• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

cijena kukuruza 2008

A

actros

Guest
U okolici karlovca jedna farma otkupljuje u klasu kukuruz sa 30 % vlage, cijena otkupa....hm...60 lipa kg....dal se isplati prodat :( po toj cijeni i sa ulaganjima koja svaki dan idu u nebesa....to je već drugi par cipela

S

seljaček

Guest
Ja u silos 50t , 20t podno skladište ostatak na pohranu(polog) u silos Natura Agro Đurđevac skl. cca 90kn vagon mjesečno a u 3 mj idemo u prodaju po 120 kn metar. A sada nek šverceri i muljatori otkupljuju i po 25 lipa ali ne od mene nedam kukuruz za sramotu. A možda čak i ostavim 300 tinjak bekona pa kukuruz kroz meso prodam.

S

seljaček

Guest
actros kaže:
U okolici karlovca jedna farma otkupljuje u klasu kukuruz sa 30 % vlage, cijena otkupa....hm...60 lipa kg....dal se isplati prodat :( po toj cijeni i sa ulaganjima koja svaki dan idu u nebesa....to je već drugi par cipela
u
ako je u klasu onda čak i ok zrno izađe 0,80 kn /kg sa 30% vlage standard izađe 1,07 kn/kg

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
neznam.,,,,stvarno je situacija losa!
mislim da je cijena od 80lipa sramotno niska!
Ali opet razmisljam da kukuruz ostavim ,dali ce cijena bit imalo veca na proljece?
Evo cijena zita je jos u padu,,,tako da neznam sto ocekivat da bude??
a l i mislim da je pametnije ostaviti kukuruz ! !!

P

Poljodjelac

Guest
Pa ostavit će ga ko ga bude imao gdje spremit, a šta da rade ostali.
Ja sam danas malo gledo, na njivi ga se ne može držat i sad ga več ima dosta palog.
Ne znam zašto je to tako baš sam se i ja čudio ,jer sam ija razmišljao da ga ostavim vani, ali sam danas vidio da nema šanse.

S

seljaček

Guest
najbolje ga je ostavit na polju nema troškova agubici i nisu tako veliki

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
slazem se.....jos ako bude srece da bude tamo u 1 mjesecu vlaga 14-15....nema susenja....a da poraste cijena:))

optimist sam uvijek

B

Bobo

Guest
Ostavis ga na njivi, dodje teta srna i cika srnjak i u goste povedu gospodina i gospodju divlju svinju... ja sam lane u 10. mjesecu imao pizdarija, a kamo li necu ako opet na njivi ostavim... Veliki su ulozi u igri, i necu se igrat na taj nacin...

B

bok123

Guest
Nevalja ostaviti na polju. Ove godine je kuruzovina visoka. Ako bude mokrog snijega i jakog vjetra, a i klip je neki
labav, ne bude dobro, prevelik gubitak.

Kod nas svinje idu na tvrdunce, znaju šta valja.

Cijena je i dalje premala, ali tko je prošle godine rekao stočarima: Dajte dečki, cijenu ću vam spustiti, znam da se ne možete pokriti.

Da li ima takvih?

T

tbakovlj

Guest
Podravka ima sastanak u petak oko dogovora otkupne cijene kukuruza 2008, ali se neslužbeno priča da bi cijena bila
80 lp na bazi 13%, SRAMOTA. U drugim zapadnim semljama pojoprivrednici znaju cijenu kukuruza dok ga siju, mi neznamo do onog dana dok ne dođemo u tvornicu na vagu SRAMOTA

J

johndeere

Guest
mislim da ne bi trebali prodavati kukuruz sad, treba čekati, pa ne će valjda taj nered na tržištu trajati dugo...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Citam,ucim i pokusavama shvatiti. Kad je bila zetva psenice svi su se zalili da je cijena premala, da se proizvodjaci ucjenjuju, da se gubi itd itd Jedna od konstatacija je bila da je trziste psenice monopolizirano za razliku od kukuruza gdje, navodno, trzisni mehanizmi funkcioniraju. Na direktno pitanje u cemu je razlika trzista psenice i kukuruza odgovoreno je da su kod psenice kupci homogeni i da ih je malo te da shodno tome i mogu ucjenjivati seljake, a da kod kukuruza postoji mnogo vise razlicitih kupaca i da je veca potraznja (prehrambena i pekarska industrija, biodizel, stocari itd). E sad opet citam slicnu pricu kao i sa psenicom ovdje o kukuruzu. Nemojte me krivo shvatiti, ali cini mi se da nesto ne stima u argumentaciji. Kako sad i cijena kukuruza premala? Zasto? Nazalost, trziste diktira i rast ali i pad cijene bilo cega.
Druga je stvar da je dobit manja nego sto se ocekivalo proljetos kad se sadio kukuruz i apsolutno je legitimno da netko tko je ocekivao neto dobit od 100 novcanih jedinica a ima dobit od 50 novaca bude nezadovoljan, ali trziste slabo reagira na necije emocije i percepcije .... Opet je trziste (ili "trziste", kako kome drago) izgeneriralo cijenu koja omogucuje i kupcima i prodavacima da im nosnice budu malo iznad vode. Hocu li opet izazvati sablazan da priupitam hocete li prestati saditi kukuruz i preorjentirati se na nesto drugo?

