Na šta da se preorjentiramo možda na vočarstvo ili maricu inače na selu su ljudi puni novaca svako jutro poseru koju stotinu tisuča kuna pa možemo investirat po 100000 kn u ha vočnjaka a banke svršavaju kad čuju za naše ideje o dugoročnim investicijama pa recimo ako imaš kuču u zagrebu,splitu,zadru DUBROVNIKU, osjeku, itd onda može hipoteka ali na seosko imanje može ali tek proforme. Tako da čemo sigurno i slijedeče godine sijat kukuruz i pšenicu i sve druge pušione i tako dok nas ima. A zamisli kad bi na kukuruzi zaradio rscimo čistog 120000 kn/30ha možda bi se seljak i odlučio na sadnju 1 ha vočnjaka , ali je pitanje ko bi ovima kreatorima""tržišta"" proizvodio kukuruzu pšenicu i sl. za bagatelu mal ne poklanjo.a što se tiće zarade niti jedna novčana jedinica se neče zaradit nego če se izgubit jer po kalkulaciji kukuruza ulazni troškovi + obrada+ troškovi sušenja = 0,87 kn/kg uz prinos od 11000 kg/ha suhog zrna tako da ja osobno nisam razočaran malom zaradom nego me boli gubitak. na cijenu od 0,8 kn gubim 0,07kn/kg a i usporedbe radi 2003 g kada je bila suša kukuruz je u jesen kupovan po 0,85 kn/kg dok je repromatrijal bio 3 puta jeftiniji . tek poslije u 12mj i 1 2004 je kukuruza otišla sa cijenom u nebo pod oblake na 1,5kn/kg . Ja osobno mislim da ovo nije tržišna cijena već je to cijena kreirana tako da se uništi još ovo malo jada hrvatskog sela pa neka našu hrvatsku zemlju uživaju kojekakvi Todorići Miškovići ,Jakšiniči ,von der nešto , lord X itd. a mi hrvati smo oduvjek u svijetu na glasu kao dobri fizički radnici , pa neka tako i ostane.