• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijene usluga?

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,490
Nećemo sad iz krajnosti u krajnost. Svaki obrtnik pa tak i brica ima pun kufer davanja,od poreza,režija,najma prostora itd.
Ja nemam naviku uvijek kod istog brice na frizuru, ali niti jedan nije zamnom trčao da mi izda račun, evo sinoć klinca vodio na šišanje 40 kn,kao za dijete, ravno 7 minuta posla samo mašinicom. Tako stvari moraju poskupiti sve je vezano na naftu i plin,e sad ono pitanje kako će ljudi to izdržati to je nešto drugo.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Evo sitaucija kod mene, čovjek koji ne ide na posel sije 30 rali kuruze, tj, neko mu uslužno sije, i skupo mu je 300 po rali, a ja koji idem na posel bi još njemu trebal sijati. I onda ja svoju satnicu računam kao prekovremeno, jer je nakon posla

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Imaš sijačicu za kukuruz OLT MSK koja vredi 250€ a imaš i neku Gaspardo ili Monosem za 25 000€. Moreš sijati sa 533 a moreš i sa traktorom od 80 000€. Moreš raditi sa kombinirkom JCB starom 20 godina a moreš i sa novim 4CX. Neki bi rekli da je to sve isto ali ako delaš ozbiljno posel onda nije… Isto kak nije niš kompliciranije raditi sa kombinirkom nego sa nekom ozbiljnom sijačicom i traktorom gde ima 100 parametara za podesiti ako oćeš iskoristiti mogućnosti stroja.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,538
Kolega Tommy, kakve veze za mene kao korisnika usluge ima koliko košta tvoj traktor? Ako ti korektno odradiš traženi posel,meni je svejedno dal je to 533 ili nova Valtra. A kaj se kombinirke tiče,pravi majstor bu sa starim krampom napravil više nego ti i ja sa 4CX

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Imaš sijačicu za kukuruz OLT MSK koja vredi 250€ a imaš i neku Gaspardo ili Monosem za 25 000€. Moreš sijati sa 533 a moreš i sa traktorom od 80 000€. Moreš raditi sa kombinirkom JCB starom 20 godina a moreš i sa novim 4CX. Neki bi rekli da je to sve isto ali ako delaš ozbiljno posel onda nije… Isto kak nije niš kompliciranije raditi sa kombinirkom nego sa nekom ozbiljnom sijačicom i traktorom gde ima 100 parametara za podesiti ako oćeš iskoristiti mogućnosti stroja.
Dopusti mi malu elaboraciju. Ja sad imam vremena, jer moram se i malo odmoriti, imao sam ubitačan tempo i dan; jer sam bedak koji ne zna kad mi je previše posla, ne znam stati, nego radije krepati, ili završiti započeti posao.

*Ja trebam uslugu sijanja jedne oranice, jednog hektara.
Oko mene se uslugama bavi nekolicina poznanika:
- jedan ima starijeg Zetora i novu sijačicu 4 reda, brz je i učinkovit,
- drugi ima razbucani zeleni Torpedo, sijačicu 2 reda, sproriji je, ali napravi posao,
- treči ima dvije godine star John Deere i novu pneumatsku sijačicu 4 reda, leti kao strijela po poslu.

Meni je sasvim svejedno da li sjetva bude trajala 1 sat, 1 dan, ili koliko god da traje, zanima me samo koliko me u kunama košta usluga za posijati moje sjeme i imoje umjetno gnojivo na pripremljenu oranicu od jednog hektara. Moja osnova za izračun je dobivena - kupljena usluga na 1 hektar.

To što je netko sebi kupio stroj za 25.000 EUR-a je dio njegovog "poslovnog plana" i prodaje usluga. Novi stroj mu bude omogučio da u manjem vremenu posije više hektara, bude učinkovitiji i bude na kraju krajeva više zaradio.
Dakle ja mislim platiti uslugu za jedan hektar i ne zanima me da li netko radi s starim amortiziranim strojem, ili s novim skupim kao sam vrag.
Bitna je tržišna utakmica, a sijao bude onaj tko bude tražio najpovoljniju cijenu usluge.
Amortizaciju novog skupog stroja si netko bude naplatio kroz svoju učinkovitost, brzinu i obradu više hektara. Ako bude računao sijanje jednog hektara duplo skuplje, ne bude se taj baš naradio u uslugama.

To je sve, matematika je jasna kao dan.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Ma jasno ko dan, al ima ih par koji uz mnogo novije i brže traktore mene traže jer im posijem lijepo i ravno (kad se kultivira da se ne reže jedan red).
Moja računica je kakva je, al njih par zna kaj dobivaju za tu cijenu. Iza svojeg posla stojim, radil sebi ili drugom.
Al je bilo par puta da ovi kojima sam bil skup da su mi se žalili kak im nije lijepo posijano... Nisam niš komentiral

