• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Češnjak / bijeli luk

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
Gospodo ja se ispričavam kaj tak 'ulječem' u vrijeme sadnje i 'radova'. Ali ja lijepo molim da mi se javi netko tko ima domaći pravi češnjak, a ima onaj lijepi fini 'žmah' a ne samo opaku ljutinu i drugi dan katastrofu po ustima :frown:

Znam da sam se nespretno izrazio, ali nemam blage kak bi to bolje objasnio.
Samo znam, da ovo po Lidlu, Konzumu ne 'šmeka' kak bi češnjak trebao šmekati.
Nekad sam ga znao jesti barem 1-2 'komušku' dnevno, a sada ga izbjegavam i jedem ga samo par puta godišnje :frown:

Imamo doma i vrt, i našlo se bi mjesta za 'par' 'komada' ali me hebe, gdje i koje sjeme kupiti? Gospodo još jednom isprike na 'uletu', ali velim, usmjerite me.

Češnjak mi je fini, miriši mi, nisam jedan od onih kaj im 'smeta', ali su me ove 'marke' iz supermarketa skroz bacile iz takta :icon_eyes:
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
619
Svaka čast kada možete zemlju obrađivati ovako kasno, kod nas nema teorije da bi se moglo. Svako vedro jutro će vjerojatno biti sa mrazevima, zemlja se neće osušiti, jedino ako bude baš jake bure duži period...
Ja sam čak i proljetnog već posadio.

@paolo: sviđa mi se, (osim što se vide nedostaci strojne sadnje ali što je tu je :) ),vidjeti ćeš da će ti se ranija sadnja puno bolje pokazati. Vjerojatno jesi već ali eto ako nisi obavezno odradi jednu zaštitu Rogorom, i na jesen može biti štete od muhe. Ovo su slike od prije par dana:




Slike mog od prije par dana, ovaj koji je veći je sađen 08.10., manji tjedan dana kasnije:







Ima li itko još češnjaka? Cijena je dobra cijelu sezonu, trebali bi biti zadovoljni a oni koji ga sada imaju pogotovo...

Ja većinom sada prodajem proljetnog u malim reštima jer iako je cijena dobra potražnja nije trenutno nešto velika jer se na malo češnjak prodaje i po 100kn za češnjak u vijencu, malo tko to može platiti:


A ima i ovakvih sa minijaturnim glavicama, (u njemu je 1,80m a svega 1,2kg ;:) ) samo to ide više za ukrasa iako najsitnije glavice mogu i najduže trajati:
upload pics

Tu na ljuljački je samo na sušenju, ne držim ga i inače tako :)
 
Posljednje uređivanje:

JOSIPDOLAC

Član
Tu od
30 Srp 2014
Poruka
141
Gorane lijep ti je češnjak .Dobro kažeš ko sada može lijepo urediti zemlju i još uvjek posaditi češnjak na veliko . Najgore kada me počmu savjetovati iskusne " babe " kako se sadi i kada se sadi češnjak a posade ga kilu dve kao moja žena kad je sadila nekad i sada se puno puta samnom posvađa i kaže mi " sada ja više ni češnjak neznam saditi ". Ja sam naprimjer pred 2 godine sadio 20.10 prošle 22.10 a ove godine nekako uspio 25.10 a sve sam imao izorano u 9 mjesecu. Iduće godine ( ako bog da da budem živ ) saditi ću odmah početkom 10 mjeseca pa kako bude pa što babe rekle da rekle . Neznam jeste li primjetili kako na tržnicama razno razni prodavači uvozni češnjak iz Španjolske i Mađarske prodaju pod domaći i obmanjuju kupce .Pozdrav svima koji sade češnjak .
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,547
ma izvrti malo oglase na njuškalu, ima tamo par oglasa sa kineskim...a domaćim...:^):
 

Bogi11

Novi član
Tu od
24 Kol 2016
Poruka
20
Nisam još uspio posaditi sav češnjak, kiša je prestala padati prije 2-3 dana i čekam da se prosuši zemlja još. Jel mi kasno sada saditi u ovakvu zemlju s obzirom da najavljuju još kiše a i temperature su niže..
 

dbegic

Novi član
Tu od
5 Ruj 2016
Poruka
29
Nisam ni ja još posadio, al javljaju južinu danas i sutra pa će zemlja valjda biti spremna
 

Paolo822

Član
Tu od
31 Srp 2013
Poruka
99
@paolo: sviđa mi se, (osim što se vide nedostaci strojne sadnje ali što je tu je :) ),vidjeti ćeš da će ti se ranija sadnja puno bolje pokazati. Vjerojatno jesi već ali eto ako nisi obavezno odradi jednu zaštitu Rogorom, i na jesen može biti štete od muhe.

