• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

cijena kukuruza 2008

S

seljaček

Guest
bogec vidim da se ljutiš namene al šta ti ja mogu ja sam izneso svoje skromno mišljenje o situaciji u kojoj se nalazimo da se razumijemo ja ne ovisim o kukuruzi od svinjogojstva čisto lijepo prolazim. kukutrz sam zasijo jer imam svu potrebnu mehanizaciju zemlju i volju za rad. ali moje mišljenje je da ako nešto radiš i proizvedeš trebao bi imati od toga i neku korist a ne samo ljubav. što se tiče tvojeg obrazovanja neznam dali si ofr ili dr ali sam zaključio iz tvojih postova da si obrazovan i vjerojatno VSS ali to ipak ne znači da si baš uvjek u pravu i da sve znaš baš 100% .ja recimo imam skromno obrazovanje SSS. niti ja ne gubim na poljoprivredi i do sada bar nisam izgubio na ničemu pa vjerojatno neču niti na ovoj kukuruzi ali pitam sve vas zašto nebi zaradili kad več radimo konkretan razlog molim?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ma kakva ljutnja, na nikoga se ne ljutim :D

seljaček evo sad si rekao da imaš zarade od svinja kroz koje inputiraš svoje kukuruze :D

ali ja sam cjelo vrijeme želio reći sljedeće i samo to, npr stoćar naziva 1 ima krave il šta već, a ratar pod imenom y ima zrno kukuruza, i sad stoćar mora kupiti kukuruz od ratara jer nema svog ništa, i naravno da želi srušiti cjenu jer če za te novce xxx kupiti više zrna ili određenu količinu manje platiti, i sad ratar vidi da skoro svi tak trže i nema druge i proda stočeru i na kraju je ratar u gubitku, e sad je samo pitanje da li je i taj stočer kroz svoju proizvodnju izvukao novac ili radi naprazno, to sam htio reći, i u ovom djelu nije bilo spomena o vlastitom kukuruzu.

e sad realnost, ovo pišem samo sa i inicijalima jer dotične gospoda ovo prate, a radi se o poznatim ljudima iz moje županije veliki tovljači junadi , najveći.
danas je bio sastanak nas par stoćara i slušam ja mr.R i mr P, kako se dogovaraju sa direktorom xxx mr B da cjena kukuruza ide dolje ispod 50 lipa, što je među njima prihvaćeno, ja slušam i upijam.to vam kažem iako ne volim po nikom blatiti jer sa tim ljudima i večim facama poput mr.t surađujem direktno ili indirektno, a niko mi od njih nikad nije rekao ne :!:
jerbo sad su napunili silose sa masom sad pune silose sa zrnom vlažnim.
silažu su plaćali po 15 lipa kg to mi je susjed reko jer je želio prodat 3 rali, ali je morao sam isilirat i dovest, al nije se u tom našao.
inaće sad su kod nas silirali dva velika samohodna silokombajna, kamioni su išli dan i noć jedan za drugim, sve je išlo najvećima mr i mr , e baš me zanima šta su od polja napravili kad se gazi po kiši.

eto nema ljutnje, ja vas sve volim, i uvjek vam donosim svježe news da bi bili u toku i da se znadete orjenitrat šta da napravite :D

A

Alen

Guest
Hmmmm.... sve mislim da znam tko su gospoda....
HEHEHEHE mr.T je propao i kupio ga mr. R.... Samo što radi pod imenom mr. T zbog tržišta...
A mr. T ima zasijano 50 ha kukuruza..... koje sprema kod mr. B......
A tko je mr. P.... neznam... A mr. H nije bio?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Alen kaže:
Hmmmm.... sve mislim da znam tko su gospoda....
HEHEHEHE mr.T je propao i kupio ga mr. R.... Samo što radi pod imenom mr. T zbog tržišta...
A mr. T ima zasijano 50 ha kukuruza..... koje sprema kod mr. B......
A tko je mr. P.... neznam... A mr. H nije bio?

mr r ima 10000 komada junadi , mr p malo manje, mr t pola države, mr b tebi tvrtke direktor jako blizo, veliki igrači kojima nemreš ništa ni ti ni ja , veči od države, eto nekad je dobro poznavat takve ipak meni bar nisu nikad rekli ne :!:

A

Alen

Guest
I mr. T ima 4-5 farmi.... Apartmane.... 3 jahte..... Ako mislimo na istoga....

