• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijene zitarica u zetvi 2008

J

jokapz

Guest
to kod ćika Č sve ide al traktorista Lj je najbolji bez pivkana nezna gont ursusa....

B

Bobo

Guest
Malo skrecemo s teme, ali evo ga cika Lj. 5-6 piva je u igri i pola prikolice ;)

[youtube:1ut5kwv3]vWHgz_g6XM4[/youtube:1ut5kwv3]

Cijeli mi put izrovo i jos soje pogazio... Steta sto je mobitelom snimano, jer se ne vidi koliko URSUS dimi, ali je uzvuko unatoc celavim gumama ;)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
vito kaže:
Smiljane, moram reagirati...vjeruj, ovakvih sam se rasprava naslušao...svi mi mislimo da je drugome bolje ,da manje radi a više ima itd....međutim za realan razgovor(da bi znao o čemu pričaš) potrebno je da ispuniš uvjet: živi 2 godine samo od onoga što proizvedeš ti sam...vikend poljoprivrednika koji prigovaraju kako seljak lipo živi znam čitavo brdo...kad u žetvu isteram kombajn, prikolice, traktore, zavidnih pogleda koliko hoćeš, a malo ih je svjesno da je na njivi trenutno (najmanje) 100-njak tisuća eura...dakle nešto sam uložio da bih se opće bavio time...probaj izračunati koliko si ti uložio u svoj posao(ne znam čime se baviš), recimo da si neko piskaralo u uredu... što ti kao takav unosiš u svoj posao...ni stolicu ne nosiš sa sobom već već ti je daju...u mojoj općini trenutno je program za raspolaganje drž. zemljištem...velik dio atara zaposjeo je Agrokor koji je kupnjom bivšeg Pik-a dobio i zemlju...kada smo htjeli "istjerati"Agrokor,davali smo prijedlog da ćemo nekoliko radnika koji u njem rade zbrinuti mi davajuću svakome po25 Ha koliki je maksimum po gospodarstvu...znaš koliko ih se javilo...nijedan.. baš nijedan...svi su odabrali ipak sigurnu i redovnu plaću... ti isti radnici prigovaraju danas kako seljak fino živi i ima novaca pa i šta se buni...
Cijena žita je takva kakva je ali to ne znači da se mi moramo s time pomirit i da se ne bunimo...vjerovatno čak ni ti ne bi odbio veću plaću ako ti se nudi...s druge strane veliš da ne sijemo pšenicu ako nam se ne isplati... to je isto kao da ja tebi kažem da ne radiš u firmi ako ti je mala plaća...ako si skoro bio u Slavoniji znao bi da odavde gdje sam ja nema tvornice u krugu 100 kilometara, da izbora mladi ljudi ovdje nemaju nikakvog i da ako imaju nešto zemlje "osuđeni" su na poljoprivredu i životarenje....govoriti iz zagrebačke perspektive i učiti slavonskog seljaka kako će živjeti a malo znati o stvarnom životu dvije su različite stvari... probaj jesti taj kruh,živi od svog lješnjaka i javi se za 2 godine...

Vito prijatelju, pokusati cu najpristojnije sto mogu odgovoriti jer sam direktno prozvan. Slusaj, nista, apsolutno nista osobno niti protiv tebe niti protiv bilo koga drugoga, niti protiv onoga tko ima 200m2 vrta niti protiv onoga tko ima 200Ha. Sve u najboljoj namjeri. Pokusati cu biti konkretan jer je besmislena rasprava u stilu "moj tata je jaci od tvoga"

Nitko ne tvrdi da je nekome bolje ili losije od mene ili od bilo koga ovdje. Ja jedino, kao sto sam vise puta napisao, ne volim plakanja u stilu "meni je najteze na ovome svijetu i mene svi, da prostis, j....." Ja samo pokusavam razgovarati argumentima. A o tome u odgovoru na slijedeci paragraf.