Za sada sam zadovoljan, tretirano ROGOR-om prvi tjedan 11 mj. štete od muhe nisu uočene. Dosta je porasao od zadnje postavljenih slika. Proljetni nisam posadio, bit će sadnja oko 2mj ja se nadam ako vrijeme dopusti. :(clap)::(clap):
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
619
Kod mene je u bivšoj štali, ništa posebno mu ne radim, znači samo je na suhom, kakvi su vani uvjeti što se tiče temperature i vlage zraka tako je i tu gdje je skladišten. Ostavljen sa peteljkom, tu se nešto može dobiti.
Što se tiče jesenskog, različite vrste imaju različitu trajnost. Tako ovaj 'rani' o kojem često pričam ne može dalje studenog, eventualno prosinca prije nego proklija u uvjetima koje sam naveo.
Kod srednje ranih jesenskih vrsta ima svega, tako recimo 'Bosut' i njemu slične vrste meni ne bi trajale nego do siječnja. Ali mi u Vrgorcu imamo srednje ranu jesensku vrstu koju kod nas zovu 'stari' :) i on bez problema traje do travnja, opet ponavljam, u nikakvim posebnim uvjetima. Proljetni još malo duže...
Znam da kinezi svog tretiraju maleinskim hidrazidom protiv klijanja, ima ga i kod nas, preparat 'Fazor' ali nisam ga nikad koristio, baš me zanima koliko bi se tu na trajnosti dobilo pa ako je netko radio s njim nek se javi.
No kako dobar do češnjaka prodajem po veletržnicama a u ovom periodu gotovo isključivo tako, tu su kupci jako dobro upućeni u vrste pa čak i da jesenskog sačuvam do kasno u zimu garantiram da mi ga nitko od njih ne bi kupio.
A ako se ide na to da osoba ima svoj češnjak cijelu godinu onda je jednostavnije posaditi vrstu duge prirodne trajnosti...
 

Bogi11

Novi član
Tu od
24 Kol 2016
Poruka
20
Mogu li mrazevi naškoditi luku ako su temp -8 ili -9 ? dio luka mi je počeo izlaziti 2-3 cm, a dio koji je kasnije sađen je još u zemlji.
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
619
Nitko ništa o češnjaku pa ajde koja slika, kod nas jedan agronom sije paniku, kaže da će se zbog velikog leda odvojit žila od češnja, da je ove godine gotov i luk i kapula.
Budući je kod nas većina kapule iz presadnica moguće da ona i neće preživjeti ali za češnjak ne vjerujem.

Danas napokon popušta led pa sam iščupao neke slabije da vidim stanje, mislim da ne bi trebalo biti oštećenja:



 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,547
eh, da je to tak osjetljivo, na kontinentu nebi imali ni glavice...al svakakvi ljudi imaju diplome...
 

tunjica

Član
Tu od
20 Kol 2015
Poruka
34
Istina!
U krajnjem slučaju, ovaj snijeg će mu pogodovati i izolirati ga od niskih temperatura.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
619
Snijeg je kod nas pao prejučer i danas ga je južina otopila.
Nije stvar toliko temperature, koje su slične ili iste (barem jutarnje) u Zagori i kontinentalnoj RH nego to što je zemlja bila smrznuta 5-10cm, pa se tom logikom vodio. Naravno pogrešno no eto, svi o tome pričaju...

Nekidan je bilo da je Osijek na -21°, zanima me jel tako bilo i u ostatku istočne Slavonije jer je to temperatura kod koje bi u pliće posađenom moglo biti oštećenja...
 

tunjica

Član
Tu od
20 Kol 2015
Poruka
34
Snijeg je kod nas pao prejučer i danas ga je južina otopila.
Nije stvar toliko temperature, koje su slične ili iste (barem jutarnje) u Zagori i kontinentalnoj RH nego to što je zemlja bila smrznuta 5-10cm, pa se tom logikom vodio. Naravno pogrešno no eto, svi o tome pričaju...
Nekidan je bilo da je Osijek na -21°, zanima me jel tako bilo i u ostatku istočne Slavonije jer je to temperatura kod koje bi u pliće posađenom moglo biti oštećenja...
Da, tako je bilo i u ostatku Slavonije.
Vidit ćemo na proljeće kako će to izgledati.
Moj je djelomično iznikao, malčirao sam ga s par cm slame, valjda će biti dobro.,.
 

Sanjica

Novi član
Tu od
15 Sij 2017
Poruka
7
:icon_pray::icon_pray:postovani. Ja sam nova kako na forumu tako i u poljoprivredi. Dojadilo mi da me truju kojecime i da se ni postene salate ne mogu najest, pa sam odlucila sama sebi posadit vrt. Kupila malo zemlje, dala izorat... Sad ucim sta se kad i kako sadi.. Izmedu ostalog, silno si zelim domaci cesnjak, pa sam zato ovdje. Molim savjet i pomoc. Da li ima jos prilike da si za ovu godinu posadim cesnjak, ako da - kada? I da li mi ima itko prodat koju kilu da imam za sebe?
 

Najnoviji postovi

Na vrh