Joj....pa mogu bar mr.B malo uzdrmat..... samo da mi zolju netko nabavi.....baš su lijepi i sjajni i novi.... hehehe a i malo cidokora po vjetru pa u atomizer i provozat se,svedno imam neku zemlju za špricat tamo blizu mr. B.... :twisted: :twisted:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Alen kaže:
I mr. T ima 4-5 farmi.... Apartmane.... 3 jahte..... Ako mislimo na istoga....

Joj....pa mogu bar mr.B malo uzdrmat..... samo da mi zolju netko nabavi.....baš su lijepi i sjajni i novi.... hehehe a i malo cidokora po vjetru pa u atomizer i provozat se,svedno imam neku zemlju za špricat tamo blizu mr. B.... :twisted: :twisted:

to je onaj big mr T , cjela ergela jahti, sve po kunu :!: najveći, ali ako gledaš objektivno, dao je tisućama obitalji egzistenciju kakvu takvu, ljudi rade.
mr, to je taj sve se sjaji, gore zastava, sve novo, iza voćnjak, znam da imaš zemlji iza jer sam vidio na slikama

B

Bobo

Guest
Decki, imena necete spominjat, a spominjete sve ostalo...

Ako se vec brinete nekih "sankcija" ( u nedostatku bolje rijeci) onda nemojte niti ovo pisati...

"Big mr. T." koji je vlasnik pola drzave i kupuje sve za kunu... Tko li bi to mogao biti, pitam se pitam :scratch

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Bobo kaže:
Decki, imena necete spominjat, a spominjete sve ostalo...

Ako se vec brinete nekih "sankcija" ( u nedostatku bolje rijeci) onda nemojte niti ovo pisati...

"Big mr. T." koji je vlasnik pola drzave i kupuje sve za kunu... Tko li bi to mogao biti, pitam se pitam :scratch

nisu bitna imena nego ko je bio tamo ;) , igra asosijacija, uostalom jedino je bitno da lifraju cjene dolje, ali to ja nisam nikad reko, poštujte privatnost, kako moju tako tuđu.
ipak ne bi bio nikom u koži s kim jedeš, a poslije toga........., stoga to poštujte :!:

bobo prijatelju pa ti me znaš, uvjek pomažem, ali bar sačuvajte identitet onog ko vas upučuje :!:

B

Bobo

Guest
Ma ono... Kupcu je ovijek cilj kupiti po sto jeftinije i kad se on namiri, onda zeli prodat po sto skuplje, ili pak za svoje potrebe kupiti jeftinije od drugih i tako na toj razlici zaraditi.

Kako nitko ne sere u zdjelu iz koje jede, tako je otkupna cijena uvijek na nekoj granici niti lijevo, niti desno i onda sve nesto negoduju, ali nitko se ne zeli javno i direktno buniti, jer pronalaze kakvu-takvu racunicu u toj cijeni...

Mogu ti rec da ovi sa otkupnom cijenom 50 lipa kenjaju jako blizu zdjele...

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Bobo kaže:
Ma ono... Kupcu je ovijek cilj kupiti po sto jeftinije i kad se on namiri, onda zeli prodat po sto skuplje, ili pak za svoje potrebe kupiti jeftinije od drugih i tako na toj razlici zaraditi.

Kako nitko ne sere u zdjelu iz koje jede, tako je otkupna cijena uvijek na nekoj granici niti lijevo, niti desno i onda sve nesto negoduju, ali nitko se ne zeli javno i direktno buniti, jer pronalaze kakvu-takvu racunicu u toj cijeni...

Mogu ti rec da ovi sa otkupnom cijenom 50 lipa kenjaju jako blizu zdjele...

ja njim ne mogu ništa, niti nitko , cjene svi drugi diktiraju osim proizvođaća, gledam u filmovima američkim neki tamo ribolovci ulove tune ni kopali ni orali, i kad dođu u luku postave svoje cjene i to je to plus minus ali odstupanje je malo, ali valjda je to samo u filmovima, a šta možemo, to je tako kako je, svi bi mi željeli zaradu i život vrijedan seljačkog života, da seljak ponosno digne glavu jer je ravnopravan, ali nejde i nejde, a ja sam nemrem promjenit državu, samo joj se prilagodit i nači način da taj proizvod direktno ili indirektno unovčim i poslujem pozitivno

K

KUPUS

Guest
I mi ovdje na moru znamo ko je T. I KUPUJE ZA KUNU.

