• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijene zitarica u zetvi 2008

B

Bobo

Guest
zsolin kaže:
eh je**m ti 1,5...

I sad se jos nitko ne buni... koliko cujem da su svi prosvjedi uguseni i da nece nista biti od toga...

meni silom-prilika zetva krece u utorak, jer su nam iskrsli neki neplanirani troskovi pa MORAMO predati zito, iako nam to nije bio prvobitan plan... A fino se moglo zaraditi da se skladistilo mjesec-dva...

Steta...

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
ja se bunim!
AJ koliko nas ima na forumu da zablokiramo ceste...svako u svojem mjestu?
i strajkamo gladu kraj vagona zita jer nismo zadovoljni cijenoM!!!!

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
A zašto nemožeš ako se smije znat???
Jbg šta ču, znatiželjan sam...

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
zsolin kaže:
ja se bunim!
AJ koliko nas ima na forumu da zablokiramo ceste...svako u svojem mjestu?
i strajkamo gladu kraj vagona zita jer nismo zadovoljni cijenoM!!!!

E vidiš ja bi sad mogo napravit sranja pravoga, kod nas je zatvorena cesta Županja Vinkovci zbog radova, pa sve ide preko sela, i samo 2-3 traktora stane na glavnu cestu i nemaju kud!!!!!!!

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
i to za skladištenje, to je pametno, kod nas jedan čovjek velik poljoprivrednik, on je ispraznio halu, i puna hala do vrha žita, i ako ja dobro mislim, vjerojatno če kad se bude znala cjena predat ili prodat. 8) 8) 8) 8)

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
zar mu se neće upaliti to žito na hrpi tako?(mislim fermentirati)još ako je na betonu,pa povuče vlagu,pa se upljesnivi.. :scratch

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
abrkili kaže:
zar mu se neće upaliti to žito na hrpi tako?(mislim fermentirati)još ako je na betonu,pa povuče vlagu,pa se upljesnivi.. :scratch

Na betonu je, a visoko oko 2-3 metra, moglo bi, neznam ja...

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
uhuhu...ne bi ja tako,bar bi neki pod dolje stavio,povući će mu vlagu pa će bit kirvaja...

S

seljaček

Guest
Ljudi totalna pušiona na pšenici prinos sa 2,5 rali ili 1,5ha samo cca 6 t još ak nebu cijena odo ja u stečaj.

B

Bobo

Guest
seljaček kaže:
Ljudi totalna pušiona na pšenici prinos sa 2,5 rali ili 1,5ha samo cca 6 t još ak nebu cijena odo ja u stečaj.

Kako rekoh, kod mene zetva u utorak ako vrijeme dopusti...

Majstor mi nabavio novu kamionku, ne znam hoce li biti dovoljno za mojih 4.5 jutara ;) ;)

Ako cijena bude 1.60 odosmo svi u stecaj, jer je to nula s nulom (bar u mom slucaju) a veci bi poljoprivrednici MOOZDA mogli nesto malo, malo i zaraditi, ali zanemarivo :(

Da je 1.80 jos nekako, ali sa 1.60 se ne ide u minus, vec sam na nuli, ali samo zato jer placam vrsidbu i prijevoz na silos. Ove godine mi zao jer necu moci iskusiti cari trgovanja s vlastitim proizvodom, ali sto se moze... tako je ispalo, na moju veeliku zalost.

Sto se tice zatvaranje ceste, to je PROZUTAKONITO, ako prosvjed nije najavljen, a jedan seljak kao takav to ne smije napraviti na vlastitu inicijativu...

Ova drzava je toliko jadna da je to TUZNO i za plakati...

Ja vise ne znam sto bih rekao, samo sa tugom u srcu i suzom u oku mogu cekati neku cijenu propisanu na drzavnoj razini, ako ce je uopce i biti...

"Bit ce bolje; netko vice,
Na papiru mrtvo slovo.
Na istoku stare price,
Na zapadu nista novo..."

B

branimir

Guest
Obrisan neispravan link.

