B
bok123
Guest
josip1 - svaka čast. deru nas kak im paše, a pomoč si ne možemo, samo na ulicu. Ali sezona je sada, za 14 dana bude kasno. Svi to znaju. :blackeye
Ja kad prodajem svoj produkt gledam da moja kalkulacija stima, a to sto ce netko drugi zaraditi ili ne, nije moja stvar. Ekstremni primjer: ja tebi prodam telefon i ti na burzi s tim telefonom zaradis silne pare. Jel' ja mogu traziti dio od tog burzovnog dobitka?JOSIP.1 kaže:1. cijena 1,5- PRENISKA, nije sdtvar da nama ne osigurava zaradu, vec da nama osigurava minimalnu zaradu, a drugi ce na posrednistvu za 2 mjeseca pokupit masne pare, kod tebe je kruh 5 kn, koliko je u zg?
Pa onda ti lijepo prije nego isporucis silosu samo protjeras kroz ciklon i malo provjetris i ustedis si 900 kn/vagon. U cemu je problem?2. odredjivanje standarda:
- vlaga 13%, koliko se ja sjecam oduvjek je bila vlaga 14 %, psenica ispod 14 % je suha i moze se skladistiti, psenica s 15% vlage se NE SUSI, vec ju samo puste kroz ciklon i malo provjetre prije skladistenja i skinu taj jedan %, a naplate nam susenje 900 kn/vagonu, naplacivat susenje s 14 na 13 % vlage ili bilo sta odbijati zato sto je vlaga 13,9 % a ne 12, 9 % je cisto LIHVARENJE i LOPOVLUK..
Ne's mi argumenta. NHF, ali ja se sjecam kad je moj djed vozio na mlin zito i nitko ga i nije pitao za necistocu sto definitivno nije argument.- necistoce standard je 2 %, a oduvjek je bio 3%,
Cek malo. Necistoce ili ima nema ili jest 2% ili nije 2%. Ako nisi zadovoljan sa procjenom mozes se okrenuti i ne isporuciti tom otkupljivacu zito. (Naravno, znam da je to nerjetko nemoguce, ali to sad ovisi u kakvom si poslovnom odnosu sa otkupljivacem)a da ne kazem kolike nam necistoce deru prilikom otkupa...
To je stvar pregovora. Nije li? Upravo sam se i ukljucio u raspravu kad su se poceli javljati razni koji su trazili 2.2 kn govoreci kako sve ispod toga vodi seljaka u propas i slicne nebuloze. Kad kreces u pregovore i ako krenes sa nerealnim zahtjevom surotna strana te nece shvatiti ozbiljno pa ce i ona tebe poceti jeb.... (sorry, ali ne znam drugi termin) jer si sa svojim nerealnim zahtjevom u samom startu onemogucio normalne pregovore. Kad meni netko za 25 godina starog IMT539 sa 7.000 sati (karikiram, naravno) trazi 10.000 eura ja s njim ne pregovaram nego mu (u najboljem slucaju, ako se ne okrenem i odem) ponudim 500 Eura i na kraju se, naravno, ne nadjemo (a da je trazio 4.000, mozda bi se i dogovorili za 3.500)po novom zakonu necistoce nam bi trebali platiti jer one oni prodaju a ne bacaju, potraznja za posijem je velika i ono itekako drzi cijenu a dobiju ga za badav, mlinari se vec sad ogradjuju od tog placanja necistoca makar je to svuda vani normalno, jer oni to nemaju naviku placati... to je isto LIHVARENJE
Kao sto napisah. Nije li i to stvar (realnih) pregovora?3. troskovi otkupa
-1% ulazno kalo
-1% izlazno kalo
12 kn/t trosak ulaza
12 kn/t trosak izlaza
18 kn/t trosak koncentrtacije (koji ku**c je to koncentracija, koga god pitam nitko nezna a naplatit ju svi uredno znaju)
4. placanje do 31. kolovoza- taman kad docekaju cijenu i kad tu psenicu zavrte i zarade duple pare na njoj , znaci mi cemo njih kreditirat do toga, a kamate nikakve ne spominju...
-nasi su svi troskovi do utovara njima u kamion na drugim otkupnim mjestima gdje ce se primati roba za njih...
pa prika kad to sve ljepo obracunas dobijes 1,30-1,35 kn/kg na naplatu...
ti troskovi otkupa me najvise zivciraju, zasto bi ja placao tudje troskove, kud je niska cijena nisu zadovoljni ni s time nego nas jos cijede s tim troskovima, jebe se meni za njihove troskove, kad psenica predje vagu nek rade s njom sta hoce i nek si samo pokrivaju troskove, to kao da ja trazim da meni netko placa troskove sijanja ilio kombajniranja ili neznam sta...
Jeli to znaci da dogodine neces ni jutro psenice posijati?i onda kako bit zadovoljan, onaj poljoprivrednik koji je s tom cijenom zadovoljan je budala, dok otkupljivaci trljaju ruke ove god.
Pa tko te tjera da sijes psenicu?ponavlja se pljacka od lani, i lani smo bili zadovoljni s 1,08, a sva psenica nam je izvezena po 2 kn i onda ponovno uvozena...
gdje su tih 92 lipe, taj tko ih je dobio nije morao ni orat ni sijat ni kupovat zemlju ni traktore, samo u zetvi govorit kako je to poljoprivredniku dosta i kako on dosta zaradjuje, a mi naivni nasjedamo na sve, tako ce biti i ove godine isto..
