• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijene zitarica u zetvi 2008

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Iz pouzdanih izvora sam saznao kako je jednom velikom otkupljivaču pšenice u mojoj okoloici vlasnik ŽITA d.o.o. poručio da više ne uzima pšenicu,jer će ga ŽITO d.o.o. uvesti iz Mađarske.A taj naš otkupljivač je prodavao toj firmi,i sad ne zna što da radi više... :evil:

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272
abrkili kaže:
Iz pouzdanih izvora sam saznao kako je jednom velikom otkupljivaču pšenice u mojoj okoloici vlasnik ŽITA d.o.o. poručio da više ne uzima pšenicu,jer će ga ŽITO d.o.o. uvesti iz Mađarske.A taj naš otkupljivač je prodavao toj firmi,i sad ne zna što da radi više... :evil:

strašno :roll:

B

branimir

Guest
22. 07. 2008. | 18:42
Agrokor smanjuje cijene brašna za 5 posto

Članice koncerna Agrokor od 1. kolovoza ove godine smanjit će cijene brašna za prosječno oko 5 posto, objavljeno je danas iz Agrokora. U priopćenju se navodi da, iako je otkupna cijena pšenice 2008. bila 43 posto veća nego lani, zbog usklađenja s burzovnim cijenama u toku prošle godine, nova otkupna cijena omogućava snižavanje cijena brašna oko 5 posto.

- S obzirom da je to bazna sirovina za prehrambenu industriju, očekuje se stabilizacija cijena prehrambenih proizvoda - kažu iz Agrokora.

Dodaju i kako kretanje cijena na burzama za uljarice i kukuruz pokazuje tendenciju pada, pa se stoga očekuje da će cijene tih roba biti na prošlogodišnjoj razini otkupnih cijena, što bi prehrambenoj industriji osiguralo stabilne cijene sirovina. (Hina)

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
evo sta se desilo:
imao sam 2,5vagona psenice...
od cega sam predao 1,7 na jedno otkupno mjesto a ostalih 88metara sam predao na drugo mjesto (ista firma) ali su imali racunala pa je upisao na skladiste...
i sada evo nakon zetve ,pazite situaciju:
planirao sam sve uskladistiti ali tamo gdje sam predo 1,7 na primku su samo pisali tonazu ,vlagu i to a nisu pisali dali je prodaja ili sta...A planirao sam uskladistiti svve...
i sada odem u firmi da prodam jer mi treba cash ,kazu oni meni da moram do kraja 8 mjeseca izvest zito jer oni ga nece A NECE GA NITKO DRUGI! tih 88metara sto je na skladistu....

Sta sada da napravim?kome da se zalim?

B

Bobo

Guest
Ovo je uzasno... Odes u drugu firmu i pitas da li zele otkupiti tvoje zito... A ako ne zele, ne znam da li igdje pise da MORAJU otkupljivati...

B

bok123

Guest
Nitko ne mora ništa osim nas malih koji moraju plačati telefon ili te isključi, struju ili te iskopčaju, gnojivo ili nemaš prinosa, gorivo ili moraš štihati. Zato je uvijek bilo da trebaš sjediti na dva stolca, jer nikad se ne zna odakle vjetar
puše. :twisted:

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744
znate li možda koliki je referentni prinos za ovu godinu (prijašnjih je bio 4200kg za hektar)?

R

Rajtek

Guest
Kod mene u Sisačko -Moslavačkoj županiji referentni je 4300 kg..

P

Poljodjelac

Guest
breza kaže:
znate li možda koliki je referentni prinos za ovu godinu (prijašnjih je bio 4200kg za hektar)?
Ja mislim da ti to nije isto za svaku županiju.
Vukovarsko-Srijemska 46ookg za hektar pšenice, za pivarski ječam 41ookg za hektar.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Pomalo zaboravljena tema, ali sjetih se malo onih kalkulanata koji su govorili da ne treba davati pšenicu za 1,50 kn :lol: :lol: :lol: :lol: "U zimi će biti 2,00 ili 2,50 kn" . Može mi netko reći bilo kojeg otkupljivaća da to plaća :lol: :lol:
Mislim da bi sada bili svi zadovoljni za slijedeću žetvu dobijemo kunu.

J

JOSIP.1

Guest
prika, nije to smijesno, ja sam isto svoju rijesio, ali zalosno je sto sad nije psenica po tih 2-2,5 kn sto bi i bilo realno, a nije zbog toga sto je u sred zatve uvezena iz madjarske i zbog toga sto su madjari zapunili nase izvozno glavno trziste, BiH....

2 kn bi trebalo biti sada cijena minimalno da bi ljudi sto su skladistili pokrili troskove, a da ne kazem tko ima kredite za skladisne prostore...

J

JOSIP.1

Guest
da je ona sad dvije kn ili vise ja bi mirno sad spavao, ali zetva 2009 je za 5 mjeseci a skladista psenice su nam puna, a potraznja za psenicom nikakva...

posto ce bit psenica u zetvi neda mi se ni pomislit....

zato neka ti ne bude smijesno vise....

