Ne znam sastaviti ovako dobar tekst, pa necu niti pokusavati, ali neki me vrag vuce da opet palim vatru tamo gdje ne treba...
Dakle, ja JESAM vikend poljoprivrednik, ali u svom selu JEDINI. Evo, jedan je danas doterao automobil, doduse polovan, ali je kupio dobar auto za 6 000€ koji mu zadovoljava potrebe. Mogao je kupiti 6 jutara zemlje i nagodinu uzet auto, ali eto. I jos ce kupiti neki polovan traktor, a na proljece planira prikolicu uzet... Sve sa 20-ak jutara zemlje. Ako on moze zivotariti sa 20-ak jutara zemlje, kako ljudi ne mogu zivjeti sa 80-100 jutara, pa i vise? Ne mogu klinac, samo se bune...
Opet kazem da bi svatko normalan volio da je otkupna cijena nekog njegovog proizvoda dobra i u skladu s ocekivanjima i da je prinos van ocekivanja, a da je cijena inputa mala, pa da zarada moze biti IZVRSNA...
Danas pocinjes sa polovnim strojevima i polako si zaradjujes za novo nesto malo po malo. Nekome je otac ostavio 300 jutara zemlje i 4 trektora u tip-top stanju sa svim prikljuccima, a netko je dobio izradjeni 539, i 4 jutra zemlje, pa ti od toga pocni... Ja se prije mogu usporediti s drugim slucajem, nego sa prvim. Kupujem nesto novih strojeva (kakvih-takvih, ali NOVIH) a nesto ce ici polovno.
Nagodinu definitivno kombajn, a za 10-ak godina tko zna, mozda skupim i za novi... Sad ce netko zlocest reci: "za 10 godina tko ziv, tko mrtav" ali nekome je to dovoljno vremena da "zivotari" i polako skuplja na hrpu... Pobogu, ljudi, NITKO NA KUGLI ZEMALJSKOJ nije poceo na taj nacin da je dobio SVE i da je sve znao kako treba koju kulturu uzgajati, ili kako ishranjivati stoku da sve bude optimalno NITKO, NIKAD...
Na mojih 15-ak jutara zemlje (u tendenciji sirenja) se moze fino "zivotariti" ali kad se imanje okrupni za par godina, vjerovatno cu moci fino zivjeti od 50-ak hektara zemlje, jer sam SKROMAN. Ja sad ispadam LUD i GLUP jer je meni trenutno dovoljan IMT traktor i stari ZMAJ kombajn, ali od necega moram poceti, zar ne? Ne zelim si kupovati neki automobil koji ce imati sve moguce komfore, jer rijetko se vozim van svog mijesta, a kamo li van zupanije. radije te novce rasporedim i kupim si koji komad zemlje ili pak neki prikljucak novi ili sta ti ja znam, a u medjuvremenu cu i dalje voziti LADU i IMT, ali ce neki kapital pristizati u dzep.
Znam dosta velikih poljoprivrednika koji rade 100-150-200 jutara zemlje, i poceli su sa starim, polovnim, izradjenim traktorima. Jos uvijek rade s njima, a nove kupuju tek kad stare drlje u potpunosti daju i zadnji trun snage iz sebe. I kad se novo kupuje, onda se odrijesi kesa, pa opet mir 10-12 godina. kad ih pitam kako su zadovoljni s poljoprivredom, bas zato da to prenesem na forum, nitko mi nije rekao da je UZASNO TESKO i da radi s MINUSOM, kako vi ovdje pisete stalno. To su ljudi koji ZIVE ISKLJUCIVO OD POLJOPRIVREDE I RADA NA ZEMLJI... Koliko sam pratio forum, vidim da nitko ne radi s oronulim traktorom, i da mora krpati prikljucke svako malo... A poznam i takvih ljudi. Clan "TX75" cak kupuje NOVI JD traktor... Kako njemu nije poljpoprivreda tjeranje u propast, i rad s minusom? Nisam procitao niti jedan njegov komentar da je u minusu i da nema od cega zivjeti... On je samo jedan iz gomile i dajem ga za primjer jer ga svi s foruma znaju...
Zato se toliko i bunim po forumu i pisem kontradiktorne stvari, jer znam da je u mom BRDOVITOM kraju ekipa koliko-toliko zadovoljna, a kod vas na ravnici nikad nista ne stima, a radite na kud i kamo vecim povrsinama... Tko tu koga ...?
Istina je da cijene goriva divljaju, o gnojivu da niti ne pricam... To je sad prijelazno razdoblje, jer nas gule dok jos mogu. Silom zele u europu, ali tek im se sad upalila zaruljica da nas onda vise nece moci tako lako guliti, jer cemo imati izbora, kojeg sad nemamo.
Moci ce se prodati svoj proizvod u bilo koju zemlju EU, a isto tako ce se moci i kupovati sjeme, gnojivo bilo gdje iz EU. negdje valjda mora biti vislja cijena zita, nego sto je kod nas, agnojivo ce najvjerovatnije biti na razini europskih cijena, kao i zito. Ako moze cijela europa s takvim cijenama raditi, moramo moci i mi, samo da prebrodimo ovo prijelazno razdoblje i sve ce biti OK. A tko se ne bude mogao nositi s EU cijenama, taj neka se mani poljoprivrede i neka ide raditi bilo gdje za placu i bit ce mu puno bolje, a zemlju neka ostave "sposobnijima".
Mozda cu i ja kao poljoprivrednik propasti, mozda necu. Jos sam mlad i zelen, ali neke stvari znam. Dok god se smatram vikend poljoprivrednikom, ja cu na zemlji i od zemlje "zivotariti" a to malo zemlje stignem obraditi i uz neki posao kao "uredsko piskaralo". Ako mi poljoprivreda krene na bolje, lako je dati otkaz na poslu, i posvetiti se 100% zemlji i od nje zivjeti. A ako krene u propast, prodat zemlju strancima (sada su takvi trendovi) i raditi kao robot u nekoj firmi od 7-15 i za mene se nece ni znati i to je to...
Tko ne riskira, ne profitira. Ja sam na taj rizik spreman a kako ce se stvari odvijati... O tom potom.
isprike na poduzem postu, ali kako rekoh, ne znam sastaviti tekst u kojem cu u 2 reda reci sve sto me muci, a da to na nesto lici i da bude shvatljivo.