Ja mozda ne znam o cemu pricam, ali ste tu vi koji znate da me prosvijetlite. Ispravi molim te sto sam ja to netocno napisao i nauci mene i mnoge druge. Diskvalificirati necije misljenje (i argumnete, da ne bude zabune. Ja svoje misljenje temeljim na podacima koji su mi dostupni) samo temeljem toga sto se ne nalazi u istom okruzenju, u najmanju ruku, djeluje neozbiljno s tvoje strane. Mislis da svi problemi koje ti i tvoji istomisljenici isticete bi bili manji da se svi slozimo i kazemo "da, da, u pravu ste"? Neki dan sam napisao kalkulaciju za 50Ha psenice prema meni poznatim podacima (a podatke sam dobio od vas) i cijenio bi kad bi quotao taj moj tekstic i stavku po stavku me demantirao. Ako sam nesto netocno napisao samo mi jasno napisi "To nije tocno. Umjesto te brojke treba biti neka druga brojka. I nisi napisao tu i tu brojku." Dok takvo nesto ne vidim, na tvou zalost, ne mogu promijeniti misljenje. A, usput, moje misljenje je najmanje bitno.

Ja sam zadnji koji misli da seljak lipo zivi. Ja samo naglasavam cinjenicu da seljak uz sve probleme koje ima funkcionira bolje od prosijeka ovog drustva. Dakle, onaj koji radi 50 Ha zemlje i bavi se ratarstvom mora imati dovoljno zarade da mu obitelj korektno zivi, da skoluje djecu itd itd To ova moja gorespomenuta kalkulacija pokazuje. Ako sam nesto krivo izracunao, demantiraj me. Biti ce mi zadovoljstvo taj tvoj demanti procitati. Ako cemo apstrahirati tvoj termin "vikend poljoprivrednik" to prema meni dostupnim podacima je svatko tko radi manje od 50Ha, a bavi se iskljucivo ratarstvom. Ukoliko se radi manje zemlje onda se mora baviti nekim drugim vidom poljoprivrede (vocarstvo, povrtlarstvo, stocarstvo). Onda, po tebi, svi sa manje od 50 Ha bi trebali sutiti.

Mi ovdje ne govorimo o zavisti nego konkretnim stvarima. Cijela tema je u stvari odgovor na jedno, jedino pitanje: "Koliko je cijena od 1.5, 1.6, 1.8, 2.2 kn (to su brojke koje su se spominjale) za kg psenice realna i koliko daje mogucnosti seljaku da zivi, a da ne propadne, odnosno zatvori gospodarstvo". Nikada nisam niti pomislio da nebi bilo dobro da je cijena visa i da mi nebi bilo drago da seljak zivi bolje nego sto zivi. Ali stvari su takve kakve jesu i tu ni ti ni ja ni nitko pojedinacno ne moze puno uciniti. Ako bi ti bilo lakse ja bez problema mogu reci da bi bilo najbolje da cijena od 2.5kn/kg. A sto bi ti i svi koje se zemljom bave imao od toga?

Da, logicno. Ja sam u svojoj kalkulaciji uzeo u obzir da imas stojeva i prikljucaka u vrijednosti od 150.000 Eura, plus 80.000 Eura zemlje i gospodarskih objekata. I matematika kao vrlo konkretna znanost kaze da se tih x stotina tisuca eura mora isplatiti i po cijeni zita od 1.5 kn/kg.

:) Ne govorimo o cijeni rada "piskarala u uredu" vec o cijeni zitarica u zetvi 2008. Zar ne??
Cijenio bih kad bi se suzdrzao od ovakvih kvalifikacija posto o meni i mom poslu ne znas apsolutno nista. A da se i o cijeni rada moze razgovarati, moze, naravno, ali u jednoj drugoj temi.

Daj malo razmisli o kulturnoj razini na kojoj raspravljas. A tu stolicu mi daje jer mu se isplatim. Nebi mi je dao da mu nije u interesu.

I di je tih 25Ha iz pika po obitelji po gospodarstvu zavrsilo? Pretpostavljam da ste vi to uzeli ili vas je Agrokor presao?

Jeli bi tebe primili, posto ti je tako tesko, da radis za redovitu placu?

Da, jedno je traziti vise i to je apsolutno legitimno, ali upotrebljavati argumente koje sam cuo da je sve ispod 2.2kn/kg psenice propast za seljaka je jedna od vecih gluposti koje sam cuo. Jedno je traziti vise, a drugo pricati gluposti i to samo da bi se zadovoljili svoji politikanski interesi.

Jeli se nudilo 2.2 kn/kg? (a o placi mojoj i bilo koga drugoga se ne govori. A mozemo, kazem, ali u drugoj temi.

s druge strane veliš da ne sijemo pšenicu ako nam se ne isplati...
to je isto kao da ja tebi kažem da ne radiš u firmi ako ti je mala plaća...
Da. Sto bi tu bilo cudno?

Govorimo o dvije stvari. Jedna je socijalna kategorija, a drugo je posao. Ovdje govorimo o poslu. U slijedecem paragrafu je nastavak mog odgovora.

Pa sto taj slavonski seljak ne dodje u Zagreb raditi kad je u Zagrebu tako bajno? Zaso mora biti "osudjen" na zivot u udaljenosti od 100 km od mjesta gdje se rodio???? Pa covjece bozji, ako se ne moze zivjeti od poljoprivrede prodaj zemlju i strojeve i odi raditi u, ovaj gorespomenuti, PIK. Ili Zagreb, Varazdin, Gospic, Knin, Split .... Jeli te netko tjera da se poljoprivredom bavis? Ako je bavljenje poljoprivredom propast sto se mi uopce raspravljamo. I usput, ne govorimo samo o slavonskom seljaku.

Taj moj ljesnjak nije planiran da donosi dobit za dvije godine. Ja cu sada uloziti (i budimo realni, ne puno) da bih eventualno za 5-6 godina nekakva prihod imao, a taj prihod nece biti dosta da bih od njega zivio. Eventualno za nekih desetak godina ce biti dovoljno prinosa da bi obitelj od njega mogla zivjeti.
Ako to ne bude moguce necu zatvarati ceste i pricati gluposti larmanjem da je cijena ljesnjaka premala, da treba biti 40% veca i da me vodi u propast nego cu se jednostavno prestati time baviti. Razumijes? Ako me netko jedne godine prevari necu otrcati u Gudovec i zakapariti novi traktor, a kamoli to isto raditi i slijedece godine. Jer psenicu mozes vrlo lako zamijeniti sa nekom drugom kulturom a trajni nasad ne ide bas lako.

I za kraj ovo je ono sto sam, medju inim, napisao:

Smiljan kaže:
Dakle, ako ja dobro racunam, bez amortizacije i rada ispadne neto zarada po Ha (uz 1.5kn/kg) oko 9500kn. Ako za Ha treba 25 sati rada, a prosjecna cijena rada stroja/covjeka po satu je 200 kn ispadne neto dobit (bez poreza) oko 4.500 kn/ha. Pretpostavimo da je porez i davanja drzavi jos dodatnih 500 kn dodje se na 4.000 kn/ha plus poticaj 2000kn je 6.000kn. Naravno da bi bilo dobro (i pozeljno, i to i po mom sudu) da je cijena veca, ali i ova cijena omogucuje nekome tko ima 50 ha samo pod psenicom i da se nicim drugim u zivotu ne bavi da ima neto godisnji prihod od oko 300.000 kn. Ako to svedemo samo i iskljucivo na brojke matematika ide ovako.
Ulaganje:
50 ha zemlje=50.000 Eura
Dva traktora=100.000 Eura
Strojevi= 50.000 Eura
Gospodarske zgrade=30.000 Eura
Ukupno: 230.000 Eura

Godisnji prihod=300.000 kn ili 40.000 Eura

40.000/230.000=17%

E sad, dragi prijatelju, kad si se vec javio i prozvao me, napisi, konkretno bez politikanskih floskula i pozivanje na termine tipa "perspektiva", "slavonski seljak", "mladi ljudi" itd itd , sto u ovoj matematici ne valja?

J

JOSIP.1

Guest
50 ha zemlje nije 50000 vec 250000€, ostalo stoji...

da ne trazim sad da citiram...

J

JOSIP.1

Guest
sad matematika izgleda vec puno drugacije....

prezivis ako imas dedu koji umre i ostavi ti tih 50 ha zemlje, ti dignes na lizing strojeve, pokupis kapitalna, zaokruzis posjed i zivis od toga...

takvi ne kukaju, kukaju oni s ambicijama, koji kupuju zemlju, strojeve, koji zaposljavaju radnike (uredno im placaju davanja) ti strojeci se i pokvare, a meni kad se nesta pokvari nije jeftino, vi u zg samo kaklkulacije volite pravit, meni je kalkulacija kad na kraju godine podvucem crtu pa vidim koliko sam iznad nule ako jesam sta uopce...

vito, svaka cast za ovaj tekst, da ga sad ne trazim i citiram kao da si mene pitao sta napisati...

mi u svoja gospodarstva ulazemo milijune kuna, a kad nesta hoces iz toga izvuci onda ti svi broje da nebi previse zaradio i rade kojekakve kalkulacije, na taj nacin je to mrtvi kapital koji se ukamacuje po tako maloj stopi da je jedino taj poljoprivrednik mulac koji se time bavi, pa kad te tako jos sjebu s cijenom psenice....

IKO

Član
Tu od
20 Stu 2007
Poruka
52
Žao mi je dečki kad moram vam reći da lijepo pričate, a da preskačete upravo one koji to sve plaćaju, a to su u 90% slučajeva oni kojima je mejsečna plaća 2000 kuna. Svi će u proizvodnom ciklusu nešto zaraditi, netko više, a netko manje, a sve to zajedno plaća sirotinja.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Cijena po hektaru od 5.000 eura stoji ako se kupuje 2 ili 3 hektara prvoklasne zemlje. Za 50 je sigurno druga cijena.
I da jest ova kalkulacija opet drzi vodu posto je vrijeme amortizacije za zemlju puno veca nego za strojeve, a kapitalna uopce nisam racunao.

Moja percepcija je da najvise kukaju oni srednji koji su previse mali da bi imali isplativu proizvodnju, odnosno troskovi su im preveliki u odnosu na prihod, a previse veliki da bi zatvorili poljoprivredu kao dodatni izvor prihoda, a navikli su od par hektara (ili desetak/dvadeset hektara) zemlje lijepo si pojacati prihode. Mali su povuceni u politikanske price i igre, a veliki uglavnom sute.

Sto se tice brojanja kuna. Pa nije li glavni argument koji se povlaci koliko zaradjuju otkupljivaci i pekari?
Vi, proizvodjaci zita, ste prvi poceli drugima zavirivati u novcanik, kad vam se vrati istom mjerom onda se strasno uvrijedite i spominjete politiku, zivot seljaka, nedostatka radnih mjesta, jad i bjedu seljackog zivota, maltene da vas covjek zali. A osnovni vas problem i jest u tome da ovu kalkulaciju, koju sam ja laicki pokusao sloziti, otkupljivaci znaju jaaaako dobro. Ako se nesto ne kaze ne znaci da nije poznato. ;) A to sto se tice izrade kalkulacije u Zagrebu, radi se samo o tome sto vi svoju kalkulaciju necete iskazati (kad vec zavirujete u novcanik npr. otkupljivacima), a htjeli bi da vam drzava pomogne. Odnosno htjeli bi biti, kako se ono kaze :) NHF, malo trudni : kad je cijena vaseg proizvoda na trzistu velika onda se busate u trzisnu ekonomiju i ponudu i potraznju, a kad je mala (ili je rijec o velikoj cijeni repormaterijala) onda pozivate drzavu da se umjesa. (Nafta, kao strateska stvar je, jasno, nesto specificnija)

Meni ce glavni argument da je cijena od 1.5/1.6 kuna apsolutno i bezuvjetno premala biti kad na jesen bude zasijano 35% manje psenice nego ove godine (a i onda je pitanje kako se ovima koji siju isplati), sto ne vjerujem da ce se dogoditi. Drugi argument ce biti rapidno smanjena prodaja strojeva (posebno kombajna za zito) npr. najesen u Gudovcu. Jadni trgovci strojevima, morati ce gadno raditi na smanjenju svojih troskova da bi mogli prezivjeti ovaj nedostatak pozitivne matematike kod proizvodjaca psenice :)

Ako govorimo o socijali to je posebna tema koja je apsolutno nevezana za otkupnu cijenu zitarica. To drzava mora rijesiti na neki drugi nacin.

A sad stvarno imam problem da sam ozednio. Povlacim se, placite si medjusobno na ramenima i budite uvjereni kako jedini na ovome svijetu znate istinu i kako vas, i to bas vas, svi hoce pokrasti :)

R

Rajtek

Guest
Po vitu i raspravi spadam u vikend poljoprivrednik.
Ja obrađujem 30 Ha zemlje, uz pomoč mlađeg buraza.
Zaposlen sam ko informatičar u herbosu i imam plaču od 4500 kn mjesečno.
Svaki dan se dižem u 6 i 15 da bi otišo u štalu očistil kravam i svinjama i nahranil ih, a onda mami ostaje mužnja i završna obarda, Da to sve napravim treba mi oko 45 min, onda slijedi tuširanje pa spremanje i u 8 sam u herbosu. Na poslu cijeli dan sjedim za kompom , znaći 8 h,poslije tog obavim ak šta trebam u gradu i idem doma . jedem pa oblačenje u radnu uniformu i krečem van u dvoršte, polje, kud več treba. Na večer mi također treba jedno 45 min do sat vremena za štalu.
Samo da naglasim za ovo kaj se tiče vikend poljoprivrede. Svaki tjedan sam skoro svaki dan u polju. Svaku subotu sam slobodan, al onda il obično pada kiša il se neš pokvari.
Nedelju ni jednu ne radim(osim kad je stvarno hitno ko jučer da više završim žetu), to je dan za odmor kojeg je Bog propisao, nije ni moj pokojni otac radio nedeljom, pa tako neželim ni ja, a opet se sve stigne.
Sad kad mi je bil žetva uzeo sam si godišnji, isto tak sam uzel godišnji kad je bila sjetva i opet ču ga uzeti kad bude berba ujesen, pa sjetva. 15 ha sam izoral u 1 mj. po noći, nakon šta sam odradil poso u štali.
Malo me boli,kada ja nema pravo izrazit svoje mišljenje jer sam vikend poljoprivrednik....
Volim tu zemlju i zato ju obrađujem i to mi nitko nemre zabranit, a za one koji su ogorčeni na nas vikend poljoprivrednike, želim im puno sreče u njihovu radu i da im usjevi rode nadprosječno.
Ja sam zadovoljan s tim što imam, s poslom u herbosu, sa svojim rusom koji mi je jučer crko sa zadnjom prikolicom koju sam vozil na silos, sa tih svojih 30 ha,sa svoje 4 kravice, sa svojih 20 svinja.
Nadam se da ču uspjeti kupiti još jedno 10 ha kroz par godina.
Poso u herbosu nemislim napuštati, jer mi je ovo idealna kombinacija, radim dva posla koja volim i super mi se nadopunjuju i financijski i fizički. A sad ako to kome smeta, to je njegov problem.......

J

JOSIP.1

Guest
cijena od 5000 je normalna, a ako netko prodaje tablu od 50 ha kao sto kazes tada za nju moze traziti i 10000€ po ha, i to ce i dobiti, ja sam prisiljen kupovati zemlju makar i po toj cijeni, i te godine sve kalkulacije padaju u vodu....

kapitalna znatno olaksavaju stvar, ali ona su i utjecala na skoro duplo povecanje cijene zemljista tako da nemaju bas nekog znacaja...

ako zemlju ukamacujes kao dugotrajno ulaganje kroz npr 10 ili vise godina, jeli ti znas koje ces ti kamate platit na takav kredit??? to ce banka najbolje ukamatit...

ja nemam nista protiv vikend poljoprivrednika, ti rajtek radis, i drugi to placaju mjesecne obaveze i ti si zadovoljan, a da si sam placas obaveze i da zivis iskljucivo od poljoprivrede, drugacije bi pricao....

meni na moje povrsine nije nikako isto jeli psenica kosta 1,50 ili 1,60, meni je to oooogromna razlika, i udarac po djepu...

jeste gledali u nedjelju poljoprivrednu???
ni rijeci o psenici i zetvi... sramota!!!
u sred zetve njima je glavna tema sir s paga...

zasto? zato sto je poljoprivrednik prevaren ove god, a mediji korumpirani i u sluzbi politike, sad samo hoce da se psenica sto prije isplati i netko pobere lovu... anekog mulca koji ce ove god lajati kako je zadovoljan s ovom cijenom psenice valjda nisu mogli naci....

pogledajte situaciju s kukuruzom, kod njega funkcionira trziste kako treba, ponuda i pootraznja i nitko se nikada ne zali ako je trazen bit ce skup, ako nije jeftin i dobro, njega moze otkupljivati tko god hoce i to je upravo zbog toga, psenicu smiju otkupljivati samo drzavi podobni ljudi i oni odredjuju cijene neovisno o ponudi i potraznji i i makar je psenica danas trazena roba u drzavi se stvara umjetna atmosfera i to je glavni razlog mog nezadovoljstva....

zatvorene granice, dobri urodi i psenica se gomila i rusi joj se cijena, a to je kriminal...

isto kao i s svinjama, drzavi najbolje pase svinjska kuga i zabrana izvoza, viskovi se gomilaju u drzavi cijena svinja nikakva, i ne slijedi cijenu kukuruza, plus jos sto uvoze, to je nezdravo trziste ne valja tako...

ja bi zadovoljniji bio da sam svoju psenicu prodao po 1,20 ali da sam ju stavio na neku burzu pa ako ne postigne vecu cijenu i nije trazena neka bude tako, ali u ovom slucaju nam kupci odredjuju cijene, a mi ju nemamo kamo drugdje prodati ili izvesti jer je drzava zatvorila granice, i to mi je muka od toga....

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Sa zanimanjem sam procitao post. I nebi vjerovao, mogu se sloziti sa, ajmo reci, 95% napisanoga :) Oko ovih 5% cemo kad se sretnemo ;)

Nego, kako to da trziste kukuruza funkcionira, a psenice ne? U cemu je razlika?

R

Rajtek

Guest
Da, istina, plačaju mi obaveze, ali zaboravljas da na kraju godine, kad napravim poreznu prijavu , dobim doplatu za mirovinsko i zdrastveno, za prošlu godinu sam dobio 20000 kn, tak da je netko i to trebao platiti....
Oprosti, ali 22.07. će mi biti godina dana kak radim u herbosu, a do tad sam se školval i živil isključivo od poljoprivrede, pa bih te zamolio da se suzdržiš od komentara tipa, da ja neznam kak je živit od poljoprivrede.

B

Bobo

Guest
Rajtek, svaka ti cast! ni sam ovo ne bih bolje slozio...

Tako i moj otac radi uz drzavni posao. jos i na zemlji i fino se jedno s drugim nadopunjuje i sve se stigne. Ovima velikim poljoprivrednicima ja nisam kriv jer su si oni samo odabrali put kojim ce ici, a Jospi kao dipl. ing. agronomije (ako se ne caram) moze nac lijep posao u nekoj firmi da lijepu placu i boli ga briga...

I dalje se nadam da ce se ulaskom u EU popraviti stanje po pitanju otkupne cijene, zatvaranja/otvaranja granica kako se kome prohtije i kojekakvih lobija i politickih igri. Ako "Europljanima" pase takva cijena zita i takva cijena goriva i gnojiva, onda mora i nama pasati, a ako se oni bune, nama opet dobro, jer ce se rezultati takvog pokreta u npr. Njemackoj odraziti i na ostatak europe.

Cesto volim reci, kako jednome, tako i svima drugima. nece led samo moje usjeve stuci do zemlje, nego smo tu svi zajedno u istoj kasi i to je jednostavno tako...

Z

zrine892

Guest
i ja zivim iskljucivo od poljoprivrede..od kako je otac umro onda je par mjeseci bio bratic i pomogao nam je.onda je otisao nije trebao..i da mu zahvalim se..onda sam poceo skoro pa sam raditi..mislim ono sam..recimo dojde meni tetak pomoci.pa ja njemu..dojde prijatelj pred sjetvu pa ja njemu..i po tome sam skuzio da nemoze svako sam raditi na zemlji..u tri godine nisam nijednog stroja kupio..one koje imam posluzio sam se..a koje nemam posudim tako oni i od mene..hvala bogu..sto se tice dotle sam izdrzao..ipak nije lako bilo..ja skolovao se..sestra zavrsavala fax i hvala bogu u 1 mjesecu je diplomirala..sad sam tocno izracunao..radim 45 ha..ja sam mislio da vise :oops: :oops: ali nadam se da ce biti..a sto se tice..imali smo dva kredita...jedan za rus i drugi za strojeve..sto se tice kredita..ja sam otplatio do zadnje kunu za strojeve..a za rus imam dvije rate i gotovo..a sto se tice zakupa zemlje sve placano..režije u kući..da pokucam od drvo nismo nikome duzni a uvijek se nadje novac za nesto..a sada sam zavrsio skolu i nadam se da cu imati vise vremena i vise cu ulagati u poljoprivredu..i nadam se da ca biti vise prinosa..:)

B

Bobo

Guest
Zrine, ti mozes samo posluziti za primjer ostalima i da se u tebe samo mogu ugledati. Silom prilika si prinudjen raditi sve sam uz minimalnu pomoc ostalih, i opet se stigne uraditi posao. Treba ti veci traktor, ali ti ne gledas po sajmovima nesto novo, nego za pocetak ce i polovan posluziti 5,6 cak i 10 godina a kad sa polovnim zaradis za novi to je onda TO...

Imas zemlje u zakupu, placate sve od poljoprivrede, otplatio si dva kredita svojim trudom i znojem, i ti najbolje od svih ovdje znas kako je tesko od zemlje zivjeti.

TX-a sam za primjer naveo neki dan, a tebe sam potpuno zaboravio i zbog toga mi je sad zao. Ti si jos veci heroj od njega, DUPLO...

Z

zrine892

Guest
Bobo kaže:
Zrine, ti mozes samo posluziti za primjer ostalima i da se u tebe samo mogu ugledati. Silom prilika si prinudjen raditi sve sam uz minimalnu pomoc ostalih, i opet se stigne uraditi posao. Treba ti veci traktor, ali ti ne gledas po sajmovima nesto novo, nego za pocetak ce i polovan posluziti 5,6 cak i 10 godina a kad sa polovnim zaradis za novi to je onda TO...

Imas zemlje u zakupu, placate sve od poljoprivrede, otplatio si dva kredita svojim trudom i znojem, i ti najbolje od svih ovdje znas kako je tesko od zemlje zivjeti.

TX-a sam za primjer naveo neki dan, a tebe sam potpuno zaboravio i zbog toga mi je sad zao. Ti si jos veci heroj od njega, DUPLO...

dobro kazes..trebao mi neki jači traktor..barem onaj rx-170 :) neka produra par godina samo da si priustim neke nove strojeve..da nemora biti ne kredit..i onda kada vidim da sam kupio sve strojeve koje sam zelio onda lupim jednoga novoga na kredit..kad otplatim toga novoga pa opet u strojeve pa tako u krug..da zaboravio sam reči da vlastito imam neki 30 jutara..a ostalo je zakup i državno...tako da..neki mi govore da odem i prodam sve to..neki kazu da radim svoje i posao u firmu..ali necu..ako sam dotle izdrzao pa nadam se da cu moci i dalje..ako ne bude islo..nek ide sve dovraga i prodam i odose u firmu..ali nadam se da necu u firmu :blackeye