Izvori: CME (robna burza - Chicago), LIFFE (robna burza – London), Bloomberg, Saxo Bank, Reuters

Soja se polako otima kontroli jer se očekuju povijesno niske rezerve u ovoj i 2009. godini. U odnosu na travanj, površine u SAD pod sojom neznatno su smanjene, no zabrinutost bi mogla doći tek kada se objave podaci o gubicima od poplava na Srednjem zapadu Amerike (države Illinois, Iowa, Indiana). Uzevši u obzir ovaj tjedan, pa gledano unatrag godinu dana, soja je poskupjela vrtoglavih 90%. To vjerojatno najbolje znaju (i osjećaju) oni koji kupuju sojine medaljone i sojino mlijeko.

Pšenica se donedavno smatrala robom koju se mora 'shortati' (prodati, pa kupiti kad pojeftini). U ovoj godini očekuje se puno bolji urod od prošlogodišnjeg, kojeg su suše znakovito smanjile. Očekivani svjetski porast zaliha je 15% (na 132 milijuna metričkih tona). Da ne bi bilo sve idealno pobrinuli su se potrošači koji su podigli potražnju iznad očekivanja.

Američki proizvođači stočne hrane učetverostručili su kupovinu pšenice jer je povoljnija u odnosu na kukuruz, uz to i svijet traži više, pa se izvoz preko luka u meksičkom zaljevu značajno povećao. Ovaj mali minus (-2,63%) na tjednoj razini rezultat je unovčavanja pozicija velikih fondova, koji su si uzeli u zadatak preko „dugog vikenda“ (Dan nezavisnosti) prežvakati sve brojeve i odlučiti se kojim putem dalje.
Kriza 70-ih ili?

Situacija sa robama svih namjena, boja, mirisa i okusa (nafta, zlato, čelik, plin, kava, soja, šećer itd.) kojima cijene neumoljivo grabe naprijed, ponukala je vodeće brokere i analitičare najvećih banaka da zavire u arhive i potraže brojeve iz 70-ih. Podsjetimo, tada je zbog velike naftne krize došlo do naglog povećanja cijena svih roba.

Najveći uzročnik rasta cijena hrane bio je tadašnji SSSR koji je obogativši se naglo na nafti, počeo sumanuto kupovati sve žitarice i uljarice. Cijene su otišle u nebo. Uzevši u obzir i inflaciju, u razdoblju od 1973-74, kukuruz je bio skuplji 40%, pšenica i soja 60%, u odnosu na današnje cijene. Stanje se stabiliziralo do kraja desetljeća.

Posljednjih 30 godina trend je bio kontinuirano padanje prosječnih cijena hrane, sve do unatrag godinu-dvije. Tad nastupa na scenu pojačana potražnja za hranom iz brzorastućih ekonomija (Indija, Kina) koji naglo mijenjaju prehrambene navike, a pojavljuje se i „novi SSSR“ kako tepaju etanolu mnogi eksperti za hranu.

Seljaci diljem svijeta desetljećima su imali istu razinu potražnje za hranom, te nisu ništa ulagali u nove tehnologije i metode agro-biznisa. I na kraju, hrana je postala čista investicijska špekulacija. Tog momenta nije bilo u 70-ima, no sada je tu i jako utječe na porast cijena. Iako je ta makroekonomska slika dosta crna, za utjehu, ne očekuje se dostizanje vrhunaca iz 70-ih godina prošlog stoljeća.

B

branimir

Guest
I ove godine uvoz pšenice iz Srbije i Hrvatske
Autor/izvor: SEEbiz / FENA

BANJA LUKA - Republici Srpskoj (RS) je godišnje za potrebe njenih stanovnika potrebno oko 250.000 tona pšenice i s obzirom da će prosječan prinos pšenice, na kraju žetve, vjerojatno biti između 4 i 5 t/ha, evidentno je da će se ove godine pšenica uvoziti, priopćeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede RS-a.

Žitoprerađivači su već počeli da uvoze pšenicu iz Srbije i Hrvatske, a Vlada RS-a je 26. juna donijela odluku da Direkcija za robne rezerve izvrši otkup ovogodišnjeg roda od individualnih poljoprivrednih proizvođača po cijeni od 0.50 KM, bez PDV-a.

