Imaš sijačicu za kukuruz OLT MSK koja vredi 250€ a imaš i neku Gaspardo ili Monosem za 25 000€. Moreš sijati sa 533 a moreš i sa traktorom od 80 000€. Moreš raditi sa kombinirkom JCB starom 20 godina a moreš i sa novim 4CX. Neki bi rekli da je to sve isto ali ako delaš ozbiljno posel onda nije… Isto kak nije niš kompliciranije raditi sa kombinirkom nego sa nekom ozbiljnom sijačicom i traktorom gde ima 100 parametara za podesiti ako oćeš iskoristiti mogućnosti stroja.
Dopusti mi malu elaboraciju. Ja sad imam vremena, jer moram se i malo odmoriti, imao sam ubitačan tempo i dan; jer sam bedak koji ne zna kad mi je previše posla, ne znam stati, nego radije krepati, ili završiti započeti posao.
*Ja trebam uslugu sijanja jedne oranice, jednog hektara.
Oko mene se uslugama bavi nekolicina poznanika:
- jedan ima starijeg Zetora i novu sijačicu 4 reda, brz je i učinkovit,
- drugi ima razbucani zeleni Torpedo, sijačicu 2 reda, sproriji je, ali napravi posao,
- treči ima dvije godine star John Deere i novu pneumatsku sijačicu 4 reda, leti kao strijela po poslu.
Meni je sasvim svejedno da li sjetva bude trajala 1 sat, 1 dan, ili koliko god da traje, zanima me samo koliko me u kunama košta usluga za posijati moje sjeme i imoje umjetno gnojivo na pripremljenu oranicu od jednog hektara. Moja osnova za izračun je dobivena - kupljena usluga na 1 hektar.
To što je netko sebi kupio stroj za 25.000 EUR-a je dio njegovog "poslovnog plana" i prodaje usluga. Novi stroj mu bude omogučio da u manjem vremenu posije više hektara, bude učinkovitiji i bude na kraju krajeva više zaradio.
Dakle ja mislim platiti uslugu za jedan hektar i ne zanima me da li netko radi s starim amortiziranim strojem, ili s novim skupim kao sam vrag.
Bitna je tržišna utakmica, a sijao bude onaj tko bude tražio najpovoljniju cijenu usluge.
Amortizaciju novog skupog stroja si netko bude naplatio kroz svoju učinkovitost, brzinu i obradu više hektara. Ako bude računao sijanje jednog hektara duplo skuplje, ne bude se taj baš naradio u uslugama.
To je sve, matematika je jasna kao dan.