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
zanimljiv post...
Pa iskreno da ti kazem muka mi je jer di god naidem ili nest procitam svi SVI govore kako ce bit jeftina psenica.....
muka mi je..
Gledam jucer racun iz 2007:3t 7-20-30 7000kn i nesta....znaci manje od 8 000
ove godine :2008 3t 7-20-30 19000kn.....
ko je tu lud?
gledam obracun za kukuruz iz 2004godine 28%vlaga 45lipa....
ove godine imam kukuruz 17-18% vlaga ...42lipe....

o cemu da mi vise pricamo?
i po hektaru se baca cca 200kg 7-20-30 sto izade i razlici od 2004-2008 ajmo cca 600-700kn po hektaru .....a poticaj na mam dignit 1000kn......
ali to je samo i kazem SAMO SAMO SAMO razlika na 7-20-30...di je urea,spricanje,sjeme,gorivo, i t d...
ma nezamislivo....

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
negdje sam to več napisao, ali na tv je bio davorin hrsto iz žito zajednice il tak nekak i rekao da cjena pšenice neče bit veča od 80 lipa i da se cjene moraju vratit na stanje kak je bilo prije, zbog raznih okolnosti, cjena če bit veča samo u slučaju elementarne nepogode na razini države
tako je on rekao na tv, valjda da se ljudi znaju orjentirat

a što se tiče poticaja , ako če se mjenjat model tj da se dobije samo po ha bez obzira što se sije kak je u eu, onda se ne nadajte lovi, jer če visoke poticaje smanjit, tj nije ih briga šta siješ

na taj način se potiče ispodprosječnost, a ne one koji ulažu u zemlju , obrazovanje i u sama gospodarstva

rezat če i stočarstvo i ratarstvo, i desit če se da mi izlazni proizvod imamo plačen ko u europi, a ulazni.............. :shock:

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
ja ima oko 25h psenice....
ako ce bit cjena manja od 120kuna onda nebi smio uloziti ni jednu kunu u isto...
mislim ...cjena takva nemoze biti nipocemu...neznam ja ali koliko vidim bit ce lose.
Aj i meni reci kako da sa cijenom od 80-90 lipa pokrijes gnojivo od 700kn????
jesu ti otkupljivaci i ovi iz ministrarstva totalni ali bas TOTALNII idioti ili koji k,,,?pa psenica je vani sada 120 130 ...i takva ce biti u zetvi ja se nadam....:)

pazi ovo :
Daj boze da ove godine bude nezapamcena susa da niko nema zita!Tako da niko nema ni kruha ,mi cemo prezivjeti a ovi nasi strvinari nek sebe jedu!

mislim...jel mi kao seljaci nemoramo ziviti ili?
bolje zive ovi na socijali ...a mi imamo i kapitala i sa njime nemozes nista zaraditit...samo idemo unatrag....
Neka mi neko objasni sta se desava u poljprivredi jer ja nista nerazumije...ili sam ja lud ili...====????????

B

Bobo

Guest
Koliko sam upucen da je drzava vec odredila zastitnu cjenu na bazi 100€ za zito roda 2009. Trenutno je to skoro pa 74 lipe, al kad nam nagrnu turisti, tecaj ce se promijeniti i opet ce se negodovat i davat ce se urod bud-posto, jer ja ne vidim neke buducnosti u poljoprivredi vise, pogotovo ako ovako nastavi... Cemu vise da se nadam, kad nas podcjenjuju stvarno previse.

Da se moze organizirat bar 50% svih poljoprivrednika za prosvjede i da ljudi ne predaju zito uopce i da ga ne vrse, ali kad ne mozes... UVIJEK ce se naci oni koji ne zele da se njihovo ime igdje spominje, pa ce oni vrsiti i predavat bez obzira na cjenu, jer nemaju ni ovako nista od njega ako ostane na polju i propadne. Na zalost i ja sam jedan od takvih koji podrzavam prosvjednike u svim njihovim ciljevima, ali kad mi poljoprivreda nije primarna djelatnost, pa sto dobijem ja sutim, ako se pokrijem s nekom zaradom meni je dobro, ali ljudi koji od te minimalne zarade trebaju ziviti mal te ne cjelu godinu i placati racune, stvarno ne znam kako mozete i za to vam svaka cast.

Treba se skolovat, traziti posla (bar mladi za koje jos nije kasno) i zaposliti se negdje, a ovi veci poljoprivrednici koji donekle i mogu pratiti ove cjene i da ne kazem ucjene, njima zelim svu srecu, jer ako ovako nastavi ne zelim ni pomisliti sto ce biti...

Osobno znam za ljude koji su na kukuruzu zaradili novce prosle godine i koji se nemaju za sto buniti (tako oni kazu)

Jedva cekam reakcije iz zetve 2009. Jer ako ovako ostane situacija, nikako nam se ne pise dobro, a ja taman ispunio jednu zelju i kupio si kombajn...

Najnoviji postovi

Na vrh