Prema informacijama s terena, žitoprerađivači farmerima nude otkupnu cijenu od 43 do 45 feninga po kilogramu pšenice, a slične cijene su i u Federaciji BiH, navodi resorno ministarstvo RS-a i napominje da dodatan problem farmerima koji čekaju povoljniju cijenu pšenice predstavlja skladištenje roda.

U jesen 2007. godine u RS-u pod strnim žitima zasijano je oko 57.000 hektara. Od toga, prema pisanim izjavama proizvođača, pšenicom je zasijano 31.700 ha, ječmom 11.500 ha, tritikaleom 8.500 ha, raži 1.500 ha, a zobi 3.100 ha.

U toku je obrada podataka o zasijanim površinama u ovogodišnjoj, proljetnoj sjetvi, koje u ministarstvo šalju općine i njihovo poređenje s podacima koje su proizvođači, prilikom registracije gazdinstava, prijavili u APIF.

Prema informacijama s kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede RS-a, prosječni prinosi pšenice u tom bh. entitetu, kreću se od 3 do 4,5 tone/ha. Kod proizvođača koji su pšenicu zasijali u optimalnom agrotehničkom roku, a do 25. oktobra 2007. godine samo tri dana su bila pogodna za sjetvu, prinosi su i do 6 tona/ha.

Osim roka u kojem je obavljena sjetva, prinos umnogome zavisi i od toga u kojoj mjeri su primjenjene agrotehničke mjere.

B

bok123

Guest
bogami prinos nije baš kak je izgledalo da bude. 2,5 rali oko 6 t. Onaj ko samo od toga živi zbilja ima problem :scratch

J

jokapz

Guest
Neznam jel istina al upravo sam čuo kao službenu cijenu od 1,50 kn

A ajmo sad oni mudrijaši o srezivanju troškova šta sad?????? neg iskipat žito u Orljavu...
još čemo morati nadoplatit za troškove otkupa i sve one gluposti....

P.S Orljava to vam je rijeka koja protječe kroz Požegu....

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
jokapz kaže:
Neznam jel istina al upravo sam čuo kao službenu cijenu od 1,50 kn

A ajmo sad oni mudrijaši o srezivanju troškova šta sad?????? neg iskipat žito u Orljavu...
još čemo morati nadoplatit za troškove otkupa i sve one gluposti....

P.S Orljava to vam je rijeka koja protječe kroz Požegu....

bivsa rjeka...sada potok

B

Bobo

Guest
Iz pouzdanih izvora ZNAM sa 100% sigurnoscu da svi veci poljoprivrednici iz ovog kraja samo voze zito i prodaju po 1.50-1.60 i da se niti jedan nije bunio. Izvor mi kaze daa su jedini koji se bune ljudi koji dolaze predati pola IMT prikolice zita, i samo oni, drugi nitko.

U okolici pozege ima toliko novih traktora, da je to cudo jedno. Sve JD-i Masseyi SDF grupaciju da niti ne spominjem... Ljudi kamionima dovoze zito i kamionskim prikolicama po cijeli dan. Na silosima se radi jebacko prekovremeno, i nitko jos ne blokira ceste, jer nema zasto.

Priznajem da niti nama ne pase 1.50, nego je 1.60 minimum minimuma, a sa vecom otkupnom cijenom mogu biti samo sretniji...

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Kako prekovremeno silosi rade, kod mene kad je bila sezoa radili su cjelu noč i cjeli dan.

B

Bobo

Guest
Ne silosi, nego nema dovoljno radnika...

Zaprima se zito do 23:00 a onda cijelu noc zito s piste treba bagerom dovoziti do usipnog kosa... kako dodjes, tako sipas na hrpu, i nema razloga da se radi 0-24, ali kad se radi, radi se krvavo ;)

J

jokapz

Guest
hmmm ja sam bio u nedelju u koloni na silosu svi se bune al tiho... Jer kuda če sa žitom... rizik je skladištit pa poslje prodavat a seljaka su svi izvarali tak da ni sam nikom nevjeruje....
Za mene je to pljačka Hrvatskog seljaka i teranje u još veču bijedu.....

Najnoviji postovi

Na vrh