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Vama je isto jel sije sa OLT MSK ili Gaspardo MTR i jel se sije pol vure ili pol dana i meni je to jasno. Ali ovome sa Gaspardo MTR nije jer ga više košta vrijeme da dojde do vas, napuni sijačicu sjemenom, naštela baš na 19,5 cm, gnoj na 100 kg/ral, pa posije za 20 min i onda ispusti višak sjemena van. Zato vam veli 300-500-1000 kn/ral - oces/neces. Stvar je u vremenu i zajebanciji a ne utrešenim resursima za tu jednu ral. Druga stvar - ako urod bude veći za 300 kg/ral sa Gaspardo od OLT-a vama je svejedno. Onome ko sije 100 ha nije svejedno. Ocu reci da sve ide prema tome ili delas ozbiljno ili te nema. Pa vise druge godine nebudeš sijal nego budeš iznajmil tome koji sije sam sebi ili mu neko drugi sije 100 rali ali za 150 kn/ral a ne 300…

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,538
Pa u tome i je poanta cijele priče. Cilj je takvim cijenama prisiliti male na bagatelni najam. Poštenije je reči ne radim usluge. Zašto svoju kvalitetnu mehanizaciju uništavati na tuđoj sirotinji? Ako meni na usluge ode preko 50 posto prihoda,ja ću ti drage volje dati u najam zemlju za ovih 50 posto kaj dobim. Tvoja računica tak govori. Pola pijem,pola šarcu dajem

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Traktor se ne treba gledati u usluzi. Može biti 30 godina, može bit 1 godinu, mogu biti i stari novi opremljeni sa svačim, ali svi rade isto, vuku stroj iza, e to je bitno. Možemo uslugu cijeniti isto i posijati jednako u idealnoj pripremi ja sa PSK i netko sa MTR, možda ja i bolje, ako drugi ne zna uštelati, a može se desiti da je loša priprema i beton pa ja sa PSK nemam šta tražiti. Tako je ista stvar recimo tanjuranje, obična lakša tanjurača napamet govorim 200 kuna po kj, kratka 300 kn. Što odabrati, a znamo da se posao obične ne može mjeriti sa kratkom?

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Onda nije isto PSK ili MTR. Isto je u idealnim uvjetima a npr kod mene se skoro nikad ne pripremi idealno. Možda je na pijesku ili lakšim tlima isto. Kao kak si i rekel da nije isto obična tanjurača ili kratka ili teška. Na tlima ko moja je to još izraženije… Slažem se da traktor nije bitan u usluzi nego kvaliteta posla

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ma da sijem i Voyagerom u warp 9.9, malo je za ral 150 kuna...:p
al ne sijem ni sebi, pa tak ni drugima...
al malo je 150 kuna za ral...:LOL:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ja placam šišanje 70 kn i nikad nisam dobio racun.
Kod nas je šišanje 25kn...pardon, "poskupilo" na 30kn i dobiješ račun.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Ja nemam naviku uvijek kod istog brice na frizuru, ali niti jedan nije zamnom trčao da mi izda račun, evo sinoć klinca vodio na šišanje 40 kn,kao za dijete, ravno 7 minuta posla samo mašinicom. Tako stvari moraju poskupiti sve je vezano na naftu i plin,e sad ono pitanje kako će ljudi to izdržati to je nešto drugo.
Paaaa kupi si mašinicu! :unsure:
Kad se hoću šišnuti, još uvijek plaćam 30 kuna, tako da mi se samousluga ne isplati!
..............
Sad idem u biznis, dovlekel sam dvorednu sijačicu!:ppozdrav:

arch1307

Novi član
Tu od
31 Svi 2022
Poruka
2
Pozdrav,

Zanima me kolika bi bila okvirna cijena po kvadratu za pripremu terena. (frezanje kamena).
Rijec je o kršu i uopce neznam da li je takvo nesto moguce jer kamenja izgledaju poprilicno veliko.
Rijec je o dalmatinskom krsu u okolici Trogira i velicini od nekih 10000m2.

Teren ima i nesto nagiba,neznam da li strojevi mogu na takvim terenima raditi.
Bilo kakav kontakt ili iskustvo je dobrodoslo. Hvala

krs.jpg

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Prije 10tak god je moj otac angažirao firmu iz Novalje za frezanje kamenjara (moja lokacija je okolica Zadra) a i slike sam bio stavio tu na forum. Ne znam koja je tad bila cijena a i ne mogu se sjetiti naziva firme.
Meni se čini da je kod mene bilo malo manje kamena, a dvije gomile kamena smo razbacali i uklonili prije frezanja.
Međutim, mislim da je pravo pitanje što misliš sa tom zemljom kasnije, što misliš saditi i kako ćeš je obrađivati?
Također, kako je zemlja pod nagibom možeš očekivati da ti kiša ispere zemlju nizvodno.
Nisu naši preci bez razloga slagali mocire.

Ne znam tvoju lokaciju ni cijenu obradive zemlje, a na kraju bi ti moglo biti povoljnije kupiti obradivu zemlju (oranicu) u polju nego ovo frezati i privoditi kulturi.

arch1307

Novi član
Tu od
31 Svi 2022
Poruka
2
Hvala na odogovoru.
Zvat cu nekoliko firmi koje bi se mogle bavit time pa cu vidjet.

Mislio sam zasadit masline i napravit OPG.

Razmisljao sam jos ne obrađivat kompletnu zemlju nego pikamerom napraviti rupe u promjeru oko metra i dubine oko metra. U te rupe nasuti zemlje i se posaditi masline.
I trenutno sada postoje 20-ak maslina na zemlji ali ih treba uredit.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh