vito kaže:
Smiljane, moram reagirati...vjeruj, ovakvih sam se rasprava naslušao...svi mi mislimo da je drugome bolje ,da manje radi a više ima itd....međutim za realan razgovor(da bi znao o čemu pričaš) potrebno je da ispuniš uvjet: živi 2 godine samo od onoga što proizvedeš ti sam...vikend poljoprivrednika koji prigovaraju kako seljak lipo živi znam čitavo brdo...kad u žetvu isteram kombajn, prikolice, traktore, zavidnih pogleda koliko hoćeš, a malo ih je svjesno da je na njivi trenutno (najmanje) 100-njak tisuća eura...dakle nešto sam uložio da bih se opće bavio time...probaj izračunati koliko si ti uložio u svoj posao(ne znam čime se baviš), recimo da si neko piskaralo u uredu... što ti kao takav unosiš u svoj posao...ni stolicu ne nosiš sa sobom već već ti je daju...u mojoj općini trenutno je program za raspolaganje drž. zemljištem...velik dio atara zaposjeo je Agrokor koji je kupnjom bivšeg Pik-a dobio i zemlju...kada smo htjeli "istjerati"Agrokor,davali smo prijedlog da ćemo nekoliko radnika koji u njem rade zbrinuti mi davajuću svakome po25 Ha koliki je maksimum po gospodarstvu...znaš koliko ih se javilo...nijedan.. baš nijedan...svi su odabrali ipak sigurnu i redovnu plaću... ti isti radnici prigovaraju danas kako seljak fino živi i ima novaca pa i šta se buni...
Cijena žita je takva kakva je ali to ne znači da se mi moramo s time pomirit i da se ne bunimo...vjerovatno čak ni ti ne bi odbio veću plaću ako ti se nudi...s druge strane veliš da ne sijemo pšenicu ako nam se ne isplati... to je isto kao da ja tebi kažem da ne radiš u firmi ako ti je mala plaća...ako si skoro bio u Slavoniji znao bi da odavde gdje sam ja nema tvornice u krugu 100 kilometara, da izbora mladi ljudi ovdje nemaju nikakvog i da ako imaju nešto zemlje "osuđeni" su na poljoprivredu i životarenje....govoriti iz zagrebačke perspektive i učiti slavonskog seljaka kako će živjeti a malo znati o stvarnom životu dvije su različite stvari... probaj jesti taj kruh,živi od svog lješnjaka i javi se za 2 godine...
Vito prijatelju, pokusati cu najpristojnije sto mogu odgovoriti jer sam direktno prozvan. Slusaj, nista, apsolutno nista osobno niti protiv tebe niti protiv bilo koga drugoga, niti protiv onoga tko ima 200m2 vrta niti protiv onoga tko ima 200Ha. Sve u najboljoj namjeri. Pokusati cu biti konkretan jer je besmislena rasprava u stilu "moj tata je jaci od tvoga"
Nitko ne tvrdi da je nekome bolje ili losije od mene ili od bilo koga ovdje. Ja jedino, kao sto sam vise puta napisao, ne volim plakanja u stilu "meni je najteze na ovome svijetu i mene svi, da prostis, j....." Ja samo pokusavam razgovarati argumentima. A o tome u odgovoru na slijedeci paragraf.
Ja mozda ne znam o cemu pricam, ali ste tu vi koji znate da me prosvijetlite. Ispravi molim te sto sam ja to netocno napisao i nauci mene i mnoge druge. Diskvalificirati necije misljenje (i argumnete, da ne bude zabune. Ja svoje misljenje temeljim na podacima koji su mi dostupni) samo temeljem toga sto se ne nalazi u istom okruzenju, u najmanju ruku, djeluje neozbiljno s tvoje strane. Mislis da svi problemi koje ti i tvoji istomisljenici isticete bi bili manji da se svi slozimo i kazemo "da, da, u pravu ste"? Neki dan sam napisao kalkulaciju za 50Ha psenice prema meni poznatim podacima (a podatke sam dobio od vas) i cijenio bi kad bi quotao taj moj tekstic i stavku po stavku me demantirao. Ako sam nesto netocno napisao samo mi jasno napisi "To nije tocno. Umjesto te brojke treba biti neka druga brojka. I nisi napisao tu i tu brojku." Dok takvo nesto ne vidim, na tvou zalost, ne mogu promijeniti misljenje. A, usput, moje misljenje je najmanje bitno.
Ja sam zadnji koji misli da seljak lipo zivi. Ja samo naglasavam
cinjenicu da seljak uz sve probleme koje ima funkcionira bolje od prosijeka ovog drustva. Dakle, onaj koji radi 50 Ha zemlje i bavi se ratarstvom
mora imati dovoljno zarade da mu obitelj korektno zivi, da skoluje djecu itd itd To ova moja gorespomenuta kalkulacija pokazuje. Ako sam nesto krivo izracunao, demantiraj me. Biti ce mi zadovoljstvo taj tvoj demanti procitati. Ako cemo apstrahirati tvoj termin "vikend poljoprivrednik" to prema meni dostupnim podacima je svatko tko radi manje od 50Ha, a bavi se iskljucivo ratarstvom. Ukoliko se radi manje zemlje onda se mora baviti nekim drugim vidom poljoprivrede (vocarstvo, povrtlarstvo, stocarstvo). Onda, po tebi, svi sa manje od 50 Ha bi trebali sutiti.