V

vito

Guest
Eh, Smiljane,Smiljane...veliš da se suzdržim komentara o tvome poslu a ti o mome elaborate pišeš...nek se vikendaši ne nađu uvrijeđeni, to mi uopće nije bila namjera... dakle,Smiljane nisu vikend poljoprivrednici seljaci koji rade ispod 50Ha zemlje...vikendaši su ovakvi kao Rajtek, dakle Poljoprivreda im nije osnovna djelatnost, već imaju i neki dodatni prihod...
suhe kalkulacije koje ti radiš na ovim stranicama su kao i statistike...govore puno i ništa....ne radi se o tome da na cijeni žita od 1,5 kune nema zarade(usput, seljak neće dobit 1,5 kuna već oko 1,30-1,40,zavisi od troškova silosa,primjesa itd.ali ti to ionako znaš)... radi se naprosto o tome da je zarada manja....tu nekog velikog napretka nema(ah, da , nisam od onih koji rade po 300Ha)...da ne govorim o činjenici da novac u Slavoniju ide 2 puta godišnje, od toga je ovaj od žita prvi i dolazi "ko na vruće gvožđe"...........zločesto je od tebe kad veliš da prodamo sve ako nam se ne isplati i odemo u Zagreb ili "Pičkince""...kad ti misliš da nam je toliko dobro, dođi u Slavoniju i počni se baviti poljoprivredom...nama seljacima žalosno je što nam destljeća već, seljačku politiku vode ljudi sa upravo tvojim razmišljanjima......zaboravljaš, ni približno nije isto živjeti u Slavoniji i li kao ti u Zagrebu....tebi nije problem promijeniti firmu ako tistara šteka, promijeni ti firmu u Slavoniji... naravno Agrokor nas je prešao.......govoriš o kulturnoj razini kojom govorim a ti cijelo vrijeme mene uvjeravaš da ja dobro živim a pojma o meni nemaš...

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Smiljan kaže:
Nego, kako to da trziste kukuruza funkcionira, a psenice ne? U cemu je razlika?

kukuruz kao roba je idealna za stočare, i tvornice stočne hrane , pa samim time ima veču mogučnost prodaje.
e sad je i u tom štos, bjelovarsko bilogorska županija je največi proizvođač kukuruza, žetva je kod nas pšenice završila u jednom danu, zašto, jer se sve zeleni od kukuruza, i svi sad očekuju zaradu i visoke cijene :lol: :lol: :lol: :lol: brus malo :!: godina je dobra kukuruzi su fenomenalni i prinosi če biti super i tu cijena ode dolje i dolje i dolje, jer tu se regulira cijena stočne hrane , smjese, superi itd.
ali :!: :!: :!: :!: i po toj maloj cijeni kukuruza i velikoj tonaži se ipak pronađe računica kakva takva, ako ništa drugo stočari pokupuju sve i kvit :!:
ja sam odustao od pšenice kao kulture za zrno prije cca 7 godina, sad ju koristim samo kao masu sa graškom za sjenažu, ali da je cjelokupna situacija dobra i nije, ima još tu masu stvari za sredit i nikad nebude sve sređeno, jer novi dan donosi nova sranja i neke ljepe stvari.
vidim prepirete se oko vikend i kakti pravih poljoprivrednika, ja sam do 2004 radio u ledu i u pogonu sladoleda i tjestari (najeo se sladoleda i croasana za cjeli život), radio po cjele godine bez godišnjeg , nikada nisam tražio slobodan dan, uvjek sam sve htio i mogao napravit, zašto, zato što sam očekivao stalan posao, kako mi je bilo i obečano, i kad je došao taj dan, čekao sam do kraja smjene da me netko pozove u kancelariju, ali došla je samo informacija da su uzeti sinovi od šefova za stalno koji nisu imali niti dana iskustva, i tu je u meni puklo po svim šavovima, otišao preko porte i nikada se više nisam vratio.
i tako sam se 2004 počeo bavit poljoprivredom, pa makar kruha bio željen ( sva sreča nije tako), i iako sam stočar a na poljima uglavnom imam kulture koje koristim u ishrani stoke i sjemensku proizvodnju, sa pšenicom sam uvjek bio ovak onak, pa ju više ne sijem.
ja sam se na poljoprivredu postavio kao na nemilosrdan posao u kojem ili idem napred ili to neču radit,kao što je večina shvatila da ja teram drugačiju poljoprivredu u kojoj niti jedan dan ne stoji zemlja prazna, tako da sa svojih 30 ha imam ustvari više i to podosta više jer teram dvije do tri kulture godišnje.
eto još trebam diplomirat pa če i taj segment života sjesti na svoje mjesto

Najnoviji postovi

Na vrh