 godina.

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,218
Razmišljam na glas,proizvođač garantira efikasnost 80%, a ti rukneš unutra prekjučer srušena drva i hebeš mamu proizvođaču sa iskoristivosti..
Druga stvar,danas je majstor svatko,a prosječni korisnik centralnog koji se ne razumije u posao često pristaje da im bilo kakav "majstor" složi kotlovnicu ,jer obično je to kad je već sezona grijanja počela i kad je hladno u kući..
A i može se "ekonomično" složiti kotlovnica,samo kad nije sezona grijanja rijetko tko razmišlja o centralnom osim "moram si drva nabaviti" i to obično par mjeseci prekasno za nadolazeću sezonu grijanja(čast izuzecima).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,781
@Axial nemoj biti previše hrabar u nadanjima, da se prebrzo ne bi previše razočarao.

Slično su se hrustili i korisnici zemnog plina i bojlera za centralno, pa vidi vraga, uvukli su rogove i polako prelaze na bojlere "prema pravilima igre".

Na vrh