nisam ni znao/a da je na ovom forumu tako zabavno
baš sam se nasmijao/a

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,673
nije moje podrućje ali moram nešto reći,,,nedavno sam bio sa kumom u italiji u posjeti jednoj zadruzi i nasadima ljesnjaka,radi se o sklopu od 3000hektara,,a u zadruzi ima 1506ljudi,dakle manje od hektara po čovjeku u nekom prosjeku,,i priča čovjek da oni konstatno imaju jednake otkupne cjene jer plaćaju menađere koji to prodaju a njima za naknadu daju 3% od zarade,,,kaze poberes,dovezes,iskipas ijebe ti se,u roku 9 dana ti ćes svoje novce dobiti

isto tako je stavr i kod kukuruza,,od bolgonje pa do napulja sve je pod kukuruzima,kukuruzi si veličine oko 100-120cm,,jer zadanja kisa padnje u travnju i svi imaju navodnjavanje,dakle sto poskupljuje proizvodnju,nadalje oni za kukuruz oru na 40cm a ne ko ovdje na 20cm,,,a to znaći 4 puta vecu potrošnju nafte ili ti 4 puta veće troskove,,,

i stvar ista ko i sa ljesnjacima skines,dovezes u silose i predaš,,i tvoj menađer (tj menađer zadruge)to prodaje umjesto tebe,
cjene godišnje variraju +- 4%,,dakle skoro pa zanemarivo,,i uz skupe troskove proizvodnje njima se opet isplati raditi jer dobiju normalnu cjenu

kod nas je problem sto ljudi nastupaju ko pojedinci na trzistu,,,nije istva stvar pregovarat sam za sebe ili kada je 1000-2000-5000 ljudi u vrpi pa pregovaraju u jedno ime,,,
da se kod nas ljudi organiziraju onda Narodni Hrvatski Velikani poput Todorića,Moralića i ostalih Junaka nebi radili sto hoce i nebi bubnuli otkupnu cjenu koja im prva padne na pamet kada se probude ujutro...

A

Alen

Guest
Sad si potaknuo u meni več skoro zaboravljenu temu..... Osnivanje zadruge tj. skup ratara koji bi se udružili sa ciljem ugovaranja otkupne cijene i tržišta......
Teško je to odraditi kod nas ali ne i nemoguće. Vjerujem da bi se našlo ljudi koji su spremni odvojiti vremena. Bogec, to bi sa tobom trebalo razgovarati.

EDIT

Več sam razgovarao sa čovjekom koji nema za sad veze sa poljoprivredom ali je naš domači čovjek rodom sa sela i vlasnik trenutno največi trgovački lanac i prevozništvo (nebih imenom). Zanimljiva mu je tema a ima kapitala.....

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,673
da tesko je ali bi se ja u sudio reci da je i te kako nemoguće sve dok ima didova +50 god pa navise,,,
evo ti primjer iz vinogradarstva,, kutjevo dd ima 600H svojih vinograda a koperanti imaju oko 711H,,sve skupa oko 200 koperanata,,oni su tj mi smo prosle godine predali 4 750 000kg grožđa,,
zamisli da je skupiti 80-100 ljudi sa 250-300H,,,i ić u zajednićko ime pregovarati,,,e to vise nebi bila cjena 4-5-6kn po kg kako sada plaćaju nego nebi bila ispod 1eura,
jer ako oni nedobiju grožđe oni odoše pa usudio bi se reći u propast,

S

seljaček

Guest
Sve 5 ali šta mislite da nebi ova malo prije spomenuta gospoda "50 lipa" poslali svoje plačenike da razjebu te udruge dosta da jednom od tih zadrugara plate 1 lipu više nego susjedu i eto ti raskola zadruge.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Alen kaže:
Sad si potaknuo u meni več skoro zaboravljenu temu..... Osnivanje zadruge tj. skup ratara koji bi se udružili sa ciljem ugovaranja otkupne cijene i tržišta......
Teško je to odraditi kod nas ali ne i nemoguće. Vjerujem da bi se našlo ljudi koji su spremni odvojiti vremena. Bogec, to bi sa tobom trebalo razgovarati..