Mi ovdje ne govorimo o zavisti nego konkretnim stvarima. Cijela tema je u stvari odgovor na jedno, jedino pitanje: "Koliko je cijena od 1.5, 1.6, 1.8, 2.2 kn (to su brojke koje su se spominjale) za kg psenice realna i koliko daje mogucnosti seljaku da zivi, a da ne propadne, odnosno zatvori gospodarstvo". Nikada nisam niti pomislio da nebi bilo dobro da je cijena visa i da mi nebi bilo drago da seljak zivi bolje nego sto zivi. Ali stvari su takve kakve jesu i tu ni ti ni ja ni nitko pojedinacno ne moze puno uciniti. Ako bi ti bilo lakse ja bez problema mogu reci da bi bilo najbolje da cijena od 2.5kn/kg. A sto bi ti i svi koje se zemljom bave imao od toga?
Da, logicno. Ja sam u svojoj kalkulaciji uzeo u obzir da imas stojeva i prikljucaka u vrijednosti od 150.000 Eura, plus 80.000 Eura zemlje i gospodarskih objekata. I matematika kao vrlo konkretna znanost kaze da se tih x stotina tisuca eura mora isplatiti i po cijeni zita od 1.5 kn/kg.
Ne govorimo o cijeni rada "piskarala u uredu" vec o cijeni zitarica u zetvi 2008. Zar ne??
Cijenio bih kad bi se suzdrzao od ovakvih kvalifikacija posto o meni i mom poslu ne znas apsolutno nista. A da se i o cijeni rada moze razgovarati, moze, naravno, ali u jednoj drugoj temi.
Daj malo razmisli o kulturnoj razini na kojoj raspravljas. A tu stolicu mi daje jer mu se isplatim. Nebi mi je dao da mu nije u interesu.
I di je tih 25Ha iz pika po obitelji po gospodarstvu zavrsilo? Pretpostavljam da ste vi to uzeli ili vas je Agrokor presao?
Jeli bi tebe primili, posto ti je tako tesko, da radis za redovitu placu?
Da, jedno je traziti vise i to je apsolutno legitimno, ali upotrebljavati argumente koje sam cuo da je sve ispod 2.2kn/kg psenice propast za seljaka je jedna od vecih gluposti koje sam cuo. Jedno je traziti vise, a drugo pricati gluposti i to samo da bi se zadovoljili svoji politikanski interesi.
Jeli se nudilo 2.2 kn/kg? (a o placi mojoj i bilo koga drugoga se ne govori. A mozemo, kazem, ali u drugoj temi.
s druge strane veliš da ne sijemo pšenicu ako nam se ne isplati...
to je isto kao da ja tebi kažem da ne radiš u firmi ako ti je mala plaća...
Da. Sto bi tu bilo cudno?
Govorimo o dvije stvari. Jedna je socijalna kategorija, a drugo je posao. Ovdje govorimo o poslu. U slijedecem paragrafu je nastavak mog odgovora.
Pa sto taj slavonski seljak ne dodje u Zagreb raditi kad je u Zagrebu tako bajno? Zaso mora biti "osudjen" na zivot u udaljenosti od 100 km od mjesta gdje se rodio???? Pa covjece bozji, ako se ne moze zivjeti od poljoprivrede prodaj zemlju i strojeve i odi raditi u, ovaj gorespomenuti, PIK. Ili Zagreb, Varazdin, Gospic, Knin, Split .... Jeli te netko tjera da se poljoprivredom bavis? Ako je bavljenje poljoprivredom propast sto se mi uopce raspravljamo. I usput, ne govorimo samo o slavonskom seljaku.
Taj moj ljesnjak nije planiran da donosi dobit za dvije godine. Ja cu sada uloziti (i budimo realni, ne puno) da bih eventualno za 5-6 godina nekakva prihod imao, a taj prihod nece biti dosta da bih od njega zivio.
Eventualno za nekih desetak godina ce biti dovoljno prinosa da bi obitelj od njega mogla zivjeti.
Ako to ne bude moguce necu zatvarati ceste i pricati gluposti larmanjem da je cijena ljesnjaka premala, da treba biti 40% veca i da me vodi u propast nego cu se jednostavno prestati time baviti. Razumijes? Ako me netko jedne godine prevari necu otrcati u Gudovec i zakapariti novi traktor, a kamoli to isto raditi i slijedece godine. Jer psenicu mozes vrlo lako zamijeniti sa nekom drugom kulturom a trajni nasad ne ide bas lako.
I za kraj ovo je ono sto sam, medju inim, napisao:
Smiljan kaže:
Dakle, ako ja dobro racunam, bez amortizacije i rada ispadne neto zarada po Ha (uz 1.5kn/kg) oko 9500kn. Ako za Ha treba 25 sati rada, a prosjecna cijena rada stroja/covjeka po satu je 200 kn ispadne neto dobit (bez poreza) oko 4.500 kn/ha. Pretpostavimo da je porez i davanja drzavi jos dodatnih 500 kn dodje se na 4.000 kn/ha plus poticaj 2000kn je 6.000kn. Naravno da bi bilo dobro (i pozeljno, i to i po mom sudu) da je cijena veca, ali i ova cijena omogucuje nekome tko ima 50 ha samo pod psenicom i da se nicim drugim u zivotu ne bavi da ima neto godisnji prihod od oko 300.000 kn. Ako to svedemo samo i iskljucivo na brojke matematika ide ovako.
Ulaganje:
50 ha zemlje=50.000 Eura
Dva traktora=100.000 Eura
Strojevi= 50.000 Eura
Gospodarske zgrade=30.000 Eura
Ukupno: 230.000 Eura
Godisnji prihod=300.000 kn ili 40.000 Eura
40.000/230.000=17%
E sad, dragi prijatelju, kad si se vec javio i prozvao me, napisi, konkretno bez politikanskih floskula i pozivanje na termine tipa "perspektiva", "slavonski seljak", "mladi ljudi" itd itd , sto u ovoj matematici ne valja?