S

seljaček

Guest
Na šta da se preorjentiramo možda na vočarstvo ili maricu inače na selu su ljudi puni novaca svako jutro poseru koju stotinu tisuča kuna pa možemo investirat po 100000 kn u ha vočnjaka a banke svršavaju kad čuju za naše ideje o dugoročnim investicijama pa recimo ako imaš kuču u zagrebu,splitu,zadru DUBROVNIKU, osjeku, itd onda može hipoteka ali na seosko imanje može ali tek proforme. Tako da čemo sigurno i slijedeče godine sijat kukuruz i pšenicu i sve druge pušione i tako dok nas ima. A zamisli kad bi na kukuruzi zaradio rscimo čistog 120000 kn/30ha možda bi se seljak i odlučio na sadnju 1 ha vočnjaka , ali je pitanje ko bi ovima kreatorima""tržišta"" proizvodio kukuruzu pšenicu i sl. za bagatelu mal ne poklanjo.a što se tiće zarade niti jedna novčana jedinica se neče zaradit nego če se izgubit jer po kalkulaciji kukuruza ulazni troškovi + obrada+ troškovi sušenja = 0,87 kn/kg uz prinos od 11000 kg/ha suhog zrna tako da ja osobno nisam razočaran malom zaradom nego me boli gubitak. na cijenu od 0,8 kn gubim 0,07kn/kg a i usporedbe radi 2003 g kada je bila suša kukuruz je u jesen kupovan po 0,85 kn/kg dok je repromatrijal bio 3 puta jeftiniji . tek poslije u 12mj i 1 2004 je kukuruza otišla sa cijenom u nebo pod oblake na 1,5kn/kg . Ja osobno mislim da ovo nije tržišna cijena već je to cijena kreirana tako da se uništi još ovo malo jada hrvatskog sela pa neka našu hrvatsku zemlju uživaju kojekakvi Todorići Miškovići ,Jakšiniči ,von der nešto , lord X itd. a mi hrvati smo oduvjek u svijetu na glasu kao dobri fizički radnici , pa neka tako i ostane.

J

JOSIP.1

Guest
Smiljan kaže:
Citam,ucim i pokusavama shvatiti. Kad je bila zetva psenice svi su se zalili da je cijena premala, da se proizvodjaci ucjenjuju, da se gubi itd itd Jedna od konstatacija je bila da je trziste psenice monopolizirano za razliku od kukuruza gdje, navodno, trzisni mehanizmi funkcioniraju. Na direktno pitanje u cemu je razlika trzista psenice i kukuruza odgovoreno je da su kod psenice kupci homogeni i da ih je malo te da shodno tome i mogu ucjenjivati seljake, a da kod kukuruza postoji mnogo vise razlicitih kupaca i da je veca potraznja (prehrambena i pekarska industrija, biodizel, stocari itd). E sad opet citam slicnu pricu kao i sa psenicom ovdje o kukuruzu. Nemojte me krivo shvatiti, ali cini mi se da nesto ne stima u argumentaciji. Kako sad i cijena kukuruza premala? Zasto? Nazalost, trziste diktira i rast ali i pad cijene bilo cega.
Druga je stvar da je dobit manja nego sto se ocekivalo proljetos kad se sadio kukuruz i apsolutno je legitimno da netko tko je ocekivao neto dobit od 100 novcanih jedinica a ima dobit od 50 novaca bude nezadovoljan, ali trziste slabo reagira na necije emocije i percepcije .... Opet je trziste (ili "trziste", kako kome drago) izgeneriralo cijenu koja omogucuje i kupcima i prodavacima da im nosnice budu malo iznad vode. Hocu li opet izazvati sablazan da priupitam hocete li prestati saditi kukuruz i preorjentirati se na nesto drugo?

ovim očito od mene zelis odgovor, sto se mene osobno tice smatram ako bude cijena 80 lp da je to niska cijena, ali ipak kukuruz nije zahtjevna kultura i na njoj se nemoze ni ocekivati ekstra profit. do sada je trziste kukuruza funkcioniralo, i funkcionirat ce i dalje, jer ocito da je visoka ponuda obzirom da je svako drugo polje zasijano kukuruzom. potraznju ce vjerovatno opet regulirati drzava i to me strah da se ne desi, jer zatvaranjem granica nema svjetsko trziste na nas nikakvog utjecaja, a po ovoj ponudi ce kukuruz onda bit za badav, a time se kupuje jeftina hrana. to je drzavi postao obicaj zatvaranje granica i to me osobno najvise smeta. neka otvore granice pa nek se cijena formira, ja se necu zaliti posto da bude, ali zdrav razum govori kad ce drzava zatvarati granice - onda kad je vani skuplje nego kod nas, jer kad je jeftinije oni drage volje uvoze i, a kada je skupo onda zatvaraju granice i stvaraju umjetno trziste u drzavi bez utjecaja potraznje izvana. kapis?

tu uvelike kumuje i todorić koji će na kraju kukuruz dobit za badav a kasnije ga prodavat tko zna po koliko, isto kao i s psenicom, i ona ce za koji mjesec doci itekako na cijenu, samo tko ima kapacitete dea ju do onda skladisti, a ljudi se ove god polakomili uskladistit pa prodavat za dva mjeseca, normalno da psenica sada nema cijenu, ali imat ce itekako, i otici ce kruh opet ohoho gore, i vise od ovih 5 % sto su spustili cijene i onda ce se ta cijena od 1,50 koliko smo mi dobili ciniti smjesna.....

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
evo kod nas se trži pogotovo stočari jer sad je vrijeme kad melju vlažno zrno u silose i u vreće, ide po 50 lipa :D
zašto baš taj smajlić :D , čitaj stočari, :D , ove godine svi stočari trljaju ruke, opet je vrijeme kukuruza kad je jeftinije kupit nego sadit, tj oni koji prodaju su na gubitku :!:
e sad če opet i opet netko spomenit skladištenje, e i u tom je zamka ko i sa pšenicom pa me niko ne sluša, evo sad svi voze iz zadruge pšenicu sa pohrane doma jer zadruga ne želi više čuvat a niti ju otkupit, pa sad ti braco sve lifraj doma pa makar u grabu istreso, a kad ja govorim da znam kako sladišta funkcioniraju i znam sve o velikim skladištima, silosima, i mlinovima, ma ko šiša bogeca sam nek on traflja, ali to meni nejde ni u đep ni iz đepa

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
jel ti zelis reci da ove godine ima toliko kukuruza da zbog njega nece bit potraznje ni u 6mjesecu??
nevrjedi sada prodat kukuruz-to je cisti gubitak...
cijena ce biti veca u 3 mjesecu sigurno!

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
zsolin kaže:
jel ti zelis reci da ove godine ima toliko kukuruza da zbog njega nece bit potraznje ni u 6mjesecu??
nevrjedi sada prodat kukuruz-to je cisti gubitak...
cijena ce biti veca u 3 mjesecu sigurno!

bjelovarsko bilogorska županija je najveći proizvođać kukuruza, i sve je puno kukuruza , nema veće cjene, svi stočari su sve što su mislili pokupovali, čak i naša zadruga prodaje po 15 lipa kukuruze za silažu rajiću i pavičiću, a sad si mislite kak su ta dva srušili cjenu a oni imaju oko 10000 komada junadi sve skupa. a zadruga ima velike silose i tvornicu stočne hrane, pa prodaje silažu
ako nema cjene po zimi nema je pogotovo kad dođe trava i ostalo u proljeće.
rješite se svega i dovraga, iduće godine bude valjd i gore, nemrem reći bolje , samo valjda stoćarima, nas drže sa cjenama ujednačeno, pogotovo mlijeko, tu se rijetko ko žali, pogotovo ako ide u prvi razred :D

A

agro freak

Guest
Sta da radim sa svojih oko 60 hektri kukuruza??? Kombajnirati??? Ma posvađati cu se sa sujedom, susjedom pa nekaj se razljuti i zapali moj kukuruz!!! Osiguran je!!!

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
agro freak kaže:
Sta da radim sa svojih oko 60 hektri kukuruza??? Kombajnirati??? Ma posvađati cu se sa sujedom, susjedom pa nekaj se razljuti i zapali moj kukuruz!!! Osiguran je!!!

pa ja sam rekao da svi u znak prosvjeda mogu isipati kukuruze pred mojom kućom, ja ču to neškodljivo zbrinuti, a moje krave pretvoriti u mlijeko i u određenu vrstu bioplina :mrgreen:
sve predbilježbe na pm, radim i vikendom , pogotovo ovaj jer je silomlin prikljućen :mrgreen:

Najnoviji postovi

Na vrh