hmmm zanimljiva ideja, trebalo bi prije osnivanja nečega takvoga odrediti kakvog će biti karaktera ta zadruga,njeno upravljanje, i šta sve nudi, tj trebala nuditi svojim članovima :!:
pošto imam podosta iskustva i kontakata sa nedodirljivima, kužim njihov način rada, poslovanja, i što je bitno prokužit čovjeka, onda si prokužio sistem :!:

to bi funkcioniralo, samo na način da se npr kukuruz, prije skidanja, odrede okvirni prinosi, tako da predstavnik zadruge, ima neke irelevantne podatke s kojima barata kad nudi to na tržište, e sad taj naš kao čef, big boss, ode kod potencijalnog kupca, i dogovara s koliko vlage želi, do kojeg roka želi, transport, rokovi plačanja, moguće kompenzacije,......, jer ima veliku količinu, i ujednaćenu kvalitetu, tj određeni prosjek vlage u isto vrijeme, to je malo teže ali ne neizvedivo, a dalje ako sve štima, onda onaj ko kupuje možda želi da svi siju određeni hibrid zbog prinosa ili kvalitete, ali mora bit samo jedna osoba plačena, i to dobro plačena, da se ima interesa svim mogučim sredstvima, ugurat na tržište, ta osoba ne treba bit poljoprivrednik, trebo bit po mogučnosti ekonomist, i još bolje nešto poput menađera tj pravog trgovca, a njegova nagrada bi bila nakon obavljenog posla, tj dio predujam, a poslije glavnina.
znači svi članovi su jednaki i ne utječu na prodaju , to mora radit onaj ko je za to plačen.
zadruga bi trebala nudit siguran plasman proizvoda preko svog mešetara, naravno ako se zadovolje osnovni kriteriji proizvodnje. sve daljnje kerefeke su suvišne, poput vjeća, uprave, bla bla bla, samo zajednički sastanak svih, i dat smjernice mešetaru koji za nekoga trži.

sličan način trženja je kod stoke na crno, dođete na sajam, a ono 10 ljudi kupuje za sasvim nekog drugog pa preprodaje tj ima proviziju, tj kupio je ili prodao umjesto onog čije to je, tj naručitelja usluge

S

seljaček

Guest
E baš to bogec to se traži kada se nađemo da to organiziramo zima je pred nama vremena od hranjenja do hranjenja kolko očeš kaj veliš.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
seljaček kaže:
E baš to bogec to se traži kada se nađemo da to organiziramo zima je pred nama vremena od hranjenja do hranjenja kolko očeš kaj veliš.

ja sam uvijek za, pošto smo u ovom djelu svi kombinirani tip, tj ratarstvo stočarstvo, širok je spektar proizvoda :!:

primjer kako to funkcionira, sano plača svoje trgovačke putnike da prodaju proizvode, tj privuku kupca, lijanović plača po učinku svog čovjeka koji ide po selima i uzima stoku za njih, eto to su jednostavni načini trženja pojedinaca sa društvom, e sad mi bi bili tipa, proizvod sa prodavačem, znači nema imena , broja kod prodaje , samo proizvod i onaj koji to mora prodat, a između članova se zna ko je kolko predao čega kada, zašto, i šta ima za dobit, nema velikih , malih, ali nesmije bit šlampavih, škrtih prema zemlji, jer proizvod se ne smije drastično razlikovat jedan od drugog :!:

nekad davno prije nekoliko godina sam radio na pantovčaku kojih pola godine, kao financijski savjetnik, u conzalting tvrtci ( najveća u njemačkoj), da vi vidite šta se tamo trži, tamo bi prodali svoju majku da ima kupca, oni prodaju skupo što se prodaje jeftino, a niko nikog ne poznaje, svi če te zgazit, surovije od pakla, tamo su svi bez duše, samo im je pred očima novac, novac i samo novac.
to je mala digresija u temi , da dočaram kakvih ljudi ima i šta sve rade za novac, to bi svatko trebao vidjet, kad na mjesec zgrne oko 50000kn zarade, a u očima sve prazno, kao duh , jer je bitan jedino novac, nema života, nema sunca, nema ljubavi, nema čovjeka, samo novac, i izdržo sam ja pola godine ali to stvarno je samo ko u filmovima strave i užasa, svi ko roboti, ko zmije , svi su neprijatelji jer uzimaju dio tržišta a baš on to hoće, užas :!:
e da nam je takav koji bi prodao sve što poželimo

J

jokapz

Guest
kutjevo dd ima 600H svojih vinograda a koperanti imaju oko 711H,,sve skupa oko 200 koperanata,,oni su tj mi smo prosle godine predali 4 750 000kg grožđa,,

swizach podaci ti nisu točni!!!

Najnoviji postovi

Na vrh