Ja to gledam sa poslovne (matematicke) strane. Nemoj mi pricati o pojedinacnim stavkama nego, kad ulazis u kalkulacije otkupljivaca, iznesi cjelokupnu kalkulaciju za npr. 1 Ha npr.ti smiljan ili nemas svoju proizvodnju pa gledas stvari s drugog gledista nego ja,
Imas pivu kad se sretnemoili si jos mlad pa takve stvari pises, budes se ti kasnije opametio..
Ma slusaj. Ako moja kalkulacija pokaze da mi se isplati dati za 10-12kn/kg u ljusci ja cu ga dati i necu plakati kako propadam jer ga onda nebi dao po toj cijeni (mozda jednom, ali vise godina uzastopce.... ) . Kao sto sam napisao, nema trecega.seljaček kaže:Alismiljan totalno si u krivu sa razmišljanjima kada češ ti i tvija obitelj živjeti od prihoda od lješnjaka ako ga bude onda se javi i iznesi svoje stajalište. Npr. tvoj lješnjak sada otkupljuju na veliko po cijeni od 10-12 kn /kg u ljusci u trgovačkim lancima je rinfuza 70-90 kn kg a pakovanje od 100g 12 kn i sve to tebe ne boli kad živiš ti i tvoja obitelj od nečeg drugog ali nedo ti bog da ovisiš o poljoprivredi kao mi sada drugačije češ gledat na stvari .
Slijedece godine nemojte imati posla sa tim izrabljivacima koji otkupljuju psenicu i nemojte psenicu sijati i rjesili ste se problema.bok123 kaže:josip1 - svaka čast. deru nas kak im paše, a pomoč si ne možemo, samo na ulicu. Ali sezona je sada, za 14 dana bude kasno. Svi to znaju. :blackeye
Ali ja sam prodavac i ja odredjujem cijenu, a ne ti koji si kupac. Kud bi se stiglo da kupac odredjuje cijenu kao kod psenice, kako bi ti rekao? Jel' ti znas koliko je mene taj mobitel kostao? Ja ti ga moram prodati po barem 1800kn inace cu propasti. A da zatvorim ceste jer nitko nece kupiti mobitel po 1800kn?seljaček kaže:onoliko koliko kupaca nađeš usput kupio sam ga za 991kn i 990 dobijem nazad
Nije to j.... seljaka nego posao kao i svaki drugi. Ovaj primjer sa mobitelom zorno pokazuje kako bi me se nazvalo (Sto mislis?) da moju, fiktivnu , prodaju mobitela nazovem 'j.... prodavaca mobitela'.nekažem ja da pšenica treba biti 4 kn jer je brašno 8 kn ali da bi seljak koj ju proizvede trebao odredit cijenu sigurno bi pa ko traži 4 kune nek čeka još 2 godine sa prodajom a onaj ko traži 2 kune prodat če je sigurno do 10 mjeseca a kome se baš jako žuri nek ju da po 1kn lani je urod pšenice bio vrlo dobar pa je ove godine u 4 i 5 mj dosegla cijenu od 2,20 do 2,50 kn/kg imam prijatelja mlinara pa znam o čemu pričam vidio sam njegov ulazni račun lijepo piše 12000 kg *2,25kn= 27000kn +pdv5940kn =32940kn onda o čemu pričamo sad je cijena od 2 kn nebuloza kad je traži seljak a kad prekupac (švercer) naplati 2,25 za staru pšenicu onda je to tržišno gospodarenje . Ne to je j..... saljaka i nista drugo.
Bobo kaže:Upravo tako... Mi smo samo brojka i nista vise... Cast iznimkama
ne ide mi u glavu sto ovi veci poljoprivrednici ne kupe kakav kamion i ne voze zito prodavati u Liku. Zaradili bi masnu paru, a sto je najbolje vuk sit, a ovce na broju.
bogec kaže:upravo tako, primjera radi, kod nas bikovi po cijeni od 12kn a u lici 18kn, zašto?????, zato što kad dođe kod nas kupac ako ne uzme mog bika il 10 njih ode kod susjeda i natovari kamion, a u lici il nekom drugom kraju ako nije to kupio nigdje drugdje to neče niti kupit.
teško je napravit racionalizaciju troškova na malim površinama i još ako sorti ne pogoduje godina pa podbaci tu je teško nači računicu.
lijepo u jednom wc-u u zagrebu piše, ovdje su se i najhrabriji usrali, digresije radi, nikad ne znaš kako če bit, sve se ljepo uloži ima nade, prođe gdina i ono ništa, slabo sipa, mali hektolitar, mala cjena, novci nikad da dođu..............
Bobo kaže:Zar nije 1.60?
Kod mene vec 3 dana pricaju da je 1.60kn/kg... Samo se ceka "sluzbeno" da se objavi i to je to...
bogec kaže:e sad je druga stvar mlin u slovinskoj kovačici gdje daju ljudi pšenicu u polog pa dižu brašno il stočno, il ju mogu prodat, s tim da se na taj mlin nitko nije nikad bunio na njihovu kvalitetu brašna jer se dobije ispod mlina svježe za sve ljude, ali cijenu se budem raspitao